Vlastny CMS

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
sipik
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vlastny CMS

Príspevok od používateľa sipik »

Ahoj

Chcel by som na vlastne webstránky napisane v HTML a CSS nejaky lahky CMS . CMS by som chcel len na upravovanie textov nieco jednoduche. Ako administracia a v nej textove pole. PHPcko neovladam ale skusal som urobit tu administraciu cez formulare. Ze Administrator toho webu zada v administracií nejaky text a na webe mu ho vyhodi. Skusal som to ale len tak z textami no mam problem. Spravim pole input a aby to prikazom POST odoslalo na danu adresu. Vsetko odosle a funguje. Lenze, ked obnovim stranku na ktoru som to poslal tak tam je zasa to co pred upravenim a text sa neulozi. Chcem aby sa ten text ulozil. Viete mi niekto prosim poradit ako to spravit tak aby sa to ulozilo?
Prosiim. Pridavam kody ako som to skusal robit. PS: Nepotrbujem ziadny drupal ani joomlu. Len nieco totalne jednoduche ale funkcne.

Subor: administracia.php

Kód: Vybrať všetko

<form method="post" action="index.php">
  Text: <input name="prijmeni"> <input type="Submit" name="odesli">
</form> 
Subor: index.php (ten do ktoreho to posle)

<?
  echo "Formular<BR>\n";
  echo "Text vyplnený administráciou je <B>".$_REQUEST["text"]."</B>";
?> 

Mozete si to pozriet na http://amgraphics.tbs.sk/formular/index.php a http://amgraphics.tbs.sk/formular/administracia.php

Ďakujem za odpoveď.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Vlastny CMS

Príspevok od používateľa audiotrack »

ty to iba vypíšeš. Aby to tam bolo stále, musíš to niekde uložiť. Najprv si musíš vyriešiť logiku webu, kam a akým spôsobom to chceš ukladať (databáza, textové súbory, xml..) a potom ti môžme radiť ako to spraviť. Ak sú ale tvoje zručnosti s php takéto chabé, asi by si sa mal radšej pozreť po hotovom cms ako robiť vlastné
sipik
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Chcem len uplne sitne CMS ale funkcne. Podla neho si urobim vsetko ostatne. Len neviem ako to mam ulozit. Chcel by som to normalne nechat ulozene v tom priecinku. Napr. cez ten formular sa upravuje index.php a nech sa to tak aj ulozi. Len neviem aku premennu alebo ako spravit to ulozenie textu.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

No ten text musíš predsa niekde uložiť (je pekné, že ho odošleš, ale fyzicky ho neodošleš v podstate nikam)
Najjednoduchšie by to bolo riešiť cez súbory. Teda do administrácie by si mohol napísať asi niečo takéto:
otvor súbor novinky.html
vypíš mi jeho obsah (dajme tomu, že do textarea)
upravíš a nakoniec dáš tlačítko, ktoré ti otvorí súbor novinky.html na čítanie, vymaže celý obsah a vpíše tam ten nový - upravený. No a na webe volať include "novinky.html"

// Na zapisovanie, prepáč! :cry:
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

BX napísal:...
upravíš a nakoniec dáš tlačítko, ktoré ti otvorí súbor novinky.html na čítanie, vymaže celý obsah a vpíše tam ten nový - upravený. No a na webe volať include "novinky.html"
:sneaky:
sipik
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

No a teraz este ako to urobit :D . PHP mi nikdy neslo. Hadam uz pojde.
Dikes za vsetky rady :-)

//autoeditácia príspevku (31 Aug 2010, 22:42)
A este. Ako spravim to aby mi vypisalo obsah do textoveho pola? To fakt netusim toto...
BX
Addict
Addict

Dajme tomu, že obsah súboru máš v premennej $obsah, tak:

echo "<textarea name=\"meno\">".$obsah."</textarea>"; 
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ale no! BX, takto ja tvojím tútorom nebudem :) Kde si zase nechal úvodzovky a bodkočiarku na konci?
BX
Addict
Addict

Joooj prepáč, práve som sa vrátil zo strašne upršaných 4och dní v Nízkych Tatrách tak som trocha unavený :oops:
SipikMentalist
Zablokovaný
Zablokovaný

Vlastný mini CMS systém

Príspevok od používateľa SipikMentalist »

Ahoj

Trochu som poštudoval PHP ale niesom v ňom nič moc. Chcel by som si vytvoriť vlastný mini CMS system ktorým by som jednoducho a pohodlne bez FTP upravoval svoje HTML/CSS weby. Neviem presne ako ma ta Administrácia fungovať. Teda presnejšie som sa nedostal k informáciám ktoré by mi na to postačovali. No jeden programátor mi poradil, že súbor napr. niečo.php keď chcem upraviť v jednoduchom formuláry, musím si nechať vypísať dáta do tabuľky. Spravil som to takto.

<?
$obsah = "Text resp. obsah textov ktoré chcem upravovať zobrazené v tabuľke";
?>
<?
  echo "<textarea name=\"meno\">".$obsah."</textarea>"; 
?>
No lenže toto nieje nič. Neviem ako spraviť príkaz resp. buttom ktorý by to odoslal na adresu nieco.php . Aby sa tie staré dáta zamenia za nové čo boli napísané vo formuláry. Ešťe by som chcel aby bola Administrácia (textové pole) na inej adrese napr. administracia.php aby tie dáta odosielalo na inú adresu napr. nieco.php

Prosím poraďte
Ďakujem.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Vlastný mini CMS systém

Príspevok od používateľa Grim »

$text bude to čo chceš upraviť
samozrejme do premennej $text treba umiestniť celý kód tej stránky, čiže header atď.

$obsah=$_POST["obsah"];

$text= ("echo \"<textarea name=\"meno\">".$obsah."</textarea>\""); 

$subor=fopen("nieco.php", "w+");
fwrite($subor, $text);
fclose($subor); 
sipik
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Teraz som to celkom nepochopil. Na čo mi budú 2 premenné na jedno textové pole? Neviem teraz ako to zapísať :(

//Oprava: Prepáč! Nevšimol som si odkaz na niečo.php Viem už ako to bolo myslené :-) Ďakujem moc :-)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nepotrebuješ tam premennú $text, môžeš to rovno vypísať. Potrebuješ ale aspoň základy php, lebo očividne na to ešte nemáš ani vedomosti, ani skúsenosti
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Noveim ci to co chces sa da nazvat CMS ?
Ale to je jedno, pochopil som to tak ,ze chces nieco ako webovy notepad a to tu uz bolo http://www.hojko.com/php-notepad-t132406.html.
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

mne by sa zislo to iste, to co pridal harrison neviem ako funguje. mam <p class="intro">Text text text</p> a stacilo by mi keby to menilo text v tej triede class, php vsak neovladam vobec
bol by mi niekto ochotny spravit ten skript aj s "navodom" ? najlepsie zadarmo :P popripade napsite co by ma to stalo :sneaky:
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a ten text keď zmení, musí byť zmenený permanentne alebo iba dočasne?
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

samozrejme ze permanentne :) s WP som nerobil ale asi take nieco, ako normalny RS system len by mal proste tuto fucnkciu ze by menil a ukladal text, uz nic dalsie ma nenapada.. atributy si urcim v class, takze asi len zmenit a ulozit :)
BX
Addict
Addict

Môžem si ujasniť, čo to chceš? :D
Máš <p class="intro"> TEXT NA ZMENU </p> a potrebuješ priamo na stránke možnosť meniť "TEXT NA ZMENU". A je ti asi jedno akým spôsobom, takže by sa dalo niečo jednoduché so súbormi:

<p class="intro"> <?php include 'intro.html' ?> </p> 
A práca so súborom je v tomto prípade jednoduchá, takže... asi tak to chceš?
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

potrebujem menit "text na zmenu" ale neviem co tym myslis priamo na stranke :D jednoducho ide mi o to, aby som nemusel prepisovat text tak ako to robim teraz, t.j. prepisem zdrojovy kod cize pisem priamo do <p class="intro"> TEXT NA ZMENU </p>, ulozim, poslem cez ftp na server. A mne ide o to aby som to nemusel robit takto ale jednoducho nejak tak, ze si otvorim (neviem co) prepisem text,ulozim a ono mi to zmeni text na stranke a aj ulozi. Jednoducho aby som mohol vyenchat to prepisovanie zdrojaku a posielanie ftpckom :) Myslim ze takto nejak funguju RS, aspon tak si to predstavujem.
BX
Addict
Addict

No dobre, aspoň že sa chápeme :P
Ja som si niečo takéto robil na web, ale ja som to ošetril aj heslom. To ak chceš, tak už sa budeš musieť pozrieť sám, lebo to sa mi písať nechce :D Načrtnem ti, ako by to mohlo vyzerať, hádam z toho niečo stvoríš (idem z hlavy, takže sú veľmi pravdepodobné menšie chyby)

súbor Admin.php

<form action="Admin.php" method="post">
 <textarea name="text" cols="30" rows="30"><?php echo file_get_contents("intro.html"); ?></textarea>
 <input type="submit" name="submit" value="submit">
</form>

<?php
if(isset($_POST["submit"]))
{
 $file = fopen("intro.html", "w");

fwrite($file, $_POST["text"]);
 fclose($file);
}
?>
Tým pádom keď otvoríš Admin.php, vyletí na teba textarea, kde napíšeš čo chceš pridať medzi <p class="intro"> a </p>. Napíšeš to tam včetne html tagov ako to budeš chcieť. Potom odošleš tlačítkom a hotovo.

V súbore TuToChcem.php (to je ten, kde máš ten <p class...>) dáš

<p class="intro"> <?php include 'intro.html' ?> </p>
No a keďže ten intro.html zmeníš v admin stránke, tak ti to tam hodí zmenené :P
Samozrejme toto je tá najjednoduchšia jednoduchosť, ale na začiatok ti to musí stačiť. Skús si php trocha pozrieť, vylepšuj a keď ti niečo nepôjde, napíš :)
Napísať odpoveď