Nová VGA, spomalenie štartu PC

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Nová VGA, spomalenie štartu PC

Príspevok od používateľa Gusttafa »

Zdravím,
dnes som dal do PC novú grafiku SAPPHIRE HD 5770 VAPOR-X namiesto Gainward GeForce 8800GTS 512MB. Komp sa spustí, aj grafika normálne beží, no komp sa asi pol minúty len tvári, že niečo robí s dvd mechanikou ( aj keď tam nie je cd), monitor sa nezapína a až približne po 30-60 sekundách sa akoby spustí a začne načítavať Windows. Doteraz so starou grafikou mi to nerobilo, neviete čím to môže byť? Celkom je otravné to čakanie.

Za pomoc ďakujem.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Re: Nová VGA, spomalenie štartu PC

Príspevok od používateľa vikko78 »

skus sa len tak pozrieť do biosu, či sa ti tam neprehodilo poradie bootovania, či nemáš mechaniku ako prvú.
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert

Ee, kukal som a mám v normále poradie. Skúsil som ešte aj že som disablol v bootovani mechaniku ale nič. I keď je nastavené, že len z HD tak stále trvá minútu kým dvd mechanika prestane blikať a hrkotať a kým začne štartovať pc. To sa deje stále, či reštart či normálny štart...
SSemteXX
Guru
Guru

Príspevok od používateľa SSemteXX »

Skúšal si dať ostránenie chýb na disku? Vybereš si čo chceš ktorý disk opraviť, nástroje a tam máš to prvé, reštartne sa ti PC a istú dobu ti bude kontrolovať HDD, potom sa spustí Windows, vypíše ti, že kontrola prebehla atď. atď. Skús potom RR PC, či ti bude robiť to isté.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pri vymene sa pomohol povytiahnut kabel od mechaniky, skus ho poriadne dotlacit - aj do mechaniky a aj do dosky. Pripadne skus tu mechaniku odpojit. Pre vymenou by si mal odinstalovat nVidia ovladace, vypnut PC, vymenit grafiku a nainstalovat ATI ovladace.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

poprípade ak si pri výmene grafiky odpájal disketovku tak ak si dal kábel naopak (hore hlavou) tak to bude robiť niečo podobné (pri niektorých doskách bliká aj disketovka aj DVD-romka)
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert

Všetky ovládače a všetko nvidia som odinštaloval okrem Nvidia network bus enumerator, mohlo by to byť tým? len keď som to zakázal tak odišiel net ( v týchto veciach sa nevyznám, že na čo mi to je presne :) ) ale idem to skúsiť, odpojiť mechaniku a pokukať káble. A disketovkou to nebude, nemám ju :)

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2010, 15:06)
mechainku som odpojil no nič, stále trvá minutu kým komp pípne a začne spúšťať systém :/ tam to nebude
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

nebolo by lepsie skusit reinstal winu ?? :-| predsa pri vymene HW ktory pre svoj chod potrebuje instalaciu driverov je to asi nejlepsie riesenie...zatial to ber ako poslednu moznost, no kedze nevies kde je problem, zacal by som sa na to pripravovat :?
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert

no reistal nechávam ako poslednú možnosť, ale neviem prečo mám pocit, že ani ten nepomôže...nemôže to mať niečo spoločné so zdrojom? ja neviem, napríklad že nestíha alebo niečo...i keď mám 500w a na kartu je odporučených 500.. :/
Pigesko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pigesko »

ak by zdroj nestihal, tak sa ti PC vypne resp. restartne :) ci? :D
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

o akú značku zdroja sa jedná (tažko povedať či je to zdrojom ak nemáš OC CPU tak asi bude stačiť aj 500W zdroj, teda ak to nieje 2-ročný eurocase alebo tak)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Pri Windowse a inych 2D aplikaciach ma zdroj nizsiu spotrebu ako pri hrach, takze tam by som ani tak problem nevidel. Kedy ti to zamrzne a kde to stoji, po starte alebo pri bootovani??? Mozes spravit z toho video???
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert

seasonic, ale ten komp ma uz mozno 2-3 roky...

Kedy to stojí? No stlačím tlačítko power, kompom začne prúdit šťava, grafika zahučí, stíchne a vtedy stojí...monitor sa nezapne, nevyskočí to úvodné okno s logom dosky a nezačne načítavať ani windows... jednoducho stagnuje hneď po stlačení power...jediné čo sa vtedy deje je to, že čo mám diódu na grafickej tak tá silnie a slabne a dvd mechanika striedavo svieti a akoby sa snažila niečo robiť...ak ju vysuniem, o chvilku sa zasunie..vždy o pár sekúnd...a potom po chvíli zrazu komp pípne, dióda na grafike zostane svietiť a komp sa začne spúšťať...

skúšal som už nahodiť druhý windows (odpojil som starý disk a napojil nový s čerstvo nainštalovaným winom) no bezozmeny... skúšal som resetnúť bios, no keďže ja som lajk v tomto a predtým som v biose takmer nič nerobil aby som to nedoondil, veľa sa toho nezmenilo a problém to nevyriešilo...

video môžem spraviť, ale až zajtra keď bude svetlo (síce to bude hanba lebo mám strašný bordel v kompe s káblami jak som menil tie veci ale čo už :D)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

načítava grafiku a až keď ju vezme tak sa spustí PC
jedine update bios iné mi nenapadá
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Popisal si to dostatocne, takze video ani netreba. To co opisujes je zaujimave, este som sa s tym nestretol. Kedze dioda na grafike silne a slabne, mohlo by to znamenat malo staby zo zdroja, ale 500W Seasonic by nemal robit problemy, aj ked je stary.

Skus odpojit vsetko co sa da, teda aj napajanie DVD mechaniky a aj vsetky disky, nechaj si zapnuty len systemovy disk.

Zaujima ma skor to pipnutie, pretoze v zavislosti od dosky a dlzky pipnutia su dva pripady. Tym prvym je, ze jedno pipnutie znamena, ze vsetko je v poriadku. Iny typ biosu zase jednym pipnutim signalizuje chybu pamate. Takze mozno by bolo dobre stiahnut MemTest86, napalit ako bootovacie CD a spustit, nechat bezat pol hodinu a pozriet sa, ze ci nie su chybne RAMky. Mohol napriklad pri vymene grafiky posunut pamat, pripadne si mal zelektrizovane prsty a poskodil si niektoru z pamati. Skus teda vytiahnut pamate, skus tam nechat len jednu, vymenit ju za druhu, pripadne skusit iny slot.
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert

To pípnutie mi to robilo vždy aj so starou grafikou keď som spustil komp, je to totožné len oneskorené...

a s ramkami môže niečo byť, lebo som s grafikou dokúpil ďalšie dve rámky (predtým som mal len dve 1 gigové). problém bol v tom, že som dokúpil kingstony a pôvodné som mal pqi (nvm prečo som bol v tom, že mám kingstony v bedni :D) a i tak som ich napojil, skúsil a robilo to hento...(teoreticky by však mali fičať, časovanie a frekvencie a ostatné veci mali rovnaké) bol som v tom, že to tie ramky nebere tak som ich už vrátil späť.. ale problém zotrváva...čiže to môže byť manipuláciou tých ramiek...

ae skôr než ich začnem testovať, skúsim nahodiť starú grafiku...ak problem bude pretrvávať tak pochybujem, že to budú ramky ak nie tak potom pravdepodobne grafika...

//autoeditácia príspevku (18 Aug 2010, 2:19)
Grafiku som totiž dával do bedne zároveň s tými novými ramkami
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Tak pipnutie, ktore pocujes je zrejme pipnutie, ze test hardware presiel v poriadku. Najskor skus vymenit teda tu grafiku.
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert

No na druhom fóre mi týpek našiel, že by update biosu mal riešiť práve túto záležitosť tak idem skúsiť najprv to
Fix it takes long time to screen show with certain AMD graphic card when booting up the system.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hop hop, 4-5 príspevkov vyššie :lol:
Gusttafa
Medium Expert
Medium Expert