Dva meče
Dva meče
Minule som viedol takú debatu o tom, či boj s jedným mečom v každej ruke patrí len do fantasy literatúry, filmov a hier, alebo či má naozaj nejaké skutočné podklady z histórie. Nech som hľadal koľko som chcel, nenašiel som nič o tom, že by niekedy nejaké armády, bojové skupiny a pod. skutočne bojovali s dvoma mečmi zároveň. Na mysli mám ale skutočné meče, nie dýky, tesáky, či iné ľahké sečno-bodné zbrane. Zaujímalo by ma, či tu náhodou nie je nejaký človek, čo sa v tom viac vyzná a nepočul už o boji takýmto štýlom. 
Re: Dva meče
OT: vedieš zaujímavé debaty 
-
vendo
Guru
- Kontaktovať používateľa:
imo sa urcite take nieco najde, ale budu to mensie mece, predsa len tie vacsie vazili dobrych par kil a mat jeden v kazdej ruke 
No ja mám doma veľmi dobrú a obsiahlu knihu o histórii šermiarstva, ale teraz som mimo SK a preto moja odpoveď bude len po pamäti.
Myslím, že najmä nemecká škola šermu vychádzala okrem ich meisterstucku obojručného meča s bojom meč + dýka, resp tesák.
Možno by som našiel aj nejaký odstavec o boji s dvoma mečmi ale určite to nie je niečo čo je typické pre akúkoľvek školu. Meč bol viac symbol ako reálna zbraň a po tom čo sa začalo šermu viac odborne venovať ho pomerne rýchlo vystriedal kord nakoľko sek nie je tak efektívny pohyb ako bodnutie. Druhý meč by bol držaný vždy v jednej slabšej ruke (pravák - v ľavej vice versa) a tým pádom by sa jeho pohyb obmedzil na vykrývanie útokov prípadne jednoduché útočné výpady a na túto činnosť je vhodnejšia dýka resp. štít čo dokumentuje oveľa rozpracovanejšie podanie v šermiarskych školách.
Čo sa týka jednotiek neverím v akúkoľvek regulérnu jednotku vyzbrojenú dvoma mečmi a čo sa týka nejakých špeciálnych gardových jednotiek asi tiež nie ak nehovoríme o nejakom záložnom meči.
@vendo: Pár historických mečov som v ruke držal a ver mi, ak sú teda správne vyvážené ich váhu skoro vôbec nevnímaš. Samozrejme klasické meče, žiadne oboj alebo jedenapolručáky.
Inak veľmi zaujímavá téma a pokusím sa ešte niečo zistiť.
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Clausewitz čosi píše ale ako sám hovorí:
And, as I've said before, my experience in two-sword fighting mostly consists of being ignominiously whacked by my practice partners.
Je to neefektívne oproti meč+dýka.
A practical guide to fighting with two long-bladed swords
Myslím, že najmä nemecká škola šermu vychádzala okrem ich meisterstucku obojručného meča s bojom meč + dýka, resp tesák.
Možno by som našiel aj nejaký odstavec o boji s dvoma mečmi ale určite to nie je niečo čo je typické pre akúkoľvek školu. Meč bol viac symbol ako reálna zbraň a po tom čo sa začalo šermu viac odborne venovať ho pomerne rýchlo vystriedal kord nakoľko sek nie je tak efektívny pohyb ako bodnutie. Druhý meč by bol držaný vždy v jednej slabšej ruke (pravák - v ľavej vice versa) a tým pádom by sa jeho pohyb obmedzil na vykrývanie útokov prípadne jednoduché útočné výpady a na túto činnosť je vhodnejšia dýka resp. štít čo dokumentuje oveľa rozpracovanejšie podanie v šermiarskych školách.
Čo sa týka jednotiek neverím v akúkoľvek regulérnu jednotku vyzbrojenú dvoma mečmi a čo sa týka nejakých špeciálnych gardových jednotiek asi tiež nie ak nehovoríme o nejakom záložnom meči.
@vendo: Pár historických mečov som v ruke držal a ver mi, ak sú teda správne vyvážené ich váhu skoro vôbec nevnímaš. Samozrejme klasické meče, žiadne oboj alebo jedenapolručáky.
Inak veľmi zaujímavá téma a pokusím sa ešte niečo zistiť.
//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Clausewitz čosi píše ale ako sám hovorí:
And, as I've said before, my experience in two-sword fighting mostly consists of being ignominiously whacked by my practice partners.
Je to neefektívne oproti meč+dýka.
A practical guide to fighting with two long-bladed swords
- Prílohy
-
- digras14.gif
- Di Grassi figure 15
- (11.48 KiB) 250 stiahnutí
Vďaka pekne za info
Ten link je zaujímavé čítanie, idem sa doň pustiť.
Pokúsim sa to zhrnúť:
a) je to nesmierne ťažké pretože ako som spomenul človek by musel byť obojručný
b) nepoužívalo sa to vo vojnách, je to len "akademická" záležitosť
c) scéna, keď hrdina zoberie meč po zabitom nepriateľovi do druhej ruky a potom s ním bojuje je mimo realitu
d) prakticky akékoľvek brnenie protivníka znemožňuje efektívne využitie oboch mečov, to sa už viac oplatí obojručný meč
e) celkove obe ruky musia zvládnuť defenzívu aj ofenzívu a obe musia zvládať aj plynulý prechod z jednej fázy do druhej
V celom článku sa nesie podtón ako neefektívne to je oproti meč+dýky, meč+štít alebo obojručnému meču.
a) je to nesmierne ťažké pretože ako som spomenul človek by musel byť obojručný
b) nepoužívalo sa to vo vojnách, je to len "akademická" záležitosť
c) scéna, keď hrdina zoberie meč po zabitom nepriateľovi do druhej ruky a potom s ním bojuje je mimo realitu
d) prakticky akékoľvek brnenie protivníka znemožňuje efektívne využitie oboch mečov, to sa už viac oplatí obojručný meč
e) celkove obe ruky musia zvládnuť defenzívu aj ofenzívu a obe musia zvládať aj plynulý prechod z jednej fázy do druhej
V celom článku sa nesie podtón ako neefektívne to je oproti meč+dýky, meč+štít alebo obojručnému meču.