Chcem odísť do zahraničia

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Chcem odísť do zahraničia

Príspevok od používateľa jackb »

ked to tak citam, bola velka vyhoda mat agenturu v Irsku, ktora mi do 4 hodin o priletu nasla job aj s byvanim... ale to bolo pred krizou...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Son-Goku: študujem - ešte mi chýba rok a pol do ukončenia práva. Je v tom aj detailné Európske Právo, takže to môžem uplatniť v podstate hocikde (vedomosti, samozrejme nie právnickú prax ako takú). Rusko ma neťahá, stačilo mi Slovensko a teraz UK :) Máš pravdu, je tu celkom bieda, ale zasa nie je to až také zlé...Po čase si robotu človek nájde. Len to chce trpezlivosť.

begbee: ja som poslal od 16 Júla dodnes presne 53 žiadostí o prácu. Je síce pravda, že moje platové nároky sú vyššie, ale predsa len, to je už slušný počet a furt sedím doma na riti :) Neboj, podarí sa, jobcentre pozeraj každý deň hneď ráno, na obed a podvečer, okolo 4pm, najlepšie je potom zfleku volať zamestnávateľovi. Agentúry treba otravovať - ja som síce cez agentúru nepracoval, ale viem to od mojej bývalej spolubúvajúcej, ktorá ich proste chodila otravovať, alebo im vyvolávala a nakoniec jej tú robotu našli. Pred vianocami bude frmol, takže istotne bude aj viac práce. Pred vianocami mala spolubývajúca aj nadčasy, čo sa v agentúrach veľmi nedeje...
http://www.agencycentral.co.uk/agencyse ... hester.htm toto si asi pozeral, že? Ja som takto chodieval s bratancom, keď tu bol cez leto - sosnul som si zoznam agentúr, povyberal tie najvhodnejšie, mobil do ruky, google maps a jebs na autobusy alebo peši behať. Raz sa určite niečo nájde, nestrácaj nádej...Je tu toho po milú riť, len to netreba vzdávať....

Akurát ma napadlo - už si si požiadal o NI?

Až sa zamestnáme, tak ťa dôjdem do tej vašej diery pozrieť, chodievam tam občasne...
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Osobne by som na zaciatok riesil agenturu, aspon aby som sa okukal a mal zabezpecenu robotu a byvanie. Problem je, ze vela agentur je neserioznych
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

seth82 napísal:begbee: ja som poslal od 16 Júla dodnes presne 53 žiadostí o prácu. Je síce pravda, že moje platové nároky sú vyššie, ale predsa len, to je už slušný počet a furt sedím doma na riti :) Neboj, podarí sa, jobcentre pozeraj každý deň hneď ráno, na obed a podvečer, okolo 4pm, najlepšie je potom zfleku volať zamestnávateľovi. Agentúry treba otravovať - ja som síce cez agentúru nepracoval, ale viem to od mojej bývalej spolubúvajúcej, ktorá ich proste chodila otravovať, alebo im vyvolávala a nakoniec jej tú robotu našli. Pred vianocami bude frmol, takže istotne bude aj viac práce. Pred vianocami mala spolubývajúca aj nadčasy, čo sa v agentúrach veľmi nedeje...
http://www.agencycentral.co.uk/agencyse ... hester.htm toto si asi pozeral, že? Ja som takto chodieval s bratancom, keď tu bol cez leto - sosnul som si zoznam agentúr, povyberal tie najvhodnejšie, mobil do ruky, google maps a jebs na autobusy alebo peši behať. Raz sa určite niečo nájde, nestrácaj nádej...Je tu toho po milú riť, len to netreba vzdávať....

Akurát ma napadlo - už si si požiadal o NI?

Až sa zamestnáme, tak ťa dôjdem do tej vašej diery pozrieť, chodievam tam občasne...
OK na návštevu sa teším teda, poteší.
O NI number sa žiada až s prvou výplatnou páskou nie?
No hej, väčšina tých agentúr je na draka a tie čo majú najlepšie referencie, tam už som.
Scorpion90 napísal:Osobne by som na zaciatok riesil agenturu, aspon aby som sa okukal a mal zabezpecenu robotu a byvanie. Problem je, ze vela agentur je neserioznych
Všetky.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

begbee: nie, NI môžeš žiadať hneď, ako prejavíš záujem o hľadanie práce. Pretože to trvá dosť dlho, kým ti vybavia appointment na JobCentre, odporúčal by som to vybaviť čím skôr. Im stačí dôkaz, že si prácu hľadáš, čo ja viem, napríklad aj to, že si bol na tom health and safety tréningu, prípadne nejaký fuckoff letter (list od nejakého zamestnávateľa, kde si požiadal o robotu a bol si neúspešný), prípadne stačí požiadať nejakú agentúru o potvrdenie, že si prácu hľadáš a je to. NI je dosť výhoda, pretože s ním vyzeráš dôveryhodnejšie a za druhé, hneď ako sa zamestnáš, nebudeš musieť platit emergency tax, (kód BR), ktorá je 22 percent, ale hneď budeš platiť takú, aká ti prináleží (teda progresívna daň od 0 do 22 percent). Je síce pravda, že v prípade, že nemáš NI, dostaneš emergency NI, ale s ním fasuješ aj spomínaný BR emergency tax code a to ti pri úvodnej biede do prvej výplaty istotne nepomôže (na druhej strane je pravda, že ti to po čase vrátia, tuším na konci daňového roku, teda v Apríli)...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

A takže po tom čo som vyvesil CV kade, tade (myslím, na príslušných internetových stránkach) sa hneď chytili a dnes som absolvoval prvý pohovor a dokonca je to za citeľne vyššiu mzdu ako som čakal. Uvidím, majú sa ozvať, teoreticky od pondelka by som mohol nastúpiť... Dúfam, vyzerá to na príjemnú firmičku.

Seth: mohol by si napísať viac ako a kde zažiadať o NI ? A s Home Office? Prihlási zamestnávateľ alebo zamestnanec?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No vidíš, držím palce. Mňa dnes zasa odjebali z ďalšej právnickej firmy (je*e ma to strašne, lebo tam bol 25K plat, čo nie je zlé), takže mám zlú náladu :) Hádam sa podarí aspoň tebe.

Čo sa týka NI, to musíš ísť do svojho lokálneho JobCentra a povedať im, že o čo ide - týpci, čo stoja v strede miestnosti a vítajú ľudí, ti povedia, že čo a ako a pravdepodobne dostaneš taký lístoček s telefónnymi číslami a na jedno z nich musíš zavolať (nepamätám sa, ako to presne je, bolo to predsa len 5 rokov dozadu). Ak ti dajú volať, tak to bude buď 0800 alebo 0845 číslo a teda použi radšej tie telefóny, ktoré sú priamo v JC, pretože inak sa nedoplatíš.

postup je zhruba popísaný tu http://www.get-uk-jobs.com/national-ins ... umber.html V podstate budeš potrebovať ID (Pas, občiansky si tu v UK môžeš strčiť), potvrdenie tvojej adresy (výpis z účtu, nejaký list proste, council tax, hocičo), potvrdenie o tom, že môžeš neobmedzene pracovať v UK (tým je tvoj EÚ pas) a dôkaz o tom, že si zháňaš robotu (to som už spomenul, napríklad nejaký list od zamestnávateľa, prípadne si požiadaj od toho, kde si bol na interview, potvrdenie o tom, že si tam bol, to by im malo stačiť) a požiadaš o appointment. Ten zvykne spravidla byť až niekoľko týždňov po vykonaní telefonátu, zvyčajne sa koná v tom jobcentre, kde si o to žiadal. Tam bude pohovor, že prečo si v UK, ako sa ti vodí, atď. NI nie je ťažko požiadať.

WRS - Worker's Registration Scheme (teda ak toto myslíš tým "Home Office") je komplikovanejšie, trvá to doooosť dlho a o to musíš požiadať tuším najneskôr 3 mesiace po nástupe do zamestnania. Na to by ťa však mal upozorniť tvoj zamestnávateľ, ak nechce lapiť pokutu 5K. V každom prípade - budeš posielať svoj pas a budeš bez neho 3-4 týždne, takže cestovanie by som si tesne po žiadaní o WRS príliš neplánoval (aj mne to pripadá totálne debilne, posielať pas poštou, ale čo už). Platí sa za to neviem koľko, niečo okolo 80 libier, alebo nejak tak.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Neviem kto tu pisal, ze ist ako 19 rocny je velmi skoro... Urobit si doma studium, zarobit si nieco a tak odist... toto je ale velmi neskoro!

ja som odisiel 15 dni po mature, uz tomu je 30 mesiacov a jedine co mi v Fr chyba su slovaci, lebo v meste ako Bratislava poznam akurat tak seba :D v tom mam stastie, po slovensky len s pocitacom :)

som stastny, lebo viem ze si budujem dobru buducnost, popri skole pracujem a pocas roku 2009, som mal prijem nejakych 15 000 eur. Je pravda ze som mal velke stastie s robotou, ale mal som tam ist na jeden tyzden, zapacil som sa im a teraz uz mam pod sebou ludi a bolo mi ponuknute slusne miesto, na ktorom by som mohol ostat aj cely zivot, lebo ide o dobre platenu vec a nic tazke... ale to je jedno :D k tebe!

urcite chod prec z swk, ak vidis z sebe kvality!
len si nemysli ze to je prechadzka ruzovou zahradou, kamaratovi som vybavil pracu. Najprv ze ostane tu aj kvoli skole, o mesiac na to ze len na rok, potom ze len do vianoc a nakoniec ostal 5 mesiacov... zasral sa lebo nevedel jazyk dobre, nemal kamaratov...

ja aj teraz krizu mam lebo odidem domov tak s holkami nie je vobec problem a pridem tu no tie namyslene kravy nic a nic :D ale jedno stastie ze su tu aj nefrancuzsky... viem ze ziadna tvoja otazka k tomuto nesmerovala, ale poviem ti, psychicka pohoda je nieco velmi dolezite!
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ináč s tým súhlasím, odísť do zahraničia po skončení VŠ je už asi naozaj posledná šanca, kedy to ešte za niečo stojí. Odísť ako 30-ročný...to už doma nechávaš podľa mňa príliš veľa.
Retne
Darca
Darca

begbeee napísal:Ináč s tým súhlasím, odísť do zahraničia po skončení VŠ je už asi naozaj posledná šanca, kedy to ešte za niečo stojí. Odísť ako 30-ročný...to už doma nechávaš podľa mňa príliš veľa.
Treba brat aj fakt, ze odist s diplomom zo slovenka nie je ziadna vyhra! a to v kazdom smere... bavit sa o fakte ze nasi doktori, IT sraci zhanani v zahranici je hlupost, kedze tam je kde a nacom pracovat, len nedostatok je zivotopisov...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No...o tom diplome by sa dalo diskutovať...Poznám tu zopár ľudí, ktorí majú skončenú medicínu a sú tu dosť žiadaní (aspoň v niečom si Slováci spravili dobré meno) - a platy sú v oblasti medicíny veeeľmi lukratívne. Takže dá sa povedať, že medicína je výnimkou a to isté by som asi napísal o IT a to hlavne o programovaní, pretože v týchto prípadoch nik nevyžaduje školu alebo kadejaké papiere - ak raz niekto vie programovať, stačí ukázať svoje schopnosti a je to. V IT tu zasa ale až tak vysoké platy nie sú (teda nie tak vysoké, ako by človek očakával, napríklad IT manažér má plat do 35K ročne, IT WEB developer 21-23K, systémový administrátor 25-32K - všetko platy z Leeds, v Londýne budú vyššie, ale to aj životné náklady), takže to sa možno ani neoplatí. Medicína však určite áno.
Retne
Darca
Darca

Nemyslim si ze to je tym ze nasi doktori su kvalitnejsi ako doktori z inych statov. Jednoducho je to odbor, ktory je tazky a ma nedostatok absolventov. Doktor bez prace, to som este nepocul :) cize to skor bude tym...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

No ja som netvrdil, že by boli výnimoční :) Skôr som chcel naznačiť, že minimálne s diplomom z medicíny sa uplatniť dá aj v tu v UK, pričom poznám jedného takého ašpiranta, ktorý zarába celkom slušne, pričom jeho Angličtina je na dosť biednej úrovni...Takže asi sú v núdzi a vezmú hocikoho, kto o tom niečo vie...
Retne
Darca
Darca

to iste zazivam ja na klinike, je nedostatok beru aj turka ktory ma akcent silnejsi ako ja po 4 dni vo francuzsku...
Napísať odpoveď