Administratívne členenie Slovenska

Diskusie na politické témy...

Ste za zmenu súčasného členenia?

Áno
2
7%
Nie pretože je dobré
16
57%
Nie pretože ...(napíš)
5
18%
Neviem
5
18%

Celkom hlasov: 28

begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Administratívne členenie Slovenska

Príspevok od používateľa begbeee »

jackb napísal:vsetky su dako na nic, lebo boli politicky vymslene. stotoznujem sa s pracami slovenskych geografov zo zaciatku 90tych rokov, ktori vypracovali delenie podla spadovosti obci ku mestam a vznikli tak Funkcne Mestske Regiony. pri reforme v 96-tom vsak bol tento model ingorovany a mam pocit, ze ak by sa aj nasli peniaze na novu reformu, akekolvek apoliticke riesenie by zase ostalo lezat v policke...
no a za najhorsie vyclenene povazujem turisticke regiony. tie su pekne od veci, hlavne na strednom Slovensku, ktore je predmetom mojej bakalarky. tie regiony su umelo polepeny bastel.
Nevieš dať niečo viac o tých Funkčných mestkých regiónoch??? Mapku najlpešie.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

tak je tu mapa, ktoru som mal v ramci zadania ku cviku z Geografie verejnej spravy... este prejdem materialy, z ktorych som to analyzoval... tam by mali byt aj nazvy... potom editnem
//"Funkcný mestský región vymedzený na základe vyššie uvedených krokov môžeme podla
A. Bezáka (1990) chápat ako „priestorovo súvislé územie, ktoré je relatívne uzavreté vzhladom
na denný pohyb osôb za prácou medzi jadrom regiónu a jeho zázemím“."
http://www3.ekf.tuke.sk/re/Disparity%20 ... zdiely.pdf
http://www.fpv.umb.sk/kat/kg/files/cdre ... 4Bezak.pdf - od strany 6 su aj vymenovane
Prílohy
FMR.jpg
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nepripomína ti to stolice?
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Len zo stolicami je ten problém, že niekoľko z nich sa nachádza aj mimo územia SR. Ináč, by to šlo rozdeliť do týchto regiónov (je jedno ako sa budú volať):

Bratislavský
Trnavský
Záhorský (Záhorsko-Myjavský)
Podunajský (Dunajská Streda, Komárno, Galanta, Nové Zámky, Štúrovo)
Nitriansky
Pohronský (Zvolen, Detva, Žiar nad Hronom, Žarnovica, možno Banská Štiavnica)
Horehronský
Hontiansko-Novohradský
Gemersko-Malohontský
Považský(Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom)
Hornonitriansky
Žilinský (Žilinsko-Kysucký alebo Žilinský a Kysucký)
Turčiansky
Oravský
Liptovský
Spišský
Sarišský
Košický
Hornozemplínsky
Dolnozemplínsky
jackb
Redeemer
Redeemer

len aspon ten Horehronsky, je tazko vyclenovat ako okresy/FMR BB a BR, kedze toho maju historicky a kulturne pramalo spolocne... aj samotny okres BR je po tejto stranke dost mimo, kedze cela jeho vychodna cast bol od nepamati Gemer... do cudzich okresov nevidim, takze to hodnotit nemozem, a okresy BB a BR ako Horehronie mam zadane ako temu, takze sa mozem aj rozliat na kolomaz a nepomozem si...
Sagittarius
Guru
Guru

Ale musia ísť niekade hranice. A po 2. svetovej vojne boli cesty tak vystavané, že sú nasmerované na Bystrocu a Brezno. A je aj smola, že tam široko-ďaleko nie je žiadne iné mesto. A keď nad tým rozmýšľal je s týmito regiónmi viac problémov. Napr. bývalý okres Bratislava-vidiek, či to bude celé v Bratislavskom regióne alebo Pezinok a Senec v Trnavskom, Malacky na Záhorí a Bratislava samostatná. A ďalej Levice tie by mohli byť aj v štyroch regiónoch, aj tak mi nikam veľmi nesedia, ale najviac mi vychádza Nitriansky, a keď nie, tak Podunajsk. Lebo v Hontiansko-Novohradskom by bol problém určiť centrum, či Levice alebo Lučenec a v Pohronskom by bolo ďaleko do Zvolena.
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

pohral som sa v skicári s mapou okresov zo Sme Regióny tak ako sme sa tu bavili
do okresov s farbou modrá sa absolútne nevyznám a do týchto regiónov som vživote nenakukol
nehovorím že do ostatných sa vyznám ale tam to vidím jednoznačnejšie...

mapa je rozdelená na tzv. regióny či oblasti s názvami som sa nepral možno - Bratislavský/Západoslovenský (BA+záhorie), Trnavský(Dolnopovažský), Nitriansky, Podunajský, Prievidzký (hornonitriansky), Trenčiansky(stredopovažský:D), Žilinský, Oravský, Liptovský, BanskoBystrický, Zvolenský, Spišský
Prílohy
sr.png
Sagittarius
Guru
Guru

Ten Podunajský sa mi zdá nejaký čudný, Bratislavský nejaký veľký oproti iným, Hornonitriansky je nejaký nekompaktný, ja by som dal Bánovce k Prievidzi a Topoľčany k Nitre, Trenčiansky a Považskobystrický by som spojil a tak isto Žiarsky a Zvolenský a Krupina by možno šla k Hontu.

Ešte mám jednu otázku na niekoho, kto to vie: Okres Gelnica patrí k Spišu? Lebo pôvodne patril pod okres Spišská Nová Ves.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Áno patrí k Spišu.
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

Sagittarius napísal:Ten Podunajský sa mi zdá nejaký čudný, Bratislavský nejaký veľký oproti iným, Hornonitriansky je nejaký nekompaktný, ja by som dal Bánovce k Prievidzi a Topoľčany k Nitre, Trenčiansky a Považskobystrický by som spojil a tak isto Žiarsky a Zvolenský a Krupina by možno šla k Hontu.
No ja ako prievidžan by som povedal že tento náš okres je dosť taký uzavretý a na každú svetovú stranu máme väčšie mesto ale s nikým nemáme niečo "spoločné". Voľakedy sme patrili pod Nitru potom ako Stredné Slovensko pod Banskú Bystricu a teraz pod Trenčín. Bánovce nad Bebravou majú bližšie k Trenčínu a Topolčany som zaradil ako Hornú nitru.
taki7
Professional
Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Mimo tému...

Nejvzdálenější bod od státní hranice (104,15 km): 49°50′10″ s. š., 14°18′18″ v. d. (Senešnice)

Takýto údaj neviem či sa uvádza pre SK.

Z CZ Wikipédie ( https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Geografie_%C4%8Ceska )..vie niekto ako je to u nás? Toto nebude také jednoduché zistiť cez internet...
jackb
Redeemer
Redeemer

To znie ako dalsie cviko z GISov. Ak sa mi po robote bude chciet sa s tym parat, urobim.

Ale vdaka za vykopanie temy.
FMR boli opat na pretras:

https://www.trend.sk/spravy/unia-miest- ... -kritizuje
Napísať odpoveď