Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
.cov
Star
Star

Re: Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Príspevok od používateľa .cov »

dafmarko napísal:...co poviete na vysielacku tcb-660...
Nemal som ju v ruke ani som ju nepčul, tak ti nepoviem aká je.
Ale má dobrú cenu a je multinormová, dá sa teda použiť i v zahraničí.
Má len to najnutnejšie, ale to nevadí, pokiaľ si nepotrpíš na komfort.
Za tie peniaze sa podľa mňa oplatí.

Pozvánka:
edit 6.8.2010 10:30 : Tu bola pozvánka na CB stretnutie v Partizánskom, žiaľ nekoná sa a je zrušene :(
dafmarko
Novice
Novice

Príspevok od používateľa dafmarko »

tak ja si mislim ze na take komunikovanie medzi dvoma autami a pocuuvanie bi mala bit dobra co povies a co lebo neviznam sa ja do toho tak skus nejaki model vibrat ti taki prrijatelni do 100 eu ak ta smiem poprost skus mi poradit ti co bi si si vibral a as s akou antenou
dakujem ze pomoc vopred
.cov
Star
Star

Ale však ti píšem, že ta tcb-660 by mohla byť. Na komuniakáciu medzi autami staci (v podtsate staci ľubovolná :) stanica).
Akurát je problém, že do auta nové zariadenie (rádiostanica + anténa) za 100€ nekúpiš (teda kúpiš, ale nebude to ono :) ).
Ak by som si vyberal a bol by som limitovaný financiamy, tak by som asi vybral nasledovné ( odkazy na stránku AWAS v Nitre:
rádio: tcb-660 :
http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=1
anténa: MILENIUM 145:
http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=2
Pri offroadoch bude možná problém s anténou, pretože dlhá anténa sa bude zachytávať o konáre stromov. V takom prípade by som snáď volil iné riešenie, použil by som PMR rádiostanicu. Malá šikovná a má svoju anténku. Riešenie na krátku vzdialenosť, tie stanice nemajú veľký dosah. Pokiaľ ale zakúpiš napr. PMR stanicu INTEK MT-5050, dá sa jednoduchou úpravou zvýšiť výkon na 4W a prenos môže byť kódovaný (obe úpravy sú ale u nás nelegálne)
marconi
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa marconi »

PMR v aute je ozaj na VEĽMI krátku vzdialenosť, lebo karoséria sa správa ako Faradayova klietka - signál z nej neprejde. Jedine ak je PMR pri okne... ale to počas jazdy nie je najlepšie riešenie.
Pri offroadoch je možnosť uchytiť anténu niekde na ráme / nárazníku, ale potom sa zasa stráca kvalita signálu - najmä dosah stanice.
jojimko
Novice
Novice

Príspevok od používateľa jojimko »

nedavno som zakupil PMR visielacky z dosahom 9km a som od domu cca 2,5 km a mam problem sa spojit nevedeli by ste mi poradit cim to moze bit?
ktore visielacky maju veci dosah alebo silu signalu aj v zastavanych oblastiach CB ci PMR som v tomto uplny amater :psssst:
.cov
Star
Star

jojimko napísal:...PMR visielacky z dosahom 9km...
Pekný reklamný trik. Za normálnych pomienok (teda napr. v meste, v lese...) sa na takú vzdialenosť s PMR staničkou nikdy nedovoláš. V hustej zástavbe sídliska môže byť problem dovolať sa i na 1 km.
Ale samozrejme sa dá s PMR stanicou urobit aj dlhšie spojenie, napr. moje najdlhšie spojenie je z kopca ma kopec a vzdialenost 75 km. Ale to sú ideálne podmienky.
V bežných podmienkach môžeš rátať spojenie tak do vzdialenosti 3-4 km.
Zvýšiť dosah môžeš legálne jedine spôsobom, ktorý je popísaný napr. tu: http://www.matisek.estranky.cz/clanky/p ... a-pmr.html
Ďalší spôsob je popísaný tu: http://svetelektro.com/clanky/uprava-pm ... y-203.html (čo ale už je nelgálny zásah do vysielačky).
Pokiaľ chceš väčší dosah, zakúp si napr INTEK MT-5050 a jednoduchou (ale nelegálnou) úpravou (prerušenie troch prepojek) zvýšiš výkon z 0,5W na 4W. Tým sa samozrejme ďalej dokričíš, ale pokiaľ nemá protistanica tiež podobnú úpravu, je ti to k ničomu, pretože ty nebudeš počuť protistanicu.
Proste si musíš uvedomiť, že PMR stanica je oficiálne určená na spojenie na krátke vzdialenosti.
CB ručná rádiostanica má tiež malý dosah a je oveľa tažšia ako PMR, takže sa to neoplatí. Ale môžeš k nej pre zmenu pripojiť vonkajšiu anténu a tak sa zväčší dosah.
jojimko
Novice
Novice

Príspevok od používateľa jojimko »

aky dosah maju zhruba CB rucky?
vedel by si mi nieco odporucit ked chcem komunikovat v zastavbe zhruba na 3km
.cov
Star
Star

Hm, doporučiť je ťažko. Ja mám Alan 42, ma bohaté príslušenstvo, je multinormová... a drahá, viď ceny u AWASa:
http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=1&skupina=56
Dosah CB ručky na CB ručku je obdobný ako u PMR, cca 3 km, viď obrázkovú prílohu.
CB ručka je dosť ťažká. Má výkon 4W a to musíš kŕmiť baterkami. Má jedinú výhodu, že tam môžeš pripojiť väčšiu anténu (napr. HY-FLEX - viď odkaz:)
http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=2&skupina=14
a tým zväčšíš dosah.
Ale myslím, že do tých 3 km by mohla poslúžiť aj lepšia PMR stanica (tým nemyslím za 30 € dve :) )
Prílohy
dosah.jpg
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Syfon »

potrebujem radu :) mam cb rucku cocker 22 ako mam vyriesit napajanie v aute? stanica pobezi od 10,8-13,8 V, cize by stacilo len pripojit na zapalovac, ale nebolo by lepsie dorobit odrusenie, stabilizaciu a pod.?
.cov
Star
Star

Áno, v podstate stačí pripojiť rádiostanicu do zásuvky pre zapalovač (len pozor na polaritu, neprehoď + a -). Presne takto to mám zapojené vo svojej Fábii (ručka Alan 42, miesto držiaku bateriek je pripojený kábel s konektorom do zapalovača). Rušenie žiadne nie je (ale to neznamená, že u teba nebude :) ). Treba skúsiť. Stabilizácia nie je potrebná, rádiostanica má v sebe stabilizačné prvky.
Ale i tak je lepšie pripjiť rádiostanicu priamo na akumulátor (samozrejme istené poistkou! na čo najkratší kábel, aby sa do rádiostanice nedostali rušivé signály po napájacom vedení. Akumulátor potom pôsobí zároveň ako veľký kondenzátor a redukuje rušenie zo siete.
Pokiaľ sa do priímača dostáva rušenie cez anténu, to v podstate ťažko odrušíš, musíš odstrániť zdroj rušenia.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

diky za rady, toto som potreboval :)
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Cocker22 mám a origo sa k nej aj dodával taký kábel s konektorom ako má akupak... Zasunul si ho namiesto akupaku a na druhom konci si mal dva konektory. Jeden do autozapaľovača a druhý bol anténny. Takže si mohol odpojiť prút a použiť trebars magnetku na strechu auta. Tieto káble mám dva, jeden k tej Cocker22 a druhý k Elix dragon SY101, ktorá je vlastne úplne rovnaká ako tá cockerka....
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

skoda, ze mam len stanicu bez prislusenstva, viem, ze tieto vysielacky sa predavali pod roznymi znackami, ale ani v eshope elixu som prislusenstvo k nej nenasiel, ale konektory na pospajanie mam takze to nebude problem
dafmarko
Novice
Novice

ahoj cel bi som sa spitat vas na cb vysielacku kamarat mi ponuka tti tcb-771 tak co poviete je to taka dobra cb vysielacka je to taki stret porate mi ci ju mam brat alebo ne lebo nuka mi ju za 120eu a aj s antenou aj s reprakom aj s drziakmi proste komplet a rospraval mi ze je aj naladena tak a to ties neviem co to znamena tak porate a vopret vdaka za radi :)
.cov
Star
Star

dafmarko napísal:...kamarat mi ponuka tti tcb-771 ...nuka mi ju za 120eu...
Povedal by som, ze na tebe chce zarobiť., veď napr. tu: http://www.vysielackyshop.sk/cb-radio-t ... p-737.html ju môžeš kúpiť NOVÚ za 84,50 €.
Je to celkom dobra stanička.
A že je naladená? Ale veď každú anténu treba po montáži na vozidlo doladiť (je jedno, či bola niekde inde už naladená), pretože bude inak umiestnená anténa.

Pokiaľ je tá rádiostanica, anténa i reproduktor používané, viac ako 90 € by som za komplet nedal.
dafmarko
Novice
Novice

aha ale hovoris ze ta vysielacka je celkom dobra hej a ze ju draho predava a ale zas je cisto nova hej tak neviem ale vdaka za stranku asi ju stamat kupim a mala bi to bit dobra visielacka hej takze aj v zahranici ju mozem pouzivat bes problemou a cel bi som sa spitak ket sa tak rozumies do vysielacjek nejake parametre kolko to ma kanalou a tak a ale myslim si ze bude dobra a to hoc iaku antenu nanu mozem dat
:(
co porat mi bo netusim
a jak sa potom antena ladi alebo vysielacka lebo tomu nechapem
.cov
Star
Star

...takze aj v zahranici ju mozem pouzivat bes problemou...
Áno, môžeš ju používať aj v zahraničí, kde sú podobné povoľovacie podmienky ako u nás. To znamená v celej Európskej únii. Pokial s ňou pôjdeš do Číny :) , asi by si mal problémy.
...nejake parametre kolko to ma kanalou a tak...
Je to klasická CB rádiostanica a spĺň povoľovacie podmienky. Ma 40 alebo 80 kanálov (záleží, do akej normy ju prepneš). Napr. na nemeckej norme tam budeš mať 80 kanálov, na európskej 40 atď. U nás sú povolené kanály 1 až 40 + 70 až 80. Povolený výkon vysielania je 4 W a môže sa používať len frekvenčná modulácia (FM).
...to hoc iaku antenu nanu mozem dat...
Nie, nemôžeš dať hociakú anténu. Môžeš tam dať anténu určenú na CB rádio, teda musí byť naladená na pásmo 27 MHz. Každá anténa na aute potrebuje tzv. protiváhu, čo je v podstate karoséria auta. Jednoduché to je u osobných áut, kde na strechu položíš tzv. magnetku (má magnetický držiak) a obvykle ich netreba doladiť (neplatí vždy).
Iná sitácia je u kamionóv, kde záleží na tom, kde je anténa uchytená. Môže byť na držialu spätného zrkadla, na plechovej kabíne (nemôže byť na laminátovej streche)... Obvykle je treba anténu doladiť. Ako? To je popísané v návode od antény, obvykle sa to rieši jemným vysunutím (zasunutím) antény. Na zistenie, či je anténa dobre naladená sa používa tzv. SWR (PSV) meter. O naladení antény si prečítaj napr. toto: http://www.cbdx.cz/clanek290-7-miniseri ... antenu.htm
Jednoduchý merač SWR na CB pásmo kúpiš napr. tu: http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=29&skupina=82 (má názov KPO SWR-420 alebo Merač PSV MASS)
Magnetické antény na auto máš tu: http://www.awas.sk/cennik.php?kategoria=2&skupina=11 - dobré skúsenosti mám s anténou President ML-145 alebo SUPERSTAR ML-145.
Pokiaľ sa jedná o montáž vysielačky a antény na kamión, doporučujem to zverť osobe, ktorá s tým má skúsenosti. Nie je to zložité, ale na prvý raz to nechaj odborníkom.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

chlopaki ja som rozmyslal nad dakou medium CB do auta len tak for fun a aj pre info.
skulavy pohlad mi padol na TTI do povedzme 100EUR.

otazka 1. a asi najotravnejsia: mozem ratat s takymto portejblom a dakou medium antenou s dosahom cca 10-15km?
otazka 2. mozem vyuzit povodnu teleskopicku antenu auta volakym sposobom? nechcem by oantenovany ako vocas :D
ak nie a budem musiet pouzit zvlast antenu, da sa CB antena pouzit na prijem FM radiostanic? Ked povodnu ufaklim a nahradim CB ckovou?
otazka 3. je v doprave najma v okoli BA CB vyuzivane ci si tam budem kecat sam pre seba? pochopil som ze na to bude zrejme 10. kanal :)
otazka 4. CB radio napojit priamo na baterku a zapinat on/off na stanici? ci je mozno vyuzit zapinanie a vypinanie zo spinacej skrinky? bude to rusit?

fenk ju :)
.cov
Star
Star

1) áno, teoreticky môžeš. Záleží ale od kvality a montáže antény u teba ale i u protistanice.
2) nie, nemôžeš. Anténa musí mať isté rozmery (aby ladila na dané pásmo) a kábel od autoantény má obvykle impedanciu 75 Ω a anténa na rádiostanicu i sama rádiostanica potrebuje 50 Ω. Pokiaľ by si to zapojil nesprávne, dôjde k neprispôsobeniu vstupov a môže dôjsť k poškodeniu rádiostanice. V každom prípade by sa ale znížila citlivosť i výkon rádiostanice. Obecne platí, že čím väčšia anténa (patričných rozmerov), tým lepší signál a väčší dosah.
3) 10. kanál je obvykle používaný kamionistami (ale využívaju aj okolité kanále). Nakoľko je používaný v Bratislave neviem, ale iste áno, tak ako na každom mieste s väčším výskytom kamionov.
4) V podstate je jedno, či to napojíš priamo na batériu alebo cez spínaciu skrinku. Ale si uvedom, že v aute je dosť rušenia a keď sa rádiostanica pripojí priamo na akumulátor, tak ten funguje ako veľký kondenzátor, ktorý eliminuje časť rušenia prichádzajúce po napájaní (nie cez anténu). Pokiaľ to zapojíš cez spínaciu skrinku, prídeš o výhodu vysielania pri vypnutom motore (z parkoviska, v čase odpočinku...). Obvykle sa rádiostanica zapína gombíkom na regulaciu hlasitosti a tak na ten gombík aj tak musíš siahnuť a preto si myslím, že je lepšie pripojiť rádiostanicu priamo na akumulátor.
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Danitu Formel1 a Albrecht AE4200 mám na predaj, tak ak by si mal záujem ponúkni cez súkromnú správu cenu...
Napísať odpoveď