ERASMUS
Re: ERASMUS
Co to je?
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
vysokoškolský výmenný pobyt medzi univerzitami, zväčša na jeden semester
-
Dahome
Medium Star
kamoš bol v Hasselte (BE), nesmierne si pochvaľoval...
Ja planujem na cely treti rocnik ist do Danska, ak sa nepodari tak asi svedsko. Belgicko ma nelaka, chcem sa poucit rok v angline nech si oddychnem od franiny 
Vcera akurat som bol na akcii, pre studentov Erasmus, bolo tam asi 6 tisic ludi, jasne ze len mala cast ludi z erasmusu... ale aj tak som si ulovil jednu Irku
Vcera akurat som bol na akcii, pre studentov Erasmus, bolo tam asi 6 tisic ludi, jasne ze len mala cast ludi z erasmusu... ale aj tak som si ulovil jednu Irku
Kopec znamych bolo, dokonca casto prichadzam do styku s vymennymi studentmi zo zahranicia, ale nie cez erasmus.. oni vasina uz na erasme boli a odporucaju. AKURAT na Slovensku niektore univerzity hadzu uchadzacom polienka pod nohy, napr. skuskami ktore nemas sancu stihnut a podobne. Ak nemas problem s natiahnutim studia o rok tak utekaj.
mne sa velmi velmi pacilo, bola som v Madride, kopa voneho casu a zabava, cestovanie
a skola sa mi snazila vyjst v ustrety
a skola sa mi snazila vyjst v ustrety
-
berynatorko
Medium Expert
ja som na erazme v dansku. konkretne v meste Aarhus. Aarhusska univerzita je velmi pekna a kvalitna skola. problemom je ale vysoka casova narocnost na studium. samozrejme zavysi to od odboru. pri niektorych odboroch mas az prilis vela volneho casu. pri niektorych zial nestihas nic.
zurky: najvacsim existencnym problemom su financie. vzhladom na mesacny najom za internat v prepocte asi 10 000 SK (daleko cez 300 €) a omnoho vyssim cenam v obchodoch (u mnohych poloziek 3.5 nasobne) by som dansko zvazil. alkohol v beznej krcme pre danov je velmi drahy. 0.4 pivo je za 7+ €. napriek tomu sa tu daju najst potraviny, ktore su lacnejsie ako u nas. no nepovazujem za zdrave jest od rana do vecera tuniak (asi za 20 SK) a spagety (kilo za 20 SK). preto ak chces viest plnohodnotny zivot, potrebujes bud mat financne zasoby, alebo si najst brigadu, co je pre dansky nehovoriaceho cloveka tazke. hodinovy zarobok pre studenta je asi od 100 - 125 DK a viac - to zodpoveda asi 400 - 500Sk za hodinu.
doprava: prva vec, ktoru potrebujes je bicykel. 1 hodinovy listok na autobus stoji asi 3 €. denne potrebujes aspon 2. bicykel sa da kupit za priblizne 500 DKK, co je asi 2000 SK. s troskou sikovnych ruk ti vydrzi cely pobyt a este ho predas za rovnaku cenu, za aku si ho kupil. benzin je tu drahsi ako u nas, ale po bicykli je auto asi najlacnejsi sposob dopravy.
zurky: najvacsim existencnym problemom su financie. vzhladom na mesacny najom za internat v prepocte asi 10 000 SK (daleko cez 300 €) a omnoho vyssim cenam v obchodoch (u mnohych poloziek 3.5 nasobne) by som dansko zvazil. alkohol v beznej krcme pre danov je velmi drahy. 0.4 pivo je za 7+ €. napriek tomu sa tu daju najst potraviny, ktore su lacnejsie ako u nas. no nepovazujem za zdrave jest od rana do vecera tuniak (asi za 20 SK) a spagety (kilo za 20 SK). preto ak chces viest plnohodnotny zivot, potrebujes bud mat financne zasoby, alebo si najst brigadu, co je pre dansky nehovoriaceho cloveka tazke. hodinovy zarobok pre studenta je asi od 100 - 125 DK a viac - to zodpoveda asi 400 - 500Sk za hodinu.
doprava: prva vec, ktoru potrebujes je bicykel. 1 hodinovy listok na autobus stoji asi 3 €. denne potrebujes aspon 2. bicykel sa da kupit za priblizne 500 DKK, co je asi 2000 SK. s troskou sikovnych ruk ti vydrzi cely pobyt a este ho predas za rovnaku cenu, za aku si ho kupil. benzin je tu drahsi ako u nas, ale po bicykli je auto asi najlacnejsi sposob dopravy.
-
mirak2
Hardcore addict
jeden kamarat bol v atenach, dalsi v rime a kamaratka dalsia v polsku, neviem kde teraz....rozhodne sa nestazovali 
berynatorko: Neviem ci si to pisal mne ale ak ano takto Dansko riesim, pretoze je tam kvalitna univerzita Nature Science, mam tam aj uja priamo v kodani, cize na zaciatku by mi pohol s ubytovanim a tak, ale aj kebyze tam nemam nikoho nemyslim ze by sm mal financny problem, kedze ja som na franuczskej vyske, mozme to tak nazvat, beru ma ako francuza. Cize budem mat peniaze z FR, co je asi 460/mesacne (bezne stipko co mam aj teraz) + min. 800 za kazdy semester, co nam myslim dava skola a potom tu je od regionu, co predstavuje nejakych 75/tyzdenne... cize kazdy mesiac budem mat pridej okolo 900/1000 euro co mi postaci, nemyslim ze si budem zhanat vobec nejaku brigadu.
niet sa coho bat, jedine co mi stoji pre odchodom je urobit druhy rocnik, ale verim ze sa mi to podari bez problem...
niet sa coho bat, jedine co mi stoji pre odchodom je urobit druhy rocnik, ale verim ze sa mi to podari bez problem...
-
berynatorko
Medium Expert
no uprimne to si za vodou. ja mam erazmus stipko 420 €. to ti vystaci tak na ubytko a suchy chleba. 1000 € ti staci bez problemov ty sa bat nemusis:P kup si bicykel, nejedz v restauraciach a opijaj sa doma.Retne napísal:berynatorko: Neviem ci si to pisal mne ale ak ano takto Dansko riesim, pretoze je tam kvalitna univerzita Nature Science, mam tam aj uja priamo v kodani, cize na zaciatku by mi pohol s ubytovanim a tak, ale aj kebyze tam nemam nikoho nemyslim ze by sm mal financny problem, kedze ja som na franuczskej vyske, mozme to tak nazvat, beru ma ako francuza. Cize budem mat peniaze z FR, co je asi 460/mesacne (bezne stipko co mam aj teraz) + min. 800 za kazdy semester, co nam myslim dava skola a potom tu je od regionu, co predstavuje nejakych 75/tyzdenne... cize kazdy mesiac budem mat pridej okolo 900/1000 euro co mi postaci, nemyslim ze si budem zhanat vobec nejaku brigadu.
potom sa pochval so skusenostami:)
no tak druhy rocnik sa zacal velmi cudne
tazko respektive, ale nie som sam, da sa povedat ze cela trieda, tak dufam ze sa to urovna
lebo uz fakt chcem odist z toho Toulouse kde som sam slovak!!!
btw, http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8& ... =51.124213 link z ktorych skol si mozem vybrat, ja som sa pomylil ohladom toho danska, ako skola je dobra, len nie je v Kodani a co ja viem z nasho oboru tam moze ist len jeden a radsej pojdem s niekym aj ked to nie je podmienka...
rozmyslam s kolegom o Islande, alebo Goteborg, univerzity su tam dobre aj ked z toho co mam v ponuke je jednoznacne najlepsia ta v ZURICHU, ale tam musim mat znamky nad priemer 14/20 co je tu skoro nemozne (neviem ci to mal vobec niekto v rocniku)... Asi pojdeme po tom Islande, lebo pre nas "vedcov planety"
nic lepsie po praktickej stranke asi v EU nemoze byt...
Mam tam aj v ponuke Karlovku, heh kebyze si vyberiem toto
prakticky by som sa vratil domov... stipko mesacne 1000 eur
co by mi viacej trebalo... ale urcite tam nepojdem, nema to zmysel...
btw, http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8& ... =51.124213 link z ktorych skol si mozem vybrat, ja som sa pomylil ohladom toho danska, ako skola je dobra, len nie je v Kodani a co ja viem z nasho oboru tam moze ist len jeden a radsej pojdem s niekym aj ked to nie je podmienka...
rozmyslam s kolegom o Islande, alebo Goteborg, univerzity su tam dobre aj ked z toho co mam v ponuke je jednoznacne najlepsia ta v ZURICHU, ale tam musim mat znamky nad priemer 14/20 co je tu skoro nemozne (neviem ci to mal vobec niekto v rocniku)... Asi pojdeme po tom Islande, lebo pre nas "vedcov planety"
Mam tam aj v ponuke Karlovku, heh kebyze si vyberiem toto
-
Fabo
Hardcore addict
hej no, ked to spominas... bolo par srandistov Kosicanov co z CVUTu sli na erazmus na TUKE... 
-
guess.whoo
Redeemer
kamoska je tiez v atenach a ma sa tam doslova bombovo teraz 
ja sa chystam buduci rok do nemecka, grant 300e na mesiac coz bude na ubytko asi len? ake su priblizne cenove podmienky? 300e bude na mesiac stacit zit normalnym zivotom bez nakupu oblecenia a inych blbosti?
Tak na ubytko akurat si myslim, tak mas co robit cez leto aby si si dal nieco nastranu, jasne ak nemas zlatych rodicov 
nad erazmom rozmyslam... tak cca za rok by som siel... preskumam podmienky atd... uvidime... pocas bakalara s mojim priemerom nebola sanca 
300 E mesacne ti podla mna bude stacit ledva na to ubytko a energie. Zradlo tak 150 aspon rataj. Bez alkoholu.
-
berynatorko
Medium Expert
v dansku je len samotne ubytko okolo 350 €.
potraviny v obchode su rozne. nieco je aj lacnejsie, nieco zase omnoho drahsie.
cena sluzieb je neporovnatelne vacsia. musia z nej zivit minimalnu vzdu 14.50 € na hodinu;)
potraviny v obchode su rozne. nieco je aj lacnejsie, nieco zase omnoho drahsie.
cena sluzieb je neporovnatelne vacsia. musia z nej zivit minimalnu vzdu 14.50 € na hodinu;)