Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
Famine
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa Famine »

včera som videl ako dvaja cigoši pustili dve tehotne ženy si sadnuť v Električke takže nie všetci su zlí,...
Laster
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Laster »

Famine nikto tu nehovorí, že sú všetci zlí. A to, že niekto pustí človeka v električke sadnúť neznamená, že je dobrý.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ježiši, milujem tieto príspevky čím ďalej, tým viac. Príde to, neprečíta si to diskusiu a zadrie tu vec od MR. OBVIOUS, ako keby to bola úplná novinka a ako keby o tom nik nevedel...
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

A to si na nich videl, že sú riadni platiči daní? (btw. ak by neboli tak by sa toto u nich rátalo)
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

GothaR napísal:To je bezny nazor, ale casto vidim to, ze prave ti slusni velmi neuznavaju meno romovia a nevadi im, ked im niekto povie cigani, ale na druhej strane prave ti najhorsi z osad casto presadzuju, ze su romovia a nie cigani, to povazuju za rasizmus. Samozrejme to neplati 100%ne, je to len moj postreh z toho, co vidim v mediach.
Presne tak.
Ja napr. ich volam iba cigani a degesi. V zasade nepouzivam velke pismena.
ephramko napísal:ja osobne si myslim, ze drviva vacsina slovenskych romov zije v mestach, su integrovani, ziju tak ako majoritna spolocnost.
Hahahahahahahahaaa... k tomu som chcel len tolko.

IVO ? to je odbornost na urovni Noveho casu a je jedno, aka studia z nich vylezie. Treba ich brat s rezervou. Stoja na opacnej strane barikady a z toho dovodu su vzdy ich vysledky ucelove.

Ked sa tu bude len poskakovat 2m okolo vatry, budu tu vzdy problemy az z tej vatry zhori cely les. Uz teraz zacina byt neskoro s hasenim. Ja som za radikalne riesenia a upravy zakonov, ziadne hrajkanie sa a dlabem im aj na nejake prava, ked oni nedodrziavaju ziadne povinnosti.
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Pokiaľ sa naši zástupcovia v parlamente budú tváriť ako oni silno bojujú proti rasizmu a segregácií tým že im postavia nové bytovky ktoré o 3 roky budú vyzerať ako tie staré tak sa nikam nepohneme.Ja nie som žiaden rasista/latentný rasista.Mám zopár kamošov cigánov a vôbec ma netrápi že majú inú farbu pokožky.Najskôr treba spraviť poriadnu štatistiku.Koľko je osád, koľko v nich žije cigánov a koľko je integrovaných cigánov v spoločnosti.Potom si treba povedať že všetky tieto opatrenia ktoré tu doteraz boli na integrovanie cigánov úplne zlyhali.Musíme problém riadne pomenovať a nie zakrývať si oči šatkou.Áno sú to cigáni v osadách a v niektorých "getách" v mestách čo robia problémy, čo súvisí s ich etnicitou, nevážia si žiaden cudzí majetok, nemajú úctu k človekovi, atď...Nie je problém tam nájsť manželov/druhov ktorí sú v rodinnou vzťahu bratranec/sesternica.Z toho vyplýva podľa mňa ich nízke IQ a nízka rozumová vyspelosť a preto si podľa mňa sami nedokážu ani vytvoriť úctu k cudziemu majetku a k veciam okolo nich, nedokážu to proste pochopiť.Musíme ich to naučiť.Naučiť že tie peniaze ktoré dostávajú v rôznych formách niekto musí vyprodukovať, odpracovať.Ak im chcú stavať bytovky.Dobre.Nech sa dovezie materiál.Príde stavby vedúci, stavebný dozor, pár schopných ľudí a nech im ukážu postupy a nech sa spolupodieľajú na stavbe.Aby si tie peniaze a benefity zaslúžili.A nie že sa tam nasťahujú a začnú potom ešte nadávať že tam nemajú toto a hento, že majú malý šporák a podobne...
ToIbaJa
Novice
Novice

Príspevok od používateľa ToIbaJa »

Mám k tomu čo povedať, býval som roky v dedine Veľká Lomnica, ktorá je dobre známa svojou osadou (okrem toho golfového ihriska, ktoré sa za pár rokov aj tak stane osadou). Našťastie, podarilo sa mi odtiaľ vysťahovať, za čo som nebesiam veľmi vďačný. Osada je kilometer za obcou, no ale to je prd platné, keď po všetko z nej chodia rómovia do obce. Tak to v obci aj vyzerá - odpadky po kolená a podobne. Vždy som žasol, keď som prechádzal inými dedinami, kde ich nemajú. Normálne tam bolo väčšinou tak čisto, až mi to pripadalo divné. Čudný pocit, nemusieť pozerať popod nohy, aby ste nestúpali po odpadkoch. To ale nechcem rozvádzať - chcem len napísať, ako ma tá ich podpora vládou neustále žrala. Základná škola v dedine? Fajn - ale len rómske triedy. Prečo? Za jedného róma dostane škola od štátu omnoho vyššiu dotáciu ako na bieleho. Trh je trh a tak škola už nemá biele triedy. Nepáči sa ti to? Pošli decko do inej obce alebo ho voz 10 km do mesta. Nemáš nato? Tvoj problém! Hlavná vec, že okrem toho, že sú tu už iba rómske triedy, dostávajú malý romčovia všetko grátis - od desiaty, obedov až po školské potreby a štipendiá. Ako keby to malo zmysel a aspoň jeden z nich (už len kvôli toho množstva peňazí, čo do nich štát leje) skončil úspešne ZŠ a potom trebárs strednú školu... Platiť za vodu? Smeti? Dane za psa? Načo. Obec zaplatí. Nezaplatí? Tak bude v TV novinách, ako sa tam množí žltačka a nakoniec aj tak zaplatí a dá im ten bordel vyviezť z osady a znovu - zadarmo (z peňazí obce) pustí pitnú vodu. Na toto sa predsa biely radi zložia, veď nie je nič krajšie v živote a nutnejšie v obci, než podpora tých milých, tmavých ľudkov z Indie. Návštevy si treba predsa uctiť...

Mnohí tu píšete o tom, že keby rómovia z osád (lebo sú aj takí, čo z nich ušli a za kolegov sa hanbia) mohli pracovať, keby ich niekto chcel zamestnať, tak by pracovali. To je taká pravda ako lesné jahody v januári. Nedajte sa vysmiať. Dostávajú aktivačný príspevok od štátu, aby niečo verejnoprospešné robili. Viete čo robia? Bielemu v obci nedajú príspevok, pretože mu nemajú čo dať robiť 2x týždenne na 4 hodiny... Rómom? Žiadny problém - môžu predsa hrať na harmonike, gitare, spievať alebo tancovať. Áno dobre čítate. Toto robia za aktivačný príspevok. Najprv bola snaha, aby si popratali osadu - veď keď ich tam poberá aktivačný možno 500, malo by to byť za jeden deň hotové... V skutočnosti ešte po rokoch nikto s ničím ani nezačal a ak už hrozí žltačka, obec zaplatí firmu, čo tam nabehne so svojimi ľuďmi a strojmi, bordel naloží a vyvezie za slušnú odmenu...

A aby ste si nemysleli, že nikto im tú prácu nechce dať, tak vám musím povedať, že zopár odvážlivcov sa našlo. Iste, neboli to miestny podnikatelia, tí nie sú takí sprostí, pretože rómov už majú dobre prečítaných a vedia, že je to s ich prácou ako kopať do týždňovej mŕtvoly. Ale z času na čas sa nájde nejaká firma, ktorá rómov nepozná a skúsi to. Ako inak - zahraničná, Slováci sa už poučili. Nedávno to bol Whirlpool. Talianske vedenie si myslelo, že ich diskriminujeme a nechceme im dať prácu. Slováci jedny rasistický... A možno to boli len sympatie k snedším bratom, ktovie. V každom prípade za ťažké peniaze spracovali projekt, v ktorom chceli zamestnávať ako robotníkov práve rómov v ich závode pri Poprade. Ak si mal belšiu pokožku, tak si bol nejaký čas diskriminovaný, pretože pri pohovore vždy zobrali róma a nie bieleho. Teda pri pohovore nie, lebo dobrovoľne sa skoro nikto neprihlásil, tak museli využiť služby úradu práce, ktorý dobrovoľne nátlakom a nasilu dotiahol pár exemplárov do podniku, kde dostali rovnaké platy ako ostatní zamestnanci, no ešte lepšie výhody. Taliani začínali z hŕstkou rómov a chceli ich mať nakoniec stovky. Ako to skončilo? Prvý deň prišli do práce všetci. Druhý deň 80%, 10% pár hodín neskôr, 10% neprišlo vôbec. Druhý deň to bolo o čosi horšie, tretí ešte horšie. Po márnych snahách a dohováraniach ten projekt skončil tak, že to taliani vzdali a zanevreli na snedších bratov. Neviem, či tam teraz pracuje tak do 5 rómov spolu... Tak mi nehovorte, že by pracovať chceli, ale nemôžu... Keď tu boli pred pár rokmi tie rabovačky kvôli údajnému zníženiu dávok, tak im bola prisľúbená práca - no ako ste sami mohli vidieť, po skandovaní "chceme robotu" a následnom prísľube, že ju dostanú, bolo námestíčko rýchlo a záhadne prázdne :)

Dlhé roky predtým som býval v malom mestečku, kde ich bolo tak zo desať. Slušní, väčšie domy ako my, stredné školy... Nemali osadu a za cigánov sa hanbili. Preto som nevedel, čo tým myslia až do okamihu, kým som sa nenasťahoval do Veľkej Lomnice a spoznal tých pravých, osadových... Musím nutne podotknúť, že nie som rasista a nevadí mi žiadna národnosť, dokonca medzi mojich najlepších priateľov na strednej škole patrila aj jedna rómka. Ide len o to, že kto nezažije, neuverí a nepochopí. Ľahko sa káže a píše voloviny odkiaľsi z Bratislavy, kde róma videli tak akurát na plagáte Unicefu v meste. Príďte prosím bývať na Spiš, nasťahujte sa do blízkosti osady, ono vás to prejde. Najprv vám spapajú psa, potom úrodu v záhrade, potom zmizne plot, potom všetko kovové a nakoniec necháte váš drahý dom domom a budete vďačne a s prázdnymi vreckami utekať niekam inam (kde prvá a najpodstatnejšia vec bude, či tam bývajú alebo nebývajú rómovia). Dom nepredáte a ak áno, tak za 99% zľavu, takže vám v meste ostane do nového života tak na 3 mesiace nájomného niekde v prenajatom byte. Lebo vy bohužiaľ patríte medzi tých diskriminovaných bielych Slovákov, čo si bývanie musia zabezpečiť úplne sami a štát im na to nedá ani €. A darmo budete kričať do kamery, že máte vybývanú bytovku :)) To by ste museli byť trošku tmavší, aby ste toto všetko mali vždy zadarmo.

Potom sa čudujeme, že francúzom došla trpezlivosť a kujú plány, ako ich z krajiny dostať preč. Lenže oni ich majú hŕstky popri mestách, my vyše pol milióna a číslo za pár rokov prerastie na neuveriteľnú hodnotu, keďže skoro každá 16 ročná už čaká decko, niektoré stihli aj druhé. Lenže vo Francúzsku im zoberú pasy a pošlú ich na východ.... Majú to ľahké. A čo my? Pasy majú slovenské, občianstvo tiež, kam ich poslať? Nech sa snaží každý politik koľko len chce, nikdy žiadnu rómsku otázku nevyriešia. Nevyriešili ich ani za socíku, keď mali iné páky a možnosti a nekefrala im do toho európska únia a ľudské práva boli slepé. Tobôž dnes už o odpovedi na rómsku otázku netreba ani uvažovať, lebo je to strata času. Vyrieši sa raz sama, bohužiaľ asi len ako v Kosove. Píšem bohužiaľ, lebo všetko rokmi k tomu speje a nikto sa v Bratislave o reálne riešenia ani nepokúsil. Škoda, lebo oplotiť Spiš a priľahlé územia je to najľahšie riešenie pre Bratislavu v budúcnosti. Lenže čo s nami, ktorí tu majú korene? Škoda reči...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Tak toto bol pohľad z prvej ruky na problematiku.... A pripájam sa k myšlienke, že by bolo treba všetkých salónnych humanistov, aktivistov a iných trockistov aspoň na týždeň vyviezť niekde, kde by mali v susedstve cigánsku osadu.... Potom by sa im možno otvorili konečne oči....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ja odporucam zase vsetkym vyholenym hlavam a latentnym rasistom sa zoznamit s ludmi romskeho povodu, ktori pracuju vo vysokych funkciach vo vede, vyskume atd.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

ephramko, stále to nechápeš a nechceš pochopiť. Väčšina z tu diskutujúcich priznáva, že nie úplne všetci cigáni sú zlí a neprispôsobiví, ale takýchto ľudí je aj z mojich osobných skúseností (a to bývam na západnom Slovensku)... hmm tak asi 5 - 10%, čo je fakt zanedbateľné číslo oproti obrovskej väčšine tých, ktorí robia cigáňom ich reputáciu, a preto ich normálni ľudia nemajú radi, niektorí doslova neznášajú...

Si zober, že ak by sa všeobecne cigánska komunita správala normálne, tak žiadne predsudky a ani nevraživosť by voči nim nepanovala. Ako príklad by som uviedol aj to, že študujem v ČR, na škole je Slovákov hádam štvrtina, takže by sa dalo povedať, že je to menšia invázia. Nijako som ale zatiaľ nepocítil, že by boli Česi ku nám nevraživí, skôr naopak. A prečo? Lebo sa správame úplne normálne a nerobíme tam proste bordel...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

ephramko: a čo to zmení na faktoch, ktoré uviedol v tom dlhočiznom príspevku? Prečo zasa po sto miliónty krát načínaš starú známu obohratú pesničku "ale veď existujú aj normálni a vzdelaní cigáni"? Nebavili sme sa tu o tom už dosť krát? Nevysvetlili sme, že väčšina je proste taká, ako ju opisujeme a to malé percento na tom nič nezmení? ČO chceš svojím príspevkom dokázať?
Prílohy
ohno
ohno
Jeez-not_agaian.jpg (65.62 KiB) 931 zobrazení
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Ephramko, musim to napisat takto priamo, ale ty mas miesto mozgu pravdepodobne hraciu skrinku

Vies co? Napis mi svoju adresu, pridem pre teba na aute a pojdeme sa pozriet do nejakej osady na vychode. A ak nebodaj auto ostane cele, a my zivi, tak sa ta potom spytam par otazociek ohladne ciganov
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

dookola opakujete, ze beriete ohlad aj na slusnych romov...ale pritom posielate humanistov do osady... :D preto som povedal, ze ja by som zase latentnych rasistov zoznamil so slusnymi romami...chapete ???

prestantie tu omielat tie keci o tom, ze nevieme ako to prebieha, lebo nebyvame pri osadach...a ze mame ist na vylet do osady...to je to iste, ako ked ja vam poviem ze sa mate zoznamit so slusnymi romami, lebo ich nepoznate dost...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

ToIbaJa: :aasmile1: super príspevok. Dík, že si sem dal svoj príbeh. Gratulujem k členstvu v klube Nahnevaných občanov
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ephramko napísal:dookola opakujete, ze beriete ohlad aj na slusnych romov...ale pritom posielate humanistov do osady... :D preto som povedal, ze ja by som zase latentnych rasistov zoznamil so slusnymi romami...chapete ???

prestantie tu omielat tie keci o tom, ze nevieme ako to prebieha, lebo nebyvame pri osadach...a ze mame ist na vylet do osady...to je to iste, ako ked ja vam poviem ze sa mate zoznamit so slusnymi romami, lebo ich nepoznate dost...
No to je zase nápad. To sa mám teraz skamarádiť so 100 cigáňmi, aby som zistil, že 5 z nich je slušných? :D

Stačí otvoriť oči a všimol by si si, že nielen osadovníci sú tí "zlí".
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

ephramko napísal:dookola opakujete, ze beriete ohlad aj na slusnych romov...ale pritom posielate humanistov do osady... :D preto som povedal, ze ja by som zase latentnych rasistov zoznamil so slusnymi romami...chapete ???

ephramko... ty si kok*t... Ako nehnevaj sa... Ale si ako malé decko ktoré stále dookola vykladá to isté a aj keby sa ti ten cigán vysral pred dvere, asi by si len povedal že proste musel, a my by sme spravili to isté keby sme nemali byt a slušné bývanie a neviem čo ešte tým chudáčikom chýba...

Som otvorený aj iným názorom... Ale zažil som, a videl som toho dosť na to, aby si ma proste nepresvedčil o tom že polovica rómov je integrovaná medzi "bielymi" niekde v meste...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

pozrite mne je to ukradnute, keby ste si precitali moje starsie prispevky, tak velmi dobre viete ze mi vadi to co sa deje v osadach, zneuzivanie davok a ze sa im zadarmo stavaju byty, ktore aj tak znicia a bieleho ked nema peniaze aj na ulicu vyhodia...takze taketo spravanie ja obhajovat nebudem a ani som nikdy neobjahoval.

a tym prispevkom, ktorym som vas taaaak rozculil...som len reagoval na prispevok, ze liberali a humanisti maju ist na tyzden byvat do osady aby pochopili o com to je...tak som povedal, ze zase niektori tu pritomni, by mohli vyhladat aj inu romsku spolocnost ako tu zberbu z osad, lebo sa mi zda ze vela z vas tu vidi len bielocierno a nic medzitym... (a to nebola narazka na pigmentaciu koznych buniek)

neexistuju ziadne studie, ktore by potvrdzovali vase tvrdenia, ze drviva vacsina romov su len zberba ktora terorizuje slusnych ludi a okrada stat...a pokial studia existuje tak ju sem dajte.
...viem ze ziadna taka studia neni, a preto sa uz niektori uchyluju k vulgarizmom...kedze argumenty dochadzaju...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Každý vie, že existujú aj zlí, aj dobrí cigáni (často používate slovo väčšina na jednu túto skupinu, avšak ešte ste to tu nijako nedokázali).

To tu každý priznal a všetci sa s tým stotožňujú.

Preto je zaujímavý váš "logický" záver, že odmietate s výsmechom a nevraživosťou ephramkovu ponuku (samozrejme, nachádzame sa v teoretickej rovine) na to, aby ste sa zoznámili s viacerými tými "dobrými" (ktorá je smerovaná tým-vám, ktorí máte prevažne zlé skúsenosti), na druhú stranu však posielate lavičákov, "blavákov pozerajúcich na transparenty a "presudohumanistov" (ktorí v podstate netvrdia nič iné, než vy - existujú takí aj takí a nič z vašich tvrdení nepopierajú - ale majú prevažne dobré, resp. neutrálne skúsenosti s týmto etnikom) na týždenné pobyty pri osadách.

wtf ?
D4vid
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D4vid »

Táto debata už dávno nie je o "rómoch" ako takých... Bavíme sa tu o humanoidoch ktorí zneužívaju štát a tým zároveň každého jedného občana na Slovensku...
ephramko tvoj... nazvime to "návrh" na stretnutie nejakého vypatlaného rasistu s doktorom ktorý je róm je vec pekná... Ale v podstate úplne mimo našej debaty...
Na slovensku a takmer všade v európe sa rieši tzv. "rómska otázka" tak preto sa táto téma volá Rómovia na Slovensku... A to že obhajujete tých "dobrých" je ako keby ste odpovedali na reklamačnom oddelení ohľadom opravy pokazeného BMW len to... že je to dobré auto a nechápete prečo sa pokazilo, a nakoniec ma ešte budete presviedčať že vlastne to auto je fájn, a máme si pustiť hlasnejšie rádio aby sme nepočuli ten hluk z motora...
A nakoniec z toho všetkého vlastne môžeme vyvodiť aj to, že každý politik a novinár ktorý pouzíva výrok "rómska otázka" je vlastne viac či menej rasista... Lebo svoje tvrdenia zakladajú len na rasovej neznášanlivosti voči rómom...

http://tvnoviny.sk/spravy/domace/romovi ... tazka.html

Mne to príde tak, že aj táto správa je vlastne rasisticky motivovaná...
Tak už začniťe vnímať to čo sa naozaj deje... A nie to čo si myslíte že sa deje...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No hughito, ja mám aj osobné skúsenosti s cigáňmi - tými dobrými aj zlými. Babka býva v dedine pri Nitre, kde dosť značnú časť obyvateľstva tvoria títo spoluobčania. Osobne poznám jedného slušného, ktorý si k nám prišiel aj niečo odpracovať, keď sme jeho rodine dali nejaké staré postele a nábytok, ale väčšina sú aj tak flákači. Má okolo 10 súrodencov, takže jeho rodičia musia dostávať prídavky, ktoré by mali uživiť aj toľkých členov rodiny, ale pravidelne sa stáva, že chodievajú žobrať jedlo po domoch. Samozrejme sa to týmto deťom nedá príliš vyčítať, pretože je to len a len chyba ich rodičov. Tí všetko prechľastajú a prefajčia a potom posielajú malé deti žobrať, lebo nemajú čo jesť. A takto to fakt funguje :!:

Druhá babka zase býva vo vedľajšej dedine, kde snáď cigáni tvoria už skoro polovicu obyvateľstva. Dedko mi hovoril, že keď bol malý, tak tam žilo pár slušných cigánskych rodín a nikomu nevadili. Postupne sa však prisťahovávali olašskí, ktorí obsadili takmer celú hlavnú ulicu a narobili bordel. Ich rajónom je krčma na začiatku tejto ulice a ďalšia ešte aj na konci.

Takže toto sú moje osobné skúsenosti s touto utláčanou menšinou...
Napísať odpoveď