Ako rozdelit disk...

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
triow
Light Expert
Light Expert

Ako rozdelit disk...

Príspevok od používateľa triow »

Chalani prosím poradte mi. Ako mam rozdelit a ci vobec mám rozdeliť na viacej partícií disk WD 1TB Black SATA3 64 MB Cache.
Počítač bude hlavne na hranie hier a na stahovanie hier a filmov a tak.
Bude na tom system Windows 7 Ultimate 64bit.

Otázky:
Na kolko partícií to mam rozdeliť a aké majú biť veľké.
Ovplivní to nejako rýchlost disku?

Prosím poradte mi ako presne by ste to spravyli vy keby to bol váš disk.

Dakujem pekne.
Sapo
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako rozdelit disk...

Príspevok od používateľa Sapo »

Jednoducho
Ked budes instalovat Windows, tak tam budes mat na vyber, na ktoru particiu to chces dat. Budes tam mat na vyber aj nove particie. Rozdelis si to ako chces, napr. ja mam rozdeleny 1TB disk na: 146gb na Windows a ostatne (785gb) na bordel, zalohu. Je to pomerne jednocuche.

EDIT: Tu si to rozdelis (priloha)
Prílohy
Windows7installation00009.png
h.olub
King
King

Príspevok od používateľa h.olub »

myslim ze sa da rozdelit pocas instalacie windowsu alebo uz po instalacii takto, a ohladom particii uz sam musis vediet co vyuzijes :)
Sapo
Addict
Addict

Alebo aj tak ako psie holub. Napr. o tom sposobe som ja vobe nevedel. :) Ale da sa to aj tak, ako som pisal ja, pocas instalacie.
holub :plus:
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Načo ja nahrávam tie video návody?
http://www.hojko.com/post1343469.html#p1343469
triow
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa triow »

Heh...Chalani zle sme sa rozumeli ja som chcel vedet ake tie particie maju byt velke.Na ktoru particiu instalovat programy na ktoru particiu stahovat a ukladat veci (filmy,hry).A ci to neovplivni rychlost systemu alebo disku.Ja samozrejme viem ako sa to robi len neviem ake maju byt velke a tak dufam ze uz sa budeme rozumiet.
Skratka kolko mam spravit tych particii a ci to neovplini rychlost disku a co a kam ukladat. DAKUJEM PEKNE
Sapo
Addict
Addict

Aha, no tak na Windows si daj taku velkost, aby si mal po nainstalovani vsetkych programov co potrebujes, aspon 20gb volneho miesta. Ostatne si mozes rozdelit ako chces (ak tam nebude Windwos). Ale zas nenapchaj tam tolko suborov, aby tam si mal volne par MB. Rychlost disku by to nemalo ovplyvnit.
M4RoS3K
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M4RoS3K »

moje rozdelenie disku: 750 GB = 30 GB na win (win 7 prof 64bit) + 100 GB na programy (nainštalované) + všetko ostatné na dokumenty, hudbu, obrázky, hry, inštalačky ..

tých 20 GB na win 7 ultimate 64 bit je podľa mna nepostačujúcich .. ak môj názor dakoho zaujíma ..
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Každý má iné užívateľské zvyky, každému vyhovuje niečo iné.

Pri 1TB disku by som ja dal cca 60-70GB na systém + všetky programy (Office, Adobe, prehrávače, atď.).... hry by som tu nedával, keďže sa jedná o veľké množstvo dát rádovo desiatky až stovky GB (závisí, koľko hier chceš mať súčasne nainštalovaných).. a to by spôsobilo bordel na disku, fragmentáciu a tým pádom aj pomalšie fungovanie celého systému. Naopak programy by som tu dal, pretože mnohé sa aj tak inštalujú do rôznych systémových priečinkov na C:.... čiže by zbytočne spôsobovali bordel na dvoch partíciách súčasne.

Potom by som dal druhú partíciu na dokumenty a hry.. mne by stačilo asi 100GB, ale ak chceš mať nainštalovaných 10 hier súčasne (1 hra +/- 10GB => 10 hier = 100~150GB), musíš si tam niečo pridať.

A zvyšné miesto by bolo na bordel + skladisko dát na filmy, hudbu, inštalačky, ktoré si ešte môžeš ďalej rozdeliť.

Toto je len moje doporučenie, ku ktorému som sa dostal po niekoľkých rokoch používania PC. Tebe vôbec nemusí vyhovovať.
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

JE daky rozdiel ci ho rozdelim pred instalaciou alebo az po instalacii ako pisal holub?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Dá sa pred aj po inštalácii, avšak pred inštaláciou je zvyčajne prázdny disk, takže je to rýchlejšie a v prípade problémov neprídeš o žiadne dáta... po inštalácii je to presne naopak.... ak sú na disku dáta, môžeš o ne prísť a celé to trvá dlhšie.
Meken
King
King

Príspevok od používateľa Meken »

ja som instaloval disk a rozdelil si 120 na system a programi, pripadne daky hry.. a vyse 350 gb na filmy atd , ale tych 350 som zabudol "zadelit" (nerozdelene data) takze som to tak spravil, ze som vytvoril po instalacii disk D.. tak tam by nemal byt problem :)
Napísať odpoveď