Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Janio »

No takže nerád tu píšem... ale na náboženstve sa do mňa obúl kaplán a celú hodinu bol rozhovor iba medzi nami (asi ako tu na hojku.... :D)

Vytiahol na mňa Einsteinovú teoriu relativity (vraj nejak súvisí s tým že existuje boh) a ešte aj vzorec E=m.c2 (na druhú)
Našiel som to len v ang. a chcel by som sa o tom dozvedieť viac (a ak to súvisí z bohom tak by ste mi to mohli vysvetliť)
Ďalej začal do mňa rypať že Darvin len potvrdil existenciu boha čo sa mi nezdá...takže ako to bolo ? (ja to teraz študujem, ale napíšte svoje názory)
+ neviem odpovedať na otázku aku mi položil znela typu: "Všetky chemické a fyzické procesy/zákony dávajú zmysel, prečo to tak vzniklo ? je jasné že to musel spraviť niekto inteligentný a tak to zariadiť" viete nato odpoveď ? Určite to že to je tak inteligentne zariadené neznamená že to spravil boh...
A dúfam že hughito a empharko napíšmu mi dobré fakty, podložené (netreba všetko vypísovať ja si to aj pozistujem) do budúcého piatku aby som ho zmetol a tie najčastejšie otázky ktoré vravia na svoju obhajobu aby som vedel čo odpovedaďa

vopred THX
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Keď som sa ja pýtal nitrianskeho evanjelického farára (inak veľmi inteligentného a sčítaného muža) na niečo podobné ešte ako štvrták na základke, tak mi na to odpovedal asi takto (brať samozrejme s rezervou, hovoril mi to pre predstavu): "Predstavme si, že človek vznikol z opice. Opica vznikla z jaštera. Jašter vznikol z ryby. Ryba vznikla z červa. Červ vznikol z pračerva...Niekto tento vývoj ale musel riadiť, samé od seba to nemohlo vzniknúť." Takže každý si môže vybrať, či takejto teórii verí alebo nie :wink:
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Jj pripomenul si mi. To isté povedal neskvôr keď som ho o tom viac menej presvedčil a už sa nevedel vymotať povedal:
že všetko sa vyvýjalo postupne, ale ten začiatok (aby sa to začalo vyvýjať) spravil boh vraj tam dal 4 Elementy.
Keď som sa spýtal čo sú to za elementy a ako sa volájú (som myslel že je to kyslík, voda, a uhlík...) ale on povedal že sa to volá "informácia" ale vraj to nie je DNA, ale len informácia
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

pozri, ono je dost problem sa hadat a nieco dokazovat fanatikovi, pretoze ta ich pravda je tak silna, ze nou neotrasie absolutne nic...obzvlast, ked viera sa zaklade na niecom iracionalnom a nepodlozenom, tak rovnaku tu vieru ani nemoze ohrozit nejaky objektivny, hmotny a dokazany fakt...

ja si osobne myslim, ze nic nebol umyselne naplanovane, pokial si sa zaoberal genetikou tak zistis, ze neexistuju ziadne rybie, opicie, mušie, ludske geny...vsetky geny su absolutne tie iste, preto ma potkan s clovekom zhodnych viac ako 97% genofondu ...su to dlhe sekvencie nukleovych kyselin...avsak vplyvom roznych faktorov, ci uz fyzikalnych, chemickych, biologickych...nastavali v tom genetickom materialy mutacie, chyby, poruchy...aby som ti to laicky vysvetlil, to aku velku celust budes mat koduje gen, co ma asi 100 nukleovych kyselin usporiadanych v presnom jedinecnom poradi, presne rovnaky gen koduje vyvin celuste o vsetkych opic aj vyssich primatov, ich celust je ale neporovnatelne vacsia a silnejsia ako mozgova cas lebky...nasa presne opacne...preco ? lebo ludia v tom gene maju vymazanu malinku cast 2 aminokyselin...ako sa to mohlo stat? mutaciou, proste nastala chyba...a ta chyba sposobila, ze nasa celust je mala a slaba, zaroven ale ta chyba sposobila, ze sa na nasej lebke uvolnilo velke miesto a nasa mozgova cast hlavy mohla narast do niekolkonasobnych rozmerov ako ju maju primaty...
Bola to chyba v gene (mutacia), ktora mala ale fatalne nasledky, pre nas samozrejme pozitivne, pretoze ludsky druh tuto chybu dokazal vyuzit a prisposobit sa...vacsina mutacii je ale negativnych, neustale vidis ako sa rodia postihnute deti, rozne anomalie, to vsetko sposobuju nahodne chyby v roznych genoch vyvolane mutagennymi cinitelmi...avsak vacsina tychto jedincom zomrie, pretoze ich mutacia je skor pritazou ako pozitivom a nedokazu konkurovat ostatnym druhom na planete, prisposobit sa...a prave o tom evolucna teoria hovori, ze silnejsi vzdy vyhra nad slabsim...o evolucii treba alebo uvazovat ako o dlhotrvajucom procese, vacsina ludi si mysli, ze nove druhy sa vyvijali lusknutim prstu, ze nejaky zivocich porodil a zrazu sa mu narodil nejaky mutant co bol uplne iny...to su somariny, evolucia prebiehala miliony rokov...a stale prebieha...a je nevyhnutne, ze raz sa objavi nejaka dalsia chyba, vdaka ktorej vznikne nieco dokonalejsie nez nas mozog a socialne spravanie, vdaka ktoremu lustvo momentalne vladne svetu....to ci to vznikne zase nahodne za urcitych specifickych okolnosti a podmienok na nasej planete, alebo to vznikne umyselne v laboratoriu...je uz len otazka buducnosti...

asi viem na co ten farar narazal, ked hovoril o informacii, podla zakladnych fyzikalnych principov hmota, ked ju rozdelime na akokolvek male castice, vzdy vieme co ta castica bola predtym, cize sa tam zachovala urcita informacia...existuju ale napr. cierne diery, ktore nevieme pochopit...pretoze sa v nich hmota straca a niekde mizne...ale zatial nevieme urcit, ci su chybne nase zakladne fyzikalne zakony...resp. nie sme schopny zaznamenat do akej formy sa ta hmota prenasa...o tom by som ale radsej s fararom nehovoril, este to moze obratit proti tebe, tvrdenim, ze "ze boh existuje, ale tiez rovnako nie sme schopni pochopit formu v akej existuje"

treba ale drzat v takej diskusii drzat farara v sachu, ked sa on stale opiera o bibliu, opieraj sa o nu aj ty...netreba cakat na otazky, treba sa ho pytat...ako vznikol svet, o tom ze podla biblie vznikol za 7 dni...tak to tvrdi vatikan uz po starocia...ked sa to bude snazit uhrat na to, ze clovek je z opice a opica je z ...atd. tak ho zastav a spytaj sa ho, ze odkial to vie, lebo v biblii nic take nie je a krestanstvo predsa vylucne vychadza z biblie...pokial sa to bude snazit uhrat na to, ze boh vytvoril vesmir a za vsetkym naprogramovanim je boh...tak sa ho spytaj, ze kto teda vytvoril boha...pretoze boh sa nemohol len tak sam od seba objavit vo vakuu a zacat tvorit svet...a pokial by sa snazil vyuzit evolucny teoriu vo svoj prospech, tak mu pripomen, ze este nedavno vatikan by ho za takyto nazor upalil, odsudil a exkomunikoval z cirkvy...pretoze svet bol vytvoreny za 7 dni...

tak isto sa ho spytaj na to, ci je boh neomylny a dokonaly...(vatikan tvrdi ze je)...a ako je mozne ze ludia, zvierata ale aj rastliny robia kopu nezmyselnych veci, rovnako v nasich telach neustale prebiehaju bezvyznamne chemicke a biologicke procesy, ktore nemaju ziaden prospesny ucel...ako je teda mozne, ked boh je dokonaly, ze vsetky jeho vytvory su chybne....

spytaj sa ho na to, preco vatikan, papez a cirkev zije v luxuse, ked jezis kristus zil v skromnosti a tvrdil, ze majetky su ludom na nic...
spytaj sa ho, preco vatikan tak vystupuje proti antikoncepcii a proti interupcii, ked v biblii sa nic o tom nepise, odkial teda vedia, ze je to nespravne...kedy im toto posolstvo boh zoslal...pretoze ked im to nezoslal, tak je to len a len ich tvrdenie a nemozu ludi klamat za to, ze ked pojdu na potrat tak zabiju cloveka a to je smrtelny hriech...
tak isto sa ho spytaj na homosexualov, preco proti homosexualom cirkev neustale verejne vystupuje a odsudzuje ich, spytaj sa ho preco niektori krestania otvorene vyzyvaju veriacich krestanov k tomu aby fyzicky napadali homosexualov....ved boh predsa rovnako stvoril homosexualov ako heterosexualov...zraoven jezis vtvrdil, ze jediny kto ma pravo sudit bude boh (kto je bez viny, nech prvy hodi kamenom), preco teda cirkev homosexualov odsudzuje a uraza ich ? ...zaroven sa jezis homosexualitou vobec nezaoberal a v biblii neexistuje zmienka o homosexualite, o tom ze by za homosexualitu ludia skoncili v pekle...
spytaj sa ho na to, ci mat sex pre potesenie je hriech, ked ti povie ze ano..tak sa ho opytaj, preco maju sex pre potesenie aj zvierata... ked ti povie, ze hlavnym bozim ucelom sexu je mat deti, tak sa ho opytaj ci pary, ktore nemozu mat deti skoncia v pekle...
a ak chces moze zachadzat aj do tem, ktore su dost neprijemne pre farara, opytaj sa ho ci masturbuje, ked povie ze nie, tak ho upozorni na to, ze klamat je tiez tazky hriech...
mozes sa ho opytat aj an to, ci vrah, ktory pred smrtou uprimne olutuje co spravil a veri boha, tak moze skoncit v nebi...(povie ano), tak sa ho potom spytaj ci dobry clovek, ktory pomaha ostatnym ludom ale v boha neveri a popiera jeho existenciu skonci v pekle...
opytaj sa ho, ci je boh laska, a ci dokaze odpustit vsetko....potom sa ho mozes aj opytat, preco teda boh zem vytopil a zabil tolko ludi, ked nas vsetkych miluje a dal nam dar slobodnej vole, preco teda neustale zasahuje do diania na zemi... (v starom zakone je vela pripadov, kedy boh zabijal vela ludi)

kazdopadne sa ale farara urcite spytaj na dinosaurov a ine vyhynute druhy, co si o tom mysli, na co ich boh vytvaral ked ich potom aj zabil...a kedy ich zabil...pretoze na 7 den boli vytvorene vsetky zivocichy aj clovek, takze clovek musel zit ked zili dinosaury...opytaj sa ho, odkial to vsetko vie, pretoze biblia nic o dinosauroch nehovori...

tiez sa ho mozes opytat na to aka stara je zem....alebo sa ho mozes opytat ci je hriech verit v ine nadprirodzene formy zivota, sily atd. ktore maju rovnaku moc ako boh...ked ti povie ze je to satanizmus a podobne koniny, tak sa ho opytaj na prve prikazanie a co tym boh myslel... (ten paradox prveho prikazania som vysvetloval par stran dozadu, najdi si to, je to celkom silny logicky argument)

spytaj sa ho preco po starocia cirkev meni vyklad biblie a stale tvrdi nieco ine, odkial mas vediet ze to co tvrdi teraz cirkev je naozaj spravne, tvrdi to aj boh a ty skoncis v nebi...

spytaj sa ho, odkial mas vediet, ze to co tvrdi cirkev je naozaj spravne a kto to dodrzuje skonci v nebi a je to naozaj od boha...ked bibliu pisali len ludia, a je dokazane ze niektore pasaze v biblii sa po starocia niekolkokrat upravovali a prepisovali...ako mas tomu vsetkemu verit, ked niekolko storoci boli cikrveni hodnostari jedini ludia v europe, ktori vedeli citat a pisat a drviva vacsina populacie bola negramotna...vtedy mali jedinecnu moznost vsetko prepisovat, falsovat, nicit...na co neustale zakazuju a palia nejake knihy...

preco cirkev tvrdi, ze zena ako knaz je horsia ako pedofilia...ved boh stvoril aj zenu aj muza, maju si byt rovnocenni... preco cirkev tvrdi, ze velkonocny zajacik a santa claus su satanisticke zvyky, ktore maju ludi odvratit od praveho vyznamu velkej noci a vianoc...ked velkonocny zajac a santa claus existovali skor ako nejake krestanstvo, ako to teda moze byt satanisticke a proti jezisovi, ked vtedy jezis este ani neexistoval...preco cirkev niektore satanisticke/pohanske zvyky prebrala a poklada ich za svoje (vianocny stromcek) a preco ine nazyva satanistickymi....

Prepac, ale prispevok som si po sebe neprecital, takze tam urcite bude kopa chyba preklepov.... :oops:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Janio: No naozaj neviem, ako dokazuje teória relativity boha, to je pekný nezmysel. Povedz mu, že sám Einstein nebol veriaci, resp. neveril v osobného boha, bol panteista.

Darwin vôbec nijako nedokázal boha, omg, veď on práve že definitívne skončil s kreacionistickým výkladom. Takisto nebol veriaci, bol to agnostik.

Celý proces vzniku života i Vesmíra ako takého, vieme popísať, resp. vysvetliť bez koncepcie boha, ktorá je absolútne zbytočná.

Pilifo tu spomenul typický argument - a človek a opica a červík a bunka a ...dostanem sa k bohu. Ale prečo tu je logická chyba, lebo ak chceme takto postupovať, tak tieto isté otázky sa musia aplikovať na boha. Ako vznikol boh? Kto ho stvoril ? Prečo ?
"Všetky chemické a fyzické procesy/zákony dávajú zmysel, prečo to tak vzniklo ? je jasné že to musel spraviť niekto inteligentný a tak to zariadiť"
Vôbec to nie je jasné a dnešná veda len dokazuje, že tieto procesy jednoducho vznikali samé (boli na to vhodné podmienky).

To ako keď ukazuje nejaký ujo chemik pokus a chodí do kadičky to a ono a spraví to tsssss.

Tak takisto pri vzniku života boli vhodné podmienky, potrebné elementy a už to išlo. Ak to chceš trocha podrobnejšie, pozri si toto video: http://www.youtube.com/watch?v=lZzDDd6t ... r_embedded
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

nespravíme z toho samostatnú tému? už sa to dosť vzďaľuje od pôvodnej téme o náboženstve!

PRE VŠETKÝCH KTORÍ NEUZNÁVAJÚ EVOLÚCIU, PRÍPADNE JU POVAŽUJÚ ZA BOŽIE DIELO:
pozrite si toto video o nedokonalosti evolúcie:

- slepé črevo ako zakrpatený zbytok tráviacej sústavy z čias, keď sa ľudia živili len rastlinnou stravou
- zuby múdrosti - pozostatok chrupu aký majú bylinožravce
- musculus plantaris - sval na ľudskej nohe, aké majú na nohách opice na chytanie sa konárov nohami, zakrpatený a zbytočný
- chvost u ľudských embryí - embriá v určitom štádiu vývinu majú chvost, malé percento detí sa dokonca narodí s ním. jeho zbytok u ľudí je tzv. trtáč
- ušné svaly - zvieratá ich používajú na nasmerovanie ucha na zdroj zvuku, u ľudí zakrpateli a len niektorí ich dokážu ovládať
- laryngeálny nerv - jeden z najväčších defektov vývinu cicavcov, je to nerv ktorý ovláda prehĺtanie a hlasivky, vychádza z mozgu, prechádza do hrude popod aortou a vracia sa naspäť do mozgu. u žirafy má dĺžku až vyše 4 metre, pričom spája cca 30cm vzdialené miesta
- nosné čuchové bunky - viac než tri štvrtiny buniek už nepoužívame, štruktúra receptorov je identická s receptormi delfína (ktorému sú pod vodou na dve veci)
- telesné ochlpenie - vývinom ho postupne strácame, kedysi boli ľudia omnoho chlpatejší, zrejme pozostatok z čias keď bolo na zemi chladnejšie a keď ešte ľudia nevedeli vyrábať oblečenie
- husia koža - má za účel zježiť ochlpenie, používajú ju zvieratá na zastrašenie protivníkov, u ľudí zbytočné
- mužské bradavky - samozrejme zbytočné :D

ďalšie nedokonalosti evolúcie: slepé miesto v zornom uhle oka cicavcov a vtákov, zle umiestnené šľachy na kolene, nechránený nerv na lakti, sluchy ako slabé miesto lebky, absencia nadočnicových oblúkov ktoré u primátov chránia oči.

ja by som k "zbytočným" orgánom pridal klitoris, azda jediný orgán na zemi ktorého funkcia je len rozkoš :D (i keď je fajn že ho ženy majú, občas sa z toho potrebuje chal "vylízať") a takisto aj panenská blana, ktorá nemá evidentne žiadnu funkciu. ako chybu v evolúcii by sme mohli považovať aj zakrpatené krídla nelietavých vtákov.

lajdácka práca toho všemocného a dokonalého boha - alebo nezbytné následky evolúcie, ktoré možno časom vymiznú? budú sa ľudia rodiť napríklad bez slepého čreva, tak ako sa postupom času znižuje úroveň ochlpenia či zvyšuje priemerná výška ľudí?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

hej, muzske bradavky vobec nie su zbytocne :mrgreen: :oops:

treba sa aj sustredit na to, ako je mozne, ze clovek vie tvorit nove druhy (geneticke inzinierstvo atd.)...ked podla krestanov to dokaze len boh, lebo on je dokonaly...napriek tomu ludstvo sa venuje genetickej modifikacii uz po tisicky rokov, davno predtym nez existoval nejaky krestansky boh...
silmarill
King
King

ephramko napísal: spytaj sa ho preco po starocia cirkev meni vyklad biblie a stale tvrdi nieco ine, odkial mas vediet ze to co tvrdi teraz cirkev je naozaj spravne, tvrdi to aj boh a ty skoncis v nebi...

pekným príkladom tohto je LIMBO. limbo je druh očistca, kde sa nachádzajú duše detí, ktoré umreli bez pokrstenia. rôzne odnože kresťanskej viery sa v tomto dosť rozchádzajú. limbo preberal vatikán v rokoch 1984-92, keď rozhodli že nepokrstené deti idú automaticky do neba. vyhlásenie o tomto spísal ešte ján pavol II, autorizoval ho až benedikt v r.2007.

otázka zákerného ateistu: dokáže nejaký úradný dokument vatikánu "zatvoriť" časť neba alebo pekla? dokáže nejaká svetstká listina, aj keď podpísaná pápežom ktorý je "zástupca boha na zemi", rozhodnúť kam pôjdu po smrti duše ľudí?

ephramko napísal:hej, muzske bradavky vobec nie su zbytocne :mrgreen: :oops:

treba sa aj sustredit na to, ako je mozne, ze clovek vie tvorit nove druhy (geneticke inzinierstvo atd.)...ked podla krestanov to dokaze len boh, lebo on je dokonaly...napriek tomu ludstvo sa venuje genetickej modifikacii uz po tisicky rokov, davno predtym nez existoval nejaky krestansky boh...
no neviem, na účel tých mojich som ešte neprišiel. :nono:

je jedno či to podľa kresťanov dokáže len boh, v principiálne ide o to že to dokážeme veľmi ľahko. na kríženie rastlín a niektorých zvierat nikto nepotrebuje nejaké božské schopnosti, netrvá to státisíce rokov ako evolúcia a niektoré zmeny z toho sa mohli udiať aj mimovoľne, bez zásahu akejkoľvek bytosti, ču už ľudskej alebo božskej.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

nechcem zachadzat od temy, ale pri stimulacii bradaviek (dotyky, chlad/teplo, hryzenie) nepocitujes vzrusivost, alebo proste prijemny pocit, citlivost ? ...ja som napriklad taky pripad, ze tiez nic necitim, ale pomerne dost vela muzov to dost vzrusuje...niektorych dokonca aj pomaly viac ako stimulacia inej casti tela...

no kazdopadne bud rad, ze mas bradavky aspon z toho dovodu, ze keby si ich nemal, mal by si ovela vacsie problemy najst si partnerku, lebo by sa to ludom zdalo dost divne a vela ludi by sa cez to nevedelo preniest, rovnako ked pomerne dost vysoke percento ludi nevie akceptovat napr. statu koncatiny svojho partnera a tie vztahy sa potom rozpadnu...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

teória relativitiy + Boh? WTF??? Ako súvisí kontrakcia času, dĺžky, hmotnosti, ktorá zavisí od rýchlosti pohybujúceho sa telesa a pozorovateľa, s Bohom? Zákon E=mc2 hovorí v dôsledku o tom, že energia nevzniká, ani nezaniká, ani hmota (hmotnosť) nevzniká a nezaniká. Tie dve zložky sa len premieňajú jedna na druhú. Je tu potom problém, že odkiaľ sa energia, resp. hmota (hmotnosť) vzala. Tam by sme mohli uvažovať o Bohu, no nijako ho to nedokazuje.

K tej evolúcii: Zaujímavé je aj spomenúť, že ľudské embryo má počas vnútromaternicového vývoja žiabre, ktoré sa neskôr premenia v kostičky v uchu. Ale nezabudni sa ho spýtať na faktor náhody v evolúcii - pravdepodobnosť výskytu mutácií, pravdepodobnosť výskytu spontánnych mutácií, pravdepodobnosť, že tá mutácia nebude fatálna, pravdepodobnosť realizácie daného génu, pravdepodobnosť diskriminácie zmutovaného jedinca na základe jeho fyzickej odlišnosti, pravdepodobnosť, že tá mutácia daného jedinca zvýhodní... sumarizáciou ti vyjde, že by evolúcia ako taká nemala vôbec prebiehať, pretože je to veľmi nepravdepodobný proces. A ona, mrcha jedna, aj napriek tomu prebieha. :)

k chemickým a prírodným procesom vôbec: Jeden argument na podporu toho farára: prírodné zákony sa dajú systematizovať - sú navzájom prepojené, súvisia navzájom - podľa zákonov termodynamiky je najprirodzenejším poriadkom vecí chaos (lebo vtedy je najnižšia vnútorná energia). A chaos je v rozpore s navzájom previazanými štruktúrami prírodných zákonov. Príklad: teória Molekulových orbitálov musí byť v súlade s Kvantovou mechanikou a v súlade s Teóriou valenčných väzieb, to všetko musí sedieť s Teóriou grúp a Molekulovou symetriou = vysvetlenie ako behajú elektróny okolo molekuly musí sedieť s výpočtom pravdepodobnosti ich polohy v danom čase, to musí sedieť s výskytom elektrónov okolo jedného z tých atómov a tá molekula ako taká musí súčasne podliehať teoretickému modelu ako by mala vyzerať "na papieri" a to všetko musí zodpovedať výzoru skutočnej molekuly a látky ako takej. A takúto previazanosť ti žiaden chaos nedá - je to vnútorne konzistentný systém.

silmarill - nie, žiadna listina vatikánu, ani nášho generálneho biskupa a ani iných papalášov nedokáže ovplyvniť, kam v skutočnosti pôjde duša človeka alebo otvoriť/zatvoriť časť neba (docela vtipná predstava "časť neba" - zatvoríme nebeské kino, no otvoríme kúpeľný rezort :D ). Kresťanstvo nie je mágia, kedy človek vnucuje svoju vôľu astrálnym bytostiam. V kresťanstve sa len snažíme tie bytosti presvedčiť, aby sa zachovali podľa našej vôle (ako kedy, niekedy sa o to snažíme viac, niekedy menej), no ako sa v skutočnosti zachovajú, priamo ovplyvniť nedokážeme.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

Stoporko napísal:V kresťanstve sa len snažíme tie bytosti presvedčiť, aby sa zachovali podľa našej vôle (ako kedy, niekedy sa o to snažíme viac, niekedy menej), no ako sa v skutočnosti zachovajú, priamo ovplyvniť nedokážeme.
V kresťanstve sa snažíme žiť podľa Božej vôle. Tam sa nesnažíme nikoho naoko presvedčiť, jedine prosíme, ďakujeme, modlíme sa atď.

Evolúcia + Boh = niečo čo dáva väčší zmyslel ako obe separátne.
ephramko napísal: http://otazky.vira.cz/otazka/Onanie-v-manzelstvi.html
vzbudenie pocitu viny za nieco, co je v skutocnosti prirodzene pre drvivu vacsinu ludi (okrem asexualov = menej ako 1% populacie)...cize pocitu viny za vlastne libido (sexualny pud) je velmi ucinnou metodou ako prilakat velke mnozstvo ludi k sebe, hlavne ked ste jediny, kto poskytuje riesenie ako tento pocit viny za vlastnu sexualnu potrebu odstranit... (a zaroven ste aj jediny, kto ten pocit hanby vyvolal a naucil ludi, ze sa maju za to hanbit)
Akože obhajba ľudí, ktorí sa nevedia ovládať a podlahnú primitívnym pudom. Potom je jasné, že by sa mali hambiť, keď klesli na takú nízku úroveň. No a zvyčajne nevedia ani aký je rozdiel medzi sexom a milovaním ale budú si obhajovať chúťky.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

nesnazite sa nikoho presviedcat ? pokial viem, tak biblia hovori, ze dobry krestan by mal krestanstvo sirit do sveta, rovnako ako to robili apostoli...my chces povedat, ze tolke miliony ludi, tolko rozlicnych civilizacii, zrazu ich tam vsetkych osvietilo a zacali byt verni vatikanu ??? :D

primitivne pudy ? tie su prirodzenou sucastou ludi, nemozes ich oddelit alebo absolutne potlacit, po urcity cas ich mozes kontrolovat a aj to len z casti...ludia nie su samostatny druh, ludia sa vyvinuli z nasich predkov, a pudy rovnako ako emocie, nalady, instinkty su prirodzenym dedictvom...drviva vacsina toho co robime a preco to robime, je iracionalnej podstaty...

sexualna potreba (libido) patri medzi najnizsie zaklade ludske potreby, rovnako ako potreby spanku, pitia, jedla, vylucovania...bez naplnenia zakladnych potrieb nie je mozne naplnit ludske vyssie potreby...mi chces povedat, ze rovnako dokazes potlacit aj primitivny pud spanku a potrebu jedla ? vsak len to skus...a za chvilku mozes byt s tym svojim panom :D

je to rovnake ako ked ti je strasne treba na zachod...jednoducho stale na to myslis a nie si schopny nic ine robit...az pokial tu potrebu nenaplnis...

sex je prirodzena potreba kazdeho cloveka (okrem asexualov), my chces povedat ze ty sex nemas alebo nemasturbujes ??? urcite ano...tak si len dalsi z nas primitivnych, ktori nedokazeme potlacit pudy...jedinym rozdielom medzi nami a tebou je to, ze ty si este taky sprosty, ze ides o tom rozpravat fararovi a davas mu za to peniaze... :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Evolúcia + Boh = niečo čo dáva väčší zmyslel ako obe separátne.
Koncepcia Boha do toho nepridáva absolútne nič, akurát to vylúdi desiatky ďalších otázok.
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

ephramko napísal:nesnazite sa nikoho presviedcat ?
Hovorím, že nie je podstatné (v kresťanstve) presviedčať niekoho, ale žiť podľa "niečoho".
ephramko napísal: sexualna potreba (libido) patri medzi najnizsie zaklade ludske potreby,
reprodukčná potreba, nie sexuálna, alebo potreba rozmnožovania.
ephramko napísal: sex je prirodzena potreba kazdeho cloveka (okrem asexualov), my chces povedat ze ty sex nemas alebo nemasturbujes ??? urcite ano...tak si len dalsi z nas primitivnych, ktori nedokazeme potlacit pudy...jedinym rozdielom medzi nami a tebou je to, ze ty si este taky sprosty, ze ides o tom rozpravat fararovi a davas mu za to peniaze... :lol:
asi ani ty nevieš rozdiel medzi sexom a milovaním, a k čomu to vôbec je už odjakživa, lol, error in general knowledge

// ďakujem za +karmu, ale je nafigu, že sa dotyčný nepodpísal, hmm
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

eruner - to presviedčanie astrálnych bytostí v kresťanstve som myslel práve prosbou :) Lebo aj prosba je istý spôsob presviedčania.

A sex pre potešenie majú okrem ľudí aj niektorí šimpanzi a delfíni. A JE TO základná ľudská potreba. Tak ako aj onania pre chlapov. Kto príliš dlho nemasturbuje, semeno mu začne tlačiť na mozog a správa sa divne + začne mať prílišnú afinitu ku všetkým osobám opačného pohlavia. :)

pocit viny kvôli onanii - tiež som ho dlbú dobu mal - mohlo za to pôsobenie istých kníh a diskusia s kamarátmi, ktorých by som dnes označil za v istom zmysle fanatikov. Stačí si uvedomiť, že samotná onania nie je hriešna, zlé sú len predstavy sexu s cudzou ženou (ak sme zadaní) - slobodní si môžu predstavovať čo chcú a koho chcú :smt059 A keď som sa zamyslel nad onaniou a Ježišovým životom do dôsledku - onanoval predsa aj on (KAŽDÝ chlap, čo má vajcia na správnom mieste, na zemeguli onanoval/onanuje a Ježiš sem prišiel aby žil život človeka). Tak čo :P

A plne súhlasím s Erunerovým názorom: v kresťanstve nie je dôležité niekoho o svojej viere presviedčať, ale svedčiť ostatným svojim životom.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

ale samozrejme ze viem aky je rozdiel medzi milovanim a sexom...potreba lasky je ale socialna potreba a tie su vyssie na pyramide potrieb...za to sexualna potreba (libido) je nizsia potreba...a ked mi budes tvrdit, ze oddelit tieto potreby nie je mozne, tak to je blbost...si zober takych pedofilov, oni maju len libido...potreba milovat niekoho, zit s nim, mat vztah...to tam absolutne chyba...

a pokladam, za velmi nechutnu praktiku, ked cirkev prisla s tym, ze sex je jeden z najtazsich hriechov...a jedinu moznu metodu ako kontrolovat libido bez toho aby si sexoval, je onania...lenze cirkev prisla s tym, ze aj onania je hriech, za ktoru budu ludia horiet v pekle... cize v ludoch vzbudili pocit viny za nieco, co je absolutne prirodzene, rovnako ako potreba spanku... a je absolutne jedno ci si pohan alebo papez, vsetci sexuju alebo onanuju a kto povie, ze nie, tak je klamar ! (cize na urovni viery v boha absolutne nezalezi, takze krestanska metoda "ze viera v boha ti pomoze odolat pokuseniu sexu" akosi absolutne nefunguje...a skor ci neskor, kazdy raz "zhresi" a cim v nom cirkev vyvolava vacsi pocit viny...tym bude vernejsou oveckou vatikanu a tym viac penazi panu fararu hodi do kasicky)

a mozno to bude pre teba novinka, ale ludia velmi dobre vedia, ze deti sa plodia sexom, no napriek tomu vacsina ludi sexuje len a len pre potesenie...na com ja nevidim nic zle, ludska civilizacia ide stale dopredu ci uz ludia robia hromadne orgie, sexuju pre potesenie, alebo ci hovoria ze nesexuju lebo je to hriech (a tak klamu)...dolezite je to, ze ludia dalej sexuju, lebo keby nesexovali, tak tu nikto z nas nie je... :wink: ...a pokial ty pokladas sex za hriech, za ktory budes horiet v pekle, ked boha nepoprosis o odpustenie...tak si svoj nazor laskavo nechaj pre seba, nesir ho dalej a hlavne nesud ludi, ktori sex maju alebo onanuju a nemaju pocit viny za to ze ho maju...pretoze pokial viem, ty nie si vynimkou a tiez urcite sexujes a onanujes... takze si presne rovnaky ako my vsetci ostatni ubohi, ktori sa nechavame ovladat takym primitivnym pudom...

okrem toho sa preukazalo, ze onania je naopak velmi zdrava a nesluzi len na vylucne uspokojenie libida...prave naopak ako tvrdi cirkev, chore a nezdrave je nemas sex (neonanovat)...a este chorejsie mat z toho aj vycicky svedomia...

"v kresťanstve nie je dôležité niekoho o svojej viere presviedčať, ale svedčiť ostatným svojim životom." = az na to, ze slusni krestan zije presne rovnakym sposobom zivota ako slusni neveriaci...kazdy ma chyby, kazdy je hriesny...hriechom sa nikto nevyhne, lebo cirkev umyselne nastavila tak pravidla, aby to platilo na kazdeho...a jediny rozdiel medzi krestanom a neveriacim je ten, ze krestan seba poklada za nieco lepsie a cennejsie, lebo on sa za svoje hriechy bol bohu ospravedlnit a tak ulavil vycitkam svojho svedomia (ktore v konecnom dosledku nevyvolal boh, ale zase raz len iny ludia, cize cirkev)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Stoporko napísal:ale svedčiť ostatným svojim životom.
k tomuto vobec netreba byt krestan
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

beardie: nepochopil si. Vravím o kresťanskej "misii." Teda o tom, ako by malo byť šírené kresťanstvo bežnými kresťanmi.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Stoporko napísal:
A keď som sa zamyslel nad onaniou a Ježišovým životom do dôsledku - onanoval predsa aj on (KAŽDÝ chlap, čo má vajcia na správnom mieste, na zemeguli onanoval/onanuje a Ježiš sem prišiel aby žil život človeka).
Stoporko, ty si nejak velmi informovaný :lol:

Čo sa týka tej otázky masturbácie, neviem o tom, že by sa tomu Ježiš Kristus nejak extra venoval (podla Biblie), myslim, že mal dôležitejšie veci na praci. A potom tie cirkevne odporučania – ma to aj svoju logiku, človek, ktory nebude smilniť, si bude hladať stalu partnerku/partnera a založi rodinu a bude sa o ňu starať

Ježiš Kristus zase nehovori, že každy, kto bude smilniť zhori v pekle – ale povedal: „beda vam farizeji a zakonnici, lebo hriešnici a neviestky vas predbehnu do kraľovstva nebeskeho“. A potom zas hovori o jednej hriešnici, že sa jej odpušťaju všetky hriechy, lebo veľmi miluje. Takže take krute to s tym peklom zase nebude, ephramko, ty už maš panicku hrôzu a taraš somariny

Mimochodom ephramko – ty zase ten sex ťahaš uplne všade, čo som si všimol takže si opačny extrem, ale to bude nejaky charakteristicky znak homosexualov
silmarill
King
King

SEX A VIERA... no čo by na to povedal Sigmund Freud??? :smt059

väčšina náboženstiev celkom šikovne zneužila ľudské sexuálne potreby pre svoje účely... prirodzené veci označiť ako zlé a hriešne veci, za ktoré sa treba hanbiť. je to doslova forma psychického teroru, kde pranierujú ľudí za veci za ktoré nemôžu. a keby ten pomyslený boh nexel aby ľudia sexovali, bol by nás stvoril ako zvieratá tak že sa budeme páriť len v určitom období a mimo toho nebudeme mať chuť... kresťania zobuďte sa, vaša hormonálna sústava je rovnako prirodzená ako vaša tráviaca sústava, tak prečo by ste si mali z nej umelo robiť peklo???

vykreslenie sexuality ako niečoho zlého (proti čomu však nemôžme bojovať - na druhej strane vlastne ani nemusíme!) a prezentovanie náboženstva a cirkvi (spoveď) ako jedinej záchrany ktorá nás dokáže očistiť je totálne vydieranie. pokiaľ si chcú farári držať celibát tak nech si ho majú, nik im ho neberie... ale nech sa nestarajú do našich spální.

"Do what Thou wilt shall be the only of the Law"

///edit: tehla, nebuď homofóbny... btw nie zdržanlivý človek ale práve ten "vytrasený" koná viac s čistou hlavou keďže neni pod vplyvom svojich hormónov, jednoducho povedané rozmýšľa hlavou a nie vajciami :D
Napísať odpoveď