Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

skuki
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa skuki »

Budeš.Na Slovensku máme prípad jedného staršieho človeka ktorý sa súdi s cirkvou už roky aby mu zrušili krst a odstránili ho z listiny pokrstených čím by už nebol kresťan.Cirkev tvrdí niečo v tom zmysle že sa to nedá že keď raz pokrstení si tak pokrstením aj zostaneš....
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

O 18 som rozmýšľal prvé aj ja, no vtedy už je svadba blízko (u niektorých)a robiť na rýchlo krst, atď. je veľa... A v 15 by sa sám rozhodol či sa chce pokrstiť, alebo nie... a myslím že s tým hormóni nemajú nič spoločné kedže niečko ako sex pred svadbou nikto nedodržuje... a koniec koncov by bol potom nasraný len na seba, pretože sám sa rozhodol.

Hmm, krst sa zrušiť neda, a nemali by potom ako spočítať veriacich kedže to robia iba na základe toho. Pred rokom a pól jeden pán si chcel zrušiť krst a vysiamli ho takže to nie je možné... a určite by to cirkev ani ten arcibiskum nerešpektoval, ako dvôvod by som mu uviedol čo ?

BTW - Myslíš že je lepšie keď dieťa vedú ku krestanstvu a dá sa pokrstiť v 15 (bude to normálne pretože vtedy budú krstiť) alebo že ho pokrstia a vykopnu ho aj na prve sväté a potom to skončí tak že viac do kostola nepríde ?
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Filein »

ale mysli msi ze teraz to je najlepsie lebo ked sa krestanskym rodicom narodi dieta achcu z neho krestana je potom take cudne ked decko vedu k Bohu a pri tom nieje v Cirkvy..
Mesiac dozadu sa mi narodila neter...V rámci tradície alebo "Aby sa nepovedalo" je pokrstená. Nemá to žiaden zmysel a je to asi taký akt, ako keď si ráno umyješ zuby.

@15ročný a hormóny: Bol som pokrstený a mám aj 1 prijímanie. Mám 15 rokov a nepovažujem sa za vzdorovitého nihilistu tínejdžera. Je bulšit, že ateisti sú neduchovný; považoval by som sa viac za duchovného ako jozefitko, len to nie je duchovnosť v nedeľu o 9:00. Søren Abyee Kiergegaard považuje vieru za potrebnú, lebo so zreteľom Boha sa naša hranica vedomia posunie na vyššiu úroveň a má aj ďalej hranice. Sartre a Nietzsche na toto povznesenie Boha nepotrebujú a s tým sa stotožňujem. Odsedenú hodinu v kostole považujem za premrhaný čas, ak sa dôsledky neobjavia v praxy- a toto "neobjavenie" je v drvivej väčšine situácii v reálnom živote. Na gymply som bol svedkom šikani dievčaťa a kresťania neurobili nič voči jednému kreténovi, ktorý to robil; jediný som niečo povedal. Tý svätuškári za oltármi sú babráci, ktorý budujú mrakodrap a sami žijú v stodole.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

No prepáč, ale je to riadne úbohé, ak má veriaci za zmysel života len to, aby ho "prežil" a tešil sa na život s Bohom. To mi hlava naozaj neberie.
Väčšina veriacich to má tak, že tento posmrtný život berú ako nájde, ako útechu pred strachom zo smrti, čo je jeden z najväčších strachov. Ale vidieť v tom zmysel života ?
Chyba! Poznám veľa kresťanov a tým nemyslím papierových pajácov, ale skutočne a úprimne veriacich ľudí. A nikto z nás neberie nebo ako útechu pred strachom zo smrti. Nebo je pre mňa skôr ako domov, kam sa vrátim po vykonaní svojej práce tu na zemi.

Bavili ste sa tu o tom, že Jozefitko má istotu spasenia. A on ju naozaj má, nech sa všetci ateisti, teisti, deisti, idealisti, materialisti a neviem akí možní filozofi postavia na hlavu. A tak isto ju mám aj ja a každý, kto vyznal svoje hriechy ( = viny) Bohu a prijal Ježiša ako svojho záchrancu a pána. BODKA. Toto je kameň našej viery, naša istota, ktorú nám nemôže nik vziať. To, že katolíci majú ešte očistec a ja verím v to, že po smrti bude rovno súd a potom hneď nebo...uvidíme ako to naozaj bude. No obaja - Jozefitko i ja sa už teraz môžme s radosťou tešiť na nášho Ocka :smt006

Viedli ste tu zaujímavú debatu o Bohu, logike a viere. Ešte som ju celú nevstrábil, no ako prvé mi hneď napadlo: čo jedni prijímajú rozumom (logikou), iní prijímajú vierou.

Debatovať o tom, že Ježiš skutočne žil alebo to bol len výmysel - prikláňam sa k Tehlovi. Možno to bude ťažké si predstaviť, no skúsme to spolu (a verím, že ľudia ako Hughito, Finlein a spol., vycvičení v myšlienkových úvahách to isto zvládnu :) )
Predpokladajme, že kresťanstvo má pravdu. Ježiš skutočne existoval, konal zázraky, liečil ľudí, bol Boží syn...skrátka, že Ja, Tehla, Jozefitko a s nami Biblia má pravdu. Teraz si predstavme dnešných židov: vedia, že odmietli mesiáša (o tom, kto je pre židov mesiáš, aké má mať atribúty podľa ich prianí a podľa starého zákona je na inú debatu, na teraz to skrátka berme ako fakt). Vedia, že z ich radov vznikla nebezpečná sekta, ktorá sa rýchlo rozšírila po celej Rímskej ríši a dnes sa ku nej aspoň papierovo hlásia milióny ľudí. Predpokladajme, že konšpirácie majú pravdu v tom, že židia ovládajú svet. A súčasne predpokladajme, že Tehla a ním citované fakty sú pravdivé - židia chcú zničiť kresťanstvo. Ako najľahšie zničíme kresťanstvo? Keď odstránime jeho zakladateľa! Stačí podať správnym ľuďom podvrhnuté informácie, stačí niektoré fakty zamlčať. Stačí vytvoriť módu ateizmu, predstavu v ľuďoch, že Boh je len deduško na obláčiku, čo sa len usmieva a keď je smutný, tak prší dážď... a z mocnej viery, ktorej apoštolovia kriesili mŕtvych, uzdravovali chorých, vyháňali démonov...sa stane len parta bezzubých bláznov v hypermodernej spoločnosti manipulovanej médiami, veriacej vedeckým "faktom" (skúste si podebatovať s pipkou z Auparku o liekoch na rakovinu - už ich predsa musia každú chvíľu objaviť!, očkovaní - geniálny spôsob ochrany svojich detí!, teórii superstrún - WTF?!? alebo obyčajnej evolúcii - ahá, to poznám, človek z opice, ja som to vedela... :D ) a podobne. Ak to zosumarizujem: to, že sa dnes vedú útoky na kresťanstvo, "nie sú" dôkazy o tom, že Ježiš žil, skutočná kresťanská viera je napádaná (tým nemám na mysli diskusiu tu na fóre!!!), môže byť výsledkom aj toho, že kresťanstvo má pravdu.

(fúú, to som sa rozpísal, kto to má po mne čítať :) ak ste to dočítali až sem, ďakujem za pozornosť)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

a ja verím v to, že po smrti bude rovno súd a potom hneď nebo
A čo ak peklo ?

Je pekne snívať o tom aký je/môže byť posmrtný život skvelý, no malo by to ostať iba pri snoch... Ak je opak pravdou ? Nikto nepovedal ako je v nebo a ako je v pekle takže to nemôžeš vedieť (len snívaš) a to je rozdiel.
Treba si uvedomiť že žiješ len raz a snažiť sa svoj život využiť naplno a nie stracať čas modldbami...
netreba sa zamýšľať že keď zomriem čo bude - myslím že bude to čo bolo pred tým ako si sa narodil, ako si sa vtedy cítil ?

A čo sa týka toho Ježiša všade vidím "za predpokladu ak" taký "lekár" ako bol Ježiš môže byť hocikto priložiť ranenému na ranu marihuanu...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

janio: ak si reagoval na mňa, tak si ešte raz v kľude prečítaj môj príspevok, potom zmaž tú patlaninu čo si napísal a napíš pre zmenu niečo rozumné a v slušnom duchu :)

Ešte raz opakujem, čo som už dávno písal: vieme, kto do neba pôjde (kresťania). O tom, kto tam nebude, sa môžme len dohadovať.

Buď si istý, že ja svoj život žijem naplno, užívam si každý deň, čo mi Pán Boh dal a mám sa fajn. :) Ja narozdiel od teba modlitbu za stratu času nepovažujem. Už veľa krát mi pomohla. Pre mňa je modlitba "priama linka" domov - na základňu, k Bohu.

Netreba sa zamýšľať čo bude, keď zomrieš? Prajem ti veľkú vieru, ako má Hughito a spol, že nič nebude, že sa len rozpadneš v prach. A tvoja viera bude musieť byť silnejšia ako moja. V prípade, že sa kresťanstvo mýlilo, tak som aspoň prežil plnohodnotný život v ničom nezaostávajúci za tvojim. Ak sme mali pravdu, tak ťi držím palce a pevnú vieru v rozpadnutie sa v prach.

O tom Ježišovi - fakt si ešte raz prečítaj môj príspevok - napísal som tam úvahu a myšlienkový experiment, ktorému si buď nepochopil alebo zatiaľ nedisponuješ adekvátnym mysliacim aparátom, aby si bol schopný mu porozumieť, abstraktne si veci v ňom opísané predstaviť a nezaujato sa nad nimi v teoretickej rovine zamyslieť. To neber ako výsmech, kritiku alebo tak. Fakt nič v zlom. Ja som tiež dávnejšie nebol schopný uvažovať teoreticky nad mnohými vecami a časom "sa mi otvorili oči." (ak si tú úvahu v minulom príspevku len nepochopil, tak predošlé vety ignoruj)
Jygsaw
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Jygsaw »

Smiem sa spýtať, čo je cieľom tejto diskusie, ktorú tu vediete?
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozefitko »

nemam slov :D mam taky pocit ze do tejto debaty svojou urovnou vzdelania a vyjadrovania nepatrim... ;) so stoporkom vo vsetkom suhlasim (ved co ine ostava :D ) krestanstvo treba zit a nie hladat logicke dokazy ako ho vysvetlit lebo aj tak sa raz dostaneme k bodu kde logika nepusti... o tom je viera
haha11
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa haha11 »

Jygsaw napísal:Smiem sa spýtať, čo je cieľom tejto diskusie, ktorú tu vediete?
Zmiasť oponenta/veriaceho :).
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

jygsaw - clieľom tejto diskusie je diskutovať o tom čo je v názve témy
tak sa raz dostaneme k bodu kde logika nepusti... o tom je viera
jotefitko - prvé sa ohánaš že v vo viere logika nie je a nakoniec povieš že logika nepustí ? Potom si vlastne ateista pretože logika nepodporuje bohov, duchov atď. mal by si si zrovnať myšlienky ;)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

možno by bolo lepšie povedať: v istom momente si už s logikou nevystačíme - a vtedy nastupuje viera. :)
jozefitko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozefitko »

janio velmi dobre vies ako som to myslel :) nechytaj ma za slovicka
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko: Podľa mňa si dosť v úzkych, ak chceš na ochránenie Ježiša použiť argument o židovskom supremacizme. Viem, že si to písal len ako hypotézu, ale prepáč, podľa mňa za 0 bodov. :)

Ateizmus nie je nejaký výmysel novej doby. V takejto forme ako dnes, je možno relatívne nový, ale už niektorí starovekí grécki filozofi mali minimálne agnosticistické myšlienky čo sa vôbec týka pojmu boh/ovia.

Takisto taká neskorá scholastika. Všetko síce veriaci, ale viac-menej niečo na úrovni deizmu, odmietali cirkevné pravdy a pápeža.

A ako vieme, v tej dobe (aj keby sme pristúpili na tehlovu hru) Židia určite ešte ani zďaleka nemohli ťahať za svoje páky.

Je tu aj ďalšia logická chyba. Ateista popiera každého boha, nie len kresťanského. Ako vieme, židia (s malým ž) sú vyznávači judaistického náboženstva a každý ateista takisto popiera ich náboženstvo.
Ďalší fail je ten, že židia a kresťania majú spoločného boha - Jahveho. Ty si to síce aplikoval na Ježiša a jeho popieranie, ale každý kto popiera Ježiša, resp. spochybňuje určité aspekty jeho života rovno popiera aj jeho čudného otca, ktorý oplodňuje neviditeľnými spermami zaslanými z neba. To už ide v ruka v ruke. Ak by Židia vytvárali takéto tlaky, sami by vytvárali logicky podhubie na popieranie svojho boha. Takých veriacich, ktorí popierajú Ježiša a zároveň veria v kresťanského Boha asi nie je moc. :wink:

A teraz ma napadla ďalšia vec. Ak by to aj bola pravda, že Židia ovládajú svet a držia pravdu o Ježišovi pod pokličkou, aj tak existuje x stránok veriacich kresťanov, existuje x skupín, cirkví, kresťanských organizácií. Existuje samotný mocný Vatikán, inštitúcia, ktorá mala vždy obrovskú moc a vplyv. Ak by tie dôkazy (jasné a priame) o Ježišovi a hlavne jeho zázračných skutkoch a nanebovzatí existovali, Židia by to nezatajili ani keby ovládali minimálne celú galaxiu. To by sa potom musela konšpirácia musela prehlbovať do takej miery, že Židia ovládajú aj Vatikán a všetky jeho ďalšie predĺžené ruky a bla bla...a však tehla určite niečo dodá. :wink:

Jednoducho, zapliesť do tohto Židov je nezmysel.
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Na margo toho, že by existovala nejaká hegemónia židovského bábkového divadla: Existencia Vatikánu, spolkov, stránok a povedzme všetkého, čo túto nadvládu popiera, by automaticky neznamenalo, že toto ovládanie a manipulácia nejestvuje...
Veď sa pozrite- Dnes je do nás hustené, aký sme slobodní a voľný. Lož! Naša sloboda je okresanána chromú a slepú starenu; môžete povedať čo chcete, ale nikoho to nezaujíma a ak áno, je tá skupina veľmi malá, ak prejavíte odpor činom, dostanete obuškom po palici. Aby bolo ovládanie ešte účinnejšie a nepodliehalo podozreniu, je vhodná "subverzia", ktorá sa drží v rámci hraníc, ktoré jej vládnuca moc (nie politici...) dovolí. Takže čisto z teoretického hľadiska je táto konšpirácia možná, ale nemáme možnosť to naisto vedieť, preto sa ďalej nevyjadrujem.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja som to vôbec nemyslel tak, že Vatikán a spol. popiera hegemóniu, ten príklad som bližšie špecifikoval na konkrétny prejav tej hegemónie.

Nemám nasadené ružové okuliare, určite tu existujú úzke skupinky ľudí, ktoré majú vplyv na mnohé svetové udalosti a ich vývin, je to asociované hlavne s peniazmi a následnou mocou a vplyvom, niečo na štýl oligarchie. :wink:
Avšak, židovský supremacizmus a celkovo tie teórie, ktoré produkujú ultrapravicové a nacionalistické kruhy o týchto veciach, odmietam.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Avšak, židovský supremacizmus a celkovo tie teórie, ktoré produkujú ultrapravicové a nacionalistické kruhy o týchto veciach, odmietam.
Odmietas to na zaklade coho?
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Predpokladam, ze na zaklade zdraveho rozumu...
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

nauraa napísal:Predpokladam, ze na zaklade zdraveho rozumu...
Palestincania by ti nieco povedali k tomu tvojmu zdravemu rozumu.
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Nejak nenachádzam analógiu medzi utláčaním moslimov v pásme Gazy a medzi svetovou nadvládou 1 národa.
hughito
Redeemer
Redeemer

Všetko bolo povedané. :wink: Ostáva len kvitovať.
Napísať odpoveď