Automotive education
-
aughostino
Medium Professional
Re: Automotive education
Wankelov motor pouziva sa este v dnesnej dobe?
-
moosha
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Pouziva(la) ho len Mazda, a aj to v zopar modeloch (RX-7, 8, mozno este volaco) a este ho urcite pakrat pouzije - pri novej generacii RX-8
. Inak vraj je s tym strasna sranda a zere to taku trinastku na sto 
-
RATZINGER666
Darca
jasnacka, ale do velkoseriovej vyroby ho dokazala momentalne pretlacit iba mazda, a to s jej kultovym kupeckom RX-8
inak sa vyuziva(l) nielen v autach, ale aj v motocykloch, lietadlach, motokarach apod. a samozrejme aj v zavodnych specialoch 
// moosha ma predbehol, akurat by som dodal, ze ho nepouzivala iba mazda, ale aj ini vyrobcovia, napr NSU...
// moosha ma predbehol, akurat by som dodal, ze ho nepouzivala iba mazda, ale aj ini vyrobcovia, napr NSU...
-
moosha
Darca
Inak, preco ked je to v podstate nemecky motor (vyvinul ho nemec pokial viem), tak sa toho neujala nejaka DE automobilka? Ma este nejake ine velke nevyhody okrem spotreby? Ved s nim experimentoval (neviem ci uspesne, ale experminetoval) aj Rolls...
-
RATZINGER666
Darca
tam bol vzdy problem s utesnenim, ci uz pri expanzii alebo pri mazani, aj na rx8 mas predpisany servisny interval na GO tusim 20 000km, co je v praxi nevyuzitelne, no a jedina mazde sa to podarilo vyvinut do takehoto stadia, kedy sa da slusne vyuzit aspon pri takejto vikendovke... a dokonca aj po pretesneni zerie motor neskutocne mnozstva oleja...
no a rolls sa s tym babral niekedy po WWII, a cosi sa mi mari, ze s dizlovou verziou...
no a rolls sa s tym babral niekedy po WWII, a cosi sa mi mari, ze s dizlovou verziou...
-
moosha
Darca
Teda problem bol v Ottovom cykle, ked triangel rotoval v puzdre a jeho vrcholy sa nedotykali vnutornych stien puzdra? /snad som to napisal dost zrozumitelne
/
-
RATZINGER666
Darca
... hej, ale na ottovom cykle nie su zalozene iba rotacne motory
ale v podstate si to napisal spravne, nedaju sa tam integrovat ziadne tesniace kruzky ako v pripade beznych piestovych motorov...
-
moosha
Darca
Mne sa uz teraz zda nepochopitelne ako to moze tesnit dost na to, aby to vobec fungovalo... takze radsej to necham tak 
-
RATZINGER666
Darca
no su tam kompozitove tesnenia, ale nie v tvare kruzkov, ale len pasikov, mazda vsak zaviedla uhlikove a keramicke tesnenia, tak preto sa uz motory daju pouzivat aj "normalne" 
// na obrazku mozes vidiet tie tesnenia, presnejsie na hranach toho trojuholnikoveho rotacneho piestu...
// ked uz je to ta education sekcia, pridavam aj zjednodusenu animaciu principu spalovania...
// na obrazku mozes vidiet tie tesnenia, presnejsie na hranach toho trojuholnikoveho rotacneho piestu...
// ked uz je to ta education sekcia, pridavam aj zjednodusenu animaciu principu spalovania...
- Prílohy
-
- 1265195249580.gif
- (195.98 KiB) 693 stiahnutí
-
aughostino
Medium Professional
ono to vlastne tesni "kov na kov" v tych rohoch triangla
trochu lamerske vysvetlenie //edit: tak nie 
mne osobne sa tento motor zda neekonomicky, neviem ako v reale ale podla mna sa dost rychlo opotrebuva a k tomu este taka spotreba oleja, povodne som bol v tom, ze sa pouzival niekedy v minulosti tesne pred vynajdenim piestoveho motora...
mne osobne sa tento motor zda neekonomicky, neviem ako v reale ale podla mna sa dost rychlo opotrebuva a k tomu este taka spotreba oleja, povodne som bol v tom, ze sa pouzival niekedy v minulosti tesne pred vynajdenim piestoveho motora...
-
RATZINGER666
Darca
ano, oporebuva sa rychlo, aj ma nizsiu zivotnost, lebo v podstate na jednu otocku musi samotny piest, tesnenia a ventily vydrzat tolko, kolko vydrzi bezny motor na otacky tri
no opakujem - nie je to motor na bezne pouzitie, uplatnenie si najde len v specialnych odvetviach... napr. pre rusku kgb ich montovali do lady 
-
Grim
Darca
...dobre, hovoríte tu o nevýhodach...a aké sú jeho výhody?...
Vyssi vykon z mensieho objemu.
btw. s Wankelmi hodne experimentovali rusi. KGB mala lady s dost slusnymi a vykonnymi wankelmi.
btw. s Wankelmi hodne experimentovali rusi. KGB mala lady s dost slusnymi a vykonnymi wankelmi.
Grim pre ukážku taká mazda RX-8 mala 1.3 Wankela ktorý má výkon myslím 173kw(242k)
-
moosha
Darca
Nebola tam vyhoda aj v ovela vyssom tocaku ako pri piestovom motore o rovnakom objeme/vykone?
Viem ze ta RX8 má krúťak na zaplakanie takže kto vie /220Nm/
-
RATZINGER666
Darca
jop, tocak je tam ziadny, to je pravda, z toho vznika nemoznost pouzitia v vacsich a tazsich autach, napr. limuzinach...
k vyhodam urcite ratam aj jeho nizku vahu, menej pohyblivych casti a vysoky litrovy vykon...
k vyhodam urcite ratam aj jeho nizku vahu, menej pohyblivych casti a vysoky litrovy vykon...
-
moosha
Darca
A kde sa tam vlastne ten objem "uplatni"? V puzdre triangla?
-
RATZINGER666
Darca
moosha: nechapem, co sa pytas
kazdopadne hore mas animaciu spalovania 
-
moosha
Darca
OK, skusim inak 
V beznom spalovacom motore pod slovom "objem motora" chapeme objem vsetkych valcov dokopy (to sa snad chapeme).
Wankel valce nema - tak kde sa potom meria ten objem? V puzdre triangla? Tam kde prebieha kompresia, nasavanie, etc.? (a toto uz neviem ci sa chapeme
)
V beznom spalovacom motore pod slovom "objem motora" chapeme objem vsetkych valcov dokopy (to sa snad chapeme).
Wankel valce nema - tak kde sa potom meria ten objem? V puzdre triangla? Tam kde prebieha kompresia, nasavanie, etc.? (a toto uz neviem ci sa chapeme