Romovia na Slovensku
-
D4vid
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
Takéto výpadky sa nestávaju každý deň... Neverím že by psychologické testy zabránili práve tomuto činu... V podstate toto je ojedinelý prípad... Nemyslím že by bolo potrebné niečo meniť
Rasizmus?.. Ale kdeže, on to myslel športovo...
"Kto ich dá viac?"
"Kto ich dá viac?"
Tu ide aj o celkovú spoločenskú situáciu a nálady. Donedávna (už som dlhšiu dobu nič nepočul) sa v susednom Maďarsku doslova poľovalo na cigánov, strieľali sa ako zvieratá. Pred vlastnými domami, starší, deti, všetci.D4vid napísal:Takéto výpadky sa nestávaju každý deň... Neverím že by psychologické testy zabránili práve tomuto činu... V podstate toto je ojedinelý prípad... Nemyslím že by bolo potrebné niečo meniť
Ja vidím veľké nebezpečenstvo v tom, ak panuje isté relatizovanie tohto činu, či dokonca snaha o ospravedlňovanie. Naozaj by som bol nerád, ak by sa tu začali hrať viacerí na samozvaných spasiteľov a vykupiteľov.
ja si zase myslim presny opak...taketo pripady budu u nas coraz castejsie a castejsie...a je len otazka casu, kedy pride niekde do skoly s automatom a zacne strielat po vsetkych naokolo, lebo sa mu spoluziaci smiali alebo ho vyhodili zo skoly...a podobne pripady.
Doba je nesmiesne hekticka, ludia nemaju preco zit, nemaju zmysel zivota...a z toho potom maju depresie a podobne stavy. Aky je vlastne dnesny zmysel zivota, mat peniaze??? tych predsa vzdy mozete mat stale viac a viac...uvidite aka bude u nas situacia za 20-30rokov, a ako budu ludia potrebovat psychologov...
To ze podla teba psychologia nie je exaktna veda, je tvoj nazor. Podla mna urcite je, psychologia ma vela vednych disciplin, a napr. taka aplikovana klinicka psychologia podla mna je exaktna...
okrem toho psychologia existuje len nieco malo vyse 100 rokov...a tyka sa toho najkomplikovanejsieho coho sa tykat moze, ludskeho mozgu, osobnosti...to je oblast, ktora je podla mna na trochu inej urovni ako je napr. molekula vody. A ked sa k tomu takto budu stavat ludia dalej, tak vo vedomostiach o mozgu moc nepokrocime. Nieje nahoda, ze vieme transplantovat vsetky ludske organy okrem mozgu...pred 200 rokmi sme aj o tej vode vedeli absolutne minimum.
Podla mna raz aj pilier fyziky...newtonove zakony raz padnu...tak ako kazda teoria padla...
keby statna sprava fungovala tak ako ma, keby sa na sudoch dalo rychlo a ucinne dovolat spravodlivosti...tak by sa nevytvaral priestor pre samozvanych zastupcov pseudozakona...
no ale co mozeme ocakavat od statu, kde je obrovska korupcia v najvyssich kruhoch, kde totalitna normalizacia naucila ludi drzat huby a mlcat, byt apaticky a maximalne si zanadavat pri pive na tych politikov a inak nehnut ani prstom...
a tiez ma na slovensku udivuje, ako niekto moze tak strasne okato kradnut verejne financie a volebne preferencie mu stale stupaju...to je tento narod uz naozaj taky sprosty ??? Slovensko je proste krajina paradoxov a niekedy az zazrakov...
Doba je nesmiesne hekticka, ludia nemaju preco zit, nemaju zmysel zivota...a z toho potom maju depresie a podobne stavy. Aky je vlastne dnesny zmysel zivota, mat peniaze??? tych predsa vzdy mozete mat stale viac a viac...uvidite aka bude u nas situacia za 20-30rokov, a ako budu ludia potrebovat psychologov...
To ze podla teba psychologia nie je exaktna veda, je tvoj nazor. Podla mna urcite je, psychologia ma vela vednych disciplin, a napr. taka aplikovana klinicka psychologia podla mna je exaktna...
okrem toho psychologia existuje len nieco malo vyse 100 rokov...a tyka sa toho najkomplikovanejsieho coho sa tykat moze, ludskeho mozgu, osobnosti...to je oblast, ktora je podla mna na trochu inej urovni ako je napr. molekula vody. A ked sa k tomu takto budu stavat ludia dalej, tak vo vedomostiach o mozgu moc nepokrocime. Nieje nahoda, ze vieme transplantovat vsetky ludske organy okrem mozgu...pred 200 rokmi sme aj o tej vode vedeli absolutne minimum.
Podla mna raz aj pilier fyziky...newtonove zakony raz padnu...tak ako kazda teoria padla...
keby statna sprava fungovala tak ako ma, keby sa na sudoch dalo rychlo a ucinne dovolat spravodlivosti...tak by sa nevytvaral priestor pre samozvanych zastupcov pseudozakona...
no ale co mozeme ocakavat od statu, kde je obrovska korupcia v najvyssich kruhoch, kde totalitna normalizacia naucila ludi drzat huby a mlcat, byt apaticky a maximalne si zanadavat pri pive na tych politikov a inak nehnut ani prstom...
a tiez ma na slovensku udivuje, ako niekto moze tak strasne okato kradnut verejne financie a volebne preferencie mu stale stupaju...to je tento narod uz naozaj taky sprosty ??? Slovensko je proste krajina paradoxov a niekedy az zazrakov...
-
D4vid
Medium Star
Ten kto chodí do školy nemá legálne ZP... Zasa to nie je chyba v legislatíve...ephramko napísal:a je len otazka casu, kedy pride niekde do skoly s automatom a zacne strielat po vsetkych naokolo, lebo sa mu spoluziaci smiali alebo ho vyhodili zo skoly...a podobne pripady.
A neverím že si nejaký študent bude zhánať ilegálne zbraň... A len tak ju nezíska...
Čo sa týka toho činu neospravedlňujem nikoho... Ale nie je to ani chyba našich zákonov, ani chyba polície, ale jedného vynervovaného a psychicky labilného jedinca...
bol by si velmi prekvapeny ako sa dnes lahko da zohnat u nas zbran...a dokonca este lacnejsie ako legalnou cestou...a tiez by si bol prekvapeny, kolko ludi ma este po dedinach poschovavane stare zbrane...
a pokial viem tak zbrojny pas mozes mat od 21rokov ??? alebo dokonca od 18 ?
a pokial viem tak zbrojny pas mozes mat od 21rokov ??? alebo dokonca od 18 ?
-
D4vid
Medium Star
Od 21. A zasa také ľahké to nie je... Skúšal si to niekedy?
A aké vidiš riešenie v tomto? Tu zmena zákonu nepomôže... Ani častejšie psychologické testy...
A aké vidiš riešenie v tomto? Tu zmena zákonu nepomôže... Ani častejšie psychologické testy...
moj otec je polovnik...akurat viem, ze existuje niekolko typov ZP...on musel nieco vediet o zvieratach a u lekara maximalne ocne vysetrenie...viem ze ta osoba musi byt "spolahliva"...ale drogove testy sa nerobia...takze pokial si nenabural ozraty alebo sfetovany, tak ti nemaju ako dokazat ze si nespolahlivy a ze uzivas omamne latky...a musis teda uviest na ake ucely to chces...ak na polovne, tak to neni problem, staci ze zaplatis clensky prispevok nejakemu polovnemu zdruzeniu a oni ti to hned potvrdia, tak sa da lahko dostat k zbrani...
podla mna by tie psychologicke testy pomohli...ja osobne by som navrhol, aby drzitel ZP sa musel minimalne raz do roka podrobit psychologickemu vysetreniu sposobilosti na drzanie zbrane...a potom aby mu bolo povinne nariadene sa 12krat za rok...zucastnit obycajnych terapeutickych sedeni...
urcite lepsie ako teraz, raz dostanes ZP a uz sa na to kasle...a mozes ho mat dozivotne...aj ta lipsicova uprava, ze raz za 5 rokov na vysetrenie u psychologa, to sa mi zda velmi dlha doba...za 5 rokov sa toho moze stat vela...
podla mna by tie psychologicke testy pomohli...ja osobne by som navrhol, aby drzitel ZP sa musel minimalne raz do roka podrobit psychologickemu vysetreniu sposobilosti na drzanie zbrane...a potom aby mu bolo povinne nariadene sa 12krat za rok...zucastnit obycajnych terapeutickych sedeni...
urcite lepsie ako teraz, raz dostanes ZP a uz sa na to kasle...a mozes ho mat dozivotne...aj ta lipsicova uprava, ze raz za 5 rokov na vysetrenie u psychologa, to sa mi zda velmi dlha doba...za 5 rokov sa toho moze stat vela...
To v Madarsku bol iny pripad a ocividny rasizmus, ak si dobre pamatam, tak tam tie vrazdy prebehli v ramci niekolkych dni a povedal by som, ze vrahovia svoje obete ani nepoznali (no v tomto si nie som isty).hughito napísal: Tu ide aj o celkovú spoločenskú situáciu a nálady. Donedávna (už som dlhšiu dobu nič nepočul) sa v susednom Maďarsku doslova poľovalo na cigánov, strieľali sa ako zvieratá. Pred vlastnými domami, starší, deti, všetci.
Ja vidím veľké nebezpečenstvo v tom, ak panuje isté relatizovanie tohto činu, či dokonca snaha o ospravedlňovanie. Naozaj by som bol nerád, ak by sa tu začali hrať viacerí na samozvaných spasiteľov a vykupiteľov.
U nas naopak vrah pri obetiach dlhodobo zil a svojimi prispevkami tu sa snazim poukazat na to, ze na celom pripade ma podiel kontinualne zlyhavanie policie pri rieseni susedskych sporov a nemozeme to uzavriet s jednoduchym tvrdenim, ze bol psychopat. Treba posilnit prava policajtov predovsetkym pri zakrokoch tykajucich sa romov, aby sa romovia pred zakonom zrovnopravnili s ostatnymi a nebolo im nic odpustene len preto, ze sa policajt boji obvinenia z rasizmu. Cigani si tu totiz robia divoky zapad, staci si pozriet niekolko poslednych odkazov na clanky v tejto teme, kde im nikto z policie poriadne nepredviedol, ze nieco take je nepripustne:
-napadanie zachranarov, ktori im chcu pomoct
-napadanie susedov a stavby na cudzich pozemkoch
-rodicia posielaju kradnut deti ktore este nemaju trestnu zodpovednost
-napadanie a okradanie ludi ktori sa priblizia k romskej osade
-pokusy o lyncovanie vodicov ktori zrazili niekoho z osady
...
v podstate suhlasim s pinheadom, momentalne kto chce zbran ten ju dostane nelegalne a za zlomok ceny a casu co by ho stala normalne, ale slusny clovek ktory chce zbran musi podat ziadost, absolvovat testy, ziskat nasledne nakupne povolenie a vycalovat viac ako mesacny plat, nehovoriac o cene municie vzhladom na prijmi(hlavne mimo BA)...co sa tyka strelby v DNV bola nahoda ze utocnik bol aj strelcom, s tym aku mieru pripravy do toho dal sa da predpokladat, ze keby uz zbrane nemal, bez problemov by si ich zohnal...takze ked uz sa niekto hodiny "zabava" so slovenskymi uradmi a policiou koli tomu aby si vybavil zbrojak a dostane ho, uz v tejto chvily je v nevyhode oproti vsetkym grazlom a asocialom ktory maju nelegalne zbran
vacsina beznych ludi ale nevie ako zohnat zbran na ciernom trhu...so zbranami vacsinou obchoduju mafiani, dealeri...a ti tie zbrane pouzivaju na ine ucely ako su psychopaticke utoky na vsetko co sa hybe bez motivu...
-
KaptMichal
King
Nezvádzaj, on mal motív a čo je to amok sa učí v prváku na strednej. A samozrejme väčšina ľudí nevie ako zohnať zbraň, ale keď by ju vážne chceli zaobstarajú si ju. Hádam každý pozná niekoho kto má zbraň, či už legálne alebo nelegálne.
Blba bla bla predsudky a podobne, uz ma to nebavi pocuvat stale dookola. A co cakas? Ze tychto neprisposobivych asocialov mame mat radi, mame ich tolerovat, davat im domy? Ano mam predsudky voci ciganom, co je natom zle? Ja zijem slusny zivot ako vacsina bielych ludi oni nie, tak sa necuduj ked tu ma niekto predsudky.ephramko napísal:Zaujimave je, ze na diskusiach sa stretavam s tym, ze dostavam vela minusiek, lebo to vraj boli romovia a zasluzili si to a mal ich postrielat viac...atd. Proste zacinaju tie predsudky.
Nie som oboznameny uplne s tymto pripadom, ale podla toho co viem, jeho cin bola len reakcia na neprisposobivych ciganov. Zabijanie bolo planovane, mal moznost zastrelit aj istu zenu ale tej povedal nech vypadne ako tu uz bolo zmienene. Ostatne neciganske obete mozno povazovat uz skor za nehodu sposobenu amokom a stresom utocnika, strielat po vsetkom a teda ja nebielych zacal az po prichode policie.ephramko napísal:Na zaver, pokial aj po mojich argumentoch, sa zastavate toho psychopata, tak vam poviem jedno...chodte svoj nazor prezentovat aj muzovi zastrelenej zeny na balkone, jej pribuznym, rodicom 3rocneho dietat, matkam, otcom vsetkych postrelenych ludi...by som bol zvedavy co by vam oni na vas nazor povedali.
Takze s trochou nadsazky sa da povedat neboli by cigani nebolo by ani zabijanie.
Na ephramka homosexuala to pekne sedi.Pinhead napísal:Jeden môj veľmi dobrý známy psychológiu študoval (v súčasnej dobe je magister, ale venuje sa iným zárobkovým činnostiam ako bol predmet štúdia), a tento človek mi sám povedal, že veľká časť študentov psychológie sú svojím spôsobom chorí ľudia, ktorí sa toto dali, aby zistili čo im vlastne je....
Preco ta to zarazilo? Ty sa uz tiez zobud, a uvedom si aka je realita, ludia ich namaju radi a tento tvoj liberalno volnomyslienkarsky postoj tazko prijmu lebo stale zostavate len pri tarani.hughito napísal:Dosť ma zarazilo aj to, koľko ľudí sa ihneď postavilo k tomu prípadu inak, keď zistili, že išlo hlavne o cigánov. Zaujímalo by ma, či by bola táto rétorika zachovaná aj potom, čo by bola tá zlá a neprispôsobivá rodina biela.
A este co sa tyka toho utoku, vedzte ze cim viac tu ciganov bude, tym viac bude aj tychto pomstitelov.
...len aby ste neboli raz prekvapeny, ked nejaky pomstitel a ochranca pseudozakona so samopalom zavita aj do vaseho domu...kali520 napísal:A este co sa tyka toho utoku, vedzte ze cim viac tu ciganov bude, tym viac bude aj tychto pomstitelov.
-
KaptMichal
King
Keď budeme neprispôsobivou minoritou, možno sa dočkáme...
Pokus o sociálno-psychologický profil Ľubomíra Harmana
Z útržkovitých informácií, ktoré vieme o prípade v Devínskej Novej Vsi, sa môžeme pokúsiť zostaviť profil hlavného aktéra, pričom zistíme, že konal takmer plne racionálne.
Kto bol Ľubomír Harman?
Narodil sa 31. 3. 1962, v znamení barana. Z astrologického hľadiska vieme, že barani sú veľmi tvrdohlaví, ťažko sa poddávajú, idú vytrvalo za svojím cieľom.
Z informácií susedov sa dozvedáme, že bol introvert. Zo správ sa ďalej dozvedáme, že bol pracovitý, ale od 2008 nezamestnaný. Ďalej, že bol samotár – možno nemal žiadnu rodinu, resp. určite nemal silné a pevné sociálne ani rodinné vzťahy.
Kde žil Ľubomír Harman?
Rodina, ktorá bola Harmanom popravená, bola podľa relácie Lampáreň spred piatich rokov veľmi problémová, asociálna, cigánska. Veľmi hlučná a liezla na nervy všetkým ostatným podnájomníkom. Mala obrovské dlhy na nájomnom. Nevedeli si s nimi dať rady ani polícia ani Miestny úrad Devínska Nová Ves ani Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
Prvé zlyhanie: právo a poriadok
Všetkých ľudí v paneláku muselo do zúrivosti privádzať to, že náš štát, ktorý má zabezpečovať poriadok, pri patologickom a kriminálnom správaní jedincov z cigánskeho etnika neustále maximálne zlyháva.
Dnes máme Deň Ústavy, tak si z nej trochu zacitujme: „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené“ (Čl. 32). Toto šalamúnske znenie si širšie môžeme vykladať aj tak, že keď zlyháva štát, nápravu môže uskutočniť občan prevzatím spravodlivosti do svojich rúk.
Druhé zlyhanie: sociálna spravodlivosť
Ľubomír Harman sa stal nezamestnaným ešte pred eskaláciou hospodárskej krízy. Vek približne 50 rokov je veľmi kritický pre hľadanie si novej práce. Do toho eskaluje kríza a osobnostná výbava introverta je na hľadanie práce najmenej uspôsobená.
Dávky v nezamestnanosti plynú pol roka, potom nastupuje pomoc v hmotnej núdzi. Avšak vlastniť nehnuteľnosť v Bratislave (v hodnote okolo 100 000 €) znamená, že človek nároky na pomoc v hmotnej núdzi nespĺňa. Harman žil pravdepodobne z úspor a tie mu možno aj pomaly dochádzali. Úrad mohol odporučiť jediné: predajte byt, kúpte si domček niekde na dedine a zo zvyšných peňazí hravo do dôchodku vyžijete.
Harmanovi sa takéto riešenie ale nezdalo vhodné: prečo by on, ktorý celý život drel, mal predávať svoj byt, zatiaľčo pod ním v rovnakom byte žijúci ľudia, ktorí poriadne nepracujú, neplatia ani nájom, terorizujú celý panelák, sú upodozrievaní z dílerstva drog, sa tam môžu smelo veseliť ďalej a ísť na nervy všetkým naokolo?
Jasná rovnica: systémom vytvorený scenár
Vidíme tu 2 obrovské zlyhania systému. Ľubomír Harman musel prirodzene neznášať: cigánsku rodinu, ktorá žila pod ním, políciu, ktorá si s nimi nevedela poradiť, štát, ktorý ho do takejto situácie dostal.
A teraz si zoberme východiskovú situáciu Harmana: nezamestnaný, osamelý, odsúdený na postupné chátranie a živorenie s perspektívou iba zomrieť všetkými zabudnutý a nikým oplakaný. Do toho obrovská frustrácia z nespravodlivého systému a zároveň osobnostná sila a nepoddajnosť.
Je jasné, že keď si tieto faktory dosadíme do rovnice, vyjde nám riešenie, ktorého sa dopustil: oslobodiť svoj panelák od problémovej rodiny, zapísať sa do análov ako kontroverzná postava, ale pre mnohých hrdina a navyše umrieť v boji s reprezentantmi systému (políciou), ktorá má na celej situácii svoj podiel zodpovednosti. Na jednej strane zločin, na druhej občianska statočnosť.
U Harmana nešlo o skrat (keďže bol na celú akciu pripravený), ale o bilančnú veľkolepú samovraždu, ktorej scenár vytvoril tento systém a nesie zaň plnú zodpovednosť.
Reakcie politikov
Politici si túto zodpovednosť nechcú pripustiť. Minister vnútra chce ozbrojiť všetky policajné hliadky samopalmi, aby voči takým ako Herman mohli ľahšie zasiahnuť a zároveň zakázať samopaly pre civilné obyvateľstvo, lebo sa dajú prerobiť na dávkovú streľbu. Čo urobí minister vnútra potom, keď sa raz podobne s týmto samopalom zachová policajt? Na ich psychiku vplýva zlyhávanie systému úplne rovnako.
Premiérka Radičová odkazuje, že problémové susedské vzťahy treba riešiť legitímnou cestou. Akosi prehliada, že takéto akcie nastupujú vtedy, keď tie „legitímne cesty“ zlyhali.
Politici precitnú asi až potom, keď nejaký ďalší odhodlaný občan sa objaví so samopalom na Úrade vlády alebo ovešaný semtexom v strede parlamentu
Napísal RICHARD MIERNY
Z útržkovitých informácií, ktoré vieme o prípade v Devínskej Novej Vsi, sa môžeme pokúsiť zostaviť profil hlavného aktéra, pričom zistíme, že konal takmer plne racionálne.
Kto bol Ľubomír Harman?
Narodil sa 31. 3. 1962, v znamení barana. Z astrologického hľadiska vieme, že barani sú veľmi tvrdohlaví, ťažko sa poddávajú, idú vytrvalo za svojím cieľom.
Z informácií susedov sa dozvedáme, že bol introvert. Zo správ sa ďalej dozvedáme, že bol pracovitý, ale od 2008 nezamestnaný. Ďalej, že bol samotár – možno nemal žiadnu rodinu, resp. určite nemal silné a pevné sociálne ani rodinné vzťahy.
Kde žil Ľubomír Harman?
Rodina, ktorá bola Harmanom popravená, bola podľa relácie Lampáreň spred piatich rokov veľmi problémová, asociálna, cigánska. Veľmi hlučná a liezla na nervy všetkým ostatným podnájomníkom. Mala obrovské dlhy na nájomnom. Nevedeli si s nimi dať rady ani polícia ani Miestny úrad Devínska Nová Ves ani Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
Prvé zlyhanie: právo a poriadok
Všetkých ľudí v paneláku muselo do zúrivosti privádzať to, že náš štát, ktorý má zabezpečovať poriadok, pri patologickom a kriminálnom správaní jedincov z cigánskeho etnika neustále maximálne zlyháva.
Dnes máme Deň Ústavy, tak si z nej trochu zacitujme: „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené“ (Čl. 32). Toto šalamúnske znenie si širšie môžeme vykladať aj tak, že keď zlyháva štát, nápravu môže uskutočniť občan prevzatím spravodlivosti do svojich rúk.
Druhé zlyhanie: sociálna spravodlivosť
Ľubomír Harman sa stal nezamestnaným ešte pred eskaláciou hospodárskej krízy. Vek približne 50 rokov je veľmi kritický pre hľadanie si novej práce. Do toho eskaluje kríza a osobnostná výbava introverta je na hľadanie práce najmenej uspôsobená.
Dávky v nezamestnanosti plynú pol roka, potom nastupuje pomoc v hmotnej núdzi. Avšak vlastniť nehnuteľnosť v Bratislave (v hodnote okolo 100 000 €) znamená, že človek nároky na pomoc v hmotnej núdzi nespĺňa. Harman žil pravdepodobne z úspor a tie mu možno aj pomaly dochádzali. Úrad mohol odporučiť jediné: predajte byt, kúpte si domček niekde na dedine a zo zvyšných peňazí hravo do dôchodku vyžijete.
Harmanovi sa takéto riešenie ale nezdalo vhodné: prečo by on, ktorý celý život drel, mal predávať svoj byt, zatiaľčo pod ním v rovnakom byte žijúci ľudia, ktorí poriadne nepracujú, neplatia ani nájom, terorizujú celý panelák, sú upodozrievaní z dílerstva drog, sa tam môžu smelo veseliť ďalej a ísť na nervy všetkým naokolo?
Jasná rovnica: systémom vytvorený scenár
Vidíme tu 2 obrovské zlyhania systému. Ľubomír Harman musel prirodzene neznášať: cigánsku rodinu, ktorá žila pod ním, políciu, ktorá si s nimi nevedela poradiť, štát, ktorý ho do takejto situácie dostal.
A teraz si zoberme východiskovú situáciu Harmana: nezamestnaný, osamelý, odsúdený na postupné chátranie a živorenie s perspektívou iba zomrieť všetkými zabudnutý a nikým oplakaný. Do toho obrovská frustrácia z nespravodlivého systému a zároveň osobnostná sila a nepoddajnosť.
Je jasné, že keď si tieto faktory dosadíme do rovnice, vyjde nám riešenie, ktorého sa dopustil: oslobodiť svoj panelák od problémovej rodiny, zapísať sa do análov ako kontroverzná postava, ale pre mnohých hrdina a navyše umrieť v boji s reprezentantmi systému (políciou), ktorá má na celej situácii svoj podiel zodpovednosti. Na jednej strane zločin, na druhej občianska statočnosť.
U Harmana nešlo o skrat (keďže bol na celú akciu pripravený), ale o bilančnú veľkolepú samovraždu, ktorej scenár vytvoril tento systém a nesie zaň plnú zodpovednosť.
Reakcie politikov
Politici si túto zodpovednosť nechcú pripustiť. Minister vnútra chce ozbrojiť všetky policajné hliadky samopalmi, aby voči takým ako Herman mohli ľahšie zasiahnuť a zároveň zakázať samopaly pre civilné obyvateľstvo, lebo sa dajú prerobiť na dávkovú streľbu. Čo urobí minister vnútra potom, keď sa raz podobne s týmto samopalom zachová policajt? Na ich psychiku vplýva zlyhávanie systému úplne rovnako.
Premiérka Radičová odkazuje, že problémové susedské vzťahy treba riešiť legitímnou cestou. Akosi prehliada, že takéto akcie nastupujú vtedy, keď tie „legitímne cesty“ zlyhali.
Politici precitnú asi až potom, keď nejaký ďalší odhodlaný občan sa objaví so samopalom na Úrade vlády alebo ovešaný semtexom v strede parlamentu
Napísal RICHARD MIERNY
Teraz si riadne s*rieš do huby. Mohol by ísť k druhému. A cez známosť pokiaľ primo neurčíš, že áno tento a tento človek ti ten test spraví si vybavíš dobrý posudok a všetko je v poriadku. Prinajhoršom psycholog povie, že si neprejavoval žiadne známky vnutornej agresivity a bol si vyrovnaná osobnosť a to čo sa stalo bol dôsledok chvíľkového jednania.ephramko napísal:ty chces pravo na obranu a ozbrojovanie dat nad pravo na bezpecnost spolocnosti ??? agresivnym, labilnym ludom dat moznost drzat taky arzenal zbrany ako mal ten vcerajsi "sused" ? pokial by ti psycholog dal zly posudok a ty by si nemohol drzat zbran a mal by si pocit, ze to je nespravodlive, tak mas predsa vzdy pravo ist na testovanie k inemu psychologovi...
Vieš o tom, že kompletné psychologické vyšetrenie by trvalo 6-7 hodín a je veľmi vyčerpávajúce. Nevravím ani o tom, že za policajtov, vojakov, železničnú políciu, ústav na ochranu verejných činiteľov, SIS by to vyšetrenie zaplatili občania, čo by sakra nebola malá položka. Si to predstavujete až moc jednoducho všetko, však urobme toto a bude poriadko. Navyše väčšina takýchto činov je otázkou okamihu. Vy môžete tvrdiť, že však ja by som nikomu neublížil, alebo čo len chcete. Dokonca si to väčšina ľudí aj myslí ale v istých situáciách skrátka toto všetko padne. Koľko ľudí absolútne psych. zdravých urobili pri skratovom konaní chybu. Je to veľmi naivné predpokladať, že tieto testy by niečo výrazne zmenili.hughito napísal: Neviem čo je trestanie na tom, ak by sa zaviedli častejšie psychologické testy u osôb, ktoré vlastnia zbrane. Samozrejme, toto je len prvoplánový návrh, ale určite by sa mala spraviť nejaká kontrola, aby nedochádzalo k takýmto prípadom.
Ak niekto vlastní zbrojný pas, tak si určite uvedomuje, aká je to v istom smere aj zodpovednosť a neviem prečo by mal byť problém v tom, spraviť raz za rok nejaký psychologický či iný test.
Ďalším hľadiskom je to, že normálni ľudia dostanú zbrojný pas B či D, E a týmto pádom im akosi neostáva možnosť sa reálne brániť proti útoku, ktorému by boli vystavený vonku, a keď sa tu chce niekto obracať, že koľko úspešných zneškodnení urobili ľudia, ktorý mali v držbe zbrojný pas ephramko. Týmto pádom nie sú oprávnený na nosenie zbrane, za čo by im hrozil postih takže tiež nemôžu účinne zasiahnuť.
Ako som povedal, tento človek išiel úmyselne po členoch jednej rodiny, a keď stretol policajtov bolo mu zrejme jasné, že po ňom pôjdu a v strese strieľaľ na všetko, čo sa pohne. Keby ste na jeho mieste a viete, že po vás teraz pôjde kopec policajtov tak tiež budete páliť na všetko, čo sa pohne, alebo si myslíte, že na 100 m zvládnete určiť, či v idúcom aute ide rodina alebo policajti ?
Dosť nezmyselná argumentácia, nehnevaj sa. Ten človek bol psychopat, strieľal na všetko živé, čo sa pohlo.Ako som povedal, tento človek išiel úmyselne po členoch jednej rodiny, a keď stretol policajtov bolo mu zrejme jasné, že po ňom pôjdu a v strese strieľaľ na všetko, čo sa pohne. Keby ste na jeho mieste a viete, že po vás teraz pôjde kopec policajtov tak tiež budete páliť na všetko, čo sa pohne, alebo si myslíte, že na 100 m zvládnete určiť, či v idúcom aute ide rodina alebo policajti ?
Akurát tá babka mala šťastie (tú však poznal, suseda). Ale podľa toho čo jej povedal, jej tiež moc nechýbalo.
Inak, zrovna tá sa vyjadrila, že tá rodina žiadny hluk ani nič podobné nerobila.
V tomto článku je pekne vidieť zmýšľanie nacionalistov
Autor článku je konkrétne neonacista Novotný.
Jednu perličku vycucnem: takto to dopadne, keď sa priemerný neonacista začne hrať s filozofickými pojmami:
Kód: Vybrať všetko
Jedna dôležitá vec súvisiaca s prípadom však hlavnému prúdu štandardne zámerne uniká. Zabití cigáni boli označení za „spoločenských, často dlho do noci sa zabávajúcich ľudí“ a podobne. To je všetko. Zlý je vrah, oni sú „a priori“ dobrí. A práve to a priori si však vyžaduje postoj „a posteriori“.-
KaptMichal
King
Dobre vieš, že išiel po tej rodine, potom už nad sebou stratil kontrolu a prejavilo sa to zbesilou streľbou. Čo sa ti zdá nezmysele?Dosť nezmyselná argumentácia, nehnevaj sa. Ten človek bol psychopat, strieľal na všetko živé, čo sa pohlo
Zvlastne ze ten psychopat ked mal moznost zabijat tak nezabijalDosť nezmyselná argumentácia, nehnevaj sa. Ten človek bol psychopat, strieľal na všetko živé, čo sa pohlo.
Zvlastne ze tento psychopat zacal strielat po vsetkom navokol az po prichode policajtov (kedy prirodzene dostal strach).povedala, že keď počula streľbu, zo zvedavosti otvorila dvere na chodbu. Zastihla tam stáť útočníka v oblaku dymu. "Otočil sa na mňa, povedal mi len toľko, že 'zatvor dvere, lebo ti odpálim hlavu', tak som zavrela dvere,"
Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5528873/strelec-doc ... z0yCrORy00