Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
mna len vzdy fascinuje to, ze ked sa niekto stane papezom, tak razom ako keby mavnutim carovneho prutika sa z obycajneho cloveka stane "nadclovek" na urovni svatca alebo poloboha, ktoreho davy veriacich fanaticky obdivuju, zboznuju a zacinaju sa vytvarat povery o tom, ze vie zazracne liecit a podobne blbosti...ale o tych veciach, ako ze ten isty clovek nosil nacisticku uniformu, tak na to sa zabuda..
-
Janio
Zablokovaný
- Kontaktovať používateľa:
Pinco - Prečo ? Prečo by mal človek ako lubo do mňa rýpať keď v diskusii sa ani nevyjadri ? Pretože je veriaci a sa mu nepáčia moje poznámky ? (nemyslím konkrétne príspevok ktorý si citoval, bol napísaný v návale hnevu) Ak som ťa naštval tak sry... proste mne ako ateistovi tieto reči prídu na smiech(zem je stredom vesmíru, zem je plocha doska atď...), no nechávam si ich pre seba, ale taký lubo je veľmi "múdry" (taktiež nie len on, ale aj každí veriaci (Tam kde bývam som známi ateista už, len z toho dôvodu že bývam na dedine a každý každého pozná... Vystupoval som z autobusu a jedna pobožná baba na mňa povedala "No už ide ten satanista" Ja niečo také by som nikdy nepovedal a už vôbec nie kvôli viere tak isto ako jaj: - Ateizmus je cesta k fašizmu ? TO čo je za kktina ? A môžem o tom písať ďalej napr. kaplan mi povedal že ak nemám žiadnu vieru tak som zviera, a keď som sa ho spýtal či on zviera nie je tak povedal "Ja idem s bohom ja zviera nesom" Takže asi tak
A na tej vete ktorú si zvyraznil nie je nič zlého... Čo si vymyslia keď napr. objavíme ďalšiu planétu kde je život (vyspelí), alebo keď im vyvrátime ďalšie veci ? Čo si vymyslia ? Buď to budú meniť a ututlávať ako doteraz, alebo to skončí tak ako predchádzajúci bohovia pred nim Zeus atď... Viem že ten deň príde keď veda bude tak vyspelá že cirkev zmetie (a dúfam že sa toho dňa dožijem)
Silmarill vytrhuješ mi slová z kontextu, ja sa považujem za trošku sčítaného človeka a veci ktoré vraví cirkev sú mi smiešne a beriem to ako dristy... Či ty myslíš že Zem je doska ? Alebo že v oblakoch je nebo ? Ja si to nemyslím upália ma teraz ? Ak nie tak môžeme povedať že vraveli dristy (pretože to už dávno vyvrátili)takže ľudí v minulosti upaľovali z vlastnej nevedomosti
// Dokiaľ som napísal príspevok tak sa vyjadril slávny Lubo
No bije ma život, vieš ja sa nemodlím a nepadá mi z nebe pečené mäso ako mojžišovy a tebe, stačí ti večer sa pomodliť a všetko sa samo vyrieši že
/// Asi som týmto príspevkom urazil ďalšieho karma onanistu že
A na tej vete ktorú si zvyraznil nie je nič zlého... Čo si vymyslia keď napr. objavíme ďalšiu planétu kde je život (vyspelí), alebo keď im vyvrátime ďalšie veci ? Čo si vymyslia ? Buď to budú meniť a ututlávať ako doteraz, alebo to skončí tak ako predchádzajúci bohovia pred nim Zeus atď... Viem že ten deň príde keď veda bude tak vyspelá že cirkev zmetie (a dúfam že sa toho dňa dožijem)
Silmarill vytrhuješ mi slová z kontextu, ja sa považujem za trošku sčítaného človeka a veci ktoré vraví cirkev sú mi smiešne a beriem to ako dristy... Či ty myslíš že Zem je doska ? Alebo že v oblakoch je nebo ? Ja si to nemyslím upália ma teraz ? Ak nie tak môžeme povedať že vraveli dristy (pretože to už dávno vyvrátili)takže ľudí v minulosti upaľovali z vlastnej nevedomosti
// Dokiaľ som napísal príspevok tak sa vyjadril slávny Lubo
Aký Boh zabil 2 milióny ľudí?ephramko napísal:zabudol si dodat, ze podla biblie satan zabil 10 ludi...a boh viac ako 2 miliony...slobodna vola, ze
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
haha11 - on asi myslel v starej zmluve...ale tam je pravda že kliatbu vyhubením vykonávali ľudia, niekedy anjeli, niekedy oheň...
Boh je so svojimi činmi v Starom zákone oproti vyčíňaniu cirkvi doslova roztopašné zvieratko.Aký Boh zabil 2 milióny ľudí?Predsa to spôsobila cirkev a jej hlavný predstavitelia. Nezamieňaj Boha, Ježiša s cirkvou a stredovekými rádmi usilujúcimi udržať moc.
To už tak raz býva, žiaci často zvyknú prekonať svojich učiteľov.
haha11 ty si necital nikdy stary zakon? nepocul o sodome a gomore? o potope?
2 miliony ludi to je velmi malo na zlociny cirkvy...kolko ludi ma na svedomi cirkev, to sa uz ani zratat neda...
dnes som sa dozvedel od mojej babky, ze v banskobystrickom kraji cirkev odvolala viac ako 70 fararov z jednotlivych far...nevedno preco...
zaujimavostou je, ze jeden farar co zil v takej fare, ze to bol najvacsi dom v celej dedine, tak ho pridelili na faru niekde v horach na kopaniciach, tak sa z toho psychicky zrutil a momentalne je hospitalizovany na oddeleni psychiatrie...

dnes som sa dozvedel od mojej babky, ze v banskobystrickom kraji cirkev odvolala viac ako 70 fararov z jednotlivych far...nevedno preco...
Si trapko, moj nazor som vyjadril v karme, co je na tom? Preco ju nedokazes prezut? Nejak sa uz cez to dostan sam ,nebudem ti s tym pomahat.Janio napísal:Pinco - Prečo ? Prečo by mal človek ako lubo do mňa rýpať keď v diskusii sa ani nevyjadri ? Pretože je veriaci a sa mu nepáčia moje poznámky ? (nemyslím konkrétne príspevok ktorý si citoval, bol napísaný v návale hnevu) Ak som ťa naštval tak sry... proste mne ako ateistovi tieto reči prídu na smiech(zem je stredom vesmíru, zem je plocha doska atď...), no nechávam si ich pre seba, ale taký lubo je veľmi "múdry" (taktiež nie len on, ale aj každí veriaci (Tam kde bývam som známi ateista už, len z toho dôvodu že bývam na dedine a každý každého pozná... Vystupoval som z autobusu a jedna pobožná baba na mňa povedala "No už ide ten satanista" Ja niečo také by som nikdy nepovedal a už vôbec nie kvôli viere tak isto ako jaj: - Ateizmus je cesta k fašizmu ? TO čo je za kktina ? A môžem o tom písať ďalej napr. kaplan mi povedal že ak nemám žiadnu vieru tak som zviera, a keď som sa ho spýtal či on zviera nie je tak povedal "Ja idem s bohom ja zviera nesom" Takže asi tak
// Dokiaľ som napísal príspevok tak sa vyjadril slávny LuboNo bije ma život, vieš ja sa nemodlím a nepadá mi z nebe pečené mäso ako mojžišovy a tebe, stačí ti večer sa pomodliť a všetko sa samo vyrieši že
V teme som sa vyjadril ovela viac ako ty, a nechce sa mi znova omielat to iste dookola, mam tu dost dlhe prispevky, a je ich tu pomerne dost, len listuj o par stran do zadu.
Vies o mne hovno, ale beries si ma do ust, a trepes dristy, co viac ti mam na to povedat, ty satanista
Kašlite nato, alebo si to riešte cez SS.
Toto je celkom problém, príde sem niekto nový a začína (prirodzene) témy, ktoré sa tu už mnohokrát riešili. Podľa mňa ale nie je celkom kóšer ho odkazovať na prečítanie celej diskusie, veď to sa nedá prečítať všetko.
Toto je celkom problém, príde sem niekto nový a začína (prirodzene) témy, ktoré sa tu už mnohokrát riešili. Podľa mňa ale nie je celkom kóšer ho odkazovať na prečítanie celej diskusie, veď to sa nedá prečítať všetko.
tak to chodi, ked tu administratori mazu temy a davaju ich do takychto vseobecnych tem kde je milion prispevkov...
Perfektný článok o tom, že veda a náboženstvo k sebe jednoducho nepasujú:
Věda a víra nejsou v rozporu? Leda ve snu
Mezi intelektuály, filosofy i vědci z řad věřících i nevěřících lze běžně zaslechnout názor, že náboženství a věda nejsou spolu vzájemně v rozporu. Říkají nám, že se jedná o dva různé obory, které spolu nemají nic společného a které se navzájem doplňují, nikoliv vyvracejí. Jsem přesvědčený, že tento názor je mylný, věda je ve skutečnosti velký nepřítel náboženství, či obecně víry v Boha, chcete-li. A nejsem ve svém přesvědčení zdaleka osamocen. Včera na serveru USA Today vyšel článek evolučního biologa Jerryho Coyna, který považuju za natolik trefný, že si dovolím z něj ocitovat:
Coyne má na mysli, že víra málokdy přichází sama o sobě, ale v podobě náboženství je většinou zabalena do mnoha výroků a tvrzení o světě, vesmíru, o životě, jak to vše vzniklo, snaží se vysvětlovat jevy okolo nás - bohužel pro něj většinu těchto tvrzení věda již vyvrátila. Aby náboženství nebylo v rozporu s realitou, nesmělo by pronášet žádné výroky o světě, protože ten a všechno v něm (včetně lidí) je již doménou vědeckého zkoumání. Tedy například výrok, že Bůh odpovídá na modlitby a uzdravuje, je již výrok o světě a jako takový jej věda může potvrdit či vyvrátit.
Možná vás napadne namítka: Ale spousta vědců jsou přece věřící lidé. Ano, říká, Coyne. To ale neznamená, že by tyto oblasti byly slučitelné, ale pouze to, že někteří lidé jsou schopni zastávat vzájemně protichudné myšlenkové postupy. Vědec příjde ráno do práce a zapne vědecké myšlení. Jakmile z práce odpoledne odejde, vědecké myšlení opět vypne a je z něj řadový věřící. Faktem ale zůstává, že minimálně v USA je podle průzkumů mezi vědci mnohem větší procento ateistů, než u většinové populace (viz můj článek "Vzdělání, největší nepřítel víry").
Coyne Dále píše:
Jistě, říká Coyne, věda už se taky mýlila, ale na druhou stranu má mechanismy, které zajistí, že omyly budou nakonec odstraněny. Jaké mechanismy ale mají věřící, aby odlišili pravdu od fantazie?
Přesně tak, stačí se podívat na urychlovač LHC, v současnosti největší vědecký experiment na světě. Pracují v něm vědci z desítek zemí, přičemž se často jedná o země, které se politicky či nábožensky nemají příliš v lásce, všichni se ale podílejí společně na tomto experimentu ve snaze o hlubší porozumění vesmíru a jeho zákonů. Vědecký způsob zkoumání nevzešel z nějaké politické dohody, ale prosadil se na celém světě z jednoduchého důvodu: že věda prostě funguje!
Přesně!
Pozn:
Jerry Coyne je profesorem na univerzitě v Chicagu a autor výborné knihy "Why evolution is true". Jeho článek "Science and religion aren't friends" z USA Today, který jsem citoval, najdete zde.
zdroj.
Věda a víra nejsou v rozporu? Leda ve snu
Mezi intelektuály, filosofy i vědci z řad věřících i nevěřících lze běžně zaslechnout názor, že náboženství a věda nejsou spolu vzájemně v rozporu. Říkají nám, že se jedná o dva různé obory, které spolu nemají nic společného a které se navzájem doplňují, nikoliv vyvracejí. Jsem přesvědčený, že tento názor je mylný, věda je ve skutečnosti velký nepřítel náboženství, či obecně víry v Boha, chcete-li. A nejsem ve svém přesvědčení zdaleka osamocen. Včera na serveru USA Today vyšel článek evolučního biologa Jerryho Coyna, který považuju za natolik trefný, že si dovolím z něj ocitovat:
Kód: Vybrať všetko
"Jako věděc a bývalý věřící, to vidím jako nesmysl. Věda a víra jsou fundamentálně neslučitelné, přesně ze stejného důvodu, proč je racionalita a iracionalita neslučitelná. Jedná se o úplně rozdílné formy zkoumání, z nichž pouze jedna - věda, je vybavena k hledání skutečné pravdy. A přestože spolu mohou mít dialog, není to konstruktivní dialog. Věda pomáhá náboženstvím pouze ve vyvracení jejich tvrzení, zatímco náboženství nemá vědě čím přispět. "Možná vás napadne namítka: Ale spousta vědců jsou přece věřící lidé. Ano, říká, Coyne. To ale neznamená, že by tyto oblasti byly slučitelné, ale pouze to, že někteří lidé jsou schopni zastávat vzájemně protichudné myšlenkové postupy. Vědec příjde ráno do práce a zapne vědecké myšlení. Jakmile z práce odpoledne odejde, vědecké myšlení opět vypne a je z něj řadový věřící. Faktem ale zůstává, že minimálně v USA je podle průzkumů mezi vědci mnohem větší procento ateistů, než u většinové populace (viz můj článek "Vzdělání, největší nepřítel víry").
Coyne Dále píše:
Kód: Vybrať všetko
"Věda pracuje s použitím důkazů a rozumu. Pochyby se cení, autority jsou odmítány. Žádné zjištění není považované za pravdivé - pojem, který je vždy pouze provizorní - dokud není zopakováno a ověřeno druhými. My vědci se vždycky ptáme sami sebe: "Jak můžu zjistit, jestli se mýlím?" Napadají mě například desítky potencionálních pozorování - například miliardu let stará fosilie opice - které by mě přesvědčily, že evoluce se neděje. Fyzik Richard Feynman si povšimnul, že vědecká metoda nám pomáhá rozlišit skutečnou pravdu od toho, co pouze chceme, aby byla pravda: První zásadou je že se nesmíte nechat oklamat a sám sebe člověk oklame nejsnáze."Kód: Vybrať všetko
"Nikdy jsem například nepotkal křesťana, který by byl schopný mi říct, jaké pozorování by ho přimělo opustit svou víru v Boha nebo v Ježíše (Myslel jsem si, že takovým pozorováním by mohl být holocaust, ale očividně jsem se spletl.) Neexistuje hrůza, či množství utrpení ve světě, které by si opravdový věřící neuměl racionalizovat jako konzistentní s milujícím Bohem. Je to ultimativní způsob klamání sebe samého...Přístup věřících k poznávaní vede nevyhnutelně k různým vzájemně nekompatibilním vírám o světě. Mnoho křesťanů věří, že pokud nepříjmete Ježíše jako svého spasitele, budete se navěky smažit v pekle. Muslimové věří pravému opaku. Ti, kteří věří, že Ježíš byl boží syn, se podle nich budou smažit. Židé vidí Ježíše jako proroka, nikoliv jako Mesiáše. Která víra, pokud vůbec nějaká, je pravdivá? Protože neexistuje způsob jak to zjistit, náboženství spolu soupeří stovky let, jejich plodem jsou dějiny plné náboženských válek a perzekucí. Oproti tomu vědci se nezabíjí kvůli věcem jako je kontinentální drift. Máme lepší způsoby jak rozřešit naše neshody. Neexistuje žádná katolická věda, ani hinduistická věda, ani muslimská věda - jenom věda, multikulturní hledání pravdy."Kód: Vybrať všetko
"Ve svém důsledku věda není o nic více kompatibilní s náboženstvím než s jinými pověrami, jako jsou skřítci. A přesto se nikde nehovoří o sjednocení vědy se skřítky. Staráme se o náboženství čistě z toho důvodu, že je to nejváženější pověra - a taky politicky i finančně nejsilnější.
Proč o tom vlastně mluvím? Protože předstírání, že víra a věda jsou stejně platné způsoby hledání pravdy nejenže oslabuje náš koncept pravdy, ale taky dává náboženství nezasloužené autoritu, což světu nijak neprospívá. Je to právě přesvědčení náboženství, že má patent na pravdu, kombinovaná s neschopností pravdu skutečně najít, která produkuje věci jako utlačování žen a homosexuálů, opozice proti výzkumu kmenových buněk, eutanázii, útoky na vědu, odmítání antikoncepce a prevence AIDS, sexuální represe a samozřejmě všechny ty války, sebevrážedné atentáty a náboženské perzekuce.
Pokrok - a nejenom ten vědecký - je jednodušší když nejsme svázaní náboženskými dogmaty. Samozřejmě používání důkazů a rozumu nevyřeší naše neshody jako mávnutím kouzelného proutku, ale o co jasnější by byl náš výhled bez mlhy pověrčivosti!"Pozn:
Jerry Coyne je profesorem na univerzitě v Chicagu a autor výborné knihy "Why evolution is true". Jeho článek "Science and religion aren't friends" z USA Today, který jsem citoval, najdete zde.
Počul som "O sodome a gomore" a o potope, lenže to bol prirodrený a logický postup vládcu všetkého, ktorý sa už nemohol pozerať na skazenosť sveta v tých časoch.ty si necital nikdy stary zakon? nepocul o sodome a gomore? o potope? 2 miliony ludi to je velmi malo na zlociny cirkvy...kolko ludi ma na svedomi cirkev, to sa uz ani zratat neda...
Ak by si bol stvoriteľ sveta a vesmíru myslím, že by si postupoval rovnako
// A neviem prečo ephramko sa smeješ z neštastia, toho farára. Slovo morálka Ti asi nič nehovorí.
len akosi ten obraz boha sa nestotoznuje s tym obrazom boha, aky nam prezentuju veriaci dnes...milujuceho, ktory odpusti vsetko pokial to olutujeme, ked sa niekto zazracne uzdravy tak to ma na svedomi boh...ked sa stane tragedia, tak boh uz za to nemoze, lebo boh dal ludom slobodnu volu a ludia si za to mozu sami...
akosi nechapem tomu tvrdeniu o slobodnej voli, na co potom boh stale zasahuje do diania na zemi ? preco vrazdi ludi? a preco ho ludia este velebia, ked bodla biblie ma boh na svedomi viac ako 2 miliony ludi a taky satan len 10 ludi ?
z nestastia toho farara sa smejem preto, lebo viem ze to bola nenazrana tlsta svina, ktora si uzivala obrovsku vilu, vozil sa na bmw a peniaze veriacich...a teraz sa mu to vypomstilo, lebo mu vsetko pobrali a presunuli ho na kopanice, kde mal mat 1 osuntelu zatuchnutu malu miestnost...a on sa z toho psychicky zrutil, no este ho polutuj chudacika
a este budes nieco hovorit o mojej moralke ??? tak to je sila...tvoja moralka schvaluje kradnutie penazi od veriacich urcenych na charitu, uzivanie si tych penazi ??? ...lebo potom mi je z tej tvojej moralky fakt na grc...
kolko mladych ludi plati velke sumy za podnajom a nemaju ani tu vlastnu izbu ?
akosi nechapem tomu tvrdeniu o slobodnej voli, na co potom boh stale zasahuje do diania na zemi ? preco vrazdi ludi? a preco ho ludia este velebia, ked bodla biblie ma boh na svedomi viac ako 2 miliony ludi a taky satan len 10 ludi ?
z nestastia toho farara sa smejem preto, lebo viem ze to bola nenazrana tlsta svina, ktora si uzivala obrovsku vilu, vozil sa na bmw a peniaze veriacich...a teraz sa mu to vypomstilo, lebo mu vsetko pobrali a presunuli ho na kopanice, kde mal mat 1 osuntelu zatuchnutu malu miestnost...a on sa z toho psychicky zrutil, no este ho polutuj chudacika
kolko mladych ludi plati velke sumy za podnajom a nemaju ani tu vlastnu izbu ?
Ono to možno bude tým, že keď sa človek začíta hlbšie do Biblie tak pochopí to, že boh v Starom zákone je podstatne odlišný od boha v Novom zákone..... Ten prvý je boh kočovného kmeňa kdesi v púšti, ktorý je krutý, pomstychtivý, malicherný a tak..... Boh Nového zákona reflektuje na to, že ľudia sa trochu scivilizovali a teda je kľudnejší civilizovanejší, milostivý a tak....
Treba brať do úvahy stupeň vývoja spoločnosti, keď spisy popisujúce týchto bohov vznikali....
Niekde som čítal takú úvahu (od autora zaoberajúceho sa katarmi vo Francúzsku), že boh Starého zákona Jehova je vlastne diabol respektíve Rex Mundi, ktorý ale Judejcov presvedčil, že je pravý boh a oni ho teda uznávali.... Keby som veriaci, možno by som to bral aj tak, lebo správanie a prejavy boha v Starom a Novom zákone je fakt diametrálne odlišné....
Treba brať do úvahy stupeň vývoja spoločnosti, keď spisy popisujúce týchto bohov vznikali....
Niekde som čítal takú úvahu (od autora zaoberajúceho sa katarmi vo Francúzsku), že boh Starého zákona Jehova je vlastne diabol respektíve Rex Mundi, ktorý ale Judejcov presvedčil, že je pravý boh a oni ho teda uznávali.... Keby som veriaci, možno by som to bral aj tak, lebo správanie a prejavy boha v Starom a Novom zákone je fakt diametrálne odlišné....
a kde si sa o tej uvahe docital, na beo.sk ???
preco teda krestania uznavaju stary zakon ? ale zaujimave ako pises o bohu v starom zakone, ze patril primitivnemu kmenu niekde v pusti...ale boh v novom zakone uz pochadza od ovela scivilizovanejsich ludi...lebo stary zakon je od primitivnych zidov a novy od super civilizovanych krestanov, ze ?
mna len vzdy udivovalo ako vy krestania dokazete nenavidiet zidov...
neviete dokazat ani existenciu vasho boha, ale hlavne ze svoju energiu budete investovat do uvazovania nad blbostami, ako ze boh v starom zakone je satan...
neviete dokazat ani existenciu vasho boha, ale hlavne ze svoju energiu budete investovat do uvazovania nad blbostami, ako ze boh v starom zakone je satan...
Ja som veriaci???.... ale kdeže.... takú ešte nehrali.... neviem čo sa mi snažíš podsúvať (aj keď chápem, že väčšinou s Tebou nesúhlasia rôzni veriaci)....
S tou hypotézou o uznávaní Rex Mundi ako boha som sa stretol v knižke Svätá krv, svätý grál od Henryho Lincolna, Richarda Leigha a Michaela Baigenta.....
S tou hypotézou o uznávaní Rex Mundi ako boha som sa stretol v knižke Svätá krv, svätý grál od Henryho Lincolna, Richarda Leigha a Michaela Baigenta.....
ked nie si veriaci, tak potom nechapem co sledujes tym, ze tu stale postujes clanky o krestanskych hodnotach a boju za tieto hodnoty...
Keď sa tak pozriem na tento svet, tak by sme boli "vytopení" tak každý druhý rok.haha11 napísal:
Počul som "O sodome a gomore" a o potope, lenže to bol prirodrený a logický postup vládcu všetkého, ktorý sa už nemohol pozerať na skazenosť sveta v tých časoch.
Ak by si bol stvoriteľ sveta a vesmíru myslím, že by si postupoval rovnako.
ja si myslim ze Boh od pociatku vedel ako to vsetko dopadne (potopi svet, Sodoma a Gomora, prechod cez Cervene more, ze da svojho Syna za nas...) kto vie co este bude (mozno uz nic
)
Janio ja som ťa nikdy necitovalJanio napísal:Silmarill vytrhuješ mi slová z kontextu, ja sa považujem za trošku sčítaného človeka a veci ktoré vraví cirkev sú mi smiešne a beriem to ako dristy... Či ty myslíš že Zem je doska ? Alebo že v oblakoch je nebo ? Ja si to nemyslím upália ma teraz ? Ak nie tak môžeme povedať že vraveli dristy (pretože to už dávno vyvrátili)takže ľudí v minulosti upaľovali z vlastnej nevedomosti
okrem toho, spliesť si MŇA s kresťanom je ako spliesť si ma s veľrybou
OK, takže od začiatku potom VEDEL že Adam a Eva spáchajú prvotný hriech, ale NAPRIEK TOMU ich ho nechal spáchať aby ich potom vyhnal na Zem, kde ľudia trpeli chorobami, zimou a hladom. je teda skutočne taký milujúci otec ako ho opisuje biblia? je to rovnaké, ako keď milujúci otec položí pred malé dieťa jedlo a ak sa ho dieťa dotkne, tak ho za to zmláti.jozefitko napísal:ja si myslim ze Boh od pociatku vedel ako to vsetko dopadne (potopi svet, Sodoma a Gomora, prechod cez Cervene more, ze da svojho Syna za nas...) kto vie co este bude (mozno uz nic)
ďakujem, takéhoto boha by som odmietal aj keby bol priamy dôkaz že existuje.
Boh im vtedy dal slobodnu volu rozhodnut sa ci zit v hriechu alebo v Bohu... Adam a Eva neuposluchli -> vybrali si pozemsku slast a hriech (jablko) - ludom dnes sluzia za priklad ze maju radsej zit s Bohom a budu v " raji " ako sa oddavat materialzimu a hriechu