Digitálny fotoaparát

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
mischooo
Expert
Expert

Digitálny fotoaparát

Príspevok od používateľa mischooo »

Zdravím. Neviem do ktorej týmy by som to mal dať. Tak ak je to zle tak sa vopred ospravedlňujem.

ja by som sa chcel opýtať či je tu niekto kto sa rozumie fotografovaniu. Kúpil som si digitálny fotoaparát FUJIFILM finepix AV 100. A keď som robil fotky po tme tak sú také divné.. nie sú pekné... viď príloha (Obrázok som zmenšil na polovicu lebo ho sem nechcelo pridať). A chcem aby boli lepšie... Jeden kamarát mi poradil aby som si znížil ISO. Ja som to mal automaticky. Som myslel že AUTO to urobí najlepšie. A keď som sa pozrel na urobené fotky v PC tak cez deň bolo ISO 100 a v noci 1600. Tak sa chcem opýtať, že čo znamenajú všetky tie veci čo sa tam dajú nastaviť a aké je najlepšie nastavenie cez deň a v noci.

Napríklad čo znamená:

ISO (100, 200, 400, 800, 1600, 3200 2MPx, AUTO)
Kompez. expozície (+2 až -2)

Ak to nemá byť na tomto fóre tak ma nasmerujte. Už sa tam popýtam... Ďakujem... A ešte jedna otázočka...

Napríklad keby som chcel odfotiť mesiac tak ho mám ako žltú guľu a nie taký aký je v skutočnosti. Dá sa to odfotiť pomocov nastavenia toho ISO alebo niečoho vo foťáku aby som to tak odfotil alebo na to už potrebujem zrkadlovku?? Ďakujem.
Prílohy
DSCF0809.JPG
.cov
Star
Star

Re: Digitálny fotoaparát

Príspevok od používateľa .cov »

Tie čísla ISO znamenajú citlivosť. Čím slabšie osvetlenie, tým musiš nastaviť VYŠŠIE ISO (aby bol fotoaparát citlivejší na svetlo). Lenže čím vyššie ISO, tým vačší šum je v obraze.
Takže musíš nájsť kompromis medzi citlivosťou a medzi šumom v obraze. Ja nad 400 ISO nejdem.
V úplnej tme ti žiadny fotoaparát bez prídavného osvetlenia nič nevyfoti. Pokiaľ je slabé svetlo (napr. večerna ulica, večerná obloha...), tak musíš nastaviť dlhší čas expozície. Ale zase na to potrebuješ statív, pretož v ruke to neudržíš a obrázky budú rozmazané.
Prečítaj si články tu:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... ografia-I/
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... -II-mesto/
prípadne ďalšie tu:
http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia ... rafovanim/
a iste ti to ozrejmí mnoho pojmov.
mischooo
Expert
Expert

Díky. Pekné články a určite sa tam toho dozviem veľa iných vecí. Určite to stojí za pozornosť... Len to má jednu chybičku. Ja mám digitálny fotoaparát kompaktný. A tam sa píše o zrkadlovke. A na mojom foťáku sa nedá nastaviť dlhší čas snímania. Mám tam nejaké automatické režimy pri ktorých mi píše že bude predĺžená doba snímania. Ale keby som išiel s rodinou na večernú prechádzku a chceli by sme sa odfotiť. Napríklad niekde kde je umelé osvetlenie ako napríklad čo som pridal fotku hore... Tak tam nemôžem dať dlhú dobu snímania. Ako to potom nastaviť?
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

Problém je v tom, že máš plnoautomatickú mašinu, kde sa nedá toho moc nastaviť.
Podľa manuálu tu:
http://www.fujifilm.com/support/digital ... ual_01.pdf
si nastav "Shoting mode" (str 18) a tam nastav ikonu s mesiacom (str. 57). Na strane 97 je vyznam ikon i s popisom)
Tým sa snáď fotoaparát prepne do vyššieho ISO a nastaví dlhší čas. Podľa manuálu by mal ten fotoaparát vedieť nastaviť čas expozície až na 8 sekúnd (viď špeciafikácia na str. 98) a tak snáď urobíš aj nočný záber (ale potrebuješ statív alebo aspoň fixovať fotoaparát proti pohybu).
Pokiaľ má nafotený obrázok nadych nejakej farby (vidno to na bielej farbe) tak to môžeš kompenzovať v menu "White balance" (str. 61).
Kompenzácia expozície znamená, že automatika niečo nameria a fotoaparát k tomu ešte niečo pridá (alebo uberie). Využíva sa to napr. pri fotení v protisvetle (tmave postavy a silné svetlo za nimi). Meranie zistí veľa svetla i keď želaný objekt je v tieni a tak by výsledok bol tmavý (napr. by sa nedala vidieť tár postavy). To pridanie (ubratie) EV potom zabezpečí, že želaný objekt bude normalne nafotený (ale zase to pozadie môže byť presvetlené).
Tým, že máš plnoautomatický fotoaparát nemusíš nič nastavovať ale zase možeš fotiť len viacmenej štandardné situácie bežne osvetlené. Žiadne experimenty sa s tým nedajú robiť. Na to by si už potreboval foťák, kde sa dá automatika vypnúť (nemusí to byť zrkadlovka :) )
mackousko007
Expert
Expert

Príspevok od používateľa mackousko007 »

Ako pozeram mas tam funkciu fotenia NIGHT TRIPOD pouzi to ale tripod cili stativ je potrebny. Alebo miesto stativu polozit fotak na nejaky povrch. Okrem toho je vhodne nastavit samocine casove odfotenie napriklad na 15 sekund aby si pri stlaceni tlacidla fotografovania nepohol fotakom. Ale aj tak vznika sum pri dlhych casoch uzavierky tak necakaj nejaku zazracnu podarenu fotku ako vydis na internetovych stranka fotografov. Ti co fotia prevazne v noci tak davaju prednost znacke Nikon.
mischooo
Expert
Expert

OK chalani. Díky moc... Tak som zase o niečo múdrejší...
mackousko007 napísal:... necakaj nejaku zazracnu podarenu fotku ako vydis na internetovych stranka fotografov. Ti co fotia prevazne v noci tak davaju prednost znacke Nikon.
To som si už všimol... :-D Nepotrebujem super fotku v noci. Ale to som bol na dovolenke v Štúrove a ked sme sa boli prejsť tak na Maďarskej strane je táto Bazilika... Bola nádherne vysvietená. A ked sme sa pri nej fotili tak bola takáto zašumená... Preto som sa pýtal či sa s tým dá niečo urobiť... Aby som vedel ak by som zase niekde išiel a fotil niečo v noci, osvetlené aby som mal aspoň trošku krajšie fotky...

P.S.: Len tak mimochodom. Nedalo by sa to teraz v PC nejako upraviť??? Nie som expert na grafiku tak niečo lajcké... :oops: ďakujem.
mackousko007
Expert
Expert

Príspevok od používateľa mackousko007 »

Na odsumenie mas programy ako neat image. Tu som pouzil odsumovaci program, trocha zaostil a pouzil krivky.
Prílohy
odsumenie.jpg
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

na tu mas bibliu pre zacinajucich fotografov

http://www.fotoroman.cz/
Napísať odpoveď