Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Nie som veriaci, ale snažím sa pozerať na vec z obidvoch aspektov. Na tie dôkazy (mimo evanjelií) som sa spýtal jedného kaplána; niečo o Ježišovi zaznamenal židovský historik Josephus Flavius, toto bolo, ale neskôr označené za podvrh. Teóriu o Merovejovcoch vo Franskej ríši, ako o potomkoch Márie Magdalény a Ježiša poznám...Väčšina teórii, kde Ježiš je normálny človek vychádza z apokrifov, ktoré boli označené cirkvou za nedôveryhodné, kvôli času ich spísania (neskôr ako evanjeliá). Ja tieto teórie beriem asi rovnako vážne, ako nadprirodzené schopnosti Ježiša, ale to nie preto, že by som bol teista, ale preto, že ja nemám objektívnu možnosť sa na základe týchto rozhodnúť ("Preskúmal tisíce spisov atd.", je to veta, ktorá opisuje opis; nemám k dispozícii jeho prácu ani nič a táto veta mi nie je skrátka dosť a to že s tým ide na súd...Američan raz žaloval Boha za prírodnné katastrofy...).
Radšej sa na to pozerám z ľudského hľadiska a možného rozpoloženia prívržencov Ježiša: Sme otroci Rimanov, ale zrazu sa objaví osoba s veľkým entuziazmom a talentom rečnenia, možno je to revolucionár a možno patrón chudákov, ktorým maže med okolo úst rečami a tom, že ak budú dobrý na všetkých, dostane sa im odmeny. Táto osoba je ale netolerovaná vládnúcim Rímom a Židmi, ktorý sú na vysokých postoch a sú pro-rímsky, osoba je odstránená a prívržencom ostáva "nič". Slabých a utláčaných je veľa tak prečo im nedať nádej a nepovýšiť nášho revolucionára na Boha, glorifikovať ho a vytvoriť nádej pre všetko slabšie...Bulšit, žiadna odmena nie je a za to, že niekto dostáva celý život po hube, sa mu nič nedostane...
Radšej sa na to pozerám z ľudského hľadiska a možného rozpoloženia prívržencov Ježiša: Sme otroci Rimanov, ale zrazu sa objaví osoba s veľkým entuziazmom a talentom rečnenia, možno je to revolucionár a možno patrón chudákov, ktorým maže med okolo úst rečami a tom, že ak budú dobrý na všetkých, dostane sa im odmeny. Táto osoba je ale netolerovaná vládnúcim Rímom a Židmi, ktorý sú na vysokých postoch a sú pro-rímsky, osoba je odstránená a prívržencom ostáva "nič". Slabých a utláčaných je veľa tak prečo im nedať nádej a nepovýšiť nášho revolucionára na Boha, glorifikovať ho a vytvoriť nádej pre všetko slabšie...Bulšit, žiadna odmena nie je a za to, že niekto dostáva celý život po hube, sa mu nič nedostane...
Napíšme to na rovinu. Neexistuje priamy dôkaz/y na existenciu Ježiša a hlavne na tie skutky a činy, ktoré konal, až na pár nejasných a velice plytkých záznamov rímskych historikov (a to falšovanie hovorí samo za seba).Nie som veriaci, ale snažím sa pozerať na vec z obidvoch aspektov. Na tie dôkazy (mimo evanjelií) som sa spýtal jedného kaplána; niečo o Ježišovi zaznamenal židovský historik Josephus Flavius, toto bolo, ale neskôr označené za podvrh.
Jedinými "dôkazmi" sú 4 evanjeliá, ktoré sú navyše starostlivo vybrané z viac než 200 evanjelií.
Ty berieš hypotézu o tom, že Ježiš bol normálny človek, ktorý robil isté významnejšie skutky a následne bol zmýtizovaný pre potrebu kresťanstva ako symbol syna boha na zemi na rovnakú váhu s nezmyslami typu, že nejaký človek chodil po vode, oživoval mŕtvych, kŕmil tisíce ľudí z jedného chleba ?
Samozrejme, že naše možnosti sú obmedzené a nemáme prístup k hocakým iným štúdiám, ktoré dokazujú určité fakty, to však nijako neznižuje ich pravdivosť (túto vetu skôr brať ako takú všeobecnú formulku, nechcem to aplikovať zrovna na tento príklad, lebo by z toho mohlo vyznieť to, že pokladám tvrdenia toho človeka za fakty).nemám k dispozícii jeho prácu
Tvojím druhým odstavcom si úplne vystihol to, čo tvrdí veľké % ateistov. Niektorí (menšina) tvrdia, že vôbec neexistoval. Ak to však zoberieme z takého hľadiska, že vôbec neexistoval taký Ježiš, aký sa dnes a hlavne v minulosti vykreslil cirkvou, tak je to v podstate aj pravda.
ja som veriaci krestan katolik a som na to hrdy
osobne sa mi tiez nepacia niektore kroky Cirkvy ale s tym nic neurobim... a ohladom tych dokazov o neexistencii Boha, o falosnosti Biblie atd atd mam to vsetko viete kde
niekedy som bol taky pasivny krestan bral som Boha len z tradicie ze babka dedko oco mam idu do kostola tak idem s nimi ale postupom casu som zistil ze to vsetko je uplne ale uplne o niecom inom ako o povinnosti chodenia v nedelu na omsu, prispievanie na kostol, Cirkev, spoved... zacal som Boha citit a toto mi uz nevyvrati nikto a ateista toto nikdy nepochopi 
No samozrejme, že ti to nikto nevyvráti. Veď skús autistovi vysvetliť, že ten jeho priateľ, s ktorým sa rozpráva každý deň neexistuje. 
trocha drsne prirovnanie hughito
ale na svete je takych "autistov" niekolko stoviek milionov
jozefitko: a tak isto kresťan nikdy nepochopí, že mne (ateistovy) nechýba ku šťastiu imaginárna osoba
Ja viem, že tá analógia bola drsná, ale žiaľ pravdivá.
Aj keby vás bolo 500 triliónov, nič to nemení na veci.
Aj keby vás bolo 500 triliónov, nič to nemení na veci.
Sorry, že vám skočím do diskusie, ale keďže nemám prečítanú Bibliu zaujíma ma jedna vec ohľadom Ježiša Krista, ako sa modlieval k Pánu Bohu respektíve v akej polohe sedel, stál alebo klačal? Ešte keď nám na základnej púšťali filmy o Ježišovi, tak nám farár tuším vravel, že v sede sa modlieval. Ďakujem všetkým za odpoveď
.
hughito fakt to nic nemeni na veci aj tak si stale budu ateisti dokazovat ze vedia zit aj bez Boha a stale sa budu navazat do veriacich pre chyby Cirkvy za ktore oni nemozu...
lukske asi nepochopim
mna moj (ne)imaginarny Boh posuva dopredu zivotom a viem o com hovorim - viem preco zijem, viem naco zijem, viem co bude ked dozijem ale to zasa asi nepochopis ci ano? 
haha11 tak to netusim ako sa modlil ale viem ze to nebolo stale v sede ved poslednu modlitbu za tych ktori ho ukrizovali predniesol na krizi ale to asi vies ked mas Bibliu v malicku
lukske asi nepochopim
haha11 tak to netusim ako sa modlil ale viem ze to nebolo stale v sede ved poslednu modlitbu za tych ktori ho ukrizovali predniesol na krizi ale to asi vies ked mas Bibliu v malicku
-
Janio
Zablokovaný
- Kontaktovať používateľa:
Jozefitko píšeš sprostosti. Ja som ateista a nič si nedokazujem pretože dokážem žiť bez vášho boha. Vieš môžu zato pretože ryba smrdí od hlavy, mne ma nejaký farar vravieť čo mám robiť ukazovať mi tu správnu "cestu" a on po omši znásilni decko ? Čo je to za systém ?
Neposúva ťa boh dopredu, posúvaš sa sám, len si myslíš že je to vyššou silou, čo posúva potom mňa ? Ak niekto nie je sprostý tak vie prečo žije, a načo žije. A čo je po smrti vieš také kuľové pretože neviem skade by si sa to dozvedel
Neposúva ťa boh dopredu, posúvaš sa sám, len si myslíš že je to vyššou silou, čo posúva potom mňa ? Ak niekto nie je sprostý tak vie prečo žije, a načo žije. A čo je po smrti vieš také kuľové pretože neviem skade by si sa to dozvedel
jozefitko ty vieš čo bude, keď dožiješ ? Tak to si dobrý. 
ja idem po smrti do neba 
a ocistec co? preskakujes? 
jozefitko: predstav si že pochopím viedli sa tu o tom dlhé diskusie, ale keď už si taký sebaistý. Kde je to nebo??? (prepáčte, neodpustil som si tu otázku) ...na fyzike na ZŠ ma učili o zložení zemskej atmosféry, ale medzi troposférou a stratosférou sa nebo nenachádzalo (vychádzam z toho že už malé deti učia že nebo je nad našimi hlavami)
-
Janio
Zablokovaný
"To je problém takýchto zadubencov - vy si myslíte, že kvôli tak zkazenej cirkvi musia byť všetci kresťania pokrytcami."
Kde som napísal že sú všetci krestania pokrytci ? Skoro celá moja rodina sú kresťania aťd. nemám proti nim nič, jedine načo som narážal bolo to že farári (cirkev) vodu kážu a víno piju tak sa prosím spamätaj láskavo
// Čo ak po smrtí nie je nič ? A ty len strácaš čas a veríš na niečo čo ne-nexistuje ? (Ja to nepopieram ani nevyvráciam ak naozaj existuje nebo, peklo tak skončím v pekle)
Poznávam veľa ľudí s ktorými som sa rozprával a povedali mi že veria iba preto v boha že ak zomrú aby nešli do pekla. Presne povedali na otázku či veria "Neverím, ale čo ak náhodou, nechcem ísť do pekla" Tak mi teraz povedz aký to má význam? veriť iba preto že sa boja čo bude po smrti ? Ja si priznám že neverím a príjmem to čo ma čaká kdežto oni celú tu maškarádu postupujú len kvôli tomu aby neskončili niekde v riti v pekle
Kde som napísal že sú všetci krestania pokrytci ? Skoro celá moja rodina sú kresťania aťd. nemám proti nim nič, jedine načo som narážal bolo to že farári (cirkev) vodu kážu a víno piju tak sa prosím spamätaj láskavo
// Čo ak po smrtí nie je nič ? A ty len strácaš čas a veríš na niečo čo ne-nexistuje ? (Ja to nepopieram ani nevyvráciam ak naozaj existuje nebo, peklo tak skončím v pekle)
Poznávam veľa ľudí s ktorými som sa rozprával a povedali mi že veria iba preto v boha že ak zomrú aby nešli do pekla. Presne povedali na otázku či veria "Neverím, ale čo ak náhodou, nechcem ísť do pekla" Tak mi teraz povedz aký to má význam? veriť iba preto že sa boja čo bude po smrti ? Ja si priznám že neverím a príjmem to čo ma čaká kdežto oni celú tu maškarádu postupujú len kvôli tomu aby neskončili niekde v riti v pekle
jozefitko, ty pôjdeš spolu so Stoporkom a spol. do neba, za svojím Bohom a Ježišom, je tak ?
Povedz mi ale, prečo by mali byť tvoje predstavy reálnejšie ako tie, že moslim pôjde do sedem úrovňového neba za svojím Allahom a bude tam mať 72 panien; že starý Egypťan musel prejsť prekážkami v podsvetí aby sa dostal do do siene Oboch právd a ak uspokojivo odpovedal na 42 otázok, dostal sa do dokonalého sveta (polia dávali bohatšiu úrodu, neexistovali v ňom lúpežníci ani vojaci, bol v ňom stály mier, roľník bol roľníkom, tesár tesárom, veľmoži a kňazi boli ešte vznešenejší.); že indián z kmeňa Hopi sa dostane po smrti do podzemného sveta svojich predkov
Ďakujem za odpoveď.
Povedz mi ale, prečo by mali byť tvoje predstavy reálnejšie ako tie, že moslim pôjde do sedem úrovňového neba za svojím Allahom a bude tam mať 72 panien; že starý Egypťan musel prejsť prekážkami v podsvetí aby sa dostal do do siene Oboch právd a ak uspokojivo odpovedal na 42 otázok, dostal sa do dokonalého sveta (polia dávali bohatšiu úrodu, neexistovali v ňom lúpežníci ani vojaci, bol v ňom stály mier, roľník bol roľníkom, tesár tesárom, veľmoži a kňazi boli ešte vznešenejší.); že indián z kmeňa Hopi sa dostane po smrti do podzemného sveta svojich predkov
Ďakujem za odpoveď.
ja som to tak zovseobecnil urcite ma ocistec neminie
vsetci tu na mna vyskakujete ja zdaleka nemam take vzdelanie a taky prehlad ako vy (hughito a spol)
neverim len preto ze chcem ist nakoniec do neba lebo uz som bol v takej situacii ze bolo peklo na Zemi som bol v takych situaciach z ktorych so msa nemohol dostat a viera mi pomohla ja sa chcem vysporiadat s mojim zivotom uz tu na Zemi aby som sa nedostal na dno... na druhej strane ked to chcete dokazovat z tej realnej stranky tak na svete sa deje kopu zjaveni zazrakov ktore potvrdzuju existenciu Boha a vecnosti v nebi no strasne vela z nich sa ani nedostanu na verejnost lebo dnesna spolocnost nema o nich zaujem
Dobré vedieť...ja idem po smrti do neba
Lož je pravdepodobnejšia ako zázrak...na druhej strane ked to chcete dokazovat z tej realnej stranky tak na svete sa deje kopu zjaveni zazrakov ktore potvrdzuju existenciu Boha a vecnosti v nebi no strasne vela z nich sa ani nedostanu na verejnost lebo dnesna spolocnost nema o nich zaujem
Nebo sa nechápe ako obloha. Asi len v slovanských jazykoch sú tieto slová totožné, ale napr. v angličtine je to heaven a sky. Naopak, nebo sa chápe ako vyššia úroveň existencie, t.j. anjely atď; a na druhú stranu: v stredoveku boli vlasy anjelov spájané s nejakým poriadkom vecí...a dnes teória strún.na fyzike na ZŠ ma učili o zložení zemskej atmosféry, ale medzi troposférou a stratosférou sa nebo nenachádzalo (vychádzam z toho že už malé deti učia že nebo je nad našimi hlavami)
V kozmogénii islamu sa vyskytujú 3 vesmíry: čakáreň, skúška a nebo.
jozefitko: Viera je pre teba jednoducho taká duchovná barlička, ktorá ti pomôže. Niekomu pomôže psychológ, niekomu pomôže porozprávanie sa s Bohom, niekomu stačí to, že verí sám sebe a môže sa zdôveriť priateľovi či rodine.
Ak tu chceš posielať takéto ďalekosiahle závery, vedz, že bremeno dôkazu leží na tvojich ramenách, tak pozor, aby si nezistil, že máš slabé kolená.svete sa deje kopu zjaveni zazrakov ktore potvrdzuju existenciu Boha a vecnosti v nebi
Ver tomu, že ak by boli, tak by som o ne mal záujem i ja.dnesna spolocnost nema o nich zaujem
-
Janio
Zablokovaný
Jozefito neodpovedal si na hugithovú otázku.
Trojania mali veľa bohov a nepomohlo im to... 
Ďalšia blbosť ktorú si povedal je že by to nikoho nezaujímalo, podľa čoho to usúdzuješ ? Ja som síce ateista a v kostole som bol jediný krát (Keď ma krstili a nemal som vtedy ani 1 mesiac) no určite by ma to zaujímalo a pouvažoval by som, ale neberiem za dvôkaz to že sa rómskej rodine na kozube zjavil Ježiš po tom ako dohorelo drevo ktoré ukradli z lesa. To že je tam nejaká machuľa zo špíny ktorú nevedia vyčistiť je fakt smiešne, a nejaké skutočne a dokazateľné fakty že boh existuje som nevidel.
V minulosti keď bolo zatmenie slnka si vysvetlili že sa pohneval boh teraz je dokazané že je to sprostosť a nič nadprirodzené neexistuje - a aj keď si niečo v dnešnej dobe nevieme vysvetliť neznamená to že je to boh.
Filen ten obrázok
...
// BTW - jozefitko keď boh je taký všmohúci ako vravíš fajn, no z logického hľadska mohol by spraviť taký veľky kámeň ktorý by sme nedokazáli zdvihnuť ? - Mohol pretože je všemohúci, no zdvihne ten kámeň aj on ? Ak ho zdvihne tak všemohúci nie je pretože v podmienke bolo aby ho nikto nezdvihol (A on je niekto ako predpokladám) takže také niečo nevie spraviť znamená že nie je všemohúci. a ak spravý taký kámeň že ho ani on nedvihne tak potom nie je všemohúci pretože by ho dvihol keby bol všemohuci, takže to zase znamená že nie je všemohúci. Vysvetli mi to logicky a možno začnem aj ja veriť a hneď si pôjdem dať spraviť prvé sväté ok
(Ale hlavne logicky aby to malo zmysel a nie jedna babka povedala ok?)
A ešte jedná otázka by ma zaujímala, keď neboli lietadla tak nebo a bohovia boli na oblohe, peklo zase v zemy. No teraz keď ľudia letia až do vesmíru a nebo nenašli nikde ? Tak isto vieme z čoho sa skladá zemské jadro a pekla nikde ? Kde sa to podelo ? V stredovekú za také názoy by ma upalili že som diablov syn, alebo čo no dnes tu tvrdia aj vedci a hlavne aj veriaci, prečo sa neupalíte teraz sami ? No v minulosti mudrých ľudí zabíjať keď povedali pravdu to áno že

Ďalšia blbosť ktorú si povedal je že by to nikoho nezaujímalo, podľa čoho to usúdzuješ ? Ja som síce ateista a v kostole som bol jediný krát (Keď ma krstili a nemal som vtedy ani 1 mesiac) no určite by ma to zaujímalo a pouvažoval by som, ale neberiem za dvôkaz to že sa rómskej rodine na kozube zjavil Ježiš po tom ako dohorelo drevo ktoré ukradli z lesa. To že je tam nejaká machuľa zo špíny ktorú nevedia vyčistiť je fakt smiešne, a nejaké skutočne a dokazateľné fakty že boh existuje som nevidel.
V minulosti keď bolo zatmenie slnka si vysvetlili že sa pohneval boh teraz je dokazané že je to sprostosť a nič nadprirodzené neexistuje - a aj keď si niečo v dnešnej dobe nevieme vysvetliť neznamená to že je to boh.
Filen ten obrázok
// BTW - jozefitko keď boh je taký všmohúci ako vravíš fajn, no z logického hľadska mohol by spraviť taký veľky kámeň ktorý by sme nedokazáli zdvihnuť ? - Mohol pretože je všemohúci, no zdvihne ten kámeň aj on ? Ak ho zdvihne tak všemohúci nie je pretože v podmienke bolo aby ho nikto nezdvihol (A on je niekto ako predpokladám) takže také niečo nevie spraviť znamená že nie je všemohúci. a ak spravý taký kámeň že ho ani on nedvihne tak potom nie je všemohúci pretože by ho dvihol keby bol všemohuci, takže to zase znamená že nie je všemohúci. Vysvetli mi to logicky a možno začnem aj ja veriť a hneď si pôjdem dať spraviť prvé sväté ok
A ešte jedná otázka by ma zaujímala, keď neboli lietadla tak nebo a bohovia boli na oblohe, peklo zase v zemy. No teraz keď ľudia letia až do vesmíru a nebo nenašli nikde ? Tak isto vieme z čoho sa skladá zemské jadro a pekla nikde ? Kde sa to podelo ? V stredovekú za také názoy by ma upalili že som diablov syn, alebo čo no dnes tu tvrdia aj vedci a hlavne aj veriaci, prečo sa neupalíte teraz sami ? No v minulosti mudrých ľudí zabíjať keď povedali pravdu to áno že