Kto uz sekol na dobro s alkoholom?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ithory
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Kto uz sekol na dobro s alkoholom?

Príspevok od používateľa ithory »

Neuveritelne ale obcas sa aj v zenskych casakoch najde rizinebl clanok..nechcem nikomu kazat..len tak ma zaujalo ..
Prestať piť nie je ako prestať jesť brokolicu. Nikoho nezaujíma, akú zeleninu konzumujete alebo aký typ chleba raňajkujete. Nikto sa vás nepýta, prečo nejete brokolicu. Ale keď prestanete piť, stanete sa zrazu centrom pozornosti mnohých ľudí a terčom neveľmi príjemných poznámok.

Si chorá?
Odkedy nepijem, stretla som sa s mnohými druhmi reakcií: s ironickými poznámkami, so stavmi podobnými šoku, s prehováraním aj so záchvatmi smiechu a najmä s nekonečnými, nekonečnými poznámkami a narážkami typu: Ty nepiješ? Nie si náhodou chorá?! Nepiť je divné. Keď nepijete, ľudia vás podozrievajú prinajmenšom z psychickej poruchy alebo účasti na nejakej špionážnej akcii. A ja pritom skutočne nechápem, čo je také skvelé na tom, keď sa niekto vyzlečie na firemnom večierku do spodnej bielizne, flirtuje so šéfom pred zrakom jeho zákonitej a následne pred všetkými vracia do kvetináča na námestí. Nechápem, čo je zábavné na zobudení v cudzom byte alebo na lavičke v mestskom parku, keď si z predošlého večera pamätáte len chabé útržky. Neviem, čo je také skvelé na znížení pracovného výkonu po fláme na úbohých desať percent, na ústach vysušených ako kaktus, svrbiacej dehydrovanej pokožke s červenými fľakčo je skvelé na zlomyseľných opileckých hrách typu: Aha, Milan zaspal, omotajme ho toaletným papierom! alebo na zážitkoch ako: Prepáč, ja viem, že je to tvoj frajer, ale niečo sme popili...“ Sedieť bledozelená ráno v práci a snažiť sa nevrátiť raňajky opäť na svetlo božie začalo byť pre mňa zrazu veľmi namáhavé. Tá trocha zábavy za to čoraz náročnejšie zotavovanie vôbec nestojí. A keďže nie som typ, ktorý si vie dať „len jeden malinký kúsok čokolády“, pochopila mi a bolestivom zunení v hlave.
som, že cesta riadenej umiernenosti je pre mňa nemožná. Tak som sa rozhodla prestať piť.

Robíš sa lepšou?
Nie je vôbec ľahké prísť do spoločnosti a odmietnuť pozvanie na pohárik. Väčšine ľudí pripadá absurdné, že si dávate len minerálku, keď tu majú skvelé akostné víno a domácu slivovicu. Ja som na to nebola pripravená, preto ma spočiatku vždy zaskočilo, že jednoduché „nie, ďakujem“ nefunguje na ponúkajúcich ako signál na ústup, ale ako červená zástava. Okamžite sa okolo mňa zhŕkol hlúčik ľudí, ktorí sa nahlas domáhali vysvetlenia. Ako to, že nepiješ?! Pokúšala som sa teda vykrútiť vyhláseniami ako „som tu autom“ alebo „beriem antibiotiká“, no nie vždy je táto výhovorka použiteľná. Po čase ma začalo štvať, že si musím takto potupne vymýšľať. Nie je to predsa len moja vec? Tak som začala hovoriť pravdu. Nepijem a hotovo. Nepijem, pretože nechcem piť. A nič viac. Musela som sa naučiť pokojne prijať krútenie hlavou a pohŕdavé vtipy na svoju adresu. Rovnako som sa naučila uťať v zárodku prednášky na tému „pozitívny vplyv červeného vína na krvotvorbu a znižovanie cholesterolu“.
Moje krvinky sú okej, cholesterol mám ako novorodenec. Svoje ospravedlnenie chľastania si nechajte pre seba. Pochopila som, že ľudí štve, ak sa objaví niekto, kto nie je nadšeným stúpencom ich nerestí. Je to podobné, ako nepozerať reality show. „Robíš sa lepšou, moja, čo?! Nejaká je namyslená...“ To naše typické „kto nepije, nie je Slovák“ dostalo pre mňa zrazu veľmi osobný, konkrétny význam. Netušila som, ako ma obyčajné nepitie alkoholu môže tak hrozne vyčleniť zo spoločnosti. Svadby a iné „špeciálne príležitosti“ sú samostatná kapitola. Veční ponúkači, ako som ich začala prezývať, vycítia svoju šancu a poriadne zatlačia. Keď ma nedostali v obyčajný pondelok, v ten Veľkonočný už im neuniknem! Z obyčajného dohovárania sa stala ťažká manipulácia: „No ale veď aspoň na pohrebe si daj... Strýko Fedor by sa určite urazil, keby ešte žil!“ Naučila som sa odmietať ešte skalopevnejšie. Dokonca som sa niekoľkokrát musela znížiť pomerne k agresívnemu výpadu proti neodbytnému „ponúkačovi“. V nevyhnutných prípadoch som bola nútená ceriť zuby a výhražne vrčať. Na niektorých ludi to jednoducho po dobrotky neplati..
pokracovanie
http://emma.pluska.sk/emma/laska-a-sex/ ... -a-co.html
pinco
Darca
Darca

Re: Kto uz sekol na dobro s alkoholom?

Príspevok od používateľa pinco »

Neviem k čomu je dobré takéto odmietanie alkoholu. Nehovorím, že sa máš každý deň chodiť sťať pod obraz, ale občasné uvolnenie v bare, posedenie s kamarátmi pri pive v lete na terase, s priateľkou pri fľaši vína, nikomu predsa nemôže uškodiť. Ak si niekto takéto chvíle vie predstaviť a realizovať bez alkoholu, tak prosím. Viem, že vyzerám ako ten "ponúkač" z článku, ale mne alkohol priniesol aj spomienky, na ktoré budem spomínať do smrti. Nech mi nikto nerozpráva, že sa dokáže rovnako zabaviť bez alkoholu, tak ako aj s ním.

Ale je pravda, že čím som starší, tým sa menej flákam po baroch, menej pijem a ak idem piť, tak moja rehabilitácia trvá aj dva dni.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...rád sa ožeriem tak, že lížem podlahu v šenku, v bare alebo proste tam kde sa zvalím...potom sa pošmýkam sa vlastných grckách a idem domov...čo je na tom zlé?...komu ubližujem?...mám vďaka alkoholu parádne spomienky, aj keď trocha rozostrené, ale mám...bez alkoholu by som nezažil čo som zažil...a bola paráda...chatovica, rád spomínam a teším sa na ďaľšiu, kedy sa konečne odreagujem od stereotypu...ľudí, ktorí idú na chatu a nepijú považujem za kazičov nálady a rozbíjačov kolektívu...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Hmm, asi som tu jediný šo nepije, ale čo už... nevidím dvôvod prečo piť - minať peniaze za cenu toho že si níčim zdravie.
Za celý môj život som nevypil ani 1 liter alkoholu, fernet poznám z reklamy ktorá ide pred mafstory na jojke... a neľutujem to, neľutujem ani to že som mal X krát možnosť sa ožrať ako prasa a vyspať s niekoľko ožratími babami, a radšej som ich odniesol domov kde dostali po*eb od rodičov... Neviem si vysvetliť čo z toho má človek ktorý sa "zdziga" ako prasa, pred mesiacom som vypil pol deci vína a myslel som že ma vystre, bolela ma hlava, žalúdok... A to je neznášam, tak prečo by som mal piť aby som prežíval to čo neznášam ? To že zabúdnem na problémy ktoré budem musieť aj tak vyriešiť ? Nepil som na imatrikulácií, nebudem piť ani na maturách, stužkovej...

Grim - Myslíš že človek ktorý nepije sa nemôže zabaviť ? A ak ti niekto vyvrati hlúpe myšlienky na ktoré by si doplatil, pretože nevieš rozumne uvažovať je kazič zábavy ? Hmm, tak dík že si mi vysvetlil to prečo nechodím na chty, ešte ak by si mi vysvetlil ako tým rozbíjam kolektiv... Myslíš to napr. že som nedovolil kamarátke nasadnúť do auta kde boli sami ožrani, a ktorí o niekoľko minút naparali do stromu a teraz sú radi že ostali pri polamanich rukách a bez vodického ? Tak to som fakt vtedy jej pokazil zábavu a "rozbil" kolektív

Takže moja rada: Nikdy v živote neprepadni alkoholu, pretože zlé skončíš... a neexistuje dvôvod nato aby niekto začal piť, ja nepijem a ani mi to nechýba, práve naopak som rád že sa riadim rozumom a nie frajeriou, alebo čím to sa riadite vy...
A teraz ma uznavači alkoholu ukamenujte ;)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

Grim-Reaperka napísal:ľudí, ktorí idú na chatu a nepijú považujem za kazičov nálady a rozbíjačov kolektívu...
ludi ktori povazuju abstinentov za nieco menej, alebo za nieco chore a zle povazujem za odpad, tu a teraz ti to pisem...nemozem pit kvoli zdravotnym dovodom, mam epilepsiu, beriem na to lieky...a aj ked nepijem ludia ma na opekacky a chaty pozyvaju lebo su nad vecou a chapu tomu..a vedia ze sa viem s nimi zabavit aj v triezvom stave.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

No ale je rozdiel ci nepijes preto, lebo ti to epilepsia (alebo hocaka ina choroba) nedovoli, alebo preto, ze to povazujes za nieco zle, pod uroven a ludi, ktori piju istym sposobom odsudzujes ;)
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

pil som (chaty-party-akcie), zacal som sa venovat serioznejsie sportu, prestal som asi na 8 mesiacov (max jedno pivko s kamosmi, alebo nealko), prislo zranenie kolena sportovat sa 3 mesiace nedalo, prislo leto chaty :D tak som stary zvyk obnovil par krat som sa dorubal, uzil si volno, pohodu, zabavu
neviem preco niekto prilezitostne pitie vidi ako nejaky problem, ale takisto nechapem ludi ktory nedokazu pochopit abstinentov, a "utahuju" si z nich
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Kto už sekol na dobro s alkoholom?
ja...
...nikdy som nezačal Obrázok

K téme. Alkohol je v naozaj obmedzenom množstve liek [napr. víno] a potláčač stresov a depresie. Avšak to čo s ním robia dnes ľudia mi ide krkom. Proste idem okolo násťročného týpka a smrdí ako bezďák, tiahne z neho alkohol a má taký priblblý pohľad, to fakt nemusím. Tak isto je zlé keď sa stane alkohol súčasťou vášho organizmu, potom človek tak divne "smrdí", potí sa smradľavo - á la bezďák a pod. A to sú len estetické veci. Ďalej je to podvedomá závislosť na alkohole, ako na tvoriči nálady, bez alkoholu sa človek časom pomaly ani nedokáže uvolniť. Tak isto si človek častokrát nevie predstaviť deň bez pivka a pod. Proste je to podvedomá galiba, dačo ako káva, akurát káva Vás len vysušuje a zabraňuje alzheimrovi :D

Avšak toto všetko nezazlievam ľuďom ale dobe, v ktorej sme. Bohu žiaľ..preto neznášam alkohol...a dobu.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

moosha.. ak ten "abstinent" považuje ľudí alkoholikov za ľudí pod úroveň, tak určite s nimi nie je na opekačke, chatovačke... a tým pádom tam nemá čo rozbíjať. Zase si treba zobrať aj prípad, keď je skupinka abstinentov alebo "rozumných" konzumentov alkoholu, ktorí pijú pre chuť a zlepšenie nálady... potom rozbíjač kolektívu je práve ten najväčší ožran, ktorý nikdy nemá dosť a........

;)

Ja osobne som za rozumnú konzumáciu alkoholu... konzumujem ho s mierou, pretože nemám rád ťažké rána, resp. rovno ťažký celý deň po.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Pises, ze ta uz nebavilo mat tazke rana, atd. To velmi rychlo prestalo bavit aj mna a odvtedy pijem menej, ked si kamosi davaju tvrdy chlast, tak ja si objednam zelenu a mam pokoj, mozem si s nimi strngnut a zaroven mi je potom rano lepsie.
Totiz je rozdiel aj medzi tymi, co piju prilezitostne, poznam ludi, ktori piju sice iba v piatok/sobotu, ale tak, ze potom ledva dojdu domov, na to by som uz nemal chut.
Uplne nepit by nebol problem, ale niektore napoje su velmi dobre a bola by skoda prist o ich chut. Uz velmi dlho som napriklad nepil cistu vodku alebo nejake lacne palenky (vodka so sirupom = slivovica :D ), pretoze aj od kvality liehu zavisia ranne stavy.
No a ked niekto nepije, tak mi to je jedno, je to jeho vec, mna to neobmedzuje a preto nemam dovod ho nejako odsudzovat.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

ja si vypijem ked mam narodky a to mi staci :D inac laka ma to aj inokedy ale zatial zdolavam 8) presne mam taky isty nazor ako uplink fuj ten smrad s tych ludi a este z ich huby :lol: no neskutocne nieco :roll:
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

Janio napísal:Grim - Myslíš že človek ktorý nepije sa nemôže zabaviť ? A ak ti niekto vyvrati hlúpe myšlienky na ktoré by si doplatil, pretože nevieš rozumne uvažovať je kazič zábavy ? Hmm, tak dík že si mi vysvetlil to prečo nechodím na chty, ešte ak by si mi vysvetlil ako tým rozbíjam kolektiv... Myslíš to napr. že som nedovolil kamarátke nasadnúť do auta kde boli sami ožrani, a ktorí o niekoľko minút naparali do stromu a teraz sú radi že ostali pri polamanich rukách a bez vodického ? Tak to som fakt vtedy jej pokazil zábavu a "rozbil" kolektív
...no zase pozor...povoziť sa v aute naje*aný nepovažujem za zábavu, ale za hazard so životom...to ma nikdy nenapadlo, povoziť sa naje*aný, ani po lese, kde nikto nieje ani nikde inde!...sranda má svoje hranice...
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

ja nepijem lebo v tom nevidim ziadny dovod preco by som mal
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Patjo napísal:ja nepijem lebo v tom nevidim ziadny dovod preco by som mal
:roll: ano, tato diskusia by sa bez tohto tvojho radoby hodnotneho prispevku naozaj nezaobisla...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Keď sa to tak vezme, som viac-menej abstinent, z dôvodu, že potrebujem mať čistú myseľ a nie alkoholom pozmenené uvažovanie.... Ale zase tiež to neberiem nejako fundamentálne.... Fľaša dobrého vína (vo vinotéke som sa schopný motať aj hodinu) pri večeri s priateľkou nič nepokazí, popr. 3 - 4 krát do roka dostanem chuť na pohár (nie viac) kvalitnej vodky, tak si ho doprajem.... Ale podmienka je taká, že v ten deň už nebudem mať akékoľvek povinnosti a nemusím už nikam ísť.... To znamená, že napríklad v spoločnosti nepijem a nemám pocit, že by som tým nejako kazil zábavu.... Vedľajším dôvodom u mňa je aj to, že nosím pri sebe zbraň a teda už len z toho titulu piť nemôžem.... Ale vôbec mi to nechýba.... A je na každom aby sa zariadil tak, ako mu vyhovuje.... Mne to vyhovuje takto....
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Ja by som s alkoholom sam od seba seknut asi nevedel. Nie z pricinu zavislosti a triaslavky ruk, ale skor kvoli tym zazitkom, seansam, chatam, piatkom, intraku (aj ked je to mozno vlastne isty typ zavislosti). Alkohol je katalyzator nalady a je nemozne zazit take veci triezvy, podla mna sa to proste neda. Som na VS, najlepsie casy zivota, tak s alkoholom zatial nezaobchadzam velmi striedmo. V buducnosti po skole, je jasne, ze to bude treba obmedzit, ale o abstinencii pokial na to nebudem mat vazne zdravotne dovody neuvazujem.
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

RATZINGER666 napísal: :roll: ano, tato diskusia by sa bez tohto tvojho radoby hodnotneho prispevku naozaj nezaobisla...
ale tvoja duchaplna poznamka sa sem velmi hodi
ithory
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ithory »

Ja tiez nie som abstitent,ale zase musim mat chut"..Inak zaujimave precitat si reakcie,aj ked point bol,nejde o pitie alkoholu ako take,skor ze ked sa niekto rozhodne ist vlastnou cestou resp sa nezucastnovat aj inych narodnych sportov",vela ludi to nedokaze pochopit ani tolerovat a zakazdu cenu sa ho snazia stiahnut so sebou,preco asi ??:)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja patrím k tým, ktorí vôbec nepijú, ale nepripadá mi to, ako by som bol kazič zábavy na každej akcii. Skôr si myslím, že to viacerým ľuďom vyhovuje, keď prídem niekam na aute a majú istotu, že ak to niekto preženie s chlastom, tak mu môžem pomôcť dostať sa domov bez ujmy. Neraz sa mi to stalo. Nikoho neodsudzujem, keď si sem - tam dá trochu viac, ale mne chlast absolútne nechýba. Za prvé mi nechutí asi nič, čo som vyskúšal a za druhé ho nepotrebujem, aby som sa dostal do nálady...
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

Aj ja som prestal... Minule akurát jeden pohár vína, alebo nejaké to pivo. Ale už nie tak, aby som nevedel kde som a čo som...
Tiež sa ma začali ľudia pýtať prečo, načo, ako je to možné :) Ale nevadí mi to...
Nechýba mi ten pocit keď mi je celý další den zle... Alkohol je fájn vec, ale všetko s mierou...
Z toho že sa ľudia stávaju alkoholikmi netreba obvinovať alkohol, ale tých ľudí čo sa nedoážu ovládať...
Nie je to žiadna veda...
Napísať odpoveď