Cesta zivotom (IT oblasť)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Coaldog
Amateur
Amateur

Cesta zivotom (IT oblasť)

Príspevok od používateľa Coaldog »

Pekne zdravím, nedávno som oslavoval 15 a tak som si vlastne uvedomil, že vlastne ani veľmi neviem, ako by som chcel životom kráčať a preto som sa rozhodol, že si urobím niečo ako roadmapu (imaginárnu cestu ktorej sa budem pridržiavať), podľa ktorej by som sa snažil získať potrebné vzdelanie, skúsenosti. Takže, ako som už uviedol, nedávno mi bolo 15, som v 1. ročníku na gympli, a rád by som sa v budúcnosti venoval IT, najlepšie nijakému programovaniu, no netúžim ísť nejako veľmi na výšku, kedže viem, že väčšina slovenských vysokých škôl nestojí za veľa(štúdium v zahraničí by som aj zvážil). Budem rád za akékoľvek užitočné rady do života, uvítam aj napríklad približný postup, ako sa postupne učiť programovacie jazyky (Myslím, že by som mal začať asi základmi Pascalu, preto som sa tomu asi pred týždňom začal venovať). Taktiež nie som proti jazykom, angličtinu mam vcelku rád, a nemčinu sa pomaly začínam učiť ako 2. jazyk. Za všetky vaše rady vam ďakujem už teraz.

Hneď odpoveď na prvú otázku, šiel som na gympel pre to, že výšku nevylučujem, ale zase sa tam ani nejako moc nehrniem ...
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Cesta zivotom (IT oblasť)

Príspevok od používateľa pinco »

Ak sa smiem spýtať, načo si šiel na gympel, keď nechceš ísť na výšku a chceš v budúcnosti pracovať v oblasti IT?
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

v prvom rade...ja som nevedel co so zivotom ani v maturitnom rocniku, nie to este v 15tich...toto este XY-krat zmenis...este ti dufam dojde ze aj na slovenskej vyske mozes dostat slusny zaklad pre it...zaklad, teda to podstatne ziskas samostudium, ziadna skola nie je lievik ktora ti naleje rozum do hlavy
Coaldog
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Coaldog »

A vedel by si mi aspoň načrtnúť, ako by som asi mal pri samoštúdiu postupovať? (nejaké tie základne veci, ktorých sa mám pridržiavať, napr. čo sa oplatí učiť a čo nie)
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

pokiaľ máš gymplel tak choď na výšku. Ľahšie si potom nájdeš uplatnenie. A pokiaľ sa budeš programovaniu venovať aj na strednej tak nebudeš mať na výške probém
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

Coaldog napísal:A vedel by si mi aspoň načrtnúť, ako by som asi mal pri samoštúdiu postupovať? (nejaké tie základne veci, ktorých sa mám pridržiavať, napr. čo sa oplatí učiť a čo nie)
mozno by pomohla nejaka brigada.ja co som tu cital tak sa stazovali ze ich skola nic dolezite nenaucila museli si najst pracu a tam pochytili skusenosti a prax ktora je nutna.
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

však to je jasné... tu o tom popísali kopu. treba trochu pohľadať.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No radiť, ako sa venovať samoštúdiu, je trochu neobvyklé, keďže preto sa to volá samoštúdium, aby si si všetko zistil sám :D

Každopádne je dobré, že si začal s Pascalom - naučíš sa pri ňom základy procedurálneho programovania a algoritmicky myslieť. Keď budeš mať už celý Pascal v rukáve, môžeš prejsť k objektovo orientovanému programovaniu, ku ktorému si ale budeš musieť naštudovať ešte ďalšiu teóriu, keďže je to už o niečom inom.

Jazyky, ktoré sa vyžadujú a je po odborníkoch dopyt, sú hlavne asi C++, Java, .NET a PHP + je dobré ovládať aj nejaký skriptovací jazyk, napr. Python.

Pokiaľ sa budeš samoštúdiu venovať dostatočne intenzívne, je možné sa presadiť aj bez titulu :wink:
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

to je asi tá najväčšia kravina čo som počul. Že stanovím si cestu a tou pôjdem. Veď máš 15, nevieš o tom absolútne nič. Keď zistíš o dva či tri roky že ťa to nebaví, stále tou cestou pôjdeš? A ako si vlastne prišiel na to, že chceš byť programátor? Lebo je to cool v dnešnej dobe? Musím sa smiať. A ešte ideš aj zhadzovať slovenské vysoké školy, napriek tomu že máš 15 a nemáš ani poňatia čo a ako chodí na výškach. Taká STU je čo sa týka informatiky veľmi dobrá, určite lepšia než veľa zahraničných škôl. Skús najprv trochu dospieť a potom si vyberať životnú cestu, lebo inak sa ti môže stať že tá cesta nebude viesť nikam
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Son-Goku napísal: mozno by pomohla nejaka brigada.ja co som tu cital tak sa stazovali ze ich skola nic dolezite nenaucila museli si najst pracu a tam pochytili skusenosti a prax ktora je nutna.
ked ides na srackovu vysoku skolu v hornej dolnej kde je najvyssi titul inzinier a to len preto, ze Ta tam zobrali bez skusok tak necakaj, ze Ta ta skola nejako extra pripravi do buducnosti. U vysokej skoly su podla mna celkom dolezite 2 faktory - nevyberat si cestu najmensieho odporu, tazsia skola ma vacsinou lepsie renome a rozhodne aj viac nauci, druha vec je vyhodit si z hlavy, ze po skonceni vysky sa za Tebou vsetci roztrhaju a budes zarabat statisice uz od nastupu.
Ja osobne si myslim, ze bez studia na vysokej by som v programatorskej praxi nemal co robit ( kedze uplne vsetko co teraz v praci vyuzivam ma naucila len a len vysoka ), cely prvak som akurat tak zistol co vsetko vlastne neviem a osobne si myslim, ze ak chce niekto robit seriozneho programatora mal by mat aspon bc. z oboru ( ano mozu byt aj sikovni ludia co maju len strednu, ale vyhdou vysokej v tomto smere je, ze da siroky rozhlad o technologiach a teorii informatiky )
P.S. pripajam sa k tomu, slovenskym vysokym sa netreba smiat. sice nemaju take silne meno ako Bristol alebo MIT, ale to je len tym, ze nemaju rovnako vela penazi a rovnaku uroven vedy ( ktora by aj mohla byt keby sa vsetky prachy neliali do "modernych" studii typu sociologia). Meno skoly sa len pramalo odvija od vyuky na nej a to. ze napr. spominana STU nie je v prvej 5 najlepsich skol na svete neznamena, ze su tam blbi ludia a ze sa tam clovek nic nenauci. A plati to aj z druhej strany, za to ze odidem do zahranicia a vydrbem miliony za skolne to automaticky neznamena, ze sa naucim nieco rozumne.
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

ja len dodam ze programovanie je velmi tazka profesia, kto tvrdi opak tak asi v zivote nenapisal riadok kodu
sam mam niekolkorocne skusenosti + moji obaja rodiacia pracuji dlhe roky v IT(obaja)

ja sam som pracoval niekolko rokov ako programator a aj ked ma to bavilo, tak som sa rozhodol aj napriek momentalne nizsiemu prijmu sa vydat inou cestou(aj ked stale IT) kde mam ovela menej stresu

ps:vysoke skoly su take kvalitne kolko sa mienis ucit, nikto ta na vyske k nicomu nutit nebude, je to len a len o tom co ty chces
Napísať odpoveď