ahojte.
mam otazocku. Chcel by som priatelke do PC dokupit jeden hdd. len problem mam v tom ze nechcem aby o tom vcedela ze to mam v plane ( prekvapko ). a chcem sa opytat.
je jedno aky druh hdd tam ma a aky jej tam dam ? ci to musi byt to iste ? viem ze je viac druhov hdd. popripade ako zistim aky druh ma bez toho aby som rozoberal pc ?
a este dalsia otazka. keby som jej ho tam uz pridal tak staci zapnut pc a automaticky mi nacita ten hdd ? ci este nieco bude treba ?
Kúpa HDD - aký a čo treba na inštaláciu a prvé spustenie
-
vikko78
Medium Professional
Re: HDD pomoc
Ono to v podstate nieje až také jednoduché. nemusíš kupovať taký istý ako má, kludne môžeš kupiť aj 2TB HDD. Dôležité je, aby si vedel, aké rozhranie treba kúpiť..napr. kúpiš SATA, potom zistíš, že na doske nemá SATA porty, tak ti bude v podstate nanič /síce sa to dá riešiť cez redukciu, alebo kartou do pci/. takže najprv zistiť čo má na doske, potom treba pri výbere hdd, sa pokukať aj na káble, lebo napr. SATA potrebuje svoje káble, včetne aj napájacieho ktorý na zdroji nemusí byť, takže treba aj redukciu...najlepšie by bolo sem napísať zostavu, akú má priatelka /hlavne základnú dosku/ a potom niečo poriešime. o.k?
Re: HDD pomoc
no velkost viem ze nemusi byt rovnaka. myslel som to sata ata. no skúsim to nejak zistit ale tak aby o tom nevedela 
ako to najlepsie zistim ? ci cez everest alebo nieco take ?
ako to najlepsie zistim ? ci cez everest alebo nieco take ?
Re: Kúpa HDD - aký a čo treba na inštaláciu a prvé spustenie
SATA nemá len v prípade dnes už historických PC 
Re: Kúpa HDD - aký a čo treba na inštaláciu a prvé spustenie
Zistíš si typ základnej dosky (spustíš u nej program Speccy alebo Everest), názov dosky hodíš do googla a zistíš k nej špecifikáciu, či podporuje SATA alebo nie.
Čo sa týka konkrétneho disku, napíš svoju predstavu o cene, veľkosti a tiež, na aký účel sa bude disk používať.. či bude systémový, alebo iba ako skladisko dát.
K samotnej inštalácii... nové disky nie sú naformátované, takže po vložení do PC na ňom musíš vytvoriť partíciu a naformátovať ju prostredníctvom Device managera alebo iných programov ako Acronis Disk Director, Paragon Partition Magic, Gparted atď. Formátovať to môžeš aj u seba doma a u nej to potom už iba vložíš do PC. Ak má XP alebo novší, môžeš kľudne naformátovať na NTFS.
Čo sa týka konkrétneho disku, napíš svoju predstavu o cene, veľkosti a tiež, na aký účel sa bude disk používať.. či bude systémový, alebo iba ako skladisko dát.
K samotnej inštalácii... nové disky nie sú naformátované, takže po vložení do PC na ňom musíš vytvoriť partíciu a naformátovať ju prostredníctvom Device managera alebo iných programov ako Acronis Disk Director, Paragon Partition Magic, Gparted atď. Formátovať to môžeš aj u seba doma a u nej to potom už iba vložíš do PC. Ak má XP alebo novší, môžeš kľudne naformátovať na NTFS.