urcite sa to oplati,blizzard to robi tak aby si sa co najrychlejsie preexpil cez content ktory uz je stary,nehovoriac o tom ze prerobili dost stareho sveta cize to expenie od 1-60 bude urcite zaujmavejsie a zabavnejsie...okrem ineho tiez prerobili tie talent stromy aby boli viac friendly na expenie,mas viac abilit,nie je to taka nuda atd,cize ak nezacat teraz tak uz nikdy:)Stixx napísal:Aha dakujem tak to sa mi asi neoplati zacinat co
Všetko o World of Warcraft, datadisky, addony, patche...
Re: Všetko o World of Warcraft, datadisky, addony, patche...
Okej dakujem za info.Este sa spitam na ktorom servri mam zacat hrat aby tam bolo co najviac slovakov-cechov pretoze anglicky viem iba zaklady tak aby som si s niekym v hre aj pokecal
A este treba objednat hru alebo si to mozem aj niekde stiahnut a zaplatit ucet hned cez kreditku lebo by som najracej zacal uz cezvykend
A posledna otazocka oni tam tu grafiku upravuju? Lebo tie prve diely co ja zacnem hrat su dost stare ...
1) pravdepodobne sa da kupit digitalna kopia cez http://eu.battle.net/en/Stixx napísal:Okej dakujem za info.Este sa spitam na ktorom servri mam zacat hrat aby tam bolo co najviac slovakov-cechov pretoze anglicky viem iba zaklady tak aby som si s niekym v hre aj pokecalA este treba objednat hru alebo si to mozem aj niekde stiahnut a zaplatit ucet hned cez kreditku lebo by som najracej zacal uz cezvykend
A posledna otazocka oni tam tu grafiku upravuju? Lebo tie prve diely co ja zacnem hrat su dost stare ...
2)Burning blade-aliancia,Drak'thul-horda ale odporucal by som sa ucit anglictinu,nie len ze ti to pomoze aj v RL,lepsie si uzijes hru a nepripojis sa ku skupine nie velmi oblubenych cesko-slovenskych hracov ktori si rozpravaju po slovensky/cesky vsade lebo si myslia ze ked je ich tam vela tak mozu,koli takymto hracom sa stala z drak'thulu taka stoka ako je..
3)wowko ma nadcasovu grafiku by som povedal aj ked nie kazdemu vyhovuje(haters gona hate),kazdopadne je to 5 rokov stara hra a aj ked sem tam nieco vylepsia tak samozrejme je to viac menej to iste no,v cataclysme bude akurat novy engine vody
Pýtať sa na grafiku u Wowka může len začiatočník btw sorry za ot 
21tomy21 ved ja som zaciatocnik este som to nehral ...
-
Kok
Light Professional
v tej hre nejde o grafiku .. just sayin
prve wowko vyzeralo po grafickej stranke strasne oproti dneskajsiemu wowku... od wotlku sa v grafike vela zmenilo a urcite sa ti bude pacit nieje zasa nova ale ani stara ak mas aspon priemerny pc tak ti to pojde na high detailoch a budes to mat dost pekne
EDIT: este k tym cz sk... kolego hore napisal 2 servery obydva pvp z toho jeden drakthul kde pravladaju deti a demencia ale vsetci su cz sk ale neodporucam ti tam ist Ja som zacinal na Thunderhorne co je normal realm a pacilo sa mi tam je to dost cz sk hracov ale zas aj tyhc anglickych a inak vo woku sa za par mesiacov anglictinu ktoru budes potrebovat naucis takze nieje problem. A ak hladas dobru cz sk guildu na pokecanie aj expenie tak thunderhorn horde ma Chrocht. Byva tam online 40-70 hracov.
EDIT: este k tym cz sk... kolego hore napisal 2 servery obydva pvp z toho jeden drakthul kde pravladaju deti a demencia ale vsetci su cz sk ale neodporucam ti tam ist Ja som zacinal na Thunderhorne co je normal realm a pacilo sa mi tam je to dost cz sk hracov ale zas aj tyhc anglickych a inak vo woku sa za par mesiacov anglictinu ktoru budes potrebovat naucis takze nieje problem. A ak hladas dobru cz sk guildu na pokecanie aj expenie tak thunderhorn horde ma Chrocht. Byva tam online 40-70 hracov.
-
Andr3w
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
co ja viem ci DT nazivat prave stokou, je tam urcite vela dementnych hracov ktory ti hru akurat kazia ale narazis tam aj na fajn ludi ci cele guildy...ja hram uz odjakziva na drakthule a pokecat si po slovensky je fajn...preco by som tam nemal pisat alebo pisat len po anglicky? ked spravia nejaky cisto CZ/sk server tak by tam kazdy siel a ENG server by ostal ENG. maju to tak spanieli nemci atd...
a zober si priklad na drakthule mas top guildy ako black divison a taktiez to bolo aj za ali stranu kym nezduchli prec..ci uz dark destiny, motion atd.
s tou eng to je ale pravda, naucit sa to je velke +, ja budem ale aj tak na drakthule kde sa citim nejako tak doma aj napriek vsetkym zaporom co ma:)
a zober si priklad na drakthule mas top guildy ako black divison a taktiez to bolo aj za ali stranu kym nezduchli prec..ci uz dark destiny, motion atd.
s tou eng to je ale pravda, naucit sa to je velke +, ja budem ale aj tak na drakthule kde sa citim nejako tak doma aj napriek vsetkym zaporom co ma:)
-
connecting
Novice
cawte sem asi trochu debil ale nejde mi wow uz asi 2 tizne a fur mi pise connecting a potom mi napise login server down uz nevim co mam robit preinstaloval som ho asi 3 x a stale nic mam dobri patch reamlist ........ 
Názov realmu ?
dosť by to pomohlo .
to bude pravdepodobne nejaký free server predpokladám
skor poradim nezacinaj hrat wow zbytocna strata casu a na office aj penazi 
neskor budes toho urcite lutovat uvidis
neskor budes toho urcite lutovat uvidis
bladeboy: Ja som to už oľutoval, ale konečne som sa s toho dostal. 
Dúfam že to zas nezačnem hrať.
Dúfam že to zas nezačnem hrať.
-
xH4wK
Vy ste si uz urcite v zivote zazili vela a tak mi teda povedzte chlapci, co nie je strata casu a penazi ?
''strata'' casu ako kopec inych veci,hlavne nepiste ze ste boli zavisli chlapci a strasne ste sa z toho dostali a nemozte zapnut lebo sa od toho neotrhnete 
-
xH4wK
Ako som reagoval na par ludi na sectore ktory mali blbe pripomienky na hracov wow ... tak to postnem aj sem.. len aby sa nepovedalo
Kedze sa tam vela ludi zacalo obuvat do pribehu a jeho odtrhnutia od standardu Warcraft III atd... takze ak by niekto mal zaujem sem napisat aka strata casu je wowko alebo nieco podobne, nech si precita riadky nizsie.
--
WoW je hra, nie film natoceny podla knihy
Vo WoW sa rozhodli pridavat nejake dodatky k povodnemu pribehu, zmeny ktore hracov zaujmu, aj ludi ktory knihy necitali ale aj tych ktory poznaju povodny warcraft naspamet. Preco by mal niekto kvoli tomu odsudzovat hru ako taku ?
Co mate proti gameplay - teda, kto z vas hral WoW na ofiku a teraz sa stazuje na gameplay, nebude to len preto ze ste svoju classu hrat nevedeli ani sa nesnazili a potom sa stazujete kvoli vlastnemu failu ? Alebo tym ze ste hrali na free kde nefunguje poriadne ani stipka veci ako na ofi, kde nemate ziadny support, komunitu len deti ktore nevedia vo co go a kazdy z nich je hrdina ?
Kedze predpokladam ze ludia nehraju wow kvoli grafike tak mi ukaz hru ktorej gameplay prilakal 12 000 000 aktivnych hracov, asi to nebude len tak.
Ako v kazdej hre kto si najde viac casu tak v nej bude lepsi -v tomto pripade ma lepsi equip viac penazi atd...- kto ma mozog dokaze vymyslat taktiky pochopi mechanizmus hry, vsimavi ludia sa v guilde hodia pri prinasani novych napadov, kreativite sa medze nekladu, v tejto hre si mozu ludia velmi dobre precvicit schopnosti ktore mozu byuzit aj v realnom zivote (ci uz vedenie ludi, sposoby efektivnej komunikacie, logicke myslenie, vsimavost, flexibilita atd), ale toto uz bolo spominane viac krat. Povedzte mi este ako vyuzijete strielanie v CS alebo inych FPS hrach ?
Umenie je poznat svoju classu a vediet rychlo a efektivne reagovat na kazdu akciu, to chce aj rychle reflexy a vediet sa rychle rozhodnut, pripadne mat takeho leadra, to je potom zaroven aj zabava zachranovat situaciu, progress je najkrajsia vec v PVE, first kill potom sladka odmena, viete ze aj vy steboli sucastou toho boja viete ze aj vy ste pomohli ku killu, samozrejme zo slackermi v raide sa taketo veci robit nedaju, ludia ktoru chcu len equip a nic ine ich nezaujima su fakt v guilde na dve veci...
Nechcem teraz hovorit ze kazdy by mal hrat wow, je to len hra ale prinasa viac pozitiv ako negativ pre ludi ktori ju hraju. Osobne po celom dni v praci za PC (Riesime relativne komplexne a ine problemy kazdy den) mi velmi dobre padne vyblaznit sa vo wow, vypustit starosti, vylepsit svoju postavu nech mozem pomoct guilde pri dalsom progresse, pripadne si zahrat pvp zanadavat na roguny *stunlock* (som mag), spravit nejaky ten achiev, atd atd... kopa moznosti co sa da v hre robit.
A nepaci sa mi ked niekto na nejakom sectore globalizuje a nazyva mna a vsetkych hracov zavislakov ktory hraju hlupu hru ktora je zle spravena atd atd... predsa chodim do prace, chodim von z kamaratmi, rad jazdim na svojom aute, mam svoj vlastny zivot, chcem vidiet co robite vy chlapci a dievcata ktory vsetkych hracov WoW neustale urazate, ako aj celkovo odsudzujete celu tuto hru ! Sedite za svojim monitorom ako velky hrdinovia, hateri ktory whinuju na kazdu hru ktoru nevedia hrat alebo si nemozu dovolit ? ja uz fakt neviem.
Velmi rad zaplatim za takuto hru, pretoze viem ze platim za podporu, za zlepsovanie podmienok v hre, platim ludi a vyvojarsky team, platim si Gm v hre, platim si neustavajucu zabavu. Vlastnim mozno stovky dalsich hier a nerobi mi problem si kupit dalsie.
Kedze sam pracujem tak viem ze peniaze ktore dostavam idu od mojho zakaznika, robim svoju pracu dobre aby bol zakaznik spokojny, preto si cenim aj pracu inych !
Netreba sa pozerat len na hru ako celok ale aj to co stoji za nou. Troska skromnosti ludia.
Som ochotny sa stavit ze o grafike tu whinuju ludia ktori hraju CS 1.6...
WoW nie je o grafike, ako tu uz bolo via krat povedane, nie kazda hra stavia len a len na grafiku... grafika vo wow je proste nadcasova, vydrzi dlho, neomrzi, nenudi, perstofarebna, potesi zrak... nie ako vacsina novych hier..
Osobne mam vykonne pc a hravam aj najnovaie gamesy, nie len wow... hry ma bavia, no stale sa rad vratim do wow kde si pokecam z ludmi a kamaratmi, zabehnem na raid, zahram pvp...
Wow neznamena ze kazdy hrac je totalne zavisly a ani neje nepije len aby mohol hrat ... to je nezmysel...
Vsade sa najde extremista, a kedze tu je 12 mil. hracov tak tu sa ich mozno najde o nieco viac ako pri nejakej ineh hre, netreba odsudzovat hru, ale len dotycnych ludi.
Na cata sa tesim, bude to velka zmena na ktoru vela hracov caka.
Poskytnem dalsie argumenty na vase detinske osocovanie a reci, pretoze tato hra sa podarila a potvrdi vam to 12 mil. dalsich ludi.
Ja nechodim do inych tem a neosocujem ine hry ktore niekto hra, tak preco to par ludi robi hracom co hraju WoW ? par krat som z wow skoncil, ale vratil som sa, pretoze som sa vyslovene nudil. Ak v zivote nebudem mat na wow cas, tak s tym znova prestanem a ked sa cas najde, znova zacnem... proste ako sa mi chce
--
Mimochodom, na takychto veciach museli teda riadne zapracovat, z fora nasej guildy som si precital nasledovne a fakt sa to dobre citalo
)
--
WoW je hra, nie film natoceny podla knihy
Vo WoW sa rozhodli pridavat nejake dodatky k povodnemu pribehu, zmeny ktore hracov zaujmu, aj ludi ktory knihy necitali ale aj tych ktory poznaju povodny warcraft naspamet. Preco by mal niekto kvoli tomu odsudzovat hru ako taku ?
Co mate proti gameplay - teda, kto z vas hral WoW na ofiku a teraz sa stazuje na gameplay, nebude to len preto ze ste svoju classu hrat nevedeli ani sa nesnazili a potom sa stazujete kvoli vlastnemu failu ? Alebo tym ze ste hrali na free kde nefunguje poriadne ani stipka veci ako na ofi, kde nemate ziadny support, komunitu len deti ktore nevedia vo co go a kazdy z nich je hrdina ?
Kedze predpokladam ze ludia nehraju wow kvoli grafike tak mi ukaz hru ktorej gameplay prilakal 12 000 000 aktivnych hracov, asi to nebude len tak.
Ako v kazdej hre kto si najde viac casu tak v nej bude lepsi -v tomto pripade ma lepsi equip viac penazi atd...- kto ma mozog dokaze vymyslat taktiky pochopi mechanizmus hry, vsimavi ludia sa v guilde hodia pri prinasani novych napadov, kreativite sa medze nekladu, v tejto hre si mozu ludia velmi dobre precvicit schopnosti ktore mozu byuzit aj v realnom zivote (ci uz vedenie ludi, sposoby efektivnej komunikacie, logicke myslenie, vsimavost, flexibilita atd), ale toto uz bolo spominane viac krat. Povedzte mi este ako vyuzijete strielanie v CS alebo inych FPS hrach ?
Umenie je poznat svoju classu a vediet rychlo a efektivne reagovat na kazdu akciu, to chce aj rychle reflexy a vediet sa rychle rozhodnut, pripadne mat takeho leadra, to je potom zaroven aj zabava zachranovat situaciu, progress je najkrajsia vec v PVE, first kill potom sladka odmena, viete ze aj vy steboli sucastou toho boja viete ze aj vy ste pomohli ku killu, samozrejme zo slackermi v raide sa taketo veci robit nedaju, ludia ktoru chcu len equip a nic ine ich nezaujima su fakt v guilde na dve veci...
Nechcem teraz hovorit ze kazdy by mal hrat wow, je to len hra ale prinasa viac pozitiv ako negativ pre ludi ktori ju hraju. Osobne po celom dni v praci za PC (Riesime relativne komplexne a ine problemy kazdy den) mi velmi dobre padne vyblaznit sa vo wow, vypustit starosti, vylepsit svoju postavu nech mozem pomoct guilde pri dalsom progresse, pripadne si zahrat pvp zanadavat na roguny *stunlock* (som mag), spravit nejaky ten achiev, atd atd... kopa moznosti co sa da v hre robit.
A nepaci sa mi ked niekto na nejakom sectore globalizuje a nazyva mna a vsetkych hracov zavislakov ktory hraju hlupu hru ktora je zle spravena atd atd... predsa chodim do prace, chodim von z kamaratmi, rad jazdim na svojom aute, mam svoj vlastny zivot, chcem vidiet co robite vy chlapci a dievcata ktory vsetkych hracov WoW neustale urazate, ako aj celkovo odsudzujete celu tuto hru ! Sedite za svojim monitorom ako velky hrdinovia, hateri ktory whinuju na kazdu hru ktoru nevedia hrat alebo si nemozu dovolit ? ja uz fakt neviem.
Velmi rad zaplatim za takuto hru, pretoze viem ze platim za podporu, za zlepsovanie podmienok v hre, platim ludi a vyvojarsky team, platim si Gm v hre, platim si neustavajucu zabavu. Vlastnim mozno stovky dalsich hier a nerobi mi problem si kupit dalsie.
Kedze sam pracujem tak viem ze peniaze ktore dostavam idu od mojho zakaznika, robim svoju pracu dobre aby bol zakaznik spokojny, preto si cenim aj pracu inych !
Netreba sa pozerat len na hru ako celok ale aj to co stoji za nou. Troska skromnosti ludia.
Som ochotny sa stavit ze o grafike tu whinuju ludia ktori hraju CS 1.6...
WoW nie je o grafike, ako tu uz bolo via krat povedane, nie kazda hra stavia len a len na grafiku... grafika vo wow je proste nadcasova, vydrzi dlho, neomrzi, nenudi, perstofarebna, potesi zrak... nie ako vacsina novych hier..
Osobne mam vykonne pc a hravam aj najnovaie gamesy, nie len wow... hry ma bavia, no stale sa rad vratim do wow kde si pokecam z ludmi a kamaratmi, zabehnem na raid, zahram pvp...
Wow neznamena ze kazdy hrac je totalne zavisly a ani neje nepije len aby mohol hrat ... to je nezmysel...
Vsade sa najde extremista, a kedze tu je 12 mil. hracov tak tu sa ich mozno najde o nieco viac ako pri nejakej ineh hre, netreba odsudzovat hru, ale len dotycnych ludi.
Na cata sa tesim, bude to velka zmena na ktoru vela hracov caka.
Poskytnem dalsie argumenty na vase detinske osocovanie a reci, pretoze tato hra sa podarila a potvrdi vam to 12 mil. dalsich ludi.
Ja nechodim do inych tem a neosocujem ine hry ktore niekto hra, tak preco to par ludi robi hracom co hraju WoW ? par krat som z wow skoncil, ale vratil som sa, pretoze som sa vyslovene nudil. Ak v zivote nebudem mat na wow cas, tak s tym znova prestanem a ked sa cas najde, znova zacnem... proste ako sa mi chce
--
Mimochodom, na takychto veciach museli teda riadne zapracovat, z fora nasej guildy som si precital nasledovne a fakt sa to dobre citalo
Kód: Vybrať všetko
Originally Posted by Bashiok (Source)
We've previously unveiled some of the stat changes that are coming with Cataclysm, including stat alterations, stat removals, or changes to how they're obtained. This is an update to that preview intended to explain the actual changes and to detail what everyone will be seeing on their characters.
Stat Changes
Stamina - Due to the assigning of Strength, Agility, and Intellect, non-plate wearers have more Stamina than before. Health pools are now much closer between plate-wearers and other classes.
Spirit - This stat should only be found on healing gear. Non-healing casters have other systems in place to regenerate mana.
Intellect - Intellect now grants Spell Power and increases your Critical Strike chance with spells.
Haste - Haste should now be more attractive for melee classes by allowing them to recover resources such as rage, energy, and runes more quickly. Our intention is for Haste to let you "do stuff" more often.
Parry - Parry provides the same avoidance as Dodge, and you'll receive a percentage of your strength as Parry Rating.
Mastery - This is a new stat that will allow players to become better at whatever makes their chosen talent tree cool or unique. It's directly tied to talents, so what you gain from improving this stat is entirely dependent upon your class and the talent specialization you choose. We’ll talk more about specific Mastery benefits in the future.
Armor - The amount of bonus Armor received per stat point on items has been drastically reduced, and Armor is no longer given by Agility. In addition, Armor now better mitigates differences among Armor types so that protection from mail, leather, and cloth is much closer to that of plate.
Resilience - This now only affects damage done by players and their pets. It will not impact crit chance, crit damage, mana drains, or other such effects.
Removed From Items
Attack Power - This stat is rarely present on items, although it is derived from other stats. Strength and Agility, which are present on items, grant the appropriate amount of Attack Power (generally 2 Attack Power per point of Strength or Agility) depending upon which stat a particular class favors.
Block Rating - Block has been redesigned to scale better. Blocked attacks will simply hit for 30% less damage. Block Rating is no longer given out directly as a stat. Instead, Mastery for Protection paladins and Protection warriors increases the chance to block.
Spell Power - Spell Power is no longer present on most items. Instead, as mentioned above, Intellect now grants Spell Power. One exception is that caster weapons still have Spell Power. This allows us to make weapons proportionately more powerful for casters in the same way they are for melee classes.
Armor Penetration - This stat is no longer present on items. Armor Penetration still exists in talents and abilities.
Shield Block Value - There are some effects that increase the Block value by a percentage, but this does not exist as a stat.
Removed From the Game !!!!
MP5 - This stat no longer exists in the game. Holy paladins and Restoration shaman have been redesigned to benefit from Spirit.
Defense - Defense is now removed from the game. Tanking classes will become uncrittable versus creatures by shifting into Defensive Stance, Blood Presence, or Bear Form, or by using Righteous Fury.
Spell Ranks - Spell ranks now cease to exist. All spells have one rank and will scale appropriately by caster level. The levels at which you can learn certain spells have been changed in order to fill in some of the gaps, and there are many new spells to learn along the way as well.
Weapon Skill - This stat will be removed from the game completely. Classes will start with all the weapon skills they need to know and will not need to improve them.
What Else You Should Know
Combat ratings - Ratings are much harder to "cap out" at maximum gear levels. Ratings are steeper in Cataclysm, and creatures in later tiers of content will be harder to hit or crit, similar to how level-83 mobs are harder to hit or crit than level-80 mobs.
Reforging - This new itemization customization feature allows you to partially change the stats on an item. You can reduce the value of an existing stat on an item, and add an equivalent amount of another stat that was not already present on the item. This makes it far easier to reach important thresholds like the Hit Rating and Expertise Rating caps.
>>> Skvele se to cte, proste krasne opravujou co WOTLK posral <<<-
Janio
Zablokovaný
- Kontaktovať používateľa:
Strata času a peňazí, záleží pre koho... Niekto rád maľuje, ja keďže maľovať neviem to pokladám za stratu času... Tak isto to je aj s tým keď ho to napĺňa-ukľudnuje tak prečo nie ? Ak to tak vezmeš strata času je potom všetko... Preto treba svoj čas pre seba využiť čo najefektívnejšie...
Súhlasím s hawkom dnes som asi po roku zase čakal hrať wow... (neskončil som pretože som bol závislý)
No a ten kto píše že je rád že prestal pretože tam sedel celé dni je jeho problém keď sa nevie od toho odtrhnúť...
Čo ma na wow naozaj sere je že wow prestavaju hrať hráči (pretožo po čase omrzí a každí si dá pauzu) a preto blizz vymýšla sprostosti ako n elf - mage, tauren - pala kde to vôbec nesúvisí z históriou... a ešte že pomaly každý týždeň je nová sezóna akurát získam new eqip, sockety, enchanty a bum môžem ísť od začiatku...
Súhlasím s hawkom dnes som asi po roku zase čakal hrať wow... (neskončil som pretože som bol závislý)
No a ten kto píše že je rád že prestal pretože tam sedel celé dni je jeho problém keď sa nevie od toho odtrhnúť...
Čo ma na wow naozaj sere je že wow prestavaju hrať hráči (pretožo po čase omrzí a každí si dá pauzu) a preto blizz vymýšla sprostosti ako n elf - mage, tauren - pala kde to vôbec nesúvisí z históriou... a ešte že pomaly každý týždeň je nová sezóna akurát získam new eqip, sockety, enchanty a bum môžem ísť od začiatku...
-
xH4wK
Mimochodom, 4.0.1 je out, hral som to a je to super (Moj subjektivny nazor)
Patch je dost objemny ... okolo 5.5GB zaklad, + toto co vidite dole je dalsich 1.5GB co sa stahuje dodatocne.
Patch je dost objemny ... okolo 5.5GB zaklad, + toto co vidite dole je dalsich 1.5GB co sa stahuje dodatocne.
To wowko už viac zničiť ani nemohli, v icc som ako hunter dával cez 12k dmg teraz nedám viac ako 4k, čo sa PvP týka, dk mi dal cez 20k crit, rogue ma zneškodnil, ešte ani neskončil duration toho prvého stúnu (zo stealthu) hoci mám 1k resilience presne ako pred tým. A to nehovorím o warlockovi ktorý stačí keď sa na mňa škaredo pozrie a už som mŕtvy. Neviem o čo im išlo keď pracovali na tomto patchu, každopádne podľa mňa totálne zničili hru, ja mám pocit, ako keby som hral niečo úplne iné.
CRAP
CRAP
Mne sa tento patch celkom páči až na niekoľko maličkostí (moja classa sub rogue) a samozrejme ten burst je teraz málinko prehnaný lenže tento patch sa bude ešte toľko upravovať. Nastala podobná situácia ako pri prechode na wotlk 3.0.0 podobný patch takže treba čakať na dolaďovanie to je všetko.