Flash ako zacat
Flash ako zacat
xcel by som sa naucit jayk flash, aby som v tom mohol robit nejake tie minigamesky. Len neviem ako zacat, poradte prosim niekto nejake tutorialy najlepsie v SK/CZ. A kto s tym ma skusenosti, je to tazke? cosi ako c++? rád by som to vedel lebo ma to dost zaujalo
-
javatar
Hardcore addict
Re: Flash ako zacat
existuje viac vyvojovych prostredi pre flash? ktore by ste odporucili?
-
weroro
Flash coder
- Kontaktovať používateľa:
Re: Flash ako zacat
Pre flash ako taký nie, tam je bohužiaľ plnohodnotným kompilátorom iba Macromedia/Adobe Flash. Ale pre Action Script ako jazyk, ktorým sa programuje, existujú dve prostredia. Prvým je Flash kompilátor od Macromedie alebo Adobe, ktorý ale nie je zadarmo a druhým je Flex builder, ktorý je zadarmo a je to čisto iba scriptovacie prostredie, bez možnosti kreslenia a podobne, ktorého výsledným "produktom" je tiež SWF súbor, tak ako vo flashi. Samozrejme je tu ešte možnosť prostredia AIR, ktoré sa dá ale prirovnať k Flexu.
Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že Flash a Flex majú určité výhody v tvorení rôznych RIA aplikácií.
Flash je v hodný pre reklamné a celkovo animačné účely kde sa kladie dôraz na grafický vzhľad.
Flex je čisto scriptovacie prostredie a je vhodný na komplikovanejšie aplikácie ako multimédiá a komunikácia.
Samozrejme, že to čo sa dá spraviť vo flexe sa dá z 99% urobiť aj vo flashi, hlavne prehrávače, avšak flash nepodporuje niektoré triedy, ktoré sú určené špeciálne pre flex. Preto je jasné, že keď robím prehrávač a zákazník si vyžiada možnosť prehrávania viacerých video formátov (AVI, MOV, MP4, FLV, WMV), tak to robím cez Flex lebo vo flashi to proste nejde. Naopak zase reklamné bannery, animácie, web stránky, hry, a celkovo aplikácie, ktoré sú graficky náročnejšie nebudem robiť vo flexe, lebo tam nie je možnosť si objekty ručne nakresliť.
Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že Flash a Flex majú určité výhody v tvorení rôznych RIA aplikácií.
Flash je v hodný pre reklamné a celkovo animačné účely kde sa kladie dôraz na grafický vzhľad.
Flex je čisto scriptovacie prostredie a je vhodný na komplikovanejšie aplikácie ako multimédiá a komunikácia.
Samozrejme, že to čo sa dá spraviť vo flexe sa dá z 99% urobiť aj vo flashi, hlavne prehrávače, avšak flash nepodporuje niektoré triedy, ktoré sú určené špeciálne pre flex. Preto je jasné, že keď robím prehrávač a zákazník si vyžiada možnosť prehrávania viacerých video formátov (AVI, MOV, MP4, FLV, WMV), tak to robím cez Flex lebo vo flashi to proste nejde. Naopak zase reklamné bannery, animácie, web stránky, hry, a celkovo aplikácie, ktoré sú graficky náročnejšie nebudem robiť vo flexe, lebo tam nie je možnosť si objekty ručne nakresliť.