Administratívne členenie Slovenska
-
Anem
Star
- Kontaktovať používateľa:
Administratívne členenie Slovenska
V súčastnosti máme na SK 8 krajov a 79 okresov. Je to dobré členenie? Ako by sa podla vás malo členiť Slovensko? Podľa historických regiónov(Spiš,Zemplín..)? Alebo napr. bývalé rozdelenie za čias ČSSR (ZSk,SSk,VSk)?
- Prílohy
-
- turisticke regiony.gif
- turistické regióny
- (16.07 KiB) 891 stiahnutí
Re: Administratívne členenie Slovenska
Súčastnosť sa nepíše, a inak mi je to naozaj jedno, nech je to tak, ako je.
Súhlasil by som s tým ako je to na tej turistickej mape, teda podľa historických regiónov.
je potreba menit aktualne rozdelenie?
-
seth82
Darca
Nie je, pretože každý takýto ťah stojí kopu peňazí a administratívnych ťahov, plus samozrejme, zarobili by na tom kadejaké skupiny, za ŠPZ, za dopravné značky, atď, atď...
-
Anem
Star
no trošku ste ma prekvapili, všade kde som čítal články ktoré sa týkali regionalizácie Slovenska bola diskusia vedená o zlom členení SR
osobne by som chcel iné rozdelenie(začlenenie do väčšieho celku) v oblasti západného SK - Záhorie, Podunajsko; stredného SK - Horná Nitra; východné SK - Spiš, Zemplín
osobne by som chcel iné rozdelenie(začlenenie do väčšieho celku) v oblasti západného SK - Záhorie, Podunajsko; stredného SK - Horná Nitra; východné SK - Spiš, Zemplín
comu by to pomohlo?
Presne, k čomu by to bolo dobré ?
-
KaptMichal
King
Nie som pretože neviem na čo by to bolo dobré, a stálo by to kopu peňazí, v podstate súhlasím so sethom
-
Anem
Star
no pomohlo by to určite regionálnej politike, čo má spoločné Senica s Dunajskou Stredou? čo má spoločné Prievidza s Myjavou? atď. veľký región ako Spiš by kľudne mohol mať vlastný kraj, teraz je zvláštne rozdelený na Prešov a Košice... niečo také tu (nemal som čas si to ale celé prečítať) http://www.e-polis.cz/nezarazene-clanky ... mu-sr.html
-
KaptMichal
King
To všetko je pekné, ale vieš ako by na tom zarobili hajzli byrokrati, úradníčkovia a kompetentní?
-
seth82
Darca
Anem: Myslím, že tebou spomínané členenia tu už existovali a vždy sa našiel nejaký dôvod, aby sa členenie zmenilo...Takže celkom úprimne si myslím, že to členenie vôbec nie je dôležité, pretože v každom z modelov sa nájdu klady aj zápory a žiaden by nebol dokonalý...Celý čas by šlo iba o ďalšie náklady zaťažujúce už aj tak prázdnu štátnu pokladnicu a pochybujem, že v praxi by niečo vyriešili a ušetrili...Treba to nechať tak, ako to je teraz, ľudia si zvykli, načo sa v tom zbytočne vŕtať...
Župno-stoličné rozdelenie tu funguvalo +/- 900 rokov, mne vychádza ako najlepšie.
Súčasným rozdelením sa popretŕhali prirodzené väzby, navyše stoličné usporiadanie bolo výhodné aj v prirodzenej geografickej ohraničenosti regiónov.
Toto členenie nie je vhodné a jeho zmenu na stoličné by som podporil. Zmenu na akékoľvek iné by som považoval za zbytočný krok.
Súčasným rozdelením sa popretŕhali prirodzené väzby, navyše stoličné usporiadanie bolo výhodné aj v prirodzenej geografickej ohraničenosti regiónov.
Toto členenie nie je vhodné a jeho zmenu na stoličné by som podporil. Zmenu na akékoľvek iné by som považoval za zbytočný krok.
-
Anem
Star
ok samozrejme peniaze, tak to zemním... berme to hypoteticky tak že sme v roku 1993 a je potrebné členiť republiku je toto dobré riešenie?KaptMichal napísal:To všetko je pekné, ale vieš ako by na tom zarobili hajzli byrokrati, úradníčkovia a kompetentní?
-
KaptMichal
King
Myslím, že župné členenie, proste to ktoré tu bolo aj za Uhorska by bol lepší nápad ako tento. Asi najlepší, begbee to dobre napísal...
Ináč môj názor je, že skôr či neskôr sa stoličného usporiadania dožijeme.
So súčasnými zmenami administratívneho členenia za posledných 20 rokov vyrážame otvorené dvere a vymýšľame niečo čo už vymyslené bolo.
Z môjho pohľadu napríklad hranice Levického a Krupinského okresu sú absolútny nonsens, absolútne neodrážajú hlavné cestné ťahy a väzby ľudí na to ktoré centrum (Levice, Dudince, Krupina, Šahy). Dosť zoširoka sme o tomto probléme diskutovali kedysi na prednáške z historickej geografie a je jedna veľká pravda, že tie väzby zostali a aj cestné ťahy kopírujú staré obchodné cesty.
Pridávam aj mapu, pretože tie turistické regióny vychádzajú z ničoho. Červenou čiarou sú vyznačené súčasné hranice okresov.
So súčasnými zmenami administratívneho členenia za posledných 20 rokov vyrážame otvorené dvere a vymýšľame niečo čo už vymyslené bolo.
Z môjho pohľadu napríklad hranice Levického a Krupinského okresu sú absolútny nonsens, absolútne neodrážajú hlavné cestné ťahy a väzby ľudí na to ktoré centrum (Levice, Dudince, Krupina, Šahy). Dosť zoširoka sme o tomto probléme diskutovali kedysi na prednáške z historickej geografie a je jedna veľká pravda, že tie väzby zostali a aj cestné ťahy kopírujú staré obchodné cesty.
Pridávam aj mapu, pretože tie turistické regióny vychádzajú z ničoho. Červenou čiarou sú vyznačené súčasné hranice okresov.
- Prílohy
-
- Map_Slovakia_comitates_1918.gif
- stolice
- (181.36 KiB) 743 stiahnutí
-
KaptMichal
King
Vieš, len zas dáme priestor byrokratom na okradnutie štátu o nemalé čiastky ale zas na druhej strane, pri všetkom čo robí štát, tí ľudia kradnú tak možno by sa to členenie malo zmeniť tak či tak a bude pokoj... 
Kradne sa aj pri neužitočných veciach, tu by sa kradlo aspoň pri užitočných 
nie som za zmenu, ale kto vymyslel trnavsky
ten musel mat vypite 
zahoraci, trnavaci a madari
zahoraci, trnavaci a madari
vsetky su dako na nic, lebo boli politicky vymslene. stotoznujem sa s pracami slovenskych geografov zo zaciatku 90tych rokov, ktori vypracovali delenie podla spadovosti obci ku mestam a vznikli tak Funkcne Mestske Regiony. pri reforme v 96-tom vsak bol tento model ingorovany a mam pocit, ze ak by sa aj nasli peniaze na novu reformu, akekolvek apoliticke riesenie by zase ostalo lezat v policke...
no a za najhorsie vyclenene povazujem turisticke regiony. tie su pekne od veci, hlavne na strednom Slovensku, ktore je predmetom mojej bakalarky. tie regiony su umelo polepeny bastel.
no a za najhorsie vyclenene povazujem turisticke regiony. tie su pekne od veci, hlavne na strednom Slovensku, ktore je predmetom mojej bakalarky. tie regiony su umelo polepeny bastel.