Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
jozefitko, on im NEDAL slobodnú vôľu. pokiaľ už vtedy dopredu vedel, že ich vyženie na zem a že ich tam neskôr takmer všetkých utopí atď, tak tým ich osud určil dopredu.
boh im teda dopredu určil ich životný údel, dopredu určil čo si smú myslieť o živote a o svete a aké majú mať názory, dopredu určil ako sa budú správať k ľuďom odlišným od nich (iné náboženstvá, ateisti, homosexuáli). toto nie je sloboda.
boh im teda dopredu určil ich životný údel, dopredu určil čo si smú myslieť o živote a o svete a aké majú mať názory, dopredu určil ako sa budú správať k ľuďom odlišným od nich (iné náboženstvá, ateisti, homosexuáli). toto nie je sloboda.
mozno to tak vyzeralo pre Neho ale pre ludi sa to urcite da nazvat slobodna vola... dal zivotu na Zemi volny priebeh ktory uz dopredu poznal... mozno Boh nechal ludi v hriechu aby si ho potom vo vecnosti ctili a videli ze to tam je najlepsie co mohli dostat... ale v podstate nikto nevie co mal (a ma) naozaj v plane 
nema v plane nic...lebo neexistuje...za to velmi dobre vieme, co ma v plane a aj mala...cirkev...
Skazení(Oprava) budeme až vtedy, ak mi ľudia na tejto Zemi dopustíme 3. svetovú vojnu a to už bude totálny koniec našej existencieKeď sa tak pozriem na tento svet, tak by sme boli "vytopení" tak každý druhý rok.
Oprava
a skazeni sme neboli, ked sme dopustili aby sa dialo to co sa dialo pocas 1.sv.vojny ? a o 2.sv.vojne ani nehovorim...
a ked bude 3.sv.vojna, tak na to toho vasho milujuceho boha nepotrebujeme, znicit sa dokazeme uz dobrych par rokov aj bez neho...
a ked bude 3.sv.vojna, tak na to toho vasho milujuceho boha nepotrebujeme, znicit sa dokazeme uz dobrych par rokov aj bez neho...
asi tak
ateisti vidia zjavne najprv Cirkev a pod nou Boha, krestania Boha pod nim Cirkev... ale znicime sa sami toho nazoru som aj ja to uz bude definitivny koniec len sa bojim ze sa toho dozijem, ja chcem zomriet normalne 
ta poopravim...my vidime len cirkev, pretoze existenciu boha neviete nijak dokazat 
mne Boha netreba dokazovat ja jednoducho viem ze je
niekto by ta urcite presvedcil o Jeho existencii ale ja to nebudem nemam dostatocne vedomosti
... existenciu boha dokázať... hmm...
pod tým slovíčkom si ktokoľvek predstaví niečo iné a bude tvrdiť, že má pravdu že to (ne)existuje.
Napríklad sa pod tým môže myslieť nejaká osoba/bytosť, ktorá všetko riadi, ovláda, do všetkého zasahuje, no a pri takejto predstave je skôr pravdepodobné, že "niečo také" neexistuje.
Ale ako ďalší a úplne odlišný názor je, že Boh je niečo ako podstata vesmíru, energia, atď, a je teda jasné, že niečo "také" musí existovať.
"Existuje Boh?" je zlá otázka! Strašne zlá a zbytočná otázka. (ale dobre sa na ňu polemizuje, čo?)
Omnoho lepšia otázka je "čo znamená pre ťeba Boh?". Dávajme otázky, vďaka ktorím sa posunieme dopredu. Keďže je rozdiel medzi tým, čo si pod slovom "Boh" predstaví (napr) Jozefitko a čo Silmarill, tak mi príde logické, že "dokazovať existenciu" je teraz zbytočné.
pod tým slovíčkom si ktokoľvek predstaví niečo iné a bude tvrdiť, že má pravdu že to (ne)existuje.
Napríklad sa pod tým môže myslieť nejaká osoba/bytosť, ktorá všetko riadi, ovláda, do všetkého zasahuje, no a pri takejto predstave je skôr pravdepodobné, že "niečo také" neexistuje.
Ale ako ďalší a úplne odlišný názor je, že Boh je niečo ako podstata vesmíru, energia, atď, a je teda jasné, že niečo "také" musí existovať.
"Existuje Boh?" je zlá otázka! Strašne zlá a zbytočná otázka. (ale dobre sa na ňu polemizuje, čo?)
Omnoho lepšia otázka je "čo znamená pre ťeba Boh?". Dávajme otázky, vďaka ktorím sa posunieme dopredu. Keďže je rozdiel medzi tým, čo si pod slovom "Boh" predstaví (napr) Jozefitko a čo Silmarill, tak mi príde logické, že "dokazovať existenciu" je teraz zbytočné.
Dobre, ale toto nemá nič spoločné s kresťanským Bohom, takisto ako to nemá nič spoločné so všetkými ostatnými bohmi.Ale ako ďalší a úplne odlišný názor je, že Boh je niečo ako podstata vesmíru, energia, atď, a je teda jasné, že niečo "také" musí existovať.
Lebo sa na vec doakze pozriet z nadhladu, a inteligentne to vie chapat, ako malokto.ephramko napísal:ked nie si veriaci, tak potom nechapem co sledujes tym, ze tu stale postujes clanky o krestanskych hodnotach a boju za tieto hodnoty...
A je teraz podstatné aby hociaká predstava o bohu mala niečo spoločné s úplne odlišnou???hughito napísal: Dobre, ale toto nemá nič spoločné s kresťanským Bohom, takisto ako to nemá nič spoločné so všetkými ostatnými bohmi.
to čo hovorím, je, že každý má svoju predstavu a svoju pravdu. Vrámci svojej predstavy má každý pravdu, ale v skutočnosti ju mať nemusí. Chápeš?
A ty si napríklad myslíš, že Boh je "niečo" a si presvedčený, že to "niečo" nemôže existovať. Ja ti hovorím, že v tom, čo hovoríš máš pravdu, ale pripomínam ti, že sa môžeš v skutočnosť mýliť, (že možno si si pomýlil slovo "Boh" s iným slovíčkom).
Chápeš?
A preto sa pýtam, čo pre teba znamená "Boh"?
(Nepýtam sa takú sprostosť, či si myslýš, či Boh existuje.)
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Boh nás stvoril ako SLOBODNÉ a inteligentné bytosti. Prečo by dopredu vedel, že má prvých ľudí vyhnať z raja? Božia vševedúcnosť pozostáva z toho, že Ocko vie, čo všetko sa v danej situácii môže stať. No ani on sám netuší, ako sa ktorý človek kedy rozhodne = základ slobodného správania sa človeka.silmarill napísal:jozefitko, on im NEDAL slobodnú vôľu. pokiaľ už vtedy dopredu vedel, že ich vyženie na zem a že ich tam neskôr takmer všetkých utopí atď, tak tým ich osud určil dopredu.
Vychádzaš z mylného predpokladu, že Boh nám dopredu určil náš osud. To zaváňa fatalizmom
Eruner: Všetci sa tu bavíme o teistickej, prípadne deistickej predstave boha.
Ak si niekto predstavuje boha len ako nejaký nadzákon, najväčšiu inteligenciu, ktorá riadi celý vesmír (podstata všetkého), tak dobre, ale takáto predstava nie je v doktríne žiadneho náboženstva, teda, aspoň ja o tom neviem.
Lebo ak si boha predstavujeme takto, tak je jasné, že o nejakých homo sapiens sapiens sa táto sila určite zaujímať nebude (ani ich počúvať, ani ich trestať, ani ich...)
Ak si niekto predstavuje boha len ako nejaký nadzákon, najväčšiu inteligenciu, ktorá riadi celý vesmír (podstata všetkého), tak dobre, ale takáto predstava nie je v doktríne žiadneho náboženstva, teda, aspoň ja o tom neviem.
Lebo ak si boha predstavujeme takto, tak je jasné, že o nejakých homo sapiens sapiens sa táto sila určite zaujímať nebude (ani ich počúvať, ani ich trestať, ani ich...)
-
Janio
Zablokovaný
Smejem sa z Vás akí ste obmedzení, a naivní
(katolíci, či ako si to vravia...)
Inak ľubo ty si aký frajer ?
Inak ľubo ty si aký frajer ?
-
Stoporko
VIP
"Smejem sa z Vás akÝ ste obmedzenÝ, a naivnÝ
(katolíci, či ako si to vravia...)" nice one
Inak, čo si tou vetou chcel pôvodne povedať?
-
Janio
Zablokovaný
Až opraviť Y vieš ?
A čo som chcel tým povedať ? Žeby to čo som napísal ?
A dík za opravu Chýb...
A čo som chcel tým povedať ? Žeby to čo som napísal ?
A dík za opravu Chýb...
-
Stoporko
VIP
za opravu chýb mi ďakovať nemusíš - ber to ako kamarátske popichnutie (a narážku na obmedzenosť)
Moja otázka (čo si tým myslel) bola položená práve preto, lebo fakt netuším, čo si tou vetou chcel povedať - neber to v zlom, len naozaj neviem, čo si tým chcel povedať, resp. na koho reaguješ.
p.s. viem viac, než len opraviť ypsilony, no to do tejto diskusie to nepatrí
p.s. viem viac, než len opraviť ypsilony, no to do tejto diskusie to nepatrí
-
Janio
Zablokovaný
Nereagujem na nikoho... a chcel som tým povedať že aký sú katolíci keď sa spoliehajú na vyššiu moc (naivní) a obmedzení že si nepripušťate fakty, preto sa je zbytočne o tom vôbec hádať, veriaci nikdy nepripusti že nemá pravdu, aj keby boh prišiel na zem a každého veriacého kopal do riti a vravel mu že namá pravdu...
-
Stoporko
VIP
No moment - tvrdíš, že som naivný, lebo sa spolieham na vyššiu moc (Boh) a súčasne som obmedzený, pretože vraj nikdy nepripustím, že by som sa mohol mýliť. Ďakujem, väčšiu sprostosť o mne ešte nikto nenapísal
Len tak pre istotu, predpokladám, že pojem katolík používaš ako synonymum kresťana - od katolíkov ako takých sa dištancujem a pápežovi topánky bozkávať nehodlám - a ani nášmu generálnemu biskupovi.
Pripustiť si, že v diskusii nemusím mať tak celkom pravdu je predsa základom každej slušnej debaty. To, že niečomu verím a niečim žijem ešte neznamená, že v diskusii to nemôže byť celkom inak. Vymyslený príklad: verím, že minulá vláda bola to najlepšie, čo tu kedy bolo, postavili našu zbedačenú krajinu na nohy a pozdvihli ju k novým ekonomickým výšinám aj napriek devastujúcej kríze. V diskusii tu na Hojku mi desiatky ľudí povedia argumenty, prečo je moja viera vo veľkého R.Fica hlúposť (a možno majú pravdu, to je nepodstatné). Ja im budem oponovať, budeme si vymieňať argumenty, názory, zážitky a postoje. Nakoniec im vo svojom srdci môžem dať zapravdu a preorientovať sa na Sulíka držiaceho balónik, alebo ostanem aj naďalej verný jedinému pravému Slovákovi, sokoliarovi s tým najväčším vtáko... Samotná diskusia a jej výsledok môže, no nemusí byť v súlade s objektívnou pravdou (pokiaľ sa tá dá našim poznaním a vedou zistiť), to je irelevantné.
Ja som veriaci a otvorene pripúšťam, že moja viera nemusí byť to jediné najsprávnejšie tu na svete a môžem sa mýliť. No mne to v čo verím a ako verím vyhovuje, je to v súlade s mojim poznaním, zážitkami, tým, čo vnútri v sebe cítim a neodporuje to ani môjmu vedeckému poznaniu. Vidíš a to ma ani Boh nemusel kopnúť do zadnice
Každý rozmne zmýšľajúci človek, pokiaľ nie je totálny fanatik, musí pripustiť, že existuje istá pravdepodobnosť, že jeho viera nie je správna. No to nič nemení na fakte, že mu jeho viera vyhovuje, že je bude veriť aj naďalej a bude sa tešiť na cieľ svojej viery 
Pripustiť si, že v diskusii nemusím mať tak celkom pravdu je predsa základom každej slušnej debaty. To, že niečomu verím a niečim žijem ešte neznamená, že v diskusii to nemôže byť celkom inak. Vymyslený príklad: verím, že minulá vláda bola to najlepšie, čo tu kedy bolo, postavili našu zbedačenú krajinu na nohy a pozdvihli ju k novým ekonomickým výšinám aj napriek devastujúcej kríze. V diskusii tu na Hojku mi desiatky ľudí povedia argumenty, prečo je moja viera vo veľkého R.Fica hlúposť (a možno majú pravdu, to je nepodstatné). Ja im budem oponovať, budeme si vymieňať argumenty, názory, zážitky a postoje. Nakoniec im vo svojom srdci môžem dať zapravdu a preorientovať sa na Sulíka držiaceho balónik, alebo ostanem aj naďalej verný jedinému pravému Slovákovi, sokoliarovi s tým najväčším vtáko... Samotná diskusia a jej výsledok môže, no nemusí byť v súlade s objektívnou pravdou (pokiaľ sa tá dá našim poznaním a vedou zistiť), to je irelevantné.
Ja som veriaci a otvorene pripúšťam, že moja viera nemusí byť to jediné najsprávnejšie tu na svete a môžem sa mýliť. No mne to v čo verím a ako verím vyhovuje, je to v súlade s mojim poznaním, zážitkami, tým, čo vnútri v sebe cítim a neodporuje to ani môjmu vedeckému poznaniu. Vidíš a to ma ani Boh nemusel kopnúť do zadnice