Zmluva cez mail - je to možné?
-
weroro
Flash coder
- Kontaktovať používateľa:
Zmluva cez mail - je to možné?
Zdravím.
Pred asi 5 mesiacmi som s istou firmou v USA uzatvoril zmluvu pomocou mailu (nebol to žiadny podvod, aj som dostal zaplatené potom). Firma mi poslala zmluvu E-mailom, ja som ju mal vytlačiť, podpísať, o skenovať a poslať im ju späť (tak isto poslali aj oni mne). Moja právnička mi povedala, že je to v poriadku, pokiaľ je to medzinárodné (aspoň tak som to pochopil). Ja by som ale chcel vedieť, či je niečo také možné aj v rámci jednej krajiny (Slovensko). Uvediem príklad:
Tu na fóre ponúknem prácu dákemu grafikovi. On to prijme, ale ja som napr. z BA a on z KE, takže osobné stretnutie by bol problém. Môžem riešiť zmluvu formou, akou som to riešil s tou firmou v USA? Za právničkou teraz nepôjdem (nepotrebujem to súrne, tak nebudem zbytočne platiť).
Ďakujem.
Pred asi 5 mesiacmi som s istou firmou v USA uzatvoril zmluvu pomocou mailu (nebol to žiadny podvod, aj som dostal zaplatené potom). Firma mi poslala zmluvu E-mailom, ja som ju mal vytlačiť, podpísať, o skenovať a poslať im ju späť (tak isto poslali aj oni mne). Moja právnička mi povedala, že je to v poriadku, pokiaľ je to medzinárodné (aspoň tak som to pochopil). Ja by som ale chcel vedieť, či je niečo také možné aj v rámci jednej krajiny (Slovensko). Uvediem príklad:
Tu na fóre ponúknem prácu dákemu grafikovi. On to prijme, ale ja som napr. z BA a on z KE, takže osobné stretnutie by bol problém. Môžem riešiť zmluvu formou, akou som to riešil s tou firmou v USA? Za právničkou teraz nepôjdem (nepotrebujem to súrne, tak nebudem zbytočne platiť).
Ďakujem.
-
Peter_Retep
VIP
Re: Zmluva cez mail - je to možné?
jo mozes...v podstate ide o prejav vole (ty mas ciel ponuknut pracu a druha strana ma volu podpisat pracovnu zmluvu). prejav vole musi byt zrozumitelny, jasny a vazny inak by mohlo ist o absolutne neplatny pravny ukon kedze prejav vole je esencialnou zlozkou pravneho ukonu + kedze ponukas pracu ide o pracovnu zmluvu, prip. nejaka dohoda o vykonani prace a ta musi byt pisomna inak je absolutne neplatna, ergo musis mu to poslat postou s tvojim podpisom a on nech to podpise a overi svoj podpis pred notarom a posle ti jedno vyhotovenie spat.
-
weroro
Flash coder
Aha, takže to iba čisto elektronickou formou nejde. No nevadí, ďakujem, aj pošta je super. 
Myslim si ze kazda zmluva ktora je na kuse papiera a je rucne podpisana oboma stranami je platna.
-
weroro
Flash coder
Áno, ale ja som sa pýtal na elektronickú, to znamená. Ty mi pošleš zmluvu mailom v PDFku, ja si to vytlačím, podpíšem, skenujem a mailom pošlem naspäť a ty mne tak isto.. Takže je to prakticky kópia.. žiadny papier.. Zaujímalo ma, či je to možné aj v rámci našej krajiny (Slovensko), keďže takto uzatvorená zmluva na Slovensku, ktorá potom putovala mailom do zámoria je platná.
mne teraz takto posielala zmluvu jedna veľká slovenská spoločnosť, stým že to bolo čisto elektronicky (ja som vytlačil, podpísal, zoskenoval a odoslal naspäť)... takže určite to je ok aj unás 
-
Peter_Retep
VIP
v ramci eu to bude mozne urcite ale do zamoria to fakt netusim, mozno mame nejaku multilateralnu zmluvu s danou krajinou ale to len tipujem
Robil som to emailom pre jednu Cesku spolocnost, s tym, ze mi to poslali klasicky vo word dokumente, ale scan mal byt farebny aby bolo vidiet podpis modrym perom.
Dávnejšie som riešil tento problém s právnikom a zistil som, že takáto zmlúva nie je platná.
Ak chceš z niekym uzatvoriť zmlúvu nie osobne tak ta zmlúva musí mať(to čo tá cez internet nemôže mať): 2x originály ručne podpísané a notársky overeným podpisom; ak má viac strán musí byť notárom zviazaná...
Ak chceš z niekym uzatvoriť zmlúvu nie osobne tak ta zmlúva musí mať(to čo tá cez internet nemôže mať): 2x originály ručne podpísané a notársky overeným podpisom; ak má viac strán musí byť notárom zviazaná...