Peticia za zrusenie poslaneckej imunity ako darcek od ludu

Diskusie na politické témy...

dali by ste podpis v peticii?

ano
85
92%
nie
7
8%

Celkom hlasov: 92

kinjeril
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Peticia za zrusenie poslaneckej imunity ako darcek od ludu

Príspevok od používateľa kinjeril »

seth82 napísal:"voľbu prezidenta nemôžem považovať za priamu formu demokracie, keďže prezident u nás je "slabý"
Seth82, nic v zlom a neber to osobne, ale toto je perla. Priama volba nie je o tom "koho" a "akeho", ale "ako". A ci je priama volba prezidenta formou priamej demokracie? Je. Ak by boli po referende (uspesnom) dohady, ci ho preformulovat do podoby zakonov alebo nie, o tom by rozhodol ked tak ustavny sud. Urcite nie Valko, Gasparovic, Astar Seran a ani ja alebo ty.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Kinjeril
A co tak priama volba prezidenta? To nie je forma priamej demokracie?
priama voľba prezidenta neznamená, že je súčasťou priamej demokracie ale v právnom zmysle je súčasťou nepriamej demokracie. Najrozšírenejším prvkom priamej demokracie je bezpochyby referendum, pričom existujú aj dalšie formy, ako napr. petície občanov, či všeľudové diskusie. Voľba prezidenta priamo občanmi neznamená, že prezidenta zaviažeš jeho zvolením aby plnil program s ktorým ide do volieb, tu je však rozdiel oproti poslancom NR SR (sú neodvolateľní), že prezidenta možno odvolať na základe rozhodnutia Ústavného súdu SR alebo ľudovým hlasovaním o odvolaní prezidenta, ktoré vyhlasuje predseda NR SR, návrh v obidvoch prípadoch podávajú 3/5 poslancov NR SR. Referendum je súčasťou priamej demokracie, kde sú poslanci povinní prijať výsledky referenda a schváliť ich ako zákon...Vigor tu zverejnoval nález ustavného súdu (odporúčam si ho informatívne pozrieť)....ale ako ja dodávam ani Boh nemôže poslancov nijakým spôsobom prinútiť aby za to čo bolo prijaté v referende zahlasovali, čiže tu by som videl ja osobne dosť veľkú trhlinu...a aj preto su v médiach tieto šumy aké boli pred referendom, ja som to postrehol na TV Markíza, kde taka zasraná pi_ka hovorila o nezáveznosti referenda a o jeho odporúčacom charaktere, mi išli oči z lebky vyskočiť :shock:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

kinjeril: nič v zlom a neber to osobne, ale to čo píšeš, je perla :) Treba si najprv niečo prečítať aj z teórie...Už to vysvetlil J.O.S.E. a celú teóriu nájdeš napríklad aj na Wikipédii, odcitujem iba jednu dôležitú vetu: "Many countries that are representative democracies allow for three forms of political action that provide limited direct democracy: initiative, referendum (plebiscite), and recall."
http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_democracy
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Na margo toho, či voľba prezidenta SR je forma priamej demokracie alebo nie.

Na úvod citácia : "Občania majú právo zúčasňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo prostredníctvom svojich reprezentantov. Priama účasť občanov na správe štátu sa nazýva priama demokracia." (Teória práva - Jozef Prusák - 2001)

Možno teda priamu voľbu prezidenta považovať za formu priamej demokracie? Ja sa nazdávam, že áno.

Naopak nepriama voľba prezidenta nie je vykonávaná priamo občanmi a preto ju nemožno považovať za výkon/formu priamej demokracie. Rovnako aj výkon funkcie prezidenta SR prostredníctvom právomocí, ktorými táto osoba disponuje (napr. menovanie profesorov a pod.) je uplatneňovanie nepriamej demokracie.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

My sa nazdávame inak :) Dôvody a aj citácie sme tu taktiež uviedli...
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Z toho vyplýva, že to nie je priama demokracia.Lebo my si len zvolíme zástupcu (prezidenta) a ten sa priamo účastní na správe štátu.Nie občania ale ich volený zástupca.
sliaCan
Expert
Expert

skuki napísal:Z toho vyplýva, že to nie je priama demokracia.Lebo my si len zvolíme zástupcu (prezidenta) a ten sa priamo účastní na správe štátu.Nie občania ale ich volený zástupca.
Vyjadrenia "z toho" (z čoho?) ... "to" ... si mohol radšej nahradiť slovami.

-

Podotýkam (!), že ja som rozlíšil (1.) voľbu prezidenta ako určitý osobitný úkon a (2.) samotný výkon funkcie prezidenta SR zvoleným jednotlivcom.
J.O.S.E
King
King

Na úvod citácia : "Občania majú právo zúčasňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo prostredníctvom svojich reprezentantov. Priama účasť občanov na správe štátu sa nazýva priama demokracia." (Teória práva - Jozef Prusák - 2001)
v citácii problém nevidím ale v tvojej interpretácii. Ked ty ako občan volíš prezidenta ide podľa teba o priamu demokraciu...ak ano prosím naštuduj si v štátnom práve SR (Somorová, Paluš) formy priamej a nepriamej demokracie...opakujem ešte raz...priama demokracia - občania priamo sa podieľajú na správe veci verejných formou najmä referenda...nepriama demokracia - ide o voľby či už NR SR, prezidenta, EP, voľby orgánov samosprávy...- tu pri voľbe zaväzuješ poslancov resp. prezidenta na určitý úkon, ked im odovzdaš svoj hlas :?: si myslím, že nie lebo majú reprezentatívny mandat, nie imperatívny ! Z toho dôvodu, nejde o priamu demokraciu, lebo volení zastupcovia nie su viazaní programom pre ktorý ich ty volíš... :wink: polopatiskejšie to už fakt neviem vysvetliť.. :P
sliaCan
Expert
Expert

Skúsil som sa na problematiku pozrieť z troška inej perspektívy; avšak uznávam, že som sa azda mýlil. Momentálne sa mi najviac pozdáva idea, že priama voľba je vlastne integrálnou súčasťou zastupiteľskej (nepriamej) demokracie (o čom vlastne písal JOSE v prvom príspevku).

Napriek tomu však je na viacerých slovenských weboch akceptovaný názor, že ...

http://sk.wikipedia.org/wiki/Priama_demokracia

http://www.priamademokracia.sk/
J.O.S.E
King
King

sliaCan - wikipediu nepovažuj za relevantný zdroj, mňa napriklad vedúca mojej bakalarky vystrihala pred čerpaním z internetu, z dôvodu, že to je otvorená forma učebnice...každý aj 5-ročný fagan tam môže niečo napísať..nikto to nekontroluje, preto by som aj tebe odporúčal skôr čerpať z knižnich materiálov ako z internetu :wink:
sliaCan
Expert
Expert

J.O.S.E napísal:sliaCan - wikipediu nepovažuj za relevantný zdroj, mňa napriklad vedúca mojej bakalarky vystrihala pred čerpaním z internetu, z dôvodu, že to je otvorená forma učebnice...každý aj 5-ročný fagan tam môže niečo napísať..nikto to nekontroluje, preto by som aj tebe odporúčal skôr čerpať z knižnich materiálov ako z internetu :wink:
No jo, viem ako funguje wikipedia. Na margo však dodám, že som sa neodvolával na internet (teda na dané internetové stránky) a ani som z nich nečerpal (i keď ma ovplyvnili) len na záver som to dal do pozornosti :P
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

sliaCan napísal: Vyjadrenia "z toho" (z čoho?) ... "to" ... si mohol radšej nahradiť slovami.

-

Podotýkam (!), že ja som rozlíšil (1.) voľbu prezidenta ako určitý osobitný úkon a (2.) samotný výkon funkcie prezidenta SR zvoleným jednotlivcom.
Z tej citácie Prusáka.
Napísať odpoveď