Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Filein
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Filein »

----
nauraa
Medium Star
Medium Star

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa nauraa »

Netvrdila by som, ze je v tomto pripade viera v osobu nanic. Logos sa vo vtedajsej filozofii a teologii pouzival aj vo vyzname teogonickom, ktorym sa oznacovalo zrodenie jednej bozskej osoby z druhej. Jezis ako Logos je predovsetkym vnimany ako osoba, nie ako abstraktne slovo.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ježiš Kristus vraj nikdy neexistoval!

Kód: Vybrať všetko

Dokazuje to taliansky historik Luigi Cascioli, ktorý sa súdi s katolíckou cirkvou v Taliansku. Vo svojej knihe La Favola di Cristo (Mýtus o Kristovi) tvrdí, že Ježiš nie je ničím iným ako vymyslenou konštrukciou vytvorenou falzifikátormi v 2. storočí. 

Kniha La Favola di Cristo je súbor argumentov pre súdny spor proti katolíckej cirkvi a jej predstaviteľom. Autor v nej zhromaždil právne dôkazy, ktoré poukazujú na to, že osoba Ježiša je iba manipuláciou a falzifikáciou dokumentov, ktoré v skutočnosti hovorili o Jánovi z Gamaly, synovi Judáša Galilejského a synovcovi rabína Ezechia, priamom potomkovi rodu Asmonitov.

Cascioli zakladá svoje tvrdenia na výsledkoch päťročného intenzívneho a trpezlivého výskumu, štúdia tisícok spisov, ikonografie, rukopisov, ktoré boli nájdené v Kumráne v Palestíne, racionálneho výkladu Biblie, ako aj všetkých dokumentov o pohanských náboženstvách a ich kultoch, ktorých je kresťanstvo dokonalou reprodukciou. Nemalý priestor venuje aj nezrovnalostiam v jednotlivých evanjeliách. Najočividnejšie sú podľa neho rozdiely v počte a menách apoštolov v evanjeliách podľa Marka, Matúša, Lukáša či v Skutkoch apoštolov. Po prvýkrát v histórii ľudstva sa tak stalo, že náboženstvo je priamo súdne stíhané. Tento súdny spor by mohol skončiť verdiktom o zneužívaní dôvery ľudí (článok 661 talianskeho Trestného zákonníka) a o zámene osôb, resp. identity (článok 494 talianskeho Trestného zákonníka), na čo sa Cascioli odvoláva. Ten obvinil predstaviteľov katolíckej cirkvi zo „šírenia falošných faktov vydávaných za pravdu“. Súdny spor tento taliansky historik inicioval v roku 2002 zaslaním formálnej sťažnosti proti katolíckej cirkvi. V súdnom podaní pritom zdôraznil, že jeho sťažnosť sa netýka kresťanskej viery a náboženstva ako princípu. Slobodu vyznania v Taliansku ochraňuje zákon. V Cascioliho sťažnosti je napádaná skutočnosť, že cirkev prezentuje nehistorické fakty ako fakty historické. Podľa neho napríklad neexistuje historický dôkaz o tom, že Ježiš bol synom Jozefa a Márie (Jozefa Mária sú podľa neho úplne vymyslené osoby) a že sa narodil v Betleheme a vyrástol v Nazarete, ako tvrdí cirkev. Súdu predložil dôkazy o tom, že Ježiš Nazaretský z Nového zákona bol v skutočnosti Ján z Gamaly, obyvateľ Nazaretu. Meno Ján bolo podľa neho nahradené menom Kristus (z Kristos - pomazaný), a napokon menom Ježiš až v roku 180, čo dokazuje aj kniha platónskeho filozofa Celsa „Proti kresťanom“ z konca 2. storočia, teda doby, keď prví kresťania zostavovali „Skutky apoštolov“: „Ten, ktorému ste dali meno Ježiš, bol v skutočnosti len vedúcim skupiny banditov. Zázraky, ktoré mu boli pripísané, boli len prejavom magických a ezoterických trikov.“ Meno Ježiš po prvýkrát použil Origenes vo svojej knihe „Contra Celsum“, ktorá bola odpoveďou na Celsove obvinenia. Odvtedy sa začalo používať označenie Pán, Kristus či Mesiáš.

Podľa Cascioliho priaznivcov sa tak skončili všetky diskusie trvajúce stáročia o existencii Ježiša, o tom či bol len mýtom alebo skutočnosťou, o tom, či mal tmavé alebo svetlé vlasy, či bol pekný alebo škaredý, či bol ženatý alebo slobodný.

„V knihe Favola di Cristo sú jasne zobrazené a vysvetlené všetky falošné fakty, ktoré sa katolícka teológia nikdy neodvážila predložiť na diskusiu,“ uvádza Cascioli. Či jeho tvrdenia potvrdí aj súd, sa ukáže až v najbližších mesiacoch. 
web :arrow: http://www.luigicascioli.eu/index.php
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

No dokelu, že ja som už dávno nezažaloval židov (nejdem proti židovstvu ako princípu) z ovládania sveta...mohol som z toho vytrieskať pekné prachy, lokálni konšpirátori ovládajúci vedecké fakty mi isto veľmi radi pomôžu :)

Ja si teraz môžem začať konšpirovať o tom, ako sa židia a slobodomurári a iná pakáž snaží potlačiť kresťanstvo a toto je len jeden z mnohých útokov...no asi by to nikam neviedlo. Možno by stálo za to kuknúť si film Chvíle poté (je to o agentovi FBI) - niektoré veci sa tam až povážlivo podobajú dnešnej realite.

Páči sa mi veta v tom článku: "Ten, ktorému ste dali meno Ježiš, bol v skutočnosti len vedúcim skupiny banditov. Zázraky, ktoré mu boli pripísané, boli len prejavom magických a ezoterických trikov." Jou, JK and his gangsta boyz. Devils of the ancient izrael ghetto. :smt045 :chapes:

p.s. Nauraa - ja si strechu na dome našťastie opravovať nemusím, bývam v bytovke. Chápem, kam mieriš, no príde mi absurdné, aby ultrabohatá organizácia učenie o láske a porozumení, požadovala po štáte opravu jej liturgických budov, ktoré sú ňou priamo využívané. Čo keby cirkvi prejavili, že majú gule a budú sa držať svojho učenia = prejavia lásku k ostatným, ušetria štátnu kasu, predajú nejaké svoje zlaté poháre, použijú financie z prenájmu budov a zaplatia si svoje výlohy sami?
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko, nič ? :arrow:

Cascioli zakladá svoje tvrdenia na výsledkoch päťročného intenzívneho a trpezlivého výskumu, štúdia tisícok spisov, ikonografie, rukopisov, ktoré boli nájdené v Kumráne v Palestíne, racionálneho výkladu Biblie, ako aj všetkých dokumentov o pohanských náboženstvách a ich kultoch, ktorých je kresťanstvo dokonalou reprodukciou. Nemalý priestor venuje aj nezrovnalostiam v jednotlivých evanjeliách.
Ten človek vyšiel z kožou na povrch, dal to na súd.

Analógia so židovskou konšpiráciou je naozaj trápna, ktorá sa obmedzuje na trápne internetové články a videá.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal: „Ten, ktorému ste dali meno Ježiš, bol v skutočnosti len vedúcim skupiny banditov. Zázraky, ktoré mu boli pripísané, boli len prejavom magických a ezoterických trikov.“
.
Toto silne pripomína citácie z Talmudu. Pravdepodobne ďalši pokus z čriedy „vyvolenych“...

Sv. Pavol, list Korinťanom:
20 Kdeže je múdry? Kde je zákonník? A kde mudrák tohto veku? Neobrátil Boh múdrosť tohto sveta na bláznovstvo? 21 Lebo keď svet v Božej múdrosti nepoznal svojou múdrosťou Boha, zapáčilo sa Bohu spasiť veriacich bláznovstvom ohlasovania. 22 Lebo aj Židia žiadajú znamenia a Gréci hľadajú múdrosť 23 my však ohlasujeme ukrižovaného Krista, pre Židov pohoršenie, pre pohanov bláznovstvo, 24 ale pre povolaných, tak Židov ako Grékov, Krista - Božiu moc a Božiu múdrosť. 25 Lebo čo je u Boha bláznivé, je múdrejšie ako ľudia, a čo je u Boha slabé, je silnejšie ako ľudia
hughito napísal: Analógia so židovskou konšpiráciou je naozaj trápna, ktorá sa obmedzuje na trápne internetové články a videá.
Trápna je tvoja reakcia, v teme politika maš plno faktov, uved tam niečo, že to tak nie je, že ide o klamstvo, lebo tvoja argumentacia sa stale obmedzuje len na podobné nič nehovoriace zbytočne vety, ktore takmer nikoho nezaujimaju
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Stoporko napísal:Ja si strechu na dome našťastie opravovať nemusím, bývam v bytovke. Chápem, kam mieriš, no príde mi absurdné, aby ultrabohatá organizácia učenie o láske a porozumení, požadovala po štáte opravu jej liturgických budov, ktoré sú ňou priamo využívané. Čo keby cirkvi prejavili, že majú gule a budú sa držať svojho učenia = prejavia lásku k ostatným, ušetria štátnu kasu, predajú nejaké svoje zlaté poháre, použijú financie z prenájmu budov a zaplatia si svoje výlohy sami?
Tak samozrejme mne bolo jasne, ze pripad so strechou na dome bol len priklad. Odkial sa vlastne vie, ze je cirkev ultrabohata? Su na to nejake relevantne zdroje? Fakt neviem, o toto som sa nikdy nezaujimala, len sa pytam...
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

----
hughito
Redeemer
Redeemer

Toto silne pripomína citácie z Talmudu. Pravdepodobne ďalši pokus z čriedy „vyvolenych“...
Ty si už naozaj chorý človek, to už nie je možné. :lol:

Viac sa k tebe nevyjadrujem, si beznádejný prípad, stratený vo svojej viere "na duchov".
Je zaujímavé ako kresťania pozdvihnú človeka v kúte bezvýznamnej galaxie na objekt záujmu Boha a vzápätí ho degradujú na chatrnú opičiu kostru oproti Bohu, ktorý má rovnaké vlastnosti ako človek, s tým rozdielom, že celá jeho osoba a schopnosti sú ako keby na steroidoch...
To je typický kresťanský antropocentrizmus, ktorý sa najviac prejavoval v histórii napr. v tvrdošijnom trvaní na geocentrickej teórii, ktorú cirkev presadzovala a bola ochotná ísť cez mŕtvoly.

Veda však opäť dokázala opak. Či už to nám je po vôli alebo nie, faktom zostáva, že sme v celom vesmíre úplne úbohé, bezvýznamné zrniečko. A to už ani nehovorím o tom, že existujú aj indície, ktoré hovoria o tom, že náš vesmír je len súčasťou viacerých iných kvantových paralelných vesmírov. :arrow: http://www.fyzika.sk/Teoria/tki/text1.htm
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

nauraa - mňa v tejto veci značne poznačila návšteva jedného katolíckeho chrámu v ČR, kde bola výstava liturgických pohárov, tanierov, rúch, krížov a ja neviem čoho všetkého. Samé zlato, samé drahokamy. A pred tým kostolom bol dav, platiaci drahé vstupné na to, aby sa mohol pozrieť na tie predmety - bol som tam so starou mamou

Môj druhý zážitok ohľadom bohatstva cirkvi bol nasledovný - raz som šiel do kostola a prišiel som trochu skôr. Práve končili raňajšie Bohoslužby, ľudia vychádzali a hádzali žobrákovi peniaze. Čakal som obďaleč, kým sa kostol vyprázdni. Blízko mňa stála partia cirkevných papalášov, všetci na rukách zlaté hodinky, drahé obleky...high class. Bolo vyložene úsmevné vidieť ich predháňať sa, kto dá tomu žobrákovi viac a vytiahne sa pred kolegami.
hughito
Redeemer
Redeemer

To je úplne jasné, že cirkev ako taká musí mať obrovské peniaze. Už len to, že dokážu financovať to obrovské množstvo kňazov, kostolov, no proste všetkého.
tehla

hughito napísal:A to už ani nehovorím o tom, že existujú aj indície, ktoré hovoria o tom, že náš vesmír je len súčasťou viacerých iných kvantových paralelných vesmírov.

Viac sa k tebe nevyjadrujem, si beznádejný prípad, stratený vo svojej viere.

K tomu smiechu, viackrat som čital citácie z Talmudu podobné ako v tej „obžalobe cirkvi“

O antikresťanskom zamerani obsahu Talmudu
hovorí napr. vrchný pražský rabín vo svojej knihe:

Sidon cituje talmudský traktát Sanhedrin(106a), kde cituje o Panne Márii:"a kurví se s nějakým tesařem."
Toto je v Sidonovej knižke:"Evangelium podle Josefa Flavia". strana 108. U nás vyšla Mladou frontou a bola k mání bežne v knihkupectvách..
Na tej istej strane píše o Ježišovi, "že kamenem byl jeho komplex méněcennosti ...a jeho sklony k šílenství."

kniha od Žida Israela Shahaka:"Historie a náboženství Židů," ktorá vyšla v Čechách v 2005. V nej tento židovský vedec sa kriticky vyjadruje k talmudu. Podľa talmudu bol Ježiš právom popravený pre modloslužobníctvo a Shahak spomína, že v súvislosti s popravou Ježiša sa v talmude nespomínajú ani rímski vojaci.Podľa Shahaka už samotné meno Ježiš Jeshu je symbolom ohavnosti.

Keďže Talmud spisovali farizeji, s ktorymi sa stýkal aj Ježiš, ich postoje su dosť jasne uvedene aj v novom zákone a čo to naznačuju aj pre človeka, ktory nikdy nečital Talmud ani žiadne citácie z neho, napr.:
Ale počuli to farizeji a hovorili: "Tento len mocou Belzebula, kniežaťa zlých duchov, vyháňa zlých duchov." (Mt 12,24)

Na to zdvihli kamene a chceli ich hádzať do neho, ale Ježiš sa skryl a vyšiel z chrámu. (Jn 8, 57-59)

Židia mu povedali: "Teraz už vieme, že si posadnutý zlým duchom. Abrahám zomrel aj proroci, a ty hovoríš: "Kto zachová moje slovo, neokúsi smrť naveky." (Jn 8, 52)

Židia mu odpovedali: "Nehovoríme dobre, že si Samaritán a posadnutý zlým duchom?"
Ježiš odvetil: "Ja nie som posadnutý zlým duchom, ale ctím si Otca; a vy mňa znevažujete. (Jn 8, 48 )

Farizeji mu povedali: "Vydávaš svedectvo o sebe len ty sám, tvoje svedectvo nie je pravdivé."
Ježiš im odpovedal: "Hoci vydávam svedectvo o sebe iba ja sám, moje svedectvo je pravdivé, lebo viem, odkiaľ som prišiel a kam idem. Vy však neviete, odkiaľ prichádzam, ani kam idem. (Jn 8, 13-14)

Farizeji vyšli von a radili sa o ňom, ako ho zahubiť. (Mt 12, 9-14)
Aj najsilnejší podporovatelia judaizmu nemôžu poprieť, že judaizmus je antikresťanský.
Jewish World, 15. marca 1924

Bolo by zaujimave zistiť, čo si ty vlastne zač, ked podla židov ťa nie je možne zaradiť ani do skupiny „najsilnejši podporovateľ judaizmu“...

(predpokladam, že žiadny konštruktivny komentar schopny predložiť nebudeš a zas vytiahneš prinajlepšom članok typu ateizmus.sk, takže kludne svoje slovo môžeš dodržať, vadiť mi to nejak zvlašť nebude :smt059 )
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Mhm, a teraz mám(e) veriť komu? Máme sa orientovať zvykom v našich končinách a veriť, že Ježiš bol spasiteľ alebo, že bol hurr durr derp derp podľa farizejov? Radšej si nechám neutrálny coolface.
hughito
Redeemer
Redeemer

To by ma zaujímalo, ako si dospel k tomuto záveru.

Veď ja som nenapísal, že to tak je, ale že existuje taká hypotéza, ktorá nevznikne len tak z ničoho (ako napr. vznikajú náboženské tvrdenia).

To je normálna seriózna otázka, ktorou sa zaoberajú svetové vedecké špičky v obore astrofyziky. Podľa tvojej reakcie vidno, na akej úrovni sa nachádza tvoj intelekt.

K tomu ostatnému sa naozaj nedá vyjadrovať, lebo to nie sú žiadne dôkazy, ale len čisté konšpirácie. Nijako nedokážeš, že ten človek je Žid, resp. to čo robí, robí kvôli tomu, že by mal takéto úmysly. To sú absolútne nezmysly.

To čo tu zase píšeš o nejakých Židoch nemá nič spoločné s tým, čo som sem posielal ja.

Ja som ateista a v podstate som rovnako proti judaizmu, tak proti kresťanstvu či mormónizmu. Chápeš ? Dokážeš toto pochopiť ? Že mňa nejakí židia vôbec nezaujímajú ?
A to, že je judaizmus antikresťanský je úplne normálne. Aj kresťania sú anti-iné náboženstvá. Či nie ?

Od základnej zmluvy medzi Slovenskou republikou a Svätou Stolicou k odluke

Náboženská otázka je zložitá a citlivá. Je pochopiteľné, že pri riešení vzťahov medzi štátom a cirkvou treba brať do úvahy fakt, že v nijakej inej oblasti nepôsobia tak silne historické tradície, emocionálne väzby a presvedčenie ako v danej sfére, čo platí o Slovensku zvlášť.

Niet pochýb, že súčasný vzťah medzi štátom a cirkvami v Slovenskej republike nezodpovedá kritériám občianskej spoločnosti, demokratického a právneho štátu. Prvým krokom pri riešení tohto vzťahu je začať verejne diskutovať a posúdiť danú problematiku komplexnejšie, zvážiť, čo treba zmeniť na tomto vzťahu, prečo a ako
. Bez verejnej diskusie by bolo nerozumné a neefektívne navrhovať politické riešenia. Diskusia o filozofii a politike modelov riešenia vzťahu medzi štátom a cirkvami musí predchádzať diskusii o legislatívnom a inštitucionálnom riešení tohto vzťahu. Nedá sa však riešiť na základe moci, autorít (cirkevných), tradícií a privilégií (katolíckej cirkvi) a predpojatosti, či už proti náboženstvu alebo ateizmu.

Pripomínam, že verejná diskusia o vzťahu medzi štátom a cirkvami ešte nezačala a vôbec neprebieha, len sa príležitostne nesmelo ohlasuje. Nemožno akceptovať názor, ideológa jednej politickej strany, že o tejto otázke sa nedá diskutovať, lebo spoločnosť nie je ešte na to pripravená. Je to zjavné zahmlievanie skutočnosti s cieľom držať ľudí v nevedomosti a zneužívať ich náboženské cítenie pre politické záujmy. Potvrdzujú to jasne aj odpovede predsedov strán tesne pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Na otázku „Ste za finančnú odluku cirkvi od štátu?“ ani jedna strana z tých, o ktorých sa predpokladalo, že sa dostanú do parlamentu, sa jednoznačne nevyjadrila, že je takúto alternatívu. Odpovede jasne svedčia o tom, že otázku odluky nemajú so volebných programoch. (bližšie viď Pravda 8.júna 2010, príloha Voľby 2010).

Pri riešení vzťahu medzi štátom a cirkvami Spoločnosť Prometheus vychádza hlavne zo Všeobecnej deklarácie ľudských práv a slobôd, ako aj z Ústavy SR (čl.1). Zaväzujú nás k tomu aj dokumenty IHEÚ, ktorej sme členom. Tieto stanovujú odluku ako jednu z prioritných úloh humanistov. (Bližšie: Valné zhromaždenie usporiadané IHEÚ a Voľnou myšlienkou v Paríži v r.2005 pri príležitosti 100.výročia odluky cirkvi od štátu vo Francúzsku a Konferencia o sekularizme usporiadaná IHEÚ v Londýne v r.2009). Spoločnosť Prometheus ako mimovládne občianske združenie chápe odluku ako najčistejšiu a najdemokratickejšiu formu riešenia vzťahu medzi štátom a cirkvami. Preto považuje za svoje právo a povinnosť vnášať ideu odluky do verejnosti, vysvetľovať jej cieľ a zmysel a vyvolávať o ňu záujem.

A / Namiesto odluky zmluva s Vatikánom (konkordát).

Prvý článok Ústavy SR znie: „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.“ Aká je však realita, na akú cestu sa Slovensko po získaní samostatnosti nastúpilo? Aké nové zákony po roku 1989, najmä po vzniku samostatnej Slovenskej republiky boli prijaté pre demokratické riešenie vzťahu medzi štátom a cirkvami, a to v záujme všetkých občanov bez rozdielu ich vierovyznania a svetonázoru?

Prvým krokom štátnej moci bolo prijatie zákona č.16/1990 Zb., podľa ktorého okrem iného bol ponechaný aj naďalej v platnosti zákon č.48/1949 Zb. o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom v znení zákona č.16/1990 a zákona č.552/1992 Zb.. Teda už týmto prvým právnym krokom mocenské štruktúry a cirkevné kruhy dali jasne najavo, že riešenie vzťahu medzi štátom a cirkvami systémom odluky sa vylučuje, že idú naopak posilňovať spojenie medzi sebou. Ich ďalšie kroky na tejto ceste protirečia logike veci a právneho poriadku. V duchu demokracie a slobody mal by sa pripraviť a prijať základný zákon upravujúci vznik a pôsobenie cirkví a náboženských spoločností zabezpečujúci ich rovnosť pred zákonom. Namiesto prijatia základného zákona však bol zvolený bipolárny postup, t.j. antidemokratický spočívajúci v tom, že zákony a ustanovenia, špecifické právne normy upravujúce vzťah štátu len s jednou cirkvou, jednou skupinou veriacich, porušuje zásadu rovnosti pred zákonom, diskriminuje menšie cirkvi a náboženské spoločnosti, ako aj ľudí iného svetonázoru a svetové humanistické hnutia. Niet menších pochýb, že týmto postupom sa uprednostňujú záujmy jednej, katolíckej cirkvi, zabezpečujú jej privilégiá a dominantné postavenie. V tom spočíva celá filozofia základnej zmluvy Medzi Slovenskou republikou a Svätou Stolicou z roku 2001. Potvrdzujú to aj na jej základe už tri schválené a dve pripravované čiastkové zmluvy. Z vyššie uvedených skutočností vyplýva, že ústavné princípy a normy náboženskej a ideologickej neutrality štátu a jeho svetského charakteru sa nedodržiavajú a neuplatňujú. Teda tento postulát je stále aktuálny a musí ostať v centre našej pozornosti. Treba povedať, že zmluva s Vatikánom značne sťažila uskutočnenie odluky, odsunula ju dozadu na dlhšie obdobie. Nemôže však zabrzdiť boj humanistov za demokraciu, slobodu svedomia a presvedčenia.

B / Prednosť odluky

Správne pochopenie a spravodlivé riešenie vzťahu medzi štátom a cirkvami veľmi komplikuje prekrucovanie a spochybňovanie samotného pojmu odluka a zahmlievanie skutočného zámeru cirkví. Len aby verejnosť nepoznala skutočnú podstatu a zmysel sekulárneho štátu. Tu zohrávajú svoju úlohu aj rozdielne tradície.

Slovenskí katolícki hodnostári obyčajne interpretujú odluku a sekulárny štát ako ateistický útok na všetko čo je ľudské. Tak podľa hlavnej autority katolíckej cirkvi kardinála Jána Chryzostoma Korca odlukový model je zastaraný a dávno prekonaný, pretože neposkytuje riešenie zložitého vzťahu medzi štátom a cirkvami. Kardinál by mal pravdu vtedy, keby boli zastarané a prekonané také hodnoty ako sú demokracia, sloboda, ktorých najvyššou hodnotou je hodnota svedomia. Skutočnosť je taká, že tieto hodnoty nie sú všeobecne rešpektované. Boj za rešpektovanie slobody svedomia je dnes bojom medzinárodným, tento boj sa viedol, vedie a ešte sa bude viesť dlhú dobu v krajinách na všetkých kontinentoch. Svoju mystifikáciu pojmu odluka končí výzvou: „Nedovoľme odduchovniť a tým odľudštiť Slovensko.“ Neskrývame, že odluka je rozhodujúcim princípom nášho humanizmu, nie je však nijako zameraná proti veriacim. Tvrdenie, že odlukou štát sa zmocní celého človeka a bude mi vnucovať, či predpisovať v čo má a v čo nemá veriť, slovom vládnuť nad ním, oberať ho o ľudskú dôstojnosť, je absurdné. Bolo by to možné len v tom prípade, ak by viera bola záležitosťou štátu, jeho zákonov, administratívnych opatrení. Viera je však vecou citu, svedomia, vnútorného života človeka. Odlukový model je založený práve na tom, že viera ako vnútorná záležitosť jednotlivca nemôže byť v žiadnom prípade súčasťou politiky, štátu, jeho zákonov, že spása duše nemôže byť v jeho starostlivosti, a to aj preto, že nijaké administratívne nátlaky, vnucovania nedávajú ani náboženskej viere, ani inému presvedčenia váhu. Sekularizmus nemá sa stať nijakým druhom „štátnej filozofie“. A veriaci sa nemajú čo obávať sekularizmu a odluky, pretože nestrácajú nič, naopak, získavajú rovnosť pred zákonom a možnosť slobodne prejavovať a praktizovať svoju vieru. Kto stráca a bojí sa odluky, tak to sú predovšetkým dominantné cirkvi, ktoré by prišli o privilégiá, bohatstvo, vplyv a prestíž a možnosť vnucovať vieru a náboženský systém ostatným.

Za sekulárny štát a pluralitnú spoločnosť!

C / Zásady odlukového systému:

1. Sekulárny štát pôsobiaci na princípoch neutrality vo vzťahu k náboženstvu a nenáboženským svetonázorom a o vzájomnom vzťahu medzi nimi. Je jedným z hlavných pilierov demokratického usporiadania spoločnosti a slobody svedomia.
   2. Svetský a neutrálny charakter štátneho práva, jeho úplná nezávislosť od cirkevného práva. Vylučuje akýkoľvek jeho vplyv doplnenie, modifikovanie štátneho práva cirkevnými predpismi. Nikto nemá mať v ústave, zákonoch zakotvenú výnimočnosť, či nadradenosť.
   3. Zbavenie cirkví privilégií a výhod. Žiadne spoločenstvo nesmie mať výhody alebo nevýhody z toho, že je náboženské alebo vyznáva iný svetonázor.
   4. Eliminácia financovania cirkví zo štátnej pokladnice, s výnimkou cirkevných objektov, ocenených ako historické pamiatky a charitatívnej činnosti.
   5. Odluka školy od cirkvi, nevyhnutnej podmienky rozvíjania vzdelania na báze slobodného, kritického myslenia, slobodného rozvoja vedy a vzdelania.
Peter Prusák, zdroj.
tehla

hughito napísal:Podľa tvojej reakcie vidno, na akej úrovni sa nachádza tvoj intelekt.
nuž intelektuál Hugito, pozornejší si všimli, že ide o tvoju skopirovanu reakciu, som teda rád, že som ti takto nenapadne nastavil zrkadlo
hughito napísal:K tomu ostatnému sa naozaj nedá vyjadrovať, lebo to nie sú žiadne dôkazy, ale len čisté konšpirácie
No prosim, Biblia, Talmud, knihy od vrchneho pražského rabína a ostatných, 2000 ročná historia židovstva, sučastne spoločenske dianie, neboj, same konšpiracie, nič ine.
hughito napísal:Že mňa nejakí židia vôbec nezaujímajú ?
V podstate ani ty nikoho v ramci celosvetoveho diania nezaujimaš. tvoj nazor na to je uplne nepodstatny a absolutne irelevantny. Bud sa zaujimaš o to, čo sa v sučastnosti deje, alebo to maš na haku a čitaš si portaliky ateizmus.sk., pripadne humanisti sk a pozadie ťa nezaujima, to je cele
hughito napísal:A to, že je judaizmus antikresťanský je úplne normálne.
Možno ano, možno nie, v každom pripade antikresťansky je a preto, že židia dnes ovladaju zapadny svet, mame odpoved na otazku, prečo je kresťanstvo tak napadane a potlačane.
hughito
Redeemer
Redeemer

nuž intelektuál Hugito, pozornejší si všimli, že ide o tvoju skopirovanu reakciu, som teda rád, že som ti takto nenapadne nastavil zrkadlo
Nuž opäť si nepochopil (alebo takto tmáriš schválne), že ja som s touto časťou mojej reakcie mieril na tento tvoj text:

...takto si zareagoval na tento môj text:

A to už ani nehovorím o tom, že existujú aj indície, ktoré hovoria o tom, že náš vesmír je len súčasťou viacerých iných kvantových paralelných vesmírov.
No prosim, Biblia, Talmud, knihy od vrchneho pražského rabína a ostatných, 2000 ročná historia židovstva, sučastne spoločenske dianie, neboj, same konšpiracie, nič ine.
Však dobre, ale stále si nejako nepreukázal, čo to má spoločné s tým, čo som sem posielal a teda prípad talianskeho historika, ktorý študoval tieto veci a dospel k názoru, že cirkev klame ohľadne Ježiša, za čo ju aj zažaloval.

Nijako si nepreukázal, že tento človek takto konal z nejakých sionistických pohnútok.
V podstate ani ty nikoho v ramci celosvetoveho diania nezaujimaš. tvoj nazor na to je uplne nepodstatny a absolutne irelevantny. Bud sa zaujimaš o to, čo sa v sučastnosti deje, alebo to maš na haku a čitaš si portaliky ateizmus.sk., pripadne humanisti sk a pozadie ťa nezaujima, to je cele
Ja viem, že žiješ vo svojom svete, kde hrajú Židia prim, lebo ovládajú svet, ale pochop, že ostatných ľudí takéto konšpirácie nezaujímajú, resp. ak aj áno, tak ich nebudú pchať úplne všade, ako to robíš ty.
Podľa teba úplne za všetko zlé môže Žid, či je to už nejaký článok v SME, či je to nejaké vyjadrenie proti Slovenskému štátu, či je to vyjadrenie historika na reálie okolo Ježišovho života.

Ty máš prichystanú odpoveď, za všetko môže zlý ujo Žid a tým to hasne.
Možno ano, možno nie, v každom pripade antikresťansky je a preto, že židia dnes ovladaju zapadny svet, mame odpoved na otazku, prečo je kresťanstvo tak napadane a potlačane.
Každé náboženstvo je vo svojej podstate proti tomu druhému, lebo hlása inú pravdu a myslí si o sebe, že je to jediné správne.

Hovoríš tu, ako je kresťanstvo strašne utláčané a napádané. Keď to už chceme takto porovnávať, tak si niečo naštuduj o akciách kresťanov v histórii proti Židom.
Najväčší podiel na vytvorení židovskej konšpirácie a celého tohto mýtu o Židoch mali kresťania v stredoveku.
Dnes už prim prebralo radikálne pravicové, neofašistické a neonacistické krídlo.
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Z akého takého objektívneho hľadiska vaše hantírkovanie nikam nevedie, obidvaja argumentujete konšpiráciami; jeden, že Židia vládnu svetu a nás Goiov nenávidia a druhý označuje za konšpirácie argumenty toho prvého...
hughito
Redeemer
Redeemer

Ty si tu na fóre nový, tak by si mal vedieť, že tu existuje istá skupinka užívateľov, ktorí do každej témy zatiahnu Židov a ich supremacizmus.

A mimochodom, označovať tvrdenia oponenta za konšpirácie je konšpirácia ? :)
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Uhh, v podstate aj to s tým Talianom je konšpirácia, lebo ľudia sa nedožadujú ničoho. Mne napr. veta že preskúmal tisíce prameňov nestačí/nič nehovorí. Je to ako z nemeckého telešopingu...
hughito
Redeemer
Redeemer

Filein napísal:Uhh, v podstate aj to s tým Talianom je konšpirácia, lebo ľudia sa nedožadujú ničoho. Mne napr. veta že preskúmal tisíce prameňov nestačí/nič nehovorí. Je to ako z nemeckého telešopingu...
Myslíš si, že keby to bola nejako bludno-konšpiračná zlátanina, tak by si s tým išiel na súd a žaloval cirkev ?
Ďalšia vec je tá, že takýto názor (vo všeobecnosti) ako má on, som už viackrát počul. Vychádza sa hlavne z toho, že o Ježišovi a jeho živote a činoch popísaných v evanjeliách neexistujú takmer žiadne dôkazy.

Ja mám doma túto knihu, ktorá v podstate tiež prekladá iný pohľad na život a činnosť Ježiša (v rozpore s cirkevným učením). Tiež to nie je vycucané z prsta, ale autor vychádza zo štúdie materiálov či aktuálnych archeologických nálezov. Ešte som ju však nečítal, tak nemám k tomu čo viac napísať.

Info o knihe na wiki.
Napísať odpoveď