Keď som videl tieto dokumenty, tak som mal ten taký čudný pocit v bruchu, ako keď som videl nejaké naturálne, brutálne násilie páchané na ľuďoch či zvieratách na rôznych videách a spolu s tým pocitom sa miešal pocit hnusu a neuveriteľnej zlosti (hlavne teda v spojení s tými malými deťmi, ktoré fakt ľutujem...).
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Krátke upozornenie...zbierka je absolútne dobrovoľná záležitosť, haleluja...
Keď som videl tieto dokumenty, tak som mal ten taký čudný pocit v bruchu, ako keď som videl nejaké naturálne, brutálne násilie páchané na ľuďoch či zvieratách na rôznych videách a spolu s tým pocitom sa miešal pocit hnusu a neuveriteľnej zlosti (hlavne teda v spojení s tými malými deťmi, ktoré fakt ľutujem...).
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
dakujemjozefitko napísal:
nechapem ako mozes nieco take napisat ked o pravej vrucnej modlitbe nemas ani ponatia, neries to co nepoznas, to musis zazit aby si pochopil
btw ta karma - bola odomna sorry nabuduce sa podpisem
a...ako sorry, ale ked k tebe boh rozprava, tak...nenechaj sa vysmiat, na to fakt existuju kliniky
toto video, tak toooo...nevim ci som taky sprosty ci sa mi to sniva, ale na tie male deti to ma trvale nasledky, tie uz nebudu normalne, to je trauma a neviem co este. Oni nemaju sajnu o com tam fici. To nie je ironia ale doslova. Toto by som zakazal.
ved podstatou akehokolvek nabozenstva je spojenie s ich bohom tak to je aj v krestanstve neviem preco to 'skoda' hughito
hmm to video vyznieva tak cudne ale akurat to mozeme vidiet nevieme co ti ludia zazivaju vo vnutri, hmm ale tie deti? tiez to vyovolava vo mne cudne pocity...
ver ci never stealth Boh sa ku mne dost casto prihovara, nie ziadne zjavenia, videnia
skrz druhych ludi, skrz Bibliu (takto aspon u mna)
hmm to video vyznieva tak cudne ale akurat to mozeme vidiet nevieme co ti ludia zazivaju vo vnutri, hmm ale tie deti? tiez to vyovolava vo mne cudne pocity...
ver ci never stealth Boh sa ku mne dost casto prihovara, nie ziadne zjavenia, videnia
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
tak s tymi detmi sa zhodneme, ale o tom prihovarani to len ty chces aby to tak bolo, ty si si proste povedal, ze to boh a u vas to tak chodi vo vsetkom, vy pripisujete bohu toto co vam vyhovuje a toto co nie tak toto ludiajozefitko napísal:ved podstatou akehokolvek nabozenstva je spojenie s ich bohom tak to je aj v krestanstve neviem preco to 'skoda' hughito
ver ci never stealth Boh sa ku mne dost casto prihovara, nie ziadne zjavenia, videniaskrz druhych ludi, skrz Bibliu (takto aspon u mna)
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
silmarill: veriaci človek podľa teba nemôže prežiť život naplno? Som ponížená bytosť? Považujem sa za nástroj v niečich rukách? Nežijem svoj fyzický život naplno? Nežijem HRDO a SLOBODNE? WTF? Vieš ty vôbec kamarát o čom točíš? 
Myslím, že kresťanov poznám troška dôvernejšie než ty (nepredpokladám, že chodíš na mládež/dorast/kostol kam chodia kresťania, ktorí majú vzťah s Bohom a nie sú len kresťania na papieri). A títo ľudia svoj život tu na zemi žijú naplno. Užívajú si ho. Sme hrdí - nemáme prečo svoju vieru skrývať ani ju násilne šíriť. Sme slobodní - žiaden človek ani vláda ani nič nemôže oklieštiť moje myšlienky a názory. Ani Boh - pretože viem, že ma stvoril ako bytosť mysliacu.
Sme ponížení? - prečo? zabudni na predstavu o kresťanoch ako o úbohých troskách, ktorí sa vlečú do školy, trpia totálnym komplexom menejcennosti, večer sa vyplakávajú do vankúša a plačú nad svojim trápením. Sme normálni ľudia - ak ma niečo trápi, tak to riešim. Ak mám dôvod plakať, plačem. Nájdu sa medzi nami psychicky slabšie osoby aj čistí sangvinici, ktorí budú robiť žarty aj na pohrebe vlastnej mamy. Taký už je život - sme podmnožina ľudstva a tým pádom zahŕňame všetky možné typy osobností.
Ja si neuvedomujem jedinečnosť života? Alebo moja priateľka, farárka, kamarát? Poznáš tých ľudí? Keďže kresťania veríme, že po smrti bude súd, kedy síce pôjdeme automaticky do neba (podľa mňa, môžem sa mýliť), no naše zlé skutky zarmucujú Boha a robia ho smutným - asi ako keď ti dieťa robí neplechy. Nevydedíš ho kvôli tomu, no budeš z toho smutný. A preto sa snažíme žiť tento život hodnotne. Užíať si ho a pritom žiť rozumne - máme len jeden pokus
Vadí ti, že väčšina kresťanov sa nechodí každý piatok ožierať? Alebo že netrtkáme s každou kurvou na diskotéke? Je to podľa teba to pravé užívanie si? Podľa mňa nie. Sám si rád dám pohárik whisky, pracovne chodím na párty a sexu s priateľkou sa nebránim
No zachovávam rozumnú mieru v živote. Znamená to, že si život užívam málo? Moji spolužiaci na strednej sa na mňa pozerali ako na debila, čo s nimi nejdem v piatok chlastať do baru a v sobotu ráno sa stretnúť na záchode - ja som chodil a ešte stále chodím v piatok na mládež. A pohárik whisky si dám s priateľmi. Proste žijem ako normálny dospelý slušný človek - môj profesor rétoriky na PRIFUK povedal krásnu vec: dnes už ľudia nehľadajú dobro. Nechcú byť dobrí. Chcú byť slušní, féroví...no nie dobrí. A v tom je možno troška rozdiel medzi kresťanmi a ostatnými ľuďmi - žijeme viac menej rovnaký život, len my popri tom chceme ešte stíhať aj mať vzťah s Bohom a prejavovať lásku k ostatným ľuďom.
My sme hračka nejakej astrálnej bytosti? - to by si mal povedať skôr deťom a dospelým, čo sa hrajú na kúzelníkov, mágov, vedmy...
Aj my máme právo Bohu povedať nie. A ak ho to nahnevá, budeme niesť následky. Nemusím mu nosiť obete, jesť srdcia mladých panien...stačí len žiť podľa jeho 2 prikázaní (miluj Boha a blížneho svojho...) a snažiť sa dodržiavať desatoro. Je to férové - on nám niečo dáva, prečo by nemohol chcieť niečo aj on?
Myslím, že kresťanov poznám troška dôvernejšie než ty (nepredpokladám, že chodíš na mládež/dorast/kostol kam chodia kresťania, ktorí majú vzťah s Bohom a nie sú len kresťania na papieri). A títo ľudia svoj život tu na zemi žijú naplno. Užívajú si ho. Sme hrdí - nemáme prečo svoju vieru skrývať ani ju násilne šíriť. Sme slobodní - žiaden človek ani vláda ani nič nemôže oklieštiť moje myšlienky a názory. Ani Boh - pretože viem, že ma stvoril ako bytosť mysliacu.
Sme ponížení? - prečo? zabudni na predstavu o kresťanoch ako o úbohých troskách, ktorí sa vlečú do školy, trpia totálnym komplexom menejcennosti, večer sa vyplakávajú do vankúša a plačú nad svojim trápením. Sme normálni ľudia - ak ma niečo trápi, tak to riešim. Ak mám dôvod plakať, plačem. Nájdu sa medzi nami psychicky slabšie osoby aj čistí sangvinici, ktorí budú robiť žarty aj na pohrebe vlastnej mamy. Taký už je život - sme podmnožina ľudstva a tým pádom zahŕňame všetky možné typy osobností.
Ja si neuvedomujem jedinečnosť života? Alebo moja priateľka, farárka, kamarát? Poznáš tých ľudí? Keďže kresťania veríme, že po smrti bude súd, kedy síce pôjdeme automaticky do neba (podľa mňa, môžem sa mýliť), no naše zlé skutky zarmucujú Boha a robia ho smutným - asi ako keď ti dieťa robí neplechy. Nevydedíš ho kvôli tomu, no budeš z toho smutný. A preto sa snažíme žiť tento život hodnotne. Užíať si ho a pritom žiť rozumne - máme len jeden pokus
Vadí ti, že väčšina kresťanov sa nechodí každý piatok ožierať? Alebo že netrtkáme s každou kurvou na diskotéke? Je to podľa teba to pravé užívanie si? Podľa mňa nie. Sám si rád dám pohárik whisky, pracovne chodím na párty a sexu s priateľkou sa nebránim
My sme hračka nejakej astrálnej bytosti? - to by si mal povedať skôr deťom a dospelým, čo sa hrajú na kúzelníkov, mágov, vedmy...
Aj my máme právo Bohu povedať nie. A ak ho to nahnevá, budeme niesť následky. Nemusím mu nosiť obete, jesť srdcia mladých panien...stačí len žiť podľa jeho 2 prikázaní (miluj Boha a blížneho svojho...) a snažiť sa dodržiavať desatoro. Je to férové - on nám niečo dáva, prečo by nemohol chcieť niečo aj on?
stoporko: stojím si za tým.
pokiaľ boh stvoril ľudí, zoslal (vyhnal) ich na zem aby pozoroval ich chovanie a na základe neho si ich nejako vytriedil tak sú v jeho rukách len hračky. náboženstvo považuje fyzické bytie za dočasné a nepodstatné lebo to "skutočné" má prísť po smrti. v čom teda spočíva jedinečnosť tvojho života, keď trvá len cca 60-80 rokov oproti nekonečnému životu po smrti?
hovoríš že žiadny človek nemôže oklieštiť tvoj myšlienky a názory. uvedomuješ si že časť názorov a myšlienok preberáš dogmaticky zo svojej viery bez možnosti alternatívy? to že si si ty dovoli zmeniť časť svojej viery ešte neznamená že tak spravili ostatní kresťania.
kresťanstvo prináša premisu že sme sa už narodili ako hriešni. hovorí nám že sa máme hanbiť za svoju sexualitu, obmedzovať ju a skrývať. obmedzuje človeka v názore na stvorenie sveta (opäť si si to modifikoval ty sám, tvoja vec) či vo vzťahoch k ostatným ľuďom. kresťanstvo káže nekonfliktnosť, nastavovanie druhej tváre - je to však len podriadenie sa zlu. (opäť je tu tá tvoja herézia)
chodí sa väčšina ateistov v piatok ožierať? trtkajú ateisti na diskotéke každú kur*u? vari upravuje takéto sociálne správanie len viera a ateisti tým pádom nemajú morálku? na druhej strane, prečo by som to nemohol robiť ak ma to uspokojí a ak tým nikomu neubližujem? veď pokiaľ sa ožeriem tak bude ráno mňa bolieť hlava, nie teba. a ak sa to tej dievčine z diskotéky páčilo tak fajn, užili sme si dvaja. v tomto veľmi fandím satanizmu - hranice morálky necháva človeka nech si určí sám, nič mu nediktuje ani nezakazuje.
aj ja prejavujem lásku k ľuďom, som dobrý a obetavý človek - avšak bez toho aby som si to musel dookola čítať z nejakej knihy alebo sa báť nejakej vyššej bytosti a toho čo so mnou spraví po smrti. pokiaľ spravím niečo zlé ja, nesiem za to plnú zodpovednosť pred sebou a pred ostatnými. súdia ma len a výlučne len ľudia okolo mňa, nemusím sa pýtať na názor astrálnej bytosti. konám len s ohľadom na ľudí, ktorí sú pre mňa najdôležitejší.
máme možnosť rozhodnúť sa - byť dobrý alebo zlý. aj keď my ateisti vieme že nás po smrti súdiť nikto nebude a nemusíme sa báť božieho trestu, sme v drvivej väčine dobrí. dá sa povedať že žijeme rovnaké životy ako kresťania (či iní veriaci), len si naň nepotrebujeme vytvoriť systém príkazov, zákazov, dogiem, obmedzení, a trestov. tým pádom máme oveľa väčšiu slobodu v živote.
pokiaľ boh stvoril ľudí, zoslal (vyhnal) ich na zem aby pozoroval ich chovanie a na základe neho si ich nejako vytriedil tak sú v jeho rukách len hračky. náboženstvo považuje fyzické bytie za dočasné a nepodstatné lebo to "skutočné" má prísť po smrti. v čom teda spočíva jedinečnosť tvojho života, keď trvá len cca 60-80 rokov oproti nekonečnému životu po smrti?
hovoríš že žiadny človek nemôže oklieštiť tvoj myšlienky a názory. uvedomuješ si že časť názorov a myšlienok preberáš dogmaticky zo svojej viery bez možnosti alternatívy? to že si si ty dovoli zmeniť časť svojej viery ešte neznamená že tak spravili ostatní kresťania.
kresťanstvo prináša premisu že sme sa už narodili ako hriešni. hovorí nám že sa máme hanbiť za svoju sexualitu, obmedzovať ju a skrývať. obmedzuje človeka v názore na stvorenie sveta (opäť si si to modifikoval ty sám, tvoja vec) či vo vzťahoch k ostatným ľuďom. kresťanstvo káže nekonfliktnosť, nastavovanie druhej tváre - je to však len podriadenie sa zlu. (opäť je tu tá tvoja herézia)
chodí sa väčšina ateistov v piatok ožierať? trtkajú ateisti na diskotéke každú kur*u? vari upravuje takéto sociálne správanie len viera a ateisti tým pádom nemajú morálku? na druhej strane, prečo by som to nemohol robiť ak ma to uspokojí a ak tým nikomu neubližujem? veď pokiaľ sa ožeriem tak bude ráno mňa bolieť hlava, nie teba. a ak sa to tej dievčine z diskotéky páčilo tak fajn, užili sme si dvaja. v tomto veľmi fandím satanizmu - hranice morálky necháva človeka nech si určí sám, nič mu nediktuje ani nezakazuje.
aj ja prejavujem lásku k ľuďom, som dobrý a obetavý človek - avšak bez toho aby som si to musel dookola čítať z nejakej knihy alebo sa báť nejakej vyššej bytosti a toho čo so mnou spraví po smrti. pokiaľ spravím niečo zlé ja, nesiem za to plnú zodpovednosť pred sebou a pred ostatnými. súdia ma len a výlučne len ľudia okolo mňa, nemusím sa pýtať na názor astrálnej bytosti. konám len s ohľadom na ľudí, ktorí sú pre mňa najdôležitejší.
máme možnosť rozhodnúť sa - byť dobrý alebo zlý. aj keď my ateisti vieme že nás po smrti súdiť nikto nebude a nemusíme sa báť božieho trestu, sme v drvivej väčine dobrí. dá sa povedať že žijeme rovnaké životy ako kresťania (či iní veriaci), len si naň nepotrebujeme vytvoriť systém príkazov, zákazov, dogiem, obmedzení, a trestov. tým pádom máme oveľa väčšiu slobodu v živote.
-
javatar
Hardcore addict
no o cistu logiku sa snazim aj ja, alebo mas iny pocit?S.T.E.A.L.T.H napísal:to je ale len moj nazor, pretoze sa to snazim vysvetlit logicky a nie nabozensky, ja som to nestudoval ani som o tom nic necital
btw, to s tymi medikmi mas pravdu
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
po pravde chces vediet aky mam pocit? zda sa mi (mozno je to fakt len pocit), ze ak si nieco nevies vysvetlit, respektive niekto to tvrdi (ani neveis ci doveryhodny a neda sa to zmerat) a momentalne sa to neda vysvetlit, respektive nemas (ani aj nemam) o tom blizsie fakty, tak sa snaziz navodit myslienku ze je tam moznost existencie boha, ktory to tak spravil. tento pocit som ziskal, ked si tu reagoval tymto CITUJEM:javatar napísal:
no o cistu logiku sa snazim aj ja, alebo mas iny pocit?
no sam si napisal, ze sa to da spochybnitjavatar napísal: aj o tomto bol jeden vyskum (pokusim sa ho vygooglit, bolo to predsa len uz davno tak to asi nebude hned)
slo v nom o to monitorovat mozog pri klinickej smrti, trvalo to dost dlho zozbierat dost udajov ale vysledky v skratke:
ludia si pamatali neake ukazy, mnohy z nich aj pritomnost (lekara, jeho slova, rodinu atd.), pricom ich mozog nebol v stave schopnom zapisovat do pamate
samozrejme vsetko sa da spochybnit od svedectiev tychto ludi, po svedectva pamati ludi v kome ktory vnimali aj veci ktore sa diali za stenou
-
Stoporko
VIP
silmarill: v čom kresťanstvo tvrdí, že sa máme hanbiť za svoju sexualitu, obmedzovať ju a skrývať?
V čom spočíva dôležitosť môjho života oproti večosti? Aby som tu žil ako dobrý človek a potom mohol Bohu raz povedať do tváre, že som sa snažil ako som najlepšie vedel. Aby som na smrteľnej posteli nemusel ľutovať ani jedného činu.
dogmaticky preberám myšlienky a názory - možno niekto. Ak mu to vyhovuje, prosím. Ja si vec najprv premyslím. Tak, ako malé dieťa berie ako dogmu, že cez prechod sa chodí len na zelenú a nezamýšľa sa nad tým, že prečo. Každý kresťan je zodpovedný sám za seba, ako žije svoju vieru. Ak niekomu vyhovuje viac dogmatická viera, je to jeho vec. Ak je niekto ako ja (a že takých ľudí poznám a nie málo) a skúma a hľadá a je zvedavý, tak je to tiež jeho osobná vec. Pokiaľ raz niekto "prijal Krista" tak je kresťan a ani celá légia ateistov na čele s pápežom na tom nič nezmení
tvrdím niekde, že ožieranie, neviazaný sex a podobne je automatická vlastnosť ateistov? Nie. Aj ateisti majú morálku, inak by nemohli žiť v dnešnej spoločnosti alebo v spoločnosti ako takej. Len takéto chovanie (žúrky, rozbíjanie...) je skôr asiciované s ateizmom (život bez Boha) než s kresťanstvom. Už preto, že kresťan sa má o svoje zdravie a telo starať (je chrámom ducha svätého) a snažiť sa byť dobrým človekom (tým netvrdím, že dobrý človek nemôže byť aj ateista). Opätovne sa ťa pýtam - prečo sa na mňa moji dávni spolužiaci pozerali ako na vola, keď som s nimi nechodil chlastať? Plne súhlasím - je to ich (prípadne aj tvoja) voľba, je mi úplne jedno, či sa niekto ožerie alebo nie. Každý si je strojcom svojho šťastia. No podľa mňa to nie je dobré chovanie sa. Človek, ktorý sa dobrovoľne pravidelne ožiera, na párty sexuje po záchodoch a podobne, nie je dobrým človekom. A je jedno, či je to kresťan alebo ateista.
Ak prejavuješ lásku k ostatným ľuďom, tak super. Tak by to predsa malo byť a to by malo byť aj štandardné. Chápeš - kresťanstvo učí nebrať lásku k ostatným ako niečo výnimočné, chválihodné. Ale ako štandard, niečo samozrejmé.
Nikto ťa predsa nenúti, aby si sa pýtal na názor nejakého Boha. Ak to s ním budeš myslieť vážne, spýtaj sa ho a chci aj počuť odpoveď aj keď by mohla byť nepríjemná. Ja ťa do toho nenútim a ani nútiť nebudem
Vravím - nech si ľudia žijú spokojne svoj život, nechajú Boha Bohom len pre skupinku "bláznov," no nech si potom neopovážia otvoriť ústa, ako mohol dopustiť prírodné katastrofy, hlad, mor...
k tej satanistickej morálke - to je podľa mňa cesta do pekla (tým nemyslím posmrtné peklo). Pokiaľ si každý človek bude určovať sám, čo je dobré a čo zlé, tak sa spoločnosť ako taká rozpadne. "Veď podľa mňa je predsa v poriadku, že ti zoberiem peňaženku. A je v poriadku, že osúložím babu v parku." Vieš si predstaviť, keby sa celá polícia i armáda (a potom následne aj zvyšok spoločnosti) zrazu začala riadiť satanistickou morálkou ako ju ty prezentuješ? Totálny rozvrat civilizácie, vitajme nazad do ríše zvierat - prežije najsilnejší. Mám veľmi rád postapokalypto literatúru a vrelo doporučujem prečítať si knihu Ondřej Neff - Tma (prvú verziu). Vieš, tá satanská "morálka" sa opiera o fakt, že sloboda jedného jedinca končí tam, kde začína sloboda druhého. A to je práve ten problém - ak to budeme tvrdo aplikovať, tak to znamená totálny koniec a smrť všetkým slabým (nedokázali si svoju slobodu obhájiť). Na druhej strane sa tá "morálka" opiera o fakt, že dnes by takému správaniu zamedzili orgány ako polícia a armáda. Teda že systém zabráni tomu, aby jedinec príliš rozširoval svoju slobodu na úkor iných. No ak ten systém zanikne, pretože všetci jeho účastníci sa stanú vyznavači tej filozofie = koniec. Skús sa nad tým niekedy takto zamyslieť. La Vey má veľa super myšlienok, no zrovna táto je vhodná naozaj len ako akademická úvaha a na oblbovanie tínedžerov "ja som drsný satanista, môžem si robiť čo chcem."
Tvoj posledný paragraf vychádza z chybnej logiky: ateista i kresťan žijú rovnaký život, len kresťan na to potrebuje príkazy/zákazy a preto je ateista slobodnejší (ak som to pochopil zle, oprav ma prosím). Kresťan príkazy a zákazy nepotrebuje. Pre kresťana príkazy a zákazy od Boha neexistujú! Od Boha sú to pre kresťana len rady - môžme sa nimi riadiť a nemusíme. To som sa ti už viac krát snažil povedať.
Kresťan má dve hlavné rady od Boha - miluj svojho Boha a miluj svojho blížneho. Jedno je bez druhého nemožné. Nemusí sa nimi riadiť - Boh bude z kresťana smutný, no mal by sa. Ak sa nimi riadiť rozhodne (a skutočný kresťan tak spraví Z LÁSKY K BOHU - cheme Boha potešiť, spraviť mu radosť...), tak sa snaží svojim životom byť dobrý človek. O to ateistovi primárne nejde. Ten sa tu snaží prežiť, užiť si život a žiť naplno a bytie dobrým človekom je voľnočasová NEPOVINNÁ aktivita. Netvrdím, že ateista nemôže byť dobrý človek! Tvrdím, že to nie je jeho primárny zmysel života. Pre kresťana je. A súčasne sú obaja rovnako slobodní. Chápeš?
//autoeditácia príspevku (01 Nov 2010, 15:32)
fú, aký dlhý príspevok - sorry a zároveň vďaka, že ste ho dočítali až do konca
V čom spočíva dôležitosť môjho života oproti večosti? Aby som tu žil ako dobrý človek a potom mohol Bohu raz povedať do tváre, že som sa snažil ako som najlepšie vedel. Aby som na smrteľnej posteli nemusel ľutovať ani jedného činu.
dogmaticky preberám myšlienky a názory - možno niekto. Ak mu to vyhovuje, prosím. Ja si vec najprv premyslím. Tak, ako malé dieťa berie ako dogmu, že cez prechod sa chodí len na zelenú a nezamýšľa sa nad tým, že prečo. Každý kresťan je zodpovedný sám za seba, ako žije svoju vieru. Ak niekomu vyhovuje viac dogmatická viera, je to jeho vec. Ak je niekto ako ja (a že takých ľudí poznám a nie málo) a skúma a hľadá a je zvedavý, tak je to tiež jeho osobná vec. Pokiaľ raz niekto "prijal Krista" tak je kresťan a ani celá légia ateistov na čele s pápežom na tom nič nezmení
tvrdím niekde, že ožieranie, neviazaný sex a podobne je automatická vlastnosť ateistov? Nie. Aj ateisti majú morálku, inak by nemohli žiť v dnešnej spoločnosti alebo v spoločnosti ako takej. Len takéto chovanie (žúrky, rozbíjanie...) je skôr asiciované s ateizmom (život bez Boha) než s kresťanstvom. Už preto, že kresťan sa má o svoje zdravie a telo starať (je chrámom ducha svätého) a snažiť sa byť dobrým človekom (tým netvrdím, že dobrý človek nemôže byť aj ateista). Opätovne sa ťa pýtam - prečo sa na mňa moji dávni spolužiaci pozerali ako na vola, keď som s nimi nechodil chlastať? Plne súhlasím - je to ich (prípadne aj tvoja) voľba, je mi úplne jedno, či sa niekto ožerie alebo nie. Každý si je strojcom svojho šťastia. No podľa mňa to nie je dobré chovanie sa. Človek, ktorý sa dobrovoľne pravidelne ožiera, na párty sexuje po záchodoch a podobne, nie je dobrým človekom. A je jedno, či je to kresťan alebo ateista.
Ak prejavuješ lásku k ostatným ľuďom, tak super. Tak by to predsa malo byť a to by malo byť aj štandardné. Chápeš - kresťanstvo učí nebrať lásku k ostatným ako niečo výnimočné, chválihodné. Ale ako štandard, niečo samozrejmé.
Nikto ťa predsa nenúti, aby si sa pýtal na názor nejakého Boha. Ak to s ním budeš myslieť vážne, spýtaj sa ho a chci aj počuť odpoveď aj keď by mohla byť nepríjemná. Ja ťa do toho nenútim a ani nútiť nebudem
k tej satanistickej morálke - to je podľa mňa cesta do pekla (tým nemyslím posmrtné peklo). Pokiaľ si každý človek bude určovať sám, čo je dobré a čo zlé, tak sa spoločnosť ako taká rozpadne. "Veď podľa mňa je predsa v poriadku, že ti zoberiem peňaženku. A je v poriadku, že osúložím babu v parku." Vieš si predstaviť, keby sa celá polícia i armáda (a potom následne aj zvyšok spoločnosti) zrazu začala riadiť satanistickou morálkou ako ju ty prezentuješ? Totálny rozvrat civilizácie, vitajme nazad do ríše zvierat - prežije najsilnejší. Mám veľmi rád postapokalypto literatúru a vrelo doporučujem prečítať si knihu Ondřej Neff - Tma (prvú verziu). Vieš, tá satanská "morálka" sa opiera o fakt, že sloboda jedného jedinca končí tam, kde začína sloboda druhého. A to je práve ten problém - ak to budeme tvrdo aplikovať, tak to znamená totálny koniec a smrť všetkým slabým (nedokázali si svoju slobodu obhájiť). Na druhej strane sa tá "morálka" opiera o fakt, že dnes by takému správaniu zamedzili orgány ako polícia a armáda. Teda že systém zabráni tomu, aby jedinec príliš rozširoval svoju slobodu na úkor iných. No ak ten systém zanikne, pretože všetci jeho účastníci sa stanú vyznavači tej filozofie = koniec. Skús sa nad tým niekedy takto zamyslieť. La Vey má veľa super myšlienok, no zrovna táto je vhodná naozaj len ako akademická úvaha a na oblbovanie tínedžerov "ja som drsný satanista, môžem si robiť čo chcem."
Tvoj posledný paragraf vychádza z chybnej logiky: ateista i kresťan žijú rovnaký život, len kresťan na to potrebuje príkazy/zákazy a preto je ateista slobodnejší (ak som to pochopil zle, oprav ma prosím). Kresťan príkazy a zákazy nepotrebuje. Pre kresťana príkazy a zákazy od Boha neexistujú! Od Boha sú to pre kresťana len rady - môžme sa nimi riadiť a nemusíme. To som sa ti už viac krát snažil povedať.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
tak na tuto myslienku si dovolim reagovat aj ja.Stoporko napísal: Tvoj posledný paragraf vychádza z chybnej logiky: ateista i kresťan žijú rovnaký život, len kresťan na to potrebuje príkazy/zákazy a preto je ateista slobodnejší (ak som to pochopil zle, oprav ma prosím). Kresťan príkazy a zákazy nepotrebuje. Pre kresťana príkazy a zákazy od Boha neexistujú! Od Boha sú to pre kresťana len rady - môžme sa nimi riadiť a nemusíme. To som sa ti už viac krát snažil povedať.Kresťan má dve hlavné rady od Boha - miluj svojho Boha a miluj svojho blížneho. Jedno je bez druhého nemožné. Nemusí sa nimi riadiť - Boh bude z kresťana smutný, no mal by sa. Ak sa nimi riadiť rozhodne (a skutočný kresťan tak spraví Z LÁSKY K BOHU - cheme Boha potešiť, spraviť mu radosť...), tak sa snaží svojim životom byť dobrý človek. O to ateistovi primárne nejde. Ten sa tu snaží prežiť, užiť si život a žiť naplno a bytie dobrým človekom je voľnočasová NEPOVINNÁ aktivita. Netvrdím, že ateista nemôže byť dobrý človek! Tvrdím, že to nie je jeho primárny zmysel života. Pre kresťana je. A súčasne sú obaja rovnako slobodní. Chápeš?
Konkretne na toto
"Tvoj posledný paragraf vychádza z chybnej logiky: ateista i kresťan žijú rovnaký život, len kresťan na to potrebuje príkazy/zákazy a preto je ateista slobodnejší (ak som to pochopil zle, oprav ma prosím). Kresťan príkazy a zákazy nepotrebuje. Pre kresťana príkazy a zákazy od Boha neexistujú! Od Boha sú to pre kresťana len rady - môžme sa nimi riadiť a nemusíme."
tak ze nejake prikazania, ktore ak nebudete dodrziavat nie su prikazy a zakazy? T.z., ak ich nebudete dodrziavat dostanete trest (vecne muky). Nie je to nahodou tak? A netvrd, ze je to rada, a ze je to o slobodnom rozhodnuti, pretoze to prirovnam k zakazu co sa tyka pozemskych zakonov. Ja ked porusim zakon, tak za to dostanem tak tiez trest, a zakon nie je rada. Vsimni si tu podobnost.
-
Stoporko
VIP
Stealth - nie, opakovane tvrdím, že desatoro ani iné nie sú povinne nutné príkazy a zákazy (dovolím si prihrať na strunu odporcom cirkví - vyhlásiť o "desatore a dvoch hlavných "prikázaniach" kresťanstva, že sú to zákony ktoré MUSÍME poslúchať je ťah cirkvi a papalášov na ovládanie a zotročenie svojich ovečiek). Ak sa nimi nekto riadiť nebude - možno do neba pôjde, možno nie - o tom rozhodne Boh. Ak ich dokáže splniť do bodky a nikdy ich neporušiť (tak všetka česť
), tak má isté nebo.
Podobnosť s pozemskými zákonmi tam nie je - za nedodržanie "Božích prikázaní" nie je trest v zmysle niekto ťa bude biť palicou, useknú ti prst... proste sa len vystavuješ možnosti, že ťa nevpustia do neba. Nikoho tým Boh netrestá - nebo nie je povninné
Podobnosť s pozemskými zákonmi tam nie je - za nedodržanie "Božích prikázaní" nie je trest v zmysle niekto ťa bude biť palicou, useknú ti prst... proste sa len vystavuješ možnosti, že ťa nevpustia do neba. Nikoho tým Boh netrestá - nebo nie je povninné
neviem či hovoríme o tom istom náboženstve, možno mi píšeš z paralelnej dimenzie kde kresťanstvo neodsudzuje predmanželský sex, nezakazuje antikoncepciu, nepovažuje pornografiu a masturbáciu za hriech alebo neodsudzuje homosexualitu a bisexualitu.Stoporko napísal:silmarill: v čom kresťanstvo tvrdí, že sa máme hanbiť za svoju sexualitu, obmedzovať ju a skrývať?
prečo to ťaháš do extrémov? na koľkých diskotékach si bol že si videl ako sa tam ľudia ožierajú a sexujú na záchodoch - to si myslíš že sa tam nerobí nič iné? áno, priznávam, dejú sa aj také veci ale nie v takej miere aby sme to mohli dať ako typickú črtu ateistov, ktorí tak žijú lebo nemajú boha. je to rovnaké ako by som tvrdil že pedofília je typická vlastnosť pre katolíckych farárov.Stoporko napísal:tvrdím niekde, že ožieranie, neviazaný sex a podobne je automatická vlastnosť ateistov? Nie. Aj ateisti majú morálku, inak by nemohli žiť v dnešnej spoločnosti alebo v spoločnosti ako takej. Len takéto chovanie (žúrky, rozbíjanie...) je skôr asiciované s ateizmom (život bez Boha) než s kresťanstvom. Už preto, že kresťan sa má o svoje zdravie a telo starať (je chrámom ducha svätého) a snažiť sa byť dobrým človekom (tým netvrdím, že dobrý človek nemôže byť aj ateista). Opätovne sa ťa pýtam - prečo sa na mňa moji dávni spolužiaci pozerali ako na vola, keď som s nimi nechodil chlastať? Plne súhlasím - je to ich (prípadne aj tvoja) voľba, je mi úplne jedno, či sa niekto ožerie alebo nie. Každý si je strojcom svojho šťastia. No podľa mňa to nie je dobré chovanie sa. Človek, ktorý sa dobrovoľne pravidelne ožiera, na párty sexuje po záchodoch a podobne, nie je dobrým človekom. A je jedno, či je to kresťan alebo ateista.
satanizmus nehlása zlo a krutosť, to si myslia len malé decká ktoré sa chcú hrať na drsňákov. satanizmus dokonca hlása ochranu slabších, úctu k ostatným ľuďom a neubližovanie. je v prvom rade o pôžitkárstve a živote bez pokory, nie o násilí a ubližovaní. podľa satanizmu vôbec neni správne že niekomu ukradneš peňaženku ani že znásilníš ženu v parku! zvýrazním ti tvoju vetu: "Pokiaľ si každý človek bude určovať sám, čo je dobré a čo zlé, tak sa spoločnosť ako taká rozpadne." ty sám si si určil že sex a porno nie sú zlé, aj keď ich tvoja cirkev odsudzuje. sám si vyhlasoval o tom ako treba tvrdo zakročiť proti cigáňom, čo je v konflikte s láskou ktorú hlása tvoje náboženstvo. sám si hovoril o tom že by si xel zbraňou ochraňovať svoju priateľku nehľadiac na to čo spravíš protivníkovi keďže si za to môže sám. to je v rozpore s učením tvojej cirkvi, sú to morálne hodnoty ktoré si si určil ty sám! takže sám na sebe vidíš kde spoločnosť dojde pokiaľ sa budú môcť ľudia sami rozhodovať o hraniciach svojej morálky.Stoporko napísal:k tej satanistickej morálke - to je podľa mňa cesta do pekla (tým nemyslím posmrtné peklo). Pokiaľ si každý človek bude určovať sám, čo je dobré a čo zlé, tak sa spoločnosť ako taká rozpadne. "Veď podľa mňa je predsa v poriadku, že ti zoberiem peňaženku. A je v poriadku, že osúložím babu v parku." Vieš si predstaviť, keby sa celá polícia i armáda (a potom následne aj zvyšok spoločnosti) zrazu začala riadiť satanistickou morálkou ako ju ty prezentuješ? Totálny rozvrat civilizácie, vitajme nazad do ríše zvierat - prežije najsilnejší. Mám veľmi rád postapokalypto literatúru a vrelo doporučujem prečítať si knihu Ondřej Neff - Tma (prvú verziu). Vieš, tá satanská "morálka" sa opiera o fakt, že sloboda jedného jedinca končí tam, kde začína sloboda druhého. A to je práve ten problém - ak to budeme tvrdo aplikovať, tak to znamená totálny koniec a smrť všetkým slabým (nedokázali si svoju slobodu obhájiť). Na druhej strane sa tá "morálka" opiera o fakt, že dnes by takému správaniu zamedzili orgány ako polícia a armáda. Teda že systém zabráni tomu, aby jedinec príliš rozširoval svoju slobodu na úkor iných. No ak ten systém zanikne, pretože všetci jeho účastníci sa stanú vyznavači tej filozofie = koniec. Skús sa nad tým niekedy takto zamyslieť. La Vey má veľa super myšlienok, no zrovna táto je vhodná naozaj len ako akademická úvaha a na oblbovanie tínedžerov "ja som drsný satanista, môžem si robiť čo chcem."
stealth ma predbehol s reakciou na poslednú časť. všetko čo by som ti bol napísal už napísal on, nexem prísať druhý krát to isté, len stručne: prikázania sú (už podľa názvu) pre kresťana záväzné príkazy, ich porušením je trest vo forme pekla. že nebo neni povinné? dobrá blbosť.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
stoporko: ja by som chcel vediet, ake spravanie, alebo za kay zivot je pre ludi otvorene "nebeske kralovstvo"? hm? Mimochodom, OK, ty tvrdis, ze tych desatoro je blud, ale kolko dalsich je s tym stotoznenych? a ak, tak minimum.
Ja si aj tak stojim za svojim, ze ta podobnost s pozemskymi zakonmi tam je. Nezabudaj, ze trest je relativny pojem. Vsetko co je pre cloveka zle za to, ze nieco nespravil ako mal je trest. Ty ak sa nespravas, podla niecoho, co chce boh (nech to nie je desatoro, ale nieco musi existovat, lebo potom jeho posudzovanie kto kde skonci je subjektivne a tak sa tu zas trati jeho vse...X), tak skoncis vo vecnych mukach
pre teba to nie je dobre
je to trest. Tu nejde o bitie plicou. Ked ta zavru, ze scernas, tiez ta nebudu bit palicou, ale ty si nieco porusil a oni ti spravili "zle". Obmedzili tvoju slobodu, tak ako to spravi boh, ak ta zavrie do "pekla". Ber to ako obdobu vazenia.

Ja si aj tak stojim za svojim, ze ta podobnost s pozemskymi zakonmi tam je. Nezabudaj, ze trest je relativny pojem. Vsetko co je pre cloveka zle za to, ze nieco nespravil ako mal je trest. Ty ak sa nespravas, podla niecoho, co chce boh (nech to nie je desatoro, ale nieco musi existovat, lebo potom jeho posudzovanie kto kde skonci je subjektivne a tak sa tu zas trati jeho vse...X), tak skoncis vo vecnych mukach
suhlassilmarill napísal:
prečo to ťaháš do extrémov? na koľkých diskotékach si bol že si videl ako sa tam ľudia ožierajú a sexujú na záchodoch - to si myslíš že sa tam nerobí nič iné? áno, priznávam, dejú sa aj také veci ale nie v takej miere aby sme to mohli dať ako typickú črtu ateistov, ktorí tak žijú lebo nemajú boha. je to rovnaké ako by som tvrdil že pedofília je typická vlastnosť pre katolíckych farárov.
Stoporko síce píšeš, že chlastanie a šukanie sje podľa teba viac asociované s ateizmom, resp. s ľuďmi, ktorí sú bez vyznania, ale prax to nijako nedokazuje. Proste to tak nie je, nedokazujú to žiadne štatistiky a ani osobné skúsenosti (minimálne moje).
Človek je buď taký, alebo onaký - viera či svetonázorové presvedčenie v podstate na tieto veci nijako nevplýva - globálne. Na prípadoch jednotlivcoch by sa dali nájsť príklady, ale zo štatistikami to nejako nepohne.
Voľné parafrázovanie Weinberga - Ľudia sú buď zlí alebo dobrí - ale aby dobrí ľudia robili zle, nato treba náboženstvo.
A história toto dokazuje - aj dobrý človek sa dal a dá sfanatizovať (a nemusí to byť samozrejme iba náboženstvo, ale i iná forma ideológie).
silmarill: Už si zvykni na to, že Stoporko proste nie je "typický" kresťan. Na jednu stranu som rád, že existujú aj takíto ľudia, ktorí vieru neberú dogmaticky a vedia hýbať rozumom sami sa seba, na druhú stranu sa toto dá otočiť aj proti Stoporkovi z toho pohľadu, že si v podstate vyberá z kresťanstva a Biblie len to, čo chce, čo zaváňa istým pokrytectvom.
Tento jav ako taký je dosť nebezpečný a to dokazuje kvantum rôznych fundamentalistov, ktorí si vieru vykladajú po svojom a potom fanatizujú davy v takej forme, že v mene boha/ov sa zabíja, vedú sa vojny, atď.
Človek je buď taký, alebo onaký - viera či svetonázorové presvedčenie v podstate na tieto veci nijako nevplýva - globálne. Na prípadoch jednotlivcoch by sa dali nájsť príklady, ale zo štatistikami to nejako nepohne.
Voľné parafrázovanie Weinberga - Ľudia sú buď zlí alebo dobrí - ale aby dobrí ľudia robili zle, nato treba náboženstvo.
A história toto dokazuje - aj dobrý človek sa dal a dá sfanatizovať (a nemusí to byť samozrejme iba náboženstvo, ale i iná forma ideológie).
silmarill: Už si zvykni na to, že Stoporko proste nie je "typický" kresťan. Na jednu stranu som rád, že existujú aj takíto ľudia, ktorí vieru neberú dogmaticky a vedia hýbať rozumom sami sa seba, na druhú stranu sa toto dá otočiť aj proti Stoporkovi z toho pohľadu, že si v podstate vyberá z kresťanstva a Biblie len to, čo chce, čo zaváňa istým pokrytectvom.
Tento jav ako taký je dosť nebezpečný a to dokazuje kvantum rôznych fundamentalistov, ktorí si vieru vykladajú po svojom a potom fanatizujú davy v takej forme, že v mene boha/ov sa zabíja, vedú sa vojny, atď.
-
Stoporko
VIP
kresťanstvo na základe Biblie nemá prečo odsudzovať predmanželský sex, masturbáciu, antikoncepciu za hriech. O pornografii by sa dalo diskutovať. Homosexualita sa Starej zmluve nepáči, v novej toho o nej veľa (vlastne nič) nie je. Takže o nej si na základe Biblie robiť záver nemôžme.
Celý "problém" s cirkevným zakazovaním predmanželského sexu spočíva v slovíčku smilstvo a cudzoložstvo. Pýtal som sa na ne množstva farárov, kňazov, mníchov, mníšok a veriacih. NIKTO mi nevedel zodpovedne povedať, čo je to smilstvo. Dopátral som sa len k zisteniu (tvrdenia viacerých farárov a faráriek), že kedysi sa smilstvom i cudzoložstvom označovala tá istá vec - nevera, sex ženatého s inou ženou než manželkou. Teda že tie dve slová sú to isté - nevera. Prečo si teda cirkev začala slovom smilstvo obhajovať takú hlúposť ako zákaz predmanželského sexu...o tom by sa dalo špekulovať
Nikde netvrdím, že ateista musí nutne chlastať po diskotékach a trt*ať tam babenky na záchode! Po takých žúrkach sa pohybujem pracovne (ako doprovod vozíčkara) a videl som tam už všeličo - či už u nás, v SR, alebo v Rakúsku, Nemecku a Česku. Plne súhlasím, že tie dance párty nie sú hlavne o ožieraní a sexe, no najmä alkohol a jeho nadmerné pitie je tam pre mnohých účastníkov povinná zložka zábavy. Vravím - nič proti nim. Je to ich voľba. Mne sa to nepáči, no zakazovať im to nebudem. Vravel som o tom, že kresťan by také veci na žúrke robiť nemal. Ateistovi to môže byť jedno. Vidíš ten rozdiel?
Ak chce byť niekto dobrým človekom, tak také veci ako rozbitie sa našrot a podobne robiť nebude.
Buď tak láskavý a pouč ma, čo hlása La Veyov satanizmus ohľadom morálky, lebo zjavne som podľa teba jeho diela nesprávne pochopil. Skús sa nad tým zamyslieť: základná téza satanizmu - rob si čo chceš, si sám sebe bohom. Je to tak? Ak áno, môžeš si určiť sám, čo je dobré a čo nie. A keďže vidíme všade okolo seba, akí "dobrí" sú mnohí ľudia, tak môžme tri krát hádať, ako by svet dopadol, keby si každý mohol určiť pravidlá hry sám.
Teraz dávaj pozor - KATOLÍCKA CIRKEV tvrdí, že predmanželský sex a porno sú zlé. Biblia nič také nevraví
K obrane zbraňou: Biblia hlása lásku k blížnym. Áno, no je nelogické, aby pre lásku k blížnym trpela moja rodina. Ak je základom kresťanstva láska a súčasne som "len" človek, tak najprv budem milovať mojich blízkych a až potom ostatných okolo seba. A pokiaľ sa niekto rozhodne mojim blízkym ublížiť, musí rátať s následkami. Kresťanstvo nezakazuje hnevať sa, brániť sa... zakazuje ísť a úmyselne VRAŽDIŤ!
To je aj zčasti odpoveď ohľadom cigánov - robia tu bordel, sú to štátom chránené zvieratá - prečo by som sa mal tváriť šťastne a spokojne, že moje vnúčatá budú splácať dlhy, ktoré tie tvory narobia? Mám cigánov rád, no najprv mám rád svoje deti, svoju krajinu a až potom neprispôsobivých cigánov
Takže sumár - nezamieňaj morálne hodnoty a názory KRESŤANSTVA s morálnymi hodnotami a názormi jednotlivých CIRKVÍ.
len taká čerešnička - v starom zákone nebolo kresťanstvo
Odkiaľ vieš, že za porušenie "prikázaní" je peklo? Neučil ťa to náhodou prísny ujo na birmovke/konfirmácii alebo na náboženstve v škole? Čo takto zapojiť aj vlastné uvažovanie?
//autoeditácia príspevku (01 Nov 2010, 17:09)
stealth - za aké správanie máš isté nebo? Už som to písal, stačí poriadne čítať.
Ak sa budeš riadiť desatorom ako zákonom, a nikdy ho neporušíš, máš isté nebo. Nebo máš isté aj vtedy, ak budeš mať vzťah s Bohom. V ostatných prípadoch sa budeš musieť spoľahnúť na Božiu milosť.
Hughito - koľkých kresťanov, čo majú vzťah s Bohom, si videl ožrať sa pravidelne na diskotéke, šukať tam na WC...? Ateistov (teda ľudí, čo neveria v Boha) som tam videl už dosť.
A díky za poklonu, vážim si to. A zároveň dík za varovanie pre mňa a mne podobných - fanatizmus nikdy nikam neviedol, vždy sa skončil v krvi. Zfanatizovať dav je to najhoršie. Pokiaľ sa skupina ľudí spoločne rozhodne pre istú myšlienku, každý sám za seba, je to ok. No zfanatizovaný dav je najlepšie zďaleka obísť.
Celý "problém" s cirkevným zakazovaním predmanželského sexu spočíva v slovíčku smilstvo a cudzoložstvo. Pýtal som sa na ne množstva farárov, kňazov, mníchov, mníšok a veriacih. NIKTO mi nevedel zodpovedne povedať, čo je to smilstvo. Dopátral som sa len k zisteniu (tvrdenia viacerých farárov a faráriek), že kedysi sa smilstvom i cudzoložstvom označovala tá istá vec - nevera, sex ženatého s inou ženou než manželkou. Teda že tie dve slová sú to isté - nevera. Prečo si teda cirkev začala slovom smilstvo obhajovať takú hlúposť ako zákaz predmanželského sexu...o tom by sa dalo špekulovať
Nikde netvrdím, že ateista musí nutne chlastať po diskotékach a trt*ať tam babenky na záchode! Po takých žúrkach sa pohybujem pracovne (ako doprovod vozíčkara) a videl som tam už všeličo - či už u nás, v SR, alebo v Rakúsku, Nemecku a Česku. Plne súhlasím, že tie dance párty nie sú hlavne o ožieraní a sexe, no najmä alkohol a jeho nadmerné pitie je tam pre mnohých účastníkov povinná zložka zábavy. Vravím - nič proti nim. Je to ich voľba. Mne sa to nepáči, no zakazovať im to nebudem. Vravel som o tom, že kresťan by také veci na žúrke robiť nemal. Ateistovi to môže byť jedno. Vidíš ten rozdiel?
Ak chce byť niekto dobrým človekom, tak také veci ako rozbitie sa našrot a podobne robiť nebude.
Buď tak láskavý a pouč ma, čo hlása La Veyov satanizmus ohľadom morálky, lebo zjavne som podľa teba jeho diela nesprávne pochopil. Skús sa nad tým zamyslieť: základná téza satanizmu - rob si čo chceš, si sám sebe bohom. Je to tak? Ak áno, môžeš si určiť sám, čo je dobré a čo nie. A keďže vidíme všade okolo seba, akí "dobrí" sú mnohí ľudia, tak môžme tri krát hádať, ako by svet dopadol, keby si každý mohol určiť pravidlá hry sám.
Teraz dávaj pozor - KATOLÍCKA CIRKEV tvrdí, že predmanželský sex a porno sú zlé. Biblia nič také nevraví
K obrane zbraňou: Biblia hlása lásku k blížnym. Áno, no je nelogické, aby pre lásku k blížnym trpela moja rodina. Ak je základom kresťanstva láska a súčasne som "len" človek, tak najprv budem milovať mojich blízkych a až potom ostatných okolo seba. A pokiaľ sa niekto rozhodne mojim blízkym ublížiť, musí rátať s následkami. Kresťanstvo nezakazuje hnevať sa, brániť sa... zakazuje ísť a úmyselne VRAŽDIŤ!
To je aj zčasti odpoveď ohľadom cigánov - robia tu bordel, sú to štátom chránené zvieratá - prečo by som sa mal tváriť šťastne a spokojne, že moje vnúčatá budú splácať dlhy, ktoré tie tvory narobia? Mám cigánov rád, no najprv mám rád svoje deti, svoju krajinu a až potom neprispôsobivých cigánov
Takže sumár - nezamieňaj morálne hodnoty a názory KRESŤANSTVA s morálnymi hodnotami a názormi jednotlivých CIRKVÍ.
len taká čerešnička - v starom zákone nebolo kresťanstvo
//autoeditácia príspevku (01 Nov 2010, 17:09)
stealth - za aké správanie máš isté nebo? Už som to písal, stačí poriadne čítať.
Hughito - koľkých kresťanov, čo majú vzťah s Bohom, si videl ožrať sa pravidelne na diskotéke, šukať tam na WC...? Ateistov (teda ľudí, čo neveria v Boha) som tam videl už dosť.
A díky za poklonu, vážim si to. A zároveň dík za varovanie pre mňa a mne podobných - fanatizmus nikdy nikam neviedol, vždy sa skončil v krvi. Zfanatizovať dav je to najhoršie. Pokiaľ sa skupina ľudí spoločne rozhodne pre istú myšlienku, každý sám za seba, je to ok. No zfanatizovaný dav je najlepšie zďaleka obísť.
ateistovi to môže byť jedno? budeš prekvapený ale ateistovi to nemôže byť jedno, keďže každý má vlastnú osobnosť a morálku. mne osobne neni jedno či sa ožeriem na verejnosti, mám voči tomu morálne zábrany a to aj napriek môjmu ateizmu.Stoporko napísal: Vravel som o tom, že kresťan by také veci na žúrke robiť nemal. Ateistovi to môže byť jedno. Vidíš ten rozdiel?
nie, nemôžeš si sám určovať čo je dobré a čo zlé. môžeš si povedať že tento týždeň pretiahneš každý deň nejakú inú babu, nie však že to urobíš násilím. kuk na 11 zákonov zeme. rešpektuje že sme (ľudia) súčasťou spoločnosti a preto sa chováme podľa jej prirodzených zákonov, neobmedzujeme sa však nezmyselnými cirkevnými zákonmi. byť sám sebe bohom znamená považovať sa za najvyššiu bytosť a neklanať sa bohom nad sebou.Stoporko napísal: Buď tak láskavý a pouč ma, čo hlása La Veyov satanizmus ohľadom morálky, lebo zjavne som podľa teba jeho diela nesprávne pochopil. Skús sa nad tým zamyslieť: základná téza satanizmu - rob si čo chceš, si sám sebe bohom. Je to tak? Ak áno, môžeš si určiť sám, čo je dobré a čo nie.
a čo iné je za porušovanie desatora keď nie peklo? poznámka do žiackej knižky? budem smilniť, kradnúť, dokonca niekoho zabijem - kam pôjdem? do neba asi nie.Stoporko napísal:len taká čerešnička - v starom zákone nebolo kresťanstvoOdkiaľ vieš, že za porušenie "prikázaní" je peklo? Neučil ťa to náhodou prísny ujo na birmovke/konfirmácii alebo na náboženstve v škole? Čo takto zapojiť aj vlastné uvažovanie?
Presne tak, ateistovi to nie je jedno, resp. mu to nemusí byť jedno.
Ateisti majú takisto morálku, ako všetci ostatné ľudia - lebo morálka nám nebola zjavená nejakým bohom alebo Desatorom, morálku máme v génoch - aj keď samozrejme, vplyv spoločnosti takisto zohráva svoju rolu.
Ateisti majú takisto morálku, ako všetci ostatné ľudia - lebo morálka nám nebola zjavená nejakým bohom alebo Desatorom, morálku máme v génoch - aj keď samozrejme, vplyv spoločnosti takisto zohráva svoju rolu.
-
Stoporko
VIP
11 zákonov zeme - dík za link, no nenašiel som tam spojenie medzi tým, čo hlásal La Vey a týmito 11 prikázaniami - La Vey ich mal len 9. Čítal som La Veya už dávno, no toto som tam vtedy nenašiel. A on sa tuším pokladá za oficiálneho zakladateľa filozofického satanizmu - to, čo tu prezentuješ.
Čo iné za porušenie desatora ako peklo? Čo takto nič? Však nebo je odmena! Proste dieťa cukrík nedostane. That´s all folks. Skús sa zamyslieť nad myšlienkou, že nebo je len odmena - skúsim odvážnu myšlienku, nad ktorou som sa sám hlbšie nezamýšľal, len ma zaujala: keď nastane koniec sveta, kresťania a niektorí, ktorých si určí Boh, pôjdu do neba. Ostatní budú ponechaní tu na zemi. A keďže vidíme, kam sa naša zem a spoločnosť pomaly ale isto šinie - celosvetová totalita...bude to isto zaujímavé a nepríjemné. Je to odvážna myšlienka, sám jej neverím, len ma zaujala - lebo vyjadruje názor, s ktorým sa stotožňujem, že nebo je LEN odmena.
//autoeditácia príspevku (01 Nov 2010, 17:26)
ohľadom morálky - však ja nevravím, že ateiti nemajú morálku! To by som tu s vami asi nediskutoval a ani vy so mnou
Celý svet by sa rozpadol! Len vravím, že dôsledky morálky kresťana a ateistu sú iné - kresťan sa úmyselne snaží byť dobrým človekom, zatiaľ čo pre ateistu je to bytie dobrým človekom voľnočasová aktivita - nie zámer jeho existencie tu na zemi. Pre kresťana má byť zmysel života byť dobrým človekom. Pre ateistu môže, no nemusí. Chápeme sa? 
Čo iné za porušenie desatora ako peklo? Čo takto nič? Však nebo je odmena! Proste dieťa cukrík nedostane. That´s all folks. Skús sa zamyslieť nad myšlienkou, že nebo je len odmena - skúsim odvážnu myšlienku, nad ktorou som sa sám hlbšie nezamýšľal, len ma zaujala: keď nastane koniec sveta, kresťania a niektorí, ktorých si určí Boh, pôjdu do neba. Ostatní budú ponechaní tu na zemi. A keďže vidíme, kam sa naša zem a spoločnosť pomaly ale isto šinie - celosvetová totalita...bude to isto zaujímavé a nepríjemné. Je to odvážna myšlienka, sám jej neverím, len ma zaujala - lebo vyjadruje názor, s ktorým sa stotožňujem, že nebo je LEN odmena.
//autoeditácia príspevku (01 Nov 2010, 17:26)
ohľadom morálky - však ja nevravím, že ateiti nemajú morálku! To by som tu s vami asi nediskutoval a ani vy so mnou
Ok...v prvom rade musím napísať, že sám som veriaci človek. Každú nedeľu chodím do kostola a občas, keď mám čas tak idem niekedy aj v týždni. Mám 16 nikdy som nebol ožratí, nefajčím a zásadne nehreším/i keď to už korešponduje s inteligenciou človeka nielen vierou/ niektorí na mňa čudne pozerajú... Snažím sa žiť čo najlepšie pretože verím, že pri Poslednom súde sa mi to bude počítať. Samotná Cirkev má svoje chyby a to preto lebo ju tvoria ľudia, a ľudia sú vo svojej podstate nedokonalí a preto aj niektoré chyby. Názory, že "viera v Boha niekoho spútava a berie mu slobodu" sú pomýlené. Každý si smie vybrať. Záleží to na každom jednotlivcovi. Mne viera v Boha a Cirkev nikdy nič nezobrala práve naopak. Viera v Boha mi dáva sebavedomie a kostol mi dáva určitý priestor na oddych. Ľutujem tých, ktorí to tak nevnímajú.... A prečo nemajú niektorí ľudia radi Cirkev? Odpoveď je jednoduchá: Cirkev hlása to, čo nevyhovuje ľuďom, ktorí ju odmietajú. A ľudia sú niekedy zvláštny, napr. keď som si prečítal názor, že : "...ľudí niekto stvoriť musel, ale som si 100-% istý, že to nebol nejaký boh.....boli to mimozenšťania vo svojich laboratóriach!" Jasné, každého osobná vec je čomu verí, ale použijem slová jedného veriaceho českého astrofyzika: "Keď ľudia prestali veriť v Boha a začali veriť hociakej blbosti." Mám kopu kamarátov ateistov a keď sa s nimi rozprávam o Bohu, o Cirkvi najčastejšie našu diskusiu ukončí moja odpoveď na otázku, či nebudem prekvapený AK po smrti nič nebude...A ja vždy odpoviem: "Ak skutočne nič nebude, tak prekvapený nebudem lebo nieč nebude. Ale keď niečo bude, potom budete prekvapení VY!"
Ešte by som si dovolil priložiť svedectvo jedného človeka, ktorého osobne poznám : http://www.miriam.sk/miriam16/Miriam16_ ... oSyna.html
Ešte by som si dovolil priložiť svedectvo jedného človeka, ktorého osobne poznám : http://www.miriam.sk/miriam16/Miriam16_ ... oSyna.html
to je zas satanistické devätoro. ináč La Vey vlastne obalil Nietzscheho myšlienky do podoby temného náboženstva - dokonca som sa stretol s opovržlivým názorom že je to len šarlatán ktorý vykráda Nietzscheho a Crowleya.Stoporko napísal:11 zákonov zeme - dík za link, no nenašiel som tam spojenie medzi tým, čo hlásal La Vey a týmito 11 prikázaniami - La Vey ich mal len 9.
hm. priznám sa že teraz som prekvapený lebo som o tomto nevedel. takže po apokalypse ide časť ľudí do neba a ostatní zostanú žiť normálne ďalej na zemi? peklo teda vlastne neexistuje? (tým pádom asi ani diabol a démoni) a je to takto konkrétne niekde v biblii opísané alebo je to ďalšia tvoja herézia?Stoporko napísal:Čo iné za porušenie desatora ako peklo? Čo takto nič? Však nebo je odmena! Proste dieťa cukrík nedostane. That´s all folks. Skús sa zamyslieť nad myšlienkou, že nebo je len odmena - skúsim odvážnu myšlienku, nad ktorou som sa sám hlbšie nezamýšľal, len ma zaujala: keď nastane koniec sveta, kresťania a niektorí, ktorých si určí Boh, pôjdu do neba. Ostatní budú ponechaní tu na zemi. A keďže vidíme, kam sa naša zem a spoločnosť pomaly ale isto šinie - celosvetová totalita...bude to isto zaujímavé a nepríjemné. Je to odvážna myšlienka, sám jej neverím, len ma zaujala - lebo vyjadruje názor, s ktorým sa stotožňujem, že nebo je LEN odmena.
//autoeditácia príspevku (01 Nov 2010, 17:45)
FFFUUUUUU- voľnočasová aktivita!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nenachádzam na teba slov, stoporko.Stoporko napísal:kresťan sa úmyselne snaží byť dobrým človekom, zatiaľ čo pre ateistu je to bytie dobrým človekom voľnočasová aktivita - nie zámer jeho existencie tu na zemi.
byť dobrým človekom je pre mňa cesta životom, nie zámer mojej existencie (žiadny zámer nemám). a snažím sa byť dobrým človekom úmyselne, lebo to pokladám za správne. alebo si myslíš že to robím nejak mimovoľne, bez toho že by som si uvedomoval či žijem dobre alebo zle?
...ale si mi zdvihol tlak