Lenivost sa ucit ...

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
markus
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Lenivost sa ucit ...

Príspevok od používateľa markus »

zalezi o co ti ide, niekto chce mat dobre znamky niekto ma inu motivaciu, ja som nemal ziadnu motivaciu a stvorky som mal od zakladnej(teda len z angliny jednu), na strednej som mal na vysvedceni vsetky znamky a predsa som siel na vysoku skolu, vystudoval som kybernetiku a bez problemov som sa vzdy zamestnal, najdlhsie obdobie bez zamestnania bolo 2 mesiace

ono pri hladani prace ti je jedno ci si mal take alebo onake znamky, na znamky sa ma nikdy nepytali

inak ma vzdy prijali na skolu na ktoru som chcel, vzdy som mal len jednu prihlasku
Plasmon
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Plasmon »

Napríklad moja motivácia na učenie je dobré platené zamestnanie v budúcnosti. Ty si myslíš, že mňa predmety bavia? Určite nie, učím sa každý jeden a ťahám všetko na jednotky. Jediné čo ma baví je chémia a biológia. Napríklad taká matika je úplne o hovne.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

ale ja nechápem čo má každý proti matike... proste slovina/literatúra je viac o hovne tam sa treba učiť autorov, atď. proste sa to učiť, na matematike stačí pochopiť princíp a nič sa učiť netreba. Napr. kvadratické rovnice naučíš sa jeden vzorec a potom len dosádzaš čo je natom ťažké ? :) (Síce nepopieram niektoré veci su fakt na ho*no no žeby to bolo horšie ako slovina nie... ) To môj názor :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Janio: Niekomu vyhovuje, že sa naučí a hotovo.. nemusí nič chápať :)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

begbeee naučiť sa niečo len aby som nedostal 5 je na ho*no tak isto ako niečo "vedieť" a ani nevedieť čo vieš. Tak to potom aj vyzerá že veľa ľudi po prvom semestri skončia poprípade v zamestnani spravia koninu...
Myslím že keď niečo pochopíš tak sa to potom aj rýchlejšie a ľahšie naučíš ako keď tomu nechápeš a čumíš do toho (To je príklad matiky každý sa ju uči, pritom tam sa nič učiť okrem niekoľko vzorcov a postupov netreba...)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja len hovorím, že pre niekoho sa naučiť je ľahšie ako pochopiť. Ani jedno nie je lepšia metóda ako druhá. Niekomu vyhovuje jedna viac ako druhá. Tak to chodí :)
Či ty dokážeš dejiny či filozofiu "pochopiť" ? :)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Nie skvôr som to myslel z technickejšieho smeru (technické kreslenie, kde si zavrem oči a obraciam daný predmet ten kto tomu nechápe má viac menej smolu) čo sa týka dejin tak stačí mi jedna hodina dejepisu týždene no aj keď sa tam nemá čo chápať treba vedieť o čom rozprá nie ako moja spolužiačka povedala niečo v zmysle "novic bol človek kto sa mal stáť mníchom" a keď sa spýtala učiteľka "kto bol novic?" (neviem ako to presne je, pretože to bolo ešte na ZŠ, ale pointa...)Už to nevedela povedať pretože nemala páru o čom točí. Takže myslel som to z skvôr takto, ale máš istú pravdu ;)
Janette
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janette »

Sorry, ze ozivujem staru temu, ale momentalne celim podobnemu problemu. Lenivost sa stala mojou najvacsou slabostou, co mozem odlozit na zajtra - odlozim o tyzden a zacnem makat, az ked mi hori pod zadkom. Kedysi som taka nebola, ale prilis som spohodlnela za posledne obdobie ... Chcela by som radu, ako proti tomu bojovat. Ja si plne uvedomujem nasledky, co sa stane, ak nespravim to a to nacas, len zjavne to nie je dost.

Cim ste sa Vy inspirovali? Co Vam pomohlo? Za kazdu radu som vdacna.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

uplne to iste...mam tyzden cas a ja zacnem v nedelu poobede, v pondelok rano skuska, chvalabohu som to dal,
kamosovi velmi pomahaju ginko pilulky, ja som to este neskusal ale vyskusam
ja sa viem ucit az ekd si uvedomim ze doprdele to je fakt psledna sanca zacat sa...ak ani vtedy nezacnem prejdem do stadia ze mi je jedno ci prejdem alebo nie :? ... to je to najhorsie co moze u mna byt
citam skripta a nielko krat ten isty riadok...v hlave plno inych veci - blbosti a nie a nie sa sustredit...vtedy mi pomoze prechadzka
Janette
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Presne :( ..
Uvedomujem si aj, ze to co robim, nie je dobre na organizmus atd. Lenze mi chyba motivacia ...
.. kedysi som jednu mala, fakt zabrala .. a pocas celej strednej som bola na seba prisna, teraz hladam nieco nove, co by ma nakoplo a vratilo moje stare "ja" ..

... idem to skusit asi s prechadzkou. Zajtra rano skuska @.@
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

toto je choroba tejto doby - prokrastinacia, daju sa najst clanky ako sa s tym vysporiadat ale vacsinou je to o tom istom, proste sa treba prekonat, co je neskutocne narocne, aspon pre mna, ja som jednou nohou vyhodeny zo skoly a aj tak sa nedokazem prinutit ucit, proste sa to neda, zial zle som si vybral skolu, vobec ma nebavi :(
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

základ je, aby to trochu bavilo. a druhá vec - odpojiť sa od netu. ideálne od PC preč. osobne ma to rozptyľuje najviac. už ani pri stole sa nemôžem sústrediť. všade čosi je, čo je zaujímavejšie ako text na papieri :D osobne sa mi lepšie učí v posteli, sluchátka do uší s nejakou rozumnou hudbou... ale je tam riziko, že zaspím :D
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Základom prípravy na skúšku je u mňa vyselektovanie naozaj stručných podstatných informácii v bodoch. (už tym prepisovanim a preformulovavanim sa veľa naučiš). Z toho sa ďalej učim spôsobom - vidim dany bod, musim mu rozumieť, povedať o ňom vlastnymi slovami. Požadovane nezmysli typu vzorce, doslovné poučky, normy, zákony, niektoré delenia idú rovno na ťahák. Pretože to su informacie, ktore ti zaberu najviac času pri učeni a po skuške okamžite letia z hlavy von. (a v praxi si to veľmi jednoducho dohľadáš, lebo vieš čo hľadáš a rozumieš problematike).
Čo som si všimol, tak niektore spolužiačky si robia vycuc informacii sposobom, že si vypisuju alebo podčiarkuju cele vety. To nema zmysel, tu skladbu vety si vymysliš v hlave. navyše niekedy je to mimo kontextu. Potom pri učeni unaviš mysel iba tým, že sa musíš naučiť 23 strán "výcucu".

Na prekonanie lenivosti plati u mňa jediná vec. Večer si poviem, že ráno o 8 vstanem a idem sa učiť. A presne to aj urobim. k tomu káva/redbull a idem na to.
Najhoršie je vyspávanie. Keď sa zobudíš o 10-11, tak už nespravíš nič, lebo si prespatý, nejdeš už začínať, lebo za chvíľu je obed, za obedom musiš vytraviť, lebo ti to nemyslí a potom o 16 si spomenieš, že vonku sa stmieva (v zimnom semestri) a ty si sa ešte nič nenaučil.
Janette
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Frikso napísal:Keď sa zobudíš o 10-11, tak už nespravíš nič, lebo si prespatý, nejdeš už začínať, lebo za chvíľu je obed, za obedom musiš vytraviť, lebo ti to nemyslí a potom o 16 si spomenieš, že vonku sa stmieva (v zimnom semestri) a ty si sa ešte nič nenaučil.
.. tak to sedi na mna. Zobudim sa kazdy den presne o 9:30 bez budika, najem sa, pomaly sa prebudzam ... potom je takmer 12 a treba varit obed, po obede si doprajem oddych a umyt riad ... puff! .. uz tma. Den je prec a ja som nic nespravila.
Kedze zimny semester uz konci, tak uz nic z toho ...
... ale tieto dni si nastavim budik skor, aby som prestala lenosit a namiesto toho sla radsej skor spat.

Kazdy semester zacina asi takto ... avsak potom ... :nono:
Prílohy
go-to-all-the-classes.jpg
UN2552
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa UN2552 »

Zrob to ako ja :D na zaciatku roka sa nauc na predmeti rychlo nazbieraj nejake znamky za odpovede a potom sa uz len prenasaj z dna na den :D a priebezne davaj pozor na hodinach a pred pisomkou mensie zopakovanie a bude to :D o tom sustredeni viem svoje
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

a nejaka radu pre nas vysokoskolakov by si nemal? :? :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

uc sa priebezne po kazdej prednaske
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

Chezter, veď pozrieš sa koľko máš učiva (t.j. najprv si to prelistuješ) a pokúsiš si to nejak rozdeliť na dni/hodiny- približne; nech ti to časovo vychádza a treba mať aj čas na zopakovanie. A ten "rozvrh" sa skús dodržiavať, aby si nemal potom stresy ;)

a postupne sa začneš učiť, ako Frikso písal, vstaneš skôr- raňajky, káva, nech sa preberieš. a ideš na to. krikľavky do ruky a vyznačíš si nejaké tie záchytné body, a hlavne si v hlave sprav súvislosti, aby si vedel, čo ako na seba nadväzuje, o čo vlastne ide, čo s čím súvisí. no aby si tomu rozumel a nie sa len bezhlavo biflil.

A samozrejme dať preč všetko, čo ťa môže rozptyľovať- tv, pc (ak sa práve z neho neučíš), priateľku :lol: (ale zas mne osobne nevadí, ak je niekto v miestnosti, pokiaľ ma nevyrušuje. dokonca ak som mala pri sebe priateľa, tak aspoň som naňho nemusela myslieť a kým on sa napr. hral na PC, tak ja som sa v kľude učila pri ňom a keď som potrebovala objať, ukľudniť... tak tam aspoň bol)
Janette
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

No ja prave naopak :D ked je priatel nablizku, tak vacsinou mu len "visim na krku" ... cize si hladam miestecko, kde mam pokoj a klud.

Pamatam si este casy, ked ma ucenie bavilo, ziaden stres, pohodicka na hodinach ... Uvidim, ako dlho mi vydrzi pevna vola dalsi semester.
miso21
Novice
Novice

Príspevok od používateľa miso21 »

Ahojte ľudia, :)

Existujú techniky ako sa prinútiť učiť. Fungujú na tom princípe, že zvyšujú ako vnútornú tak aj vonkajšiu motiváciu, odbúravajú počiatočný odbor voči učeniu a vyvolávajú silný pocit naliehavosti.

Takže nie je pravda, že sa musíš spoľahnúť iba na disciplínu a nasilu sa prinútiť.

Najzákladnejšia technika je OKLAMANIE PODVEDOMIA.

Odpor podvedomia voči učeniu sa dá vypnúť ubezpečením podvedomia, že sa na oko budeš venovať len nejakej neškodnej, nenamáhavej činnosti.

Slúži na to veľmi účinná fráza:

Teraz sa nebudem zaoberať… (celá úloha), ale urobím len… (prvý krok úlohy).

V praxi to vyzerá takto:

Teraz sa nebudem učiť matematiku, ale len si otvorím poznámky.
Teraz nebudem písať referát, len napíšem zopár prvých riadkov.
Teraz si nebudem opakovať, len vyslovím prvé 3 vety.

Akonáhle spravíš prvý krok – otvoríš si poznámky, napíšeš prvé riadky, zopakuješ si prvé 3 vety – tak prekonáš počiatočný odpor. Myseľ možno ani nepostrehne, že plánuješ pokračovať v učení.

Ja oklamanie mysle používam každý deň. Napríklad pri cvičení. “Nedám si celý tréning, len chytím činku a zmením závažia.” “Ešte zabehnem po tamtú dieru v chodníku, potom skončím a pomaly odkráčam domov.” “Nebudem cvičiť celý tréning, len spravím ešte jednu sériu angličákov.” Napríklad aj dnešný tréning som takýmto spôsobom dal.

Príde ti to za vlasy pritiahnuté? Tak si to vyskúšaj a presveč sa sám. Začni s učením a povedz si: “Teraz sa učiť nebudem, len si prečítam úvodných 5 viet.” Ale nebuď kŕčovitý. Nechaj to plynúť.
Napísať odpoveď