Automatická prevodovka pre začiatočníka

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Nexus1903
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Automatická prevodovka pre začiatočníka

Príspevok od používateľa Nexus1903 »

Zdravím, chystám sa zaobstarať si auto s automatickou prevodovkou (z bazáru). Nikdy predtým som automat nemal (a vlastne aj vodičák mám iba niekoľko dní) a preto by ma zaujímalo či treba vedieť niečo "extra" kým si sadnem za automat. A také že "automat nieje pre začiatočníkov" počúť nechcem.

Ďakujem!
plusminus
King
King

Re: Automatická prevodovka pre začiatočníka

Príspevok od používateľa plusminus »

hlavne musis vediet prevody a ci mas automat alebo poloautomat..
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ja som hned po autoskole skoro rok fical na automate.... a pohoda... naucis sa nepouzivat lavu nohu, spohodlnies a ked sadnes do auta s manualom, tak budes par dni vprdeli kym si spomenies ako to funguje.... a jo, pre zaciatocnika lepsi manual....
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

automat je pre zaciatocnikov dokonca vhodnejsi, ako manual - vela ludi totiz nedokaze na zaciatku dostat do krvi spravne radenie a musia nad tym rozmyslat - co tam maju, co tam daju a tak ... to zamestnava ich pozornost ;-)

neviem co extra by si chcel vedet k automatu - kazdy je iny ale s kazdym sa jazdi rovnako resp. velmi podobne :-) nepouzivaj lavu nohu, aby si si nenamlel drzku o volant, na krizovatkach a pod. zbytocne nerad N, ale nechaj D a stoj na brzde (hlavne starsie automaty boli nachylne na opotrebenie sucasti hydraulickeho radiaceho mechanizmu), vymen olej a olejovy filter v prevodovke hned po kupe auta, aby si zabezpecil dlhe a spolahlive fungovanie ... neviem co by si este chcel vedet, ked tak sa pytaj - pisanie romanov o automatoch z vlastnej iniciativy mi moc nejde :-D

//autoeditácia príspevku (21 Aug 2010, 11:09)
plusminus napísal:hlavne musis vediet prevody a ci mas automat alebo poloautomat..
:-D :-D ... CO ?
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

no myslel som ze prv nez vyrazi, aby vedel co je N, R, D a pod... nie ze kupi a nerozbehne sa.... ci ?
Nexus1903
Expert
Expert

To že D je dopredu, P je parkovacia brzda, N je neutrál a R je spiatočka to viem, mám o tom dačo prečítané, praktické skúsenosti ale z článkov nezískam. Zaujímalo by ma ale ako je to s rozbiehaním do kopca, to mi v autoškole robilo najviac problémov (na obchvat som sa pri prvom rozbiehaní dostal až na šiesty pokus :) )
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

nordkapp_pb napísal:automat je pre zaciatocnikov dokonca vhodnejsi, ako manual - vela ludi totiz nedokaze na zaciatku dostat do krvi spravne radenie a musia nad tym rozmyslat - co tam maju, co tam daju a tak ... to zamestnava ich pozornost ;-)
Tak tak :P
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

jaj takto ... takze co vyjadruju polohy radiacej paky ? :-) mas tam P R N D, co je na kazdej a niektore mozu mat este 1 2 3 - P je parkovacka, na tej auto nastartujes a naopak nechas, ked chces vypnut motor ... R je spiatocka ... N je neutral ... D je drive, cize zaradis D a potom uz si prevodovka radi sama .. 1 2 3 oznacuju stupne na ktorych prevodovka ostane, ked ich zaradis ... teda na 2 bude radit 1,2, ale 3 uz nezaradi ... este ak to bude starsie americke auto, tak tam bude tlacitko OD - Over Drive, ktore sa zapina pri jazde stalou rychlostou trebars na dialnici - mechanicky sa premosti hnaci a hnany segment v hydrodynamickom menici a je nizsia spotreba a lepsie vyuzitie vykonu :-)

vedet ci mas automat alebo poloautomat je zbytocnost - poloautomat mal snad Smart a este asi 5 plečiek, ale vseobecne auta, ktore by si niko nekupil :-D

//autoeditácia príspevku (21 Aug 2010, 11:22)
co myslis ? ako to bude ? mas o jeden pedal menej, stale dve nohy a keby nestacilo, tak aj rucnu :-D ... postavis sa na brzdu, vytocis motor a neni boha aby si sa nerozbehol do akehokolvek kopca :-) je to tak o 14586% jednoduchsie ako na manuale
Nexus1903
Expert
Expert

Dúfam že za toto nebudem ukameňovaný ale mne sa Smarty páčia (ale iba ForFour a Roadster, ten malý je vyslovene škaredý :) )
A teda ako to je s tým rozbiehaním do kopca?

//vidím editovaný príspevok, otázka rozbehnutia do kopca zodpovedaná.
A ako je to so životnosťou automatov?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

so zaradenym D by auto malo ist pomaly dopredu aj na volnobehu a v kopci tiez, resp. by nemalo cuvat, ak sa nemylim :)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

syfon: uz sa to preberalo, zalezi na tom, ci mas pilota alebo nie... s niektorymi autami sa proste bez plynu nepohnes :)

... btw nechapem vasim argumentom, preco by mal byt automat vhodnejsi pre zaciatocnikov?? ti, co vysli z autoskoly, by sa mali v prvom rade okrem ineho samozrejme naucit aj normalne narabat s rychlostnou pakou a spolocne sklbit vsetky cinnosti v aute, nie jednou nohou si podupkavat do rytmu 50 centa a jednou rukou byt zaprety o laktovu opierku a sparat sa v nose...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

mali - nemali vime jak to je ;-) ... urcite ti odpada jedna cinnost - radenie a neveril by si aka mozebyt pre niektorych na zaciatku stresujuca :-) ... exotov, ktori sa co najskor dostanu na 4ku a potom ju tam uz nechaju ci idu cez obec, alebo mimo, len aby nemuseli radit poznam :-D

a cim menej veci rozptyluje pozornost, tym viac sa mozes sustredit na samotne dianie na ceste ... preto si myslim ze je automat pre zaciatocnika vhodnejsi ... ale sam by som na nom zacinat nechcel :-D :-D
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

stresujuca to bude cinnost pre vsetkych zozaciatku, ale tazko na cvicisku, lahko na bojisku :) potom budes musiet zrazu sadnut za manual a si v prdeli :) len nech sa pekne ucia na manualoch, a ked to budu vediet, mozu prejst k automatom :) co po diani na ceste, to nech sa radsej nauci kukat pred seba a nie na saltr...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aj tak nam nakoniec po vzore velkeho zapadu zavedu dve licencie - na automat a na manual a s inym nebudes moct jazdit :-D :-D
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

... mozno by to nebol najhorsi napad ... len co ta byrokracia okolo toho? :?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ratzi, nord: IMHO su tieto reci ci je pre zaciatocnika lepsie jedno alebo druhe uplne naprd. Nech si kazdy jazdi na tom, co mu vyhovuje. Naco by si mal niekto teraz "zvykat" na manual, ked si hned ked bude "zvyknuty" kupi automat, a v manuale do konca zivota nepojde? Take veci ze co ked bude musiet... A co ked bude musiet ist niekto kto ma sice vodicak, ale nesoferoval tri, styri, desat rokov? IMHO nenastane taka situacia, ze by odrazu dostal cudzie auto do ruky a musis ist a teraz hned odrazu. A keby chcel neskor zase jazdit na manuali, povedzme na sluzobaku, zaplati si 3 kondicky a je to.
miso03
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa miso03 »

Tiez som zacinal/zacinam (vodicak mam cca pol roka) na automate a nemyslim si ze som spravil nejaku chybu. V meste je to 200x pohodlnejsie ako manual, aj ked tu a vpodstate na vsetkych forach najdes zarytych manualistov ktori od 68meho jazdia iba na manuale a preto si nikdy AT nekupia alebo pretekarov ktori by neprezili, ze si na ich 1.2 HTP nemozu podradit o 2-3 stupne aby mimo mesta predbehli traktor s vleckou ale to som uz dost OT :)
Ako zaciatocnik este nebudes mat az tak zauzivane stlacanie spojkoveho pedala a tak myslim nebude problem ze namiesto spojky ti noha vystreli na brzdu (mne sa to este nestalo). Ak ti vsak este manual robi problemy (rozbiehanie sa do kopca a pod) tak by som na automat neprechadzal a radsej sa to poriadne doucil.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Syfon: Uz sme tu pre rokom ci dvomi o tom pisali, ze ci auto bude stat alebo pojde rovno v kopci. Tak som tu skusal a auto zacalo cuvat, ale bol to prudsi kopec. Na rovine pojde pomaly vpred.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

fabo: mas pravdu, ta diskusia moc opodstatnenie nema, ja si len vzdy, ked idem s nejakym cerstvym vodicom, spomeniem, ze co to teraz lezie z tych autoskol, preto mi pri slovach zaciatocnik a autoskola vrie krv v zilach... nie je to voci nikomu ofc nic osobne, ale mam s tym katastrofalne skusenosti...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ale zas si povedzme na rovinu, ze asi nikdy z nich nic lepsie neliezlo ... mozno pred 20 rokmi, ked bolo ovladanie auta o cosi narocnejsie ako v dnesnej dobe elektronickych spoluvodicov, tak museli viac poznat na com sa vezu a bol im vstepovany respekt pred urcitymi situaciami :-)

a nakoniec kazdy nejak zacinal a niekto to v krvi ma, niekto nema a ini to do nej ani nedostanu nikdy :-D
Napísať odpoveď