Mesto buducnosti. (ekologicky plan)
Re: Mesto buducnosti. (ekologicky plan)
Retne: Veterná energia je neefektívna, pretože nie je stabilna. Su tam obrovske vykyvy vo vykone, čím trpí cela prenosová sústava - čo musia vykrývať jadrove alebo tepelné elektrárne. Vietor, či slnko sú dobre ako doplnkove zdroje energie, niekde na úrovni spomínaných 5% (čo je zasa len štatistka).
Pri solárnej energii nezabúdajte zohladňovať energetickú náročnosť výroby fotovoltaickych panelov, keďže táto energia býva zvýhodňovaná pri výkupe.
Pri solárnej energii nezabúdajte zohladňovať energetickú náročnosť výroby fotovoltaickych panelov, keďže táto energia býva zvýhodňovaná pri výkupe.
sme v roku 2010, veterna energia nie je minulostou, investuje sa do nej teraz... myslis ze terajsi vedci stavaju nieco co je neefektivne? ved to nema logiku...
-
pryja
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Presne tak, ked ludia svietili lampasmi, tiez urcite neskali od stastia do vzduchu, ked sa zacali tahat kable a vyrabat nejaka draha elektrina.
A uz viem aj o jednom, ktory si stavia na Slovensku dom so solarnou strechou
A uz viem aj o jednom, ktory si stavia na Slovensku dom so solarnou strechou
Efektivna je z hladiska premeny veternej energie na elektricku, problemom je vsak uz spomenuta nestabilita vetra (hlavne v nasich koncinach). To iste plati pre solarnu energiu, sucasne fotovoltaicke panely maju ucinnost pod 15%, co je zalostne malo, no napriek tomu sa bohato dotuju. Na baze nanotechnologii sa uz podarilo vytvorit clanky s cca 30% ucinnostou, ale masova vyroba este nezacala. Pokial ide o solar, tak velmi ucinne su panely na spracovanie tepla, tam je ucinnost cca 70%. Pri nich sa v nasich podmienkach da pocitat s usporou penazi za teplo aj bez vyuzitia statnej dotacie v horizonte 15 a viac rokov. (pre rodinne/bytove domy)Retne napísal:sme v roku 2010, veterna energia nie je minulostou, investuje sa do nej teraz... myslis ze terajsi vedci stavaju nieco co je neefektivne? ved to nema logiku...
A preco sa to podporuje? Pretoze vedci (pravom) strasia spravami o hroziacom nedostatku ropy a globalnom oteplovani a vlady potom s radostou investuju do novych zdrojov energie aj napriek ich vysokej cene. Ale taketo investicie aspon podporuju vyvoj a snahu znizit naklady, cize urcite pozitiva tam su.
A pokial ide o stabilitu, tak tam jednoznacne vedu vodne elektrarne, ale priestory na nove uz velmi nemame. Primorske krajiny maju moznost vyuzivat energiu morskych vln, tam maju zariadenia celkom slusnu ucinnost a tiez moze ist o stabilny zdroj energie, ktory navyse nie je extremne drahy.
U nas je to s obnovitelnymi zdrojmi zlozite, kedze vietor ani slnko mozeme pouzit len ako doplnkove a na vodne elektrarne nie je miesto, cize ak chceme cistu energiu, mali by sme sa skor orientovat na jadrove elektrarne. Navyse reaktory poslednej generacie (4) dokazu vyuzivat predtym pouzite jadrove palivo, co je tiez velka vyhoda a skrati sa tym dlzka jeho radiacie, tiez su efektivnejsie. Ale na trh sa dostanu az o 20-30 rokov.
Ale stretol som sa aj s tym nazorom, ze pocas nasledujucich 40-50 rokov uz vedci objavia sposob ako vyuzit jadrovu fuziu a potom sa budeme moct na vsetky tieto alternativne sposoby vykaslat.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
presne si na to teraz kapnul ... a to mi vadi na zelenocinoch (synonymum slova zlocin) asi najviac, ze postradaju stipku akejsi elementarnej logikyRetne napísal:ved to nema logiku...
a hlavne vonkoncom niesu ekologicke - za ekologicku povazujem jadrovu elektraren, ktora okrem paliva, ktore sa uskladnuje bezpecne a nemoze spravit nic (hoci sa ho niektori boja viac, ako bubaka, co maju pod postelou) pouziva akurat tak vodu
cim je ekologicke, ked musim pre 1000MW zastavat panelmi niekolkokrat vacsiu plochu, kde sa mohli past srnky, oproti JE ?
ako zaklad uspechu (kedysi, dnes, ale hlavne v buducnosti) vidim energeticku samostatnost - co sme kedysi mali, kym sme nepodlahli tlakom
Stačí si spomenúť, s akou pompou sa zavádzali povinné % biozložky v nafte a ostatných palivách s tým, že sa tento podiel bude ešte zvyšovať, pretože je to obnovitelne a je to eko. Rovnako to vidím aj so solarnou energiou. Pokial sa to bude umelo dotovať, tak sa bude zaberať orna pôda (či repkou alebo panelmi) a celkový podiel na vyrobenej energie (či už vo forme bionafty, etanolu alebo eletriny) bude rovnako zanedbatelny (pri biopalivach je to 3-5%).
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
nie Frikso ... NIE ! ... co je zelene je predsa dobre a spolocensky ziaduce !
... predsa by vedci nevyvijali nieco neefektivne, alebo snad priam skodlive .. ved to nema logiku

Je dosť možné, že sa aj niektorí vedci trhaju za vlasy, keď vidia, aky neefektívny spôsob využívania danej technologie zelení euroblbci vymysleli a hrdo to masívne dotujú

Tomu by som sa vôbec nečudoval
Tomu by som sa vôbec nečudoval
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
http://ekonomika.idnes.cz/biopaliva-zpu ... anicni_lto
tak co ekofanatici ? este stale tym zmrdom verite ? aj napriek tomu, ze uz si otvorene zacali srat do vlastneho hniezda ? ((nie ze by mali inu moznost))
... je mi jasne ze studia niekoho, kto neni zeleny, nijakeho zmrda nepresvedci, ale toto by mohlo zabrat, sak to vypracovavali najzelensi zo zelenych 
tak co ekofanatici ? este stale tym zmrdom verite ? aj napriek tomu, ze uz si otvorene zacali srat do vlastneho hniezda ? ((nie ze by mali inu moznost))
nordkapp_pb zas nemôžeš generalizovať.
Toto som vôbec nesledoval, kto s tým prišiel a presadzoval to ? Určite tam išlo o iné veci, ako o "zelenosť". (p e n i a z e )
Toto som vôbec nesledoval, kto s tým prišiel a presadzoval to ? Určite tam išlo o iné veci, ako o "zelenosť". (p e n i a z e )
To fakt tu drbnes clanok z nejakeho ceskeho portalu? co sa tu s tebou budem drbat... slnecnu energiu v rodine pouzivame 10 rokov. Teplu vodu mame 10 rokov stale teplu, vykuruje sa tiez... rocne usetrime cca 1000eur, za tri roky sme mali splatene naklady...nordkapp_pb napísal:http://ekonomika.idnes.cz/biopaliva-zpu ... anicni_lto
tak co ekofanatici ? este stale tym zmrdom verite ? aj napriek tomu, ze uz si otvorene zacali srat do vlastneho hniezda ? ((nie ze by mali inu moznost))... je mi jasne ze studia niekoho, kto neni zeleny, nijakeho zmrda nepresvedci, ale toto by mohlo zabrat, sak to vypracovavali najzelensi zo zelenych
Dalsia vec, studujem na jednej z najlepsich inzinierskych univerzit vo Francuzsku... presnejsie "science de la terre et l'univers" cize asi viem o com je rec a niekto kto si precita par clankov z idnes a sa mi vysmieva ma dokaze vytocit...fakt
-
Fabo
Hardcore addict
Ty vole, cital si to vobec? 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
ty francuzsky inzinier ... predmet Čítanie zo Základnej školy, za 18 kreditov mas ? ci nemas ? ocividne nie
kde sa tam co o kolektoroch pise ? 
ale ked uz si ideme porovnavat curaky, tak dobre ... nedbam ... chodim na, co sa techniky tyka, najlepsiu skolu v CR/SR a zhodou okolnosí pracujem v oblasti energetiky, tak mi tu nejaky frantik nebude vykladat, ze sa mu vysmievam ((..aj ked))

ale ked uz si ideme porovnavat curaky, tak dobre ... nedbam ... chodim na, co sa techniky tyka, najlepsiu skolu v CR/SR a zhodou okolnosí pracujem v oblasti energetiky, tak mi tu nejaky frantik nebude vykladat, ze sa mu vysmievam ((..aj ked))
ja som nereagoval na tvoj clanok... ten som ani neotvaral... technik z naj CZ/SK univerzity... tak to ti gratulujem
prirodne vedy co som cekol... tak na com sa jedine maka je karto a petro... o externych cykloch nevies nic, lebo to nikde sa to tam nestuduje tak o com sa tu budem s tebou hadat... ved ako si povedal je to tak ci tak neefektivne... 
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
prestan to brat, lebo potom pises to, co pises

Na Slovensku slnečné elektrárne so 480 MW, ministerstvo kritizuje ich boom
http://dsl.sk/article.php?article=11157
http://dsl.sk/article.php?article=11157
-
pryja
Darca
na dotaciu od koho? Od statu, alebo od EU?Navyše nové fotovoltaické elektrárne s vyšším výkonom ako 100 kW už nemajú nárok na dotáciu a zároveň na dotáciu už podľa nových pravidiel majú nárok nové systémy len ak sú inštalované na strechách alebo obvodových plášťoch budov a nie ako doteraz aj na voľnom priestranstve.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
dotacie EU boli zamerane skor na individualne montaze cez rozne sku|vene zelene fondy a pod. ... fotovoltaiku stedro dotuje stat garanciou vykupnej ceny MWh vyrobenej energie vysoko nad priemernou cenou MWh vyrobenej "necistym" sposobom ... ale tak ci tak to zaplatis ty a ja
...
//autoeditácia príspevku (10 Júl 2011, 12:32)
jedno ma ale eminentne tesi ... zavre sa kohutik dotovanych cien elektriky a kazdy investor si dobre spocita, ze ak ma predat vyrobenu elektriku za tolko, ako ju vykupuje prenosova sustava od konvencneho dodavatela, tak sa mu ziadnu zmrdoelektraren stavat neoplati, lebo bude mat navratnost v rade 30-60 rokov a tolko nevydrzi ani samotna technologia
//autoeditácia príspevku (10 Júl 2011, 12:32)
jedno ma ale eminentne tesi ... zavre sa kohutik dotovanych cien elektriky a kazdy investor si dobre spocita, ze ak ma predat vyrobenu elektriku za tolko, ako ju vykupuje prenosova sustava od konvencneho dodavatela, tak sa mu ziadnu zmrdoelektraren stavat neoplati, lebo bude mat navratnost v rade 30-60 rokov a tolko nevydrzi ani samotna technologia
-
pryja
Darca
Mozes to tu aj vytapetovat smajlikmi, pokrok nezastavis. Raz to aj tak pride, skor ci neskor.
Investovat do skrachovanych nemocnic je tiez viac-menej samovrazda a vzhladom na "solventnost" slovenskych poistovni je navratnost penazi sci-fi, vzdy sa nejaky ten invsetor najde. Tak isto, ako ludia musia platit za zdravie, tak isto potrebuju nevyhnutne k zivotu elektrinu. Ak sa jedneho pekneho dna jadra odstavia, kupis si tu elektriku aj od ekozmrda, alebo budes palit sviecky.
Este to nie je zatial aktualne, vsak Nemecko len planuje kompletnu prestavbu a my sme 100 rokov za nimi. Takze mozes kludne spavat.
Investovat do skrachovanych nemocnic je tiez viac-menej samovrazda a vzhladom na "solventnost" slovenskych poistovni je navratnost penazi sci-fi, vzdy sa nejaky ten invsetor najde. Tak isto, ako ludia musia platit za zdravie, tak isto potrebuju nevyhnutne k zivotu elektrinu. Ak sa jedneho pekneho dna jadra odstavia, kupis si tu elektriku aj od ekozmrda, alebo budes palit sviecky.
Este to nie je zatial aktualne, vsak Nemecko len planuje kompletnu prestavbu a my sme 100 rokov za nimi. Takze mozes kludne spavat.
Vramci dopravy zaviest jeden bus pruh, jeden pruh pre auto v ktorom su styria (mozno traja) a jeden pre ostatnych. Dostavat zeleznicnu siet a siet cyklotras. Jednoducho urobit to tak, aby bola ekologcka varianta aj casovo alebo ekonomicky vyhodna.
Taktiez stavat nove najomne byty s vyssim energetickym standardom alebo stavat smart-house(y?) aj ked toto je skor sci-fi. Ohnadne energetiky vyuzivat hlavne termalnu energiu kedze termalnych pramenov mame az az... a tiez ine zdroje ako je vietor alebo voda
Taktiez stavat nove najomne byty s vyssim energetickym standardom alebo stavat smart-house(y?) aj ked toto je skor sci-fi. Ohnadne energetiky vyuzivat hlavne termalnu energiu kedze termalnych pramenov mame az az... a tiez ine zdroje ako je vietor alebo voda