Linux áno/nie?

Všetko ohľadom Linuxu...
majky8888
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Linux áno/nie?

Príspevok od používateľa majky8888 »

Ahojte,

chcem prejsť na linux ale nemám s tým skúseností. Akú verziu by ste mi odporúčali a oplatí sa to vôbec? Počul som že nepôjdu niektoré programy a hry, je to pravda?
WannyB
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Re: Linux áno/nie?

Príspevok od používateľa WannyB »

To, že ti nepojdu programy a hry na platforme pre Windows je pravda. Môžeš to vyriešiť, emulátorom alebo viacplatformovými programs :)
A ja som začínal s Ubuntu 9.4 ale je tu aj openSUSE, Mandriva atd :)

Oplatí sa to, aspon pre mna, ale ak si zástanca počítačových hier, a dávaš im prednosť, radšej ani nemysli na linux :)
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Mam :uvodzovky: rad ludi co chcu takto razne prejst na linux. Skus sem napisat aspon jeden racionalny dovod prechodu. Preco si najprv nenainstalujes dajme tomu virtualbox a nevyskusas si ovladanie na virtualnej masine. Aby si nedopadol tak ze budes tu nakoniec pisat o pomoc ze si si odpalil disk na ktorom si mal data a nevies ako to vratit spat.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Taktiez by sa to dalo povedat o hocijakom inom systeme. Vzdy je tam ten prvy kontakt s pocitacom a vtedy si to kam nainstalovat? Myslim ten virtualbox. Disk sa urcite odpalit len tak neda, data zmazat ano. Ale to sa moze stat pri ktoromkolvek inom systeme. Ako, je vhodne si ujasnit, co clovek ocakava atd. a porovnat to s realitou alebo to jednoducho vyskusat a uvidi sa.
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

to pato83: Virtualbox nainstalujes takmer na kazdej platforme. Instalovat do neho system je jednoduche a nic neposkodi. Odpalenim disku som nemyslel doslovne odpalenie ale staci len poskodenie particii a data su rektalnej oblasti. Tymto chcem jeho a jeho data ochranit pred zbytocnym poskodenim alebo trapenim ako naspat nainstalovat windows. Kedze s tym nema ziadne skusenosti tak nema ani ponatia co na tom bude robit, bud chce vyzerat "cool" hacker s linux pc, alebo mu to nejaky "coolhacker" radi ze je to super a aby zalozili "coolhacker team". Pocitacov s takymto problemom som uz riesil skutocne vela krat :slap: (casto krat ho na servis doniesli velmi nahnevany rodicia ktory ani netusili ze im syncek zmazal cely pocitac).
Ludia co pouzivaju nejake linux distro si otazky na co to pouziju ani nekladu, kedze vedia ze to co potrebuju dostanu len tam.

otazka na zakladatela majky8888: popis co robis teraz na pocitaci, ake je tvoja denna dajme tomu rutina na pc? Ak tam vo vacsej miere prevlada cinnost web, hry, filmy tak je zbytocne prechadzat na iny system lebo s tychto hodnot ti jedna aspon z vacsej miery zmizne, a nic nove nepribudne....

thats all
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Co sa tyka virtualbox-u, ja nevravim o jeho multiplatformnosti, ale o prvom kontakte s pocitacom a s nejakym systemom v obec. Kde vtedy najde ten priestor na pokusy ? Moj otec dostal ibm t43 s licenciou od windows-u. Nevedel zapnut desktop, co je doma, co bolo jednoducho jeho nezaujmom. Som mu tam dal xubuntu a ver ci nie, nic doteraz nepokazil, surfuje, pozera filmy, pocuva muziku atd stale na tom istom systeme ako pred dvoma rokmi.
Ako nevravim, ze virtualbox je zly alebo nieco take, urcite, nech ho pouzije, ked ma taku moznost, ale branit niekomu v niecom, ze to nahodou pokazi, nie je spravna cesta.
prdo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa prdo »

majky8888 napísal:Ahojte,

chcem prejsť na linux ale nemám s tým skúseností. Akú verziu by ste mi odporúčali a oplatí sa to vôbec? Počul som že nepôjdu niektoré programy a hry, je to pravda?
Ked chces hrat hry kup si X-Box. Len to smelo vyskusaj nemas co stratit, zopar razi vajpnes komp a druhy raz si budes davat viacej pozor. No kdo este nevajpol komp ? Si myslim ze vsetci.Tu si mozes vybrat, ktora distribucia sa ti najviac luby a hlavne smelo do toho. :) Mozno o dva roky uz nieco napises aj v cecku :)

http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major
WannyB
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

prdo napísal:
Ked chces hrat hry kup si X-Box. Len to smelo vyskusaj nemas co stratit, zopar razi vajpnes komp a druhy raz si budes davat viacej pozor. No kdo este nevajpol komp ? Si myslim ze vsetci.Tu si mozes vybrat, ktora distribucia sa ti najviac luby a hlavne smelo do toho. :) Mozno o dva roky uz nieco napises aj v cecku :)

http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

nemyslíš, že by trvalo niekomu dva roky kým sa naučí robiť v cčku :) c nieje také ťažké ... a myslím si, ten kto chce.. že ho to baví to zvládne na stredne pokročilého aj za 2 mesiace :)
prdo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa prdo »

WannyB napísal:

nemyslíš, že by trvalo niekomu dva roky kým sa naučí robiť v cčku :) c nieje také ťažké ... a myslím si, ten kto chce.. že ho to baví to zvládne na stredne pokročilého aj za 2 mesiace :)
No ale tie dva roky som myslel do kopi aj s linuxom aj s ceckom. Ale vazne dobre vediet v cecku trva aj 10 rokov. :smt033
WannyB
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Pokiaľ to vážne dobre vedieť znamené na 95%+ tak hej :)
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deafboy »

Zatiaľ ale nikto neodpovedal na pôvodnú otázku. Akékoľvek výhrady mám voči ubuntu, je to podľa mňa jediné distro pre začiatočníka. Stiahni si, napáľ na CD a nainštaluj priamo z windowsu ako hocijaký iný program. Keď sa ti nebude páčiť, tak ho zase priamo z windowsu odinštaluješ.

Čo sa týka rečí akože niektoré programy tam nefungujú, tak je to úplne zcestné.. očakávať že programy písané pre windows budú fungovať na inom systéme. To že máme wine na celkom slušnej úrovni je len malé plus za ktoré sme vďační. Prečo sa ešte nikto nesťažoval že mu programy pre Mac nefungujú na windowse ;)
majky8888
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa majky8888 »

Deafboy: konečne niekto kto povedal to čo som ja chcel počuť. Skúsim to. Mám už aj CD. A keby to nebolo vyhovujúce dám si to z kompu preč.
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa berynatorko »

odporucam nainstalovat si aplikaciu WUBI. umoznuje to nainstalovat ubuntu priamo cez windows s tym, ze na windowse to vytvori subor do ktoreho sa to nainstaluje. nehra sa ti to s particiami a mozes to pouzivat ako normalny system. nie si obmedzeny virtualizacnym softverom. ak s tym nebudes spokojny vo windowse si to jednoducho odinstalujes.

wubi najdes na oficialnych strankach ubuntu.

/*subjektivny nazor:
na ubuntu si panom ty. chces aby sa to spravalo ako win 7? moze. ako mac os X? moze. chces to po svojom? mozes. alebo das sancu tvorcom od canonicalu.

http://www.makeuseof.com/tag/10-applica ... ucid-lynx/
ja odporucam nainstalovat DOCKY a GNOME-DO.
subjektivny nazor */
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Deafboy »

Nieje nahodou wubi na kazdom Ubuntu CD? Pamatam si ze som ho raz takto niekomu instaloval z cd ktore som mal zrovna pri sebe.
Napísať odpoveď