Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

piton
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa piton »

a sme doma... pri tom slavnom kameni :) uz sa to tu minimalne raz riesilo, a tento blog na sme sa logickym dokazom zaobera, nech sa paci ;-) http://daucik.blog.sme.sk/c/130598/Luds ... cnost.html
Ohanas sa tu logikou, v tom clanku jej mas dostatok...
//kratke zhrnutie z konca clanku...
Boha nemožno chápať v ľudských dimenziách. Boh nie je obchodník s teplou vodou alebo žonglér s troma ťažkými kamennými guľami. Boha nemožno skúšať axiómami, on asi nepotrebuje axiómy ako ich potrebuje človek. Boh je pre človeka axióma! Axióma sa nedokazuje. Môžeme ju akceptovať alebo zavrhnúť. Máme slobodnú vôľu a na výber. Všetky dôkazy a popretia sú na tenkom ľade.
//nebo - na oblohe, peklo - v zemi, to su len tvoje obmedzene predstavy o viere ;-)
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

jozefitko: prosím preštuduj si túto tému aspoň 30 strán dozadu...o zjaveniach tu už reč bola tak isto ako o posmrtnom živote ...vracať sa k tomu nebudem iba ti poviem že tie zjavenia nič nedokazujú...
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozefitko »

nie taketo zazraky ktore pozans z medii, chodim na jedne stretnutia a deju sa tam take cudne nevysvetlitelne veci napr dievca sa smeje cely den a nemoze prestat stale opakuje ze ju naplnila radost a take alebo ludia sa modlia cudnymi jazykmi a taketo mozno drobnosti ale mna to nazivo presvedcilo... a preco JA viem ze existuje vecnost a posmrtny zivot?? lebo som krestan a keby som neveril tak krestan niesom ale verim lebo verim v to ze Boh je a som o tom presvedceny tak existuju aj veci od neho sa odvadzajuce (aj nebo) inak ti to neviem vysvetlit hughito neviem aku odpoved si cakal

janio - ...z logického hľadiska... :D dalej si uz ani nemal pokracovat pri Bohu ludska logika konci

lukske - 150 stran? :D mam co robit...

// ohanat sa logikou v nabozenstve je uplna hlupost... Boh je ale len On vie kde ako co preco naco... :)
piton
King
King

to je pravda, pri Bohu konci logika, lebo on logiku vytvoril, ale ta otazka s kamenom je logicka blbost :)
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Filein »

Paradox kameňa sa už riešil; logické je riešenie len také:
Toto je Epimenidov paradox; Prvá veta predpokladá omnipotenciu a druhá ju vylúči. Je to podobné ako keď Korinťan povie: "Všetci Korinťania sú luhári". Vzniká antinómia (protirečenie), ktorú zapríčinilo to, že niečo hovorí samo o sebe (Nie je to rovnaké, ako príklad z všemocnosťou, ale je to aplikovateľné). Takéto protirečenie nie je hneď nepravdivé, ale nedokázateľné. Carnap a Tarski navrhujú, aby sa takéto paradoxy vylúčili hierarchiou množín (Jožko nemôže povedať, že je luhár; to môžu len rodičia aby sa s výrokom dalo trochu pracovať...)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Piton :D Dobré som sa pri tom článku nasmial :D Prvé sa ohána tromi hovnami ktoré je ťahšie a nakoniec dospel k záveru že človek kámeň vytvoriť nevie, ale boh áno preto je všemohúci, potom spomenul to ako ho dvihne citujem:
"To znamená, že Boh dokáže dostatočne vysokou frekvenciou striedať stvorenie kameňa a jeho hodenie (zdvihnutie) pri neustále zvyšujúcej hmotnosti stvoreného kameňa (m + dm)."
Ďalej: "Pre pozorovateľa s prirodzenými schopnosťami prebiehajú obe činnosti súčastne, lebo pri vysokej frekvencii ich striedania nedokáže rozlíšiť, ktorý dej práve prebieha." K tomu myslím netreba nič písať keď vieme akú frekvenciu má proces, prečo by sme nemohli toto zistiť
Takže na tej stránke plnej faktov nie je nič z čoho by sa to dalo potvrdiť, jeto iba jeho názor a patent na rozum nemá.

On vytvoril logiku to máš odkiaľ ? Ja kede v boha neverím ostáva mi jedine logika pretože na tomto svete má všetko logiku, a to čo logiku nemá neexistuje
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Filein »

Logika je danosť, ktorá vychádza zo štruktúry jazyka. Klasickú logiku popísal Aristoteles; moderná je rozšírením klasickej.
Klasickú logiku som študoval vrámci štúdia filozofie (samoštúdium) a nič božské tam nefiguruje. Schématickosť, ktorá je formou logických dôkazov a sylogizmov...žiadne "herpity derpity".
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hm, ten článok teda naozaj "vyvrátil" ten logický dôkaz o tom, že Boh nemôže byť všemocný. Stačilo vyhlásiť, že pozemské axiómy sa na Boha nedajú aplikovať a bolo, ten článok mohol mať kľudne 2-3 vety. :roll:
//nebo - na oblohe, peklo - v zemi, to su len tvoje obmedzene predstavy o vier
"Tvoje" ? To si ako dovolíš napísať ? Strojcami týchto predstáv sú kresťania, vaši predkovia. Je to to isté, ako ste stvorili predstavu o Bohu ako o dedkovi s fúzami v oblakoch.
Dnes však doba pokročila a takéto predstavy sú neudržateľné, to je snáď každému jasné, takže sa Boh vytlačil kamsi mimo priestor a čas pred Big Bang.

Nenapádaj však ateistu za to, že "má" takéto predstavy, keď on len reprodukuje primitívne predstavy veriacich. Ateista má takú predstavu, že žiadna boh nie je.
nie taketo zazraky ktore pozans z medii, chodim na jedne stretnutia a deju sa tam take cudne nevysvetlitelne veci napr dievca sa smeje cely den a nemoze prestat stale opakuje ze ju naplnila radost a take alebo ludia sa modlia cudnymi jazykmi a taketo mozno drobnosti ale mna to nazivo presvedcilo
No koniec, to hraničí so sektárstvom. :roll:

No vidíš, tak napíš rovno, že ty len obyčajne veríš, ale nič nevieš. :wink:
pri Bohu ludska logika konci
Oh, aké krásne je byť veriacim a "argumentovať" takýmito frázami...

Argumenty veriacich ako ste vy sú takéto: Boh vytvoril tamto, Boh hento spravil, Boh je takýto a onaký.

Toto nemá zmysel.
haha11
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa haha11 »

Lož je pravdepodobnejšia ako zázrak...

Prosím ťa, čo má spoločné viera v Boha, prípadne Ježišové zázraky spoločné s Matematikou?

Kto chce verí, kto neverí možno kráča po zlej ceste ale nevravím že je zlý človek :).

// Najlepšie to urobil Stoporko nezapája sa do diskusie, pochopil že vzajomná výmena názorov s neveriacim je zbytočná a stagnujúca :D.
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

hughito na viere je krasne to ze staci verit a ostatne pride samo ze nemusim tu vykladat ktovieake hughito teorie aby som uveril... takyto bol Tomas ked Jezis vstal z mrtvych chcel ho vidiet a dotykat sa ho no blahoslaveni su ti ktori nevideli a uverili :)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

áno áno blahoslavení sú tí čo nevideli a uverili, je to take isté ako "pomôž si sám a aj boh ti pomôže"

To isté mi povedala moja veľmi pobožná babka. Vraj sa stačí modliť a budem mať všetko čo chcem (blahoslavený)
Tak fajn a myslel som že dostanem z písomky 1 no také kuľove dostal som 5 Pritom som bol vtedy najlepší kresťan na svete... Nato mi iba povedala že ja sa musím naučiť aby som dostal jednotku ("pomôž si sám aj pán boh ti pomôže")

Tak som sa vôbec nemodlil sral som na boha, ale naučil som sa a dostal som 1. Teraz mi povedz načo mi bolo to modlenie a všetky tie sprostosti okolo ? Asi nanič pretože keď sa to naučím a viem to mi netreba žiadného boha aby mi "osvetlil" rozum, čo keby mi ho osvetlil vtedy keď som dutý ako delo ? Asi to nejde že

Nakoniec ostaneme pri "pán boh zaplať"
hughito
Redeemer
Redeemer

Stačí uveriť a všetko ostatné sa už len vyprojektuje vlastným mozgom.

Presne napísal ako Janio. Ateista vie, že keď sa naučí, tak bude mať dobrú známku, ak nie, tak to také dobré nebude.
Fanatický veriaci pripíše aj svoje vlastné úsilie Bohu.

To ako keď som čítal vyjadrenie istého brankára po perfekte odchytanom zápase na tohtoročných MS vo futbale. On doslova povedal, že za to nemôže on, ale že to boh (Allah) tak zariadil a jemu ďakuje za to. Takže to, že tisícky hodín tvrdo odtrénoval išli kamsi doriti, za všetko to, čo chytil, mohol Allah.
Tomuto hovorím fanatizmus - podceňovanie schopnosti samého seba ako takého, človek je úplne degradovaný na akúsi úbohú postavičku, všetko ovplyvňuje boh, človek je len schránka z mäsa a kostí.
piton
King
King

hughito napísal: "Tvoje" ? To si ako dovolíš napísať ? Strojcami týchto predstáv sú kresťania, vaši predkovia. Je to to isté, ako ste stvorili predstavu o Bohu ako o dedkovi s fúzami v oblakoch.
Dnes však doba pokročila a takéto predstavy sú neudržateľné, to je snáď každému jasné, takže sa Boh vytlačil kamsi mimo priestor a čas pred Big Bang.
Tieto predstavy mozu mat tak cca 5 rocni krestania, kazdy trochu rozvinuty jedinec chape, ze to tak asi nebude... netusim odkial si nabral, ze krestania stvorili predstavu o Bohu ako o dedkoci s fuzami v oblakoch.
hughito napísal: Nenapádaj však ateistu za to, že "má" takéto predstavy, keď on len reprodukuje primitívne predstavy veriacich. Ateista má takú predstavu, že žiadna boh nie je.
ja nikoho nenapadam, a nehovoril som o jeho predstavach o Bohu, ale o viere. Niekedy mi je az smiesno/smutno, ake obmedzene predstavy mas ty, alebo ostatni ateisti o viere. Vo velkom pisete kritizujete, hodnotite nieco, o com prd viete :).

//autoeditácia príspevku (26 Aug 2010, 16:29)
Janio napísal:On vytvoril logiku to máš odkiaľ ? Ja kede v boha neverím ostáva mi jedine logika pretože na tomto svete má všetko logiku, a to čo logiku nemá neexistuje
ako som pisal, existencia Boha je axioma, bud ju mozes prijat alebo zamietnut... A ak Boh existuje, je vsemohuci, stvoril svet, tak stvoril aj logiku, takze logika nie je "nad" Bohom... Logicke nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Tieto predstavy mozu mat tak cca 5 rocni krestania, kazdy trochu rozvinuty jedinec chape, ze to tak asi nebude... netusim odkial si nabral, ze krestania stvorili predstavu o Bohu ako o dedkoci s fuzami v oblakoch.
:) Tú vôbec nejde o to, koľko má kto rokov, ale o to, v akej dobe a spoločnosti žil.

V stredoveku to bol normálny fakt.

Pozri sa strop v Sixtínskej kaplnke a uvidíš, kto stvoril predstavu dedka s fúzami. Netvrdím, že sa aj v tej dobe s tým všetci stotožňovali, ale rada ľudí určite áno.
Dnes sa s tým nestotožňuje už asi nikto, ale tieto primitívne predstavy nevzišli od ateistov. Na to som upozorňoval.
ja nikoho nenapadam, a nehovoril som o jeho predstavach o Bohu, ale o viere. Niekedy mi je az smiesno/smutno, ake obmedzene predstavy mas ty, alebo ostatni ateisti o viere. Vo velkom pisete kritizujete, hodnotite nieco, o com prd viete
No samozrejme, vieme prt. :smt006
Právo vyjadrovať k pojmom ako boh a viera majú asi len veriaci.
piton
King
King

hughito napísal::) Tú vôbec nejde o to, koľko má kto rokov, ale o to, v akej dobe a spoločnosti žil.

V stredoveku to bol normálny fakt.

Pozri sa strop v Sixtínskej kaplnke a uvidíš, kto stvoril predstavu dedka s fúzami. Netvrdím, že sa aj v tej dobe s tým všetci stotožňovali, ale rada ľudí určite áno.
Dnes sa s tým nestotožňuje už asi nikto, ale tieto primitívne predstavy nevzišli od ateistov. Na to som upozorňoval.
samozrejme, ze ludia sa menia, bezni ludia aj v stredoveku sa nestarali o to, ci je zem plocha, gula alebo kocka, dnes je to uz bezna vedomost, ale ked si zoberies napr. krestanskych teologov alebo vzdelancov, tak myslim, ze nikdy neverili na nejakeho starca. V co veri obycajny prosty lud je ina vec. Aj dnes ma vela ludi take zjednodusene predstavy, ale podstata je niekde uplne inde...
no cakal som, ze tu zacnes s umenim... co tam mal autor podla teba nakreslit? abstraktnu entitu? nechce sa mi prekladat definiciu umenia z wiki, tak ju tu dam in english... podstata je, ze zobrazuje symbolicky...
Art is the product or process of deliberately arranging symbolic elements in a way that influences and affects the senses, emotions, and/or intellect.
hughito napísal: No samozrejme, vieme prt. :smt006
Právo vyjadrovať k pojmom ako boh a viera majú asi len veriaci.
Nie, ale urcite nemate pravo vyjadrovat sa/hodnotit ako ktory veriaci berie svoju vieru, ako ju preziva a ake ma predstavy o Bohu, lebo o tom viete skutocne prt.
hughito
Redeemer
Redeemer

Či chceš alebo nie, tieto predstavy vychádzali od veriacich a aj mnohí veriaci si to takto predstavovali. To je prežitok. Že je to dnes prežitok, je jasné. :wink:
Takisto je jasné, že vzdelaný teológ si nebude predstavovať Boha ako dedka na obláčiku.

Kde ja hodnotím to, ako veriaci prežíva svoju vieru ?
piton
King
King

hughito napísal:Či chceš alebo nie, tieto predstavy vychádzali od veriacich a aj mnohí veriaci si to takto predstavovali. To je prežitok. Že je to dnes prežitok, je jasné. :wink:
Takisto je jasné, že vzdelaný teológ si nebude predstavovať Boha ako dedka na obláčiku.

Kde ja hodnotím to, ako veriaci prežíva svoju vieru ?
no a co je na tom zle, ze si to tak predstavovali? co si mal podla teba mysliet nejaky farmar v 15. storoci?
nechce s ami hladat, ani na to nemam cas, mozno by som nieco nasiel, ale ja som reagoval na janiovo nebo/peklo, kde komentoval hovoril o tom ake predstavy maju veriaci, o com nema naozaj ani paru. Aj tvoje take prispevky by sa nasli, neboj...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Takže boh stvoril logiku ktorá ho popiera ?
Rofl :D skade si nabral že ľudia sa nestarali o to či Zem je guľatá ? O to sa nestarali len krestani ! tích čo sa o to starali upalovali, pretože zem je rovná doska ktora je na slonovy, a ten slon stojí na korytnačke ktorá pláva na vode.

Asi si nečítal pozorne neviem kto kde napísal niečo o tom ako veriaci berie svojú vieru ? Ty tiež vieš o nás tiež prd.
My tu len diskutujeme - dávame vám najavo fakty, ktoré vy popierate. Pritom vy ste nám tu nič čo by to potvrdzovalo neukazali. Len tu spomínate somariny typu "blahoslavení tí čo nevideli a uverili" a nejaké 3 hovná kde vysvetľuje nejaký dedo ktoré je ťahšie...

Ja keď niečo dokážem tak som rád pretože viem že som to dosiahol sám pevnou vôľou a odhodlaním, a nie že všetko čo som spravil bolo zbytočné pretože len vďaka bohu som to a to dokázal

// Nič som nekomentoval len som sa pýtal kde sa nachádza v dnešnej dobe nebo a peklo. Pretože ja fakt neviem (Ty azda vieš). To že bolo na oblohe som spomenul ako to bolo, a ako to veda (logika) vyvrátila a neostávalo nim nič iné iba si to priznať. No vtedy zato upaľovali. Ja fakt neviem kde som písal o ich predstavach iba že v minulosti to tak tvrdili. 100% si každý veriaci predstavuje nebo, peklo inak.
Ja osobne keď som bol malý som si nebo predstavoval ako nejakú inú dimenziu kde bolo všetko biele a bolo tam veľké kreslo kde sedel boh. ty možno si predstavuješ že sedia na mráčiku a pozerajú na nás, spolu s nimi tam stoja ženy hore bez :lol:
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

aky mate vlastne vy ateisti zmysel zivota??
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

A aký máš vlastne ty zmysel života ?
Napísať odpoveď