chladiaca kvapalina - silikát vs etylénglykol

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
silmarill
King
King
Používateľov profilový obrázok

chladiaca kvapalina - silikát vs etylénglykol

Príspevok od používateľa silmarill »

ahojte, mám takú dosť amatérsku otázku - dochádza mi chladiaca kvapalina (Chevrolet Lacetti r.2005). mám ju tesne pod čiarkou označujúca minimum.

v múdrej knižke je napísané že tam smie ísť len silikátová chladiaca kvapalina. v obchode som videl len kvapaliny na báze etylénglykolu.
môžu sa miešať, môžem tam doliať aj tú?
alebo mám vypustiť zvyšok čo tam mám tej silikátovej teraz a dať miesto nej etylénovú?
alebo tam etylénglykolová nesmie ísť vôbec?
pokiaľ tam smie ísť len silikátová, akú značku/druh odporúčate? kde to kúpiť a cca čo to stojí?
čo som sa pýtal pár známych a kolegov s inými značkami áut tak sa s tým nestretli a radia mi ísť do servisu.

možno sú to pre skúsenejších trápne otázky, ale budem to robiť prvý krát a nerád by som si v aute niečo poškodil.

vopred ďakujem za všetky odpovede :roll:
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: chladiaca kvapalina - silikát vs etylénglykol

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

ak to nechces iba dolievat vodou, tak mas dve moznosti, bud este pozhanaj silikatovu, ak sa to este vyraba, alebo vypusti zvysknu, vyplachni a mozes pouzit akukolvek inu urcenu pre motorove vozidla... silikatove a bezsilikatove sa miesat nemozu...
silmarill
King
King

OK tak ak by som vypustil zvyšok, dal tam etylénovú tak to nemôže uškodiť motoru? aký je vlastne medzi nimi rozdiel?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

musis to jednoznacne najskor vyplachnut... uskodit to nemoze... kedysi sa pri volbe nespravnej zmesi vedeli rozpadavat gumove casti ako tesnenia apod., ale prri modernych motoroch a kvapalinach to uz nehrozi...

rozdiel je v zlozeni, ale aky, to ti nepoviem, bohuzial nie som chemik :)
silmarill
King
King

OK teda a ako spraviť "výplach" chladiča? v manuále to neni :(
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

som iba z telefonu, ked dojdem domov, napisem :wink:
Acer01
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Acer01 »

Sirmaril nalej cistu vodu nastartuj nechaj zohriat motor, tu vypust a to opakuj 3-4x aby si poriadne preplachol cely system nie len chladic....
silmarill
King
King

Acer01 napísal:Sirmaril nalej cistu vodu nastartuj nechaj zohriat motor, tu vypust a to opakuj 3-4x aby si poriadne preplachol cely system nie len chladic....
tú čistú vodu môžem naliať do toho silikátu čo tam mám? smiem to riediť?
oné, a ako to vypustím?

... možno sa pýtam blbosti, ale je to moje prvé auto, kúpil som ho nedávno... a ja som kancelárska krysa a do motorov sa nevyznám :(
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

zybtocne to budes liat do toho - to si prirobis jeden cyklus vyplachnutia ...

povol objimku na najnizsej hadici chladic, vytiahni hadicu a nechaj to vychcať niekam do kybla .... nasad hadicu, napln miesto chladiacej vodou, nastartuj motor, nech sa to trosku ponahana, vypust a uz by si mohol davat tu druhu chladiacu :-) ... ak si uzkostlivy, tak este jeden vyplach vodou ... ale sam za seba hovorim, ze to stejne spravi uplne houno aj iba s jednym vyplachom ... dokonca viem, ze v servise sa ti s nejakym vyplachovam tr*kat nebudu a nikdy na to ziadny motor nedoplatil :-) :-)
silmarill
King
King

ok takže teoreticky mám v tom jasno, prakticky to budem skúšať zajtra cez deň keď bude svetlo... hádam nič nedo*ebem :nono:

takže ten etylénglykol je pre motor rovnako dobrý ako silikát? je niektorý z nich "lepší" ako druhý?
prípadne odporučte značku, mne kolegovia radili naliať tam Fridex, je ten ok?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

rozdiel je v zlozeni ale vo vlastnostiach pre ktore to chces prakticky ziadny ... silikatove sa musia castejsie menit, ako etylénglykolove (konkretne sa odporuca 3 vs 5 rokov myslim) ... a ano Fridex je uplne v pohode fungujuca klasika :-)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

presne ako napisal nordkapp: ani nepotrebujes nejake specialne naradie, stacia nejake kombinacky, pripadne plochy srobovak... zohrej si motor, aby sa zohriala aj kvapalina - bude o nieco redsia a lahsie a rychlejsie ti vytecie, pusti kurenie na max, pockaj, kym ti auto zacne normalne kurit, otvor kapotu, povol objimku, eskapasku alebo vypustaci ventil na spodku predneho chladica, zober nejaky stary hrniec alebo lavor, ktory sa ti zmesi pod auto, podstrc ho tam, nechaj to vytiect aj z chladica aj z hadicky, znova nasad hadicu na radiator, napln destilkou, bez sa povozit, pripadne spravit nejaky ten nakup, stav sa v mototeche kupit nemrzku, ked sa vratis, namiesaj si zmesku nemrzky a vody podla pomeru na flasi v objeme stanovenom vyrobcom vozidla, udaj najdes v papieroch od auta, destilku vypusti, zmeska tam nalej po rysku a mas vybavene... pravdepodobne sa ti tam ale nevojde vsetko, tak sa chod povozit, nech sa system odvzdusni a nech sa pustia aj ventilatory, ktore chladia motor, takze trosku tomu zaloz a nemrzku doma dolej... hotovo, na par rokov mas pokoj :)

fridex moze byt kludne, pouziva sa bezne, do lacetti ako stvoreny :) drzime teda zajtra palce, neboj sa, nemas co doj*bat, keby cosi, tak napis :)
Napísať odpoveď