1. hovorí jedno, druhý druhé. Kto mi to ujasní, budem mu vďačný.
Teplota - jadrá alebo CPU?
-
Thommas
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Teplota - jadrá alebo CPU?
Sorry za blbú tému ale mám menšiu dilemu. Ktorá teplota je reálnejšia - bližšia k skutočnosti? Dáko tam mám šlamastiku 
- Prílohy
-
- untitled.JPG (11.74 KiB) 1931 zobrazení
-
uplink
VIP
Re: Teplota - jadrá alebo CPU?
Teplota CPU je teplota pod procesorom, kde sa nachádza senzor, je monitorovaná tepelným čidlom na doske a interpretovaná softwarom v PC. Teplota jadier je monitorovaná tepelnými čidlami priamo v jadre CPU, jej najpresnejšiu interpretáciu dostaneš v prípade Intel procesorov založených na technológii Core cez CoreTemp. Teplota pod procesorom býva výrazne nižšia, ako v jadrách.
V prílohe máš príklad [mojich] teplôt, jadro vs. "povrch".
V prílohe máš príklad [mojich] teplôt, jadro vs. "povrch".
- Prílohy
-
- temperatures.gif
- (59.26 KiB) 1247 stiahnutí
-
Thommas
Addict
Takže si mám dávať viac pozor na teplotu v jadrách alebo na celkovú teplotu? Inak diki za vysvetlenie.
na teplotu jadier - je najpresnejsia
Ja to mam zas naopak. Teplotu jadier mam ovela nizsiu ako teplotu CPU. Cim sa teda riadit?? 
-
uplink
VIP
Sapo - vždy jadrami, interpretácia doskových senzorov je mizerná, hlavne pri pofidérnych výrobcoch, ako sú Bohu žiaľ aj MSi, ASUS a pod [ja sám mám ASUS]. Jediný kto má ako také senzory je EVGA, DFi a to je asi tak všetko, čo je u nás dostupné. Čiže určite jadrá vnútro, to je smerodajné.
-
Thommas
Addict
Dnes som nebol chvíľu pri PC, tak som spustil Everest test stability systému. Procesor som podvoltoval o 1 stupeň a chcel som vedieť, ako to bude na tom so stabilitou. V prílohe je screen, len sa mi nejako nezdá. Teploty mám takmer rovnaké, ale sa mi podarili 2 veci. V zakrúžkovanej časti som dal dole bočnicu, lebo som bol zvedavý na teploty chipsetu a teplota mi o dosť klesla. Potom sa mi to nejako nezdalo, tak som vypol test, vybral som dolné 3 5,25" umelohmotné krytky, nasadil som naspäť bočnicu a čo nevidím, teplota procesora mi klesla o 14° v idle! Mával som zvyčajne tých 42-44°, teraz mám 28
Pritom chladenie som mal riešené nasledovne: 1x10cm 2000rpm vetrák vpredu na plné nasávanie, vzadu 8cm 1200rpm vetrák na odsávanie, na zdroji je inde ventilátor.
Komponenty:
C2D E8400
Freezer 7 Pro
Gigabyte GA-965P-DS4
A ešte malá otázočka: v stroji mám 2 disky (Hitachi a Maxtor). Na Maxtore (40GB) mám systém a mám na ňom 20-24°, zatiaľ čo na dátovom Hitachi (250GB) mám 32-34°. Ako je to možné?
Ďakujem za rady a postrehy.
/obr. 2 je moja raňajšia teplota
/
keď si taký pevný neandertálec tak skoč do jaskyne, obhryz mamutie kosti a daj sa vypchať ak nerozumieš 
Komponenty:
C2D E8400
Freezer 7 Pro
Gigabyte GA-965P-DS4
A ešte malá otázočka: v stroji mám 2 disky (Hitachi a Maxtor). Na Maxtore (40GB) mám systém a mám na ňom 20-24°, zatiaľ čo na dátovom Hitachi (250GB) mám 32-34°. Ako je to možné?
Ďakujem za rady a postrehy.
/obr. 2 je moja raňajšia teplota
/
V tom pripade sa mi ta teplota zda velmi nizka. Procak mam AMD Athlon II X3 435 pretaktovany na 3.5GHz a chladi ho AC Freezer 64Pro PWM. Mam zvysene napatie z 1.31v na 1.34v. Nemyslis, ze ta teplota je nejaka nizka?uplink napísal:Sapo - vždy jadrami, interpretácia doskových senzorov je mizerná, hlavne pri pofidérnych výrobcoch, ako sú Bohu žiaľ aj MSi, ASUS a pod [ja sám mám ASUS]. Jediný kto má ako také senzory je EVGA, DFi a to je asi tak všetko, čo je u nás dostupné. Čiže určite jadrá vnútro, to je smerodajné.
btw. Pochopil som ta tak, ze ten senzor CPU je v doske? Spravne? Mam Gigabite M720-US3
-
uplink
VIP
Sapo ten procák je sám o sebe chladný a teploty vyzerajú byť okay. Teplotu CPU monitorujú dve zariadenia. a) senzor na doske, ktorý sa nachádza pod paticou, čiže priamo pod procesorom b) senzory v jadre CPU, ktoré sú vstavané do jadra, tie sú najpresnejšie. Tá teplota povrchu procesora je väčšinou "dopočítavaná" a záleží od dosky, ako to dovoluje tomu ktorému softu interpretovať.