Tak určite, že sa dá kalkulovať, o tom to je

Ale ak je niekto silnejší tak kombinuje lepšie ako slabší súper a menením figúrok znižuješ počet kombinácií, t.j. robíš pre seba hru jednoduchšiu.
Klasické zásady, ktoré tu padli...
1. šach sa hrá predovšetkým silnými figúrkami, kt. sú blokované pešiakmi vo východzom postavení - dostať ich čo najrýchlejšie do hry! (nemusí to automaticky znamenať ich vysunutie pred pešiaka)
2. Strelcom treba hrať najmä v centre!
2a) Je lepšie mať kombináciu strelec+strelec a kôň+kôň ako strelec+kôň. Snažím sa držať tejto zásady a dajú sa s tým dokonca vyhrať partie.
3. Kráľovňu vytiahnuť vo vhodný okamih, zvyčajne neskôr ako skôr. Ak sa vytiahne príliš skoro, väčšinou to znamená jej relatívne rýchly koniec alebo absolútne zrútenie pozícií v snahe zachrániť ju.
4. Rošáda je mocná zbraň. Ak sú rošády urobené na kríž, zvyčajne to bude znamenať útočnú partiu.
5. Naučiť sa 2-3 otvorenia: sicílsku, klasiku e4 a niečo indické. Je prekvapujúce koľko hráčov spanikári ak sa urobí iné otvorenie ako e4.
6. Doporučujem naučiť sa základy matovania t.j. naučiť sa minimálne matovanie kráľ+kráľovná vs. kráľ a kráľ+veža. Je neuveriteľné, koľko hráčov pobehuje bezradne sem a tam. Neovládam, ale dá sa matovať aj kráľ+strelci rôznej farby, kráľ+jazdec+strelce (najťažšie) a kráľ+2 jazdci (dá sa, ale súper musí spraviť chybu, nedá sa vynútiť). Je dobré vedieť tieto zásady.
7. Nevzdávať sa ak som -1 silná figúrka (strelec / kôň / veža). Vyhral som nespočet partií aj s takouto nevýhodou. Súper zvyčajne získa istotu a ide na to hrrr-brrr. Napríklad nejakou hlúposťou prídete o vežu, tak máte aj 10 ťahov to napraviť a získať ju nejak späť - koľko trvá, kým sa veže dostanú do hry? Zvyčajne až na záver, takže strata jednej na začiatku neznamená nič, ak súper nezačne s nimi hrať. Toto všetko ale predpokladá najmä dobrú pozíciu pešiakov! Potom sa dá zrovnať aj nejaký strelec alebo kôň.
Toľko moje zásady.