Fyzika - Problém - Čo vy na to odborníci ?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Fyzika - Problém - Čo vy na to odborníci ?

Príspevok od používateľa skener »

Páni bratia drahé slečny a vážený okoloidúci.

Ešte ako decko mi to už vtedy dosť preskakovalo v tej hlave a snažil som sa vymyslieť ako aj všetci ostatný nejaký funkčný stroj. Nechcem použiť ten výraz perpetum-mobile či ako sa to píše lebo mnoho ľudí ten výraz irituje.

Ale k veci takže nakreslil som viacero návrhov rôznych mechanizmov celkom primitívnych a jeden z nich mi doteraz vŕta v hlave a tak som sa rozhodol sa s vami oň podeliť. Odmyslite si prosím to koliesko tam. Nejde mi o motor a viem že keby to aj fungovalo tak by to bolo len na obmedzenú dobu lebo kvapalina by sa pravdepodobne rýchlo vytratila a účinnosť by bola zanedbateľná ale
zaujímal by ma názor niekoho kto sa rozumie fyzike že čo si o tom reálne myslí že v čom je problém a prečo by to nemohlo určite fungovať.

Princíp je myslím jasný:

kvapaliny rôznej hustoty zabezpečia aby nedošlo k vyrovnaniu hladín v "spojenej nádobe" a guličky zase inej hustoty majú zabezpečiť obeh s využitím dvoch síl teda gravitácie a vztlaku. Aby sa guličky ponorili a prekonali vztlak na to im má pomôcť váha ostatných neponorených guličiek v spolupráci z gravitáciou a následne vynesenie guličky na povrch má zabezpečiť vztlaková sila ....

PS: Ten obrázok je len taký ilustračný
Prílohy
Nacrt situacie
Nacrt situacie
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Fyzika - Problém - Čo vy na to odborníci ?

Príspevok od používateľa Stoporko »

fungovať by to mohlo celkom dobre :) Gravitačná a vztlaková sila konajú prácu, energia odíde v pohybe kolesa a v podobe tepla z trenia otáčajúceho sa kolesa.

Otázka: bude stačiť váha jednej guličky na otočenie kolesom, posunutie celého radu guličiek (v spolupráci s ostatnými guličkami) a súčasne bude dostatočne ľahká, aby ju vztlaková sila vyniesla hore. Predpokladám správne, že tie kvapaliny s rozličnou hustotou sú tam pre "posilnenie" vztlakovej a gravitačnej sily? Potom je tu ale problém, ako zabrániť nemiešaniu kvapalín a súčasne zabezpečiť priechodnosť hmotných predmetov (guličiek). Podľa tvojho obrázku by ti ľahšia kvapalina vyplávala na povrch v oboch častiach nádoby a ťažšia (s vyššou hustotou) by ostala pri dne. Možno by to bolo realizovateľné keby namiesto guliečiek boli ióny a roztoky by boli oddelené membránou... lenže potom je otázka, na koľko je gravitačná a vztlaková sila efektívna na ióny ako také.
skener
Medium Star
Medium Star

No s tými kvapalinami si to predstavujem tak ako keď máme napríklad mlieko a vodu a keď nalejem do mlieka olej tak hneď vypláva a drží sa na vrchu a tak keby som napríklad nalial najskôr ako príklad mlieko do toho tak sa vyrovná ako spojené nádoby a potom olej keby som lial len z jednej strany pomaly tak ak by ho tam nebolo až toľko aby sa dostal k tomu ohybu tak podla mňa to mlieko by mu nedovolilo prejsť na druhú stranu.

Ale to by chcelo niekoho kto trebárs prednáša alebo učí fyziku alebo tak kto sa vyzná aby sme boli na istom či to môže alebo nemôže fungovať.
Point
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Point »

dajme tomu, ze by tie kvapaliny boli oddelene hustotou.. myslim, ze keby presla nejaka ta gulicka cez "predel" tych tekutin tak by sa zmiesali do seba nie?
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

A čo takto sa vykašľať na 2 kvapaliny, tie sa vždy zmiešajú resp. jedna vypláva na povrch druhej a pod. Použi len jednu kvalpalinu - uvažujme o vode. Tým že sa to koliesko otáča, dalo by sa upraviť tak aby vlastne určitou silou "zasunulo" guličku do toho stlpca. Samozrejme že ten "zásobný" stlpec na guličky by musel byť upravený tak, aby sa gulička nemohla vztlakom vody dostať von - pomedzme nejkou pružinou, vlastne aby to fungovalo ako zásobník pištoľa. Tým sa zatlačí na celý rad guličiek, čím sa najspodnejšia posunie dalej a vypláva hore, spadne do toho kolesa a kolobeh sa opakuje.....
Možno je to blbosť, ale napadlo ma to za minútu :D a určite by sa našlo veľa technických problémov, napríkad akú kvapalinu použiť, aká veľkosť, váha, materiuál na guličky, aký rozmer by muselo mať to kolo aby malo silu zatlačiť guličku do stlpca, pretože čím väčšia bude vztlaková sila vody na guličku, tým vačšiu silu bude musieť vyvynúť koleso a ešte znásobenú počtom guličiek......
Dúfam že aspon niekto pochopí ako som to myslel :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

nejak mi uniká pointa toho kolesa. Nebolo by efektívnejšie keby z jedného radu tie guličky padajú rovno do druhého? Presne ako to máš nakreslené len bez kolesa (ktoré ich iba oberá o energiu vďaka treniu).
Thovt
Star
Star

Príspevok od používateľa Thovt »

S jednou kvapalinou by to nefungovalo, lebo by bolo nemožné aby guličky v jednej časti vystupovali hore a v druhej časti padali dole. Takisto by to nefungovalo s dvoma kvapalinami, lebo guličky by proste z tej ťažšej kvapaliny nevystúpili a zostávali by naspodu, kde by sa tá hustejšia kvapalina zhromaždila aj keby sa nezmiešali.
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Thovt napísal:S jednou kvapalinou by to nefungovalo, lebo by bolo nemožné aby guličky v jednej časti vystupovali hore a v druhej časti padali dole.
No môj nápad s jednou kvapalinou počíta s tým, že na tie guličky idúce dole by zhora pôsobila sila (pružina?) , ktorá by ich tlačila dolu aj napriek domu že kvapalina by ich tlačila hore. V tom by som veľký problém nevidel.
Alebo ešte ma napadol iný spôsob, na princípe závitu so zarážkami.
skener
Medium Star
Medium Star

To koleso si nevšímajte to tam nie je dôležité to boli tie detské nápady. Ide o to či by to mohlo obiehať a ten čo tam písal že by tie guličky nevyplávali tak to nieje pravda oni by vyplávali pretože by boli z materiálu takej hustoty aby vyplávali aj v jednej aj druhej kvapaline.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Nefungovalo. :-)
Nie je to bezstratova vztazna sustava. Koleso je ulozene na lozisku, ktoreho ucinnost nie je 100%-na kvoli stratam energie trenim - pohyb guliciek v kvapaline -trenie, trenie guliciek o steny trubice. Toto trenie je vlastne premena kinetickej energie na teplo. Nie je to zrovna teplo, ktorym by sme kurili, ale je to strata. A tym, ze v uzavretom systeme nastava strata energie, nemoze ist o perpetum mobile.

A este by ma zaujimalo, co za kvapaliny by si pouzil? ako by si zohladnil Bernoulliho?

Inak, nice try. :-)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

no ak som spravne pochopil tak ta zlta kvapalina je redsia aby nemala vztlakovu silu takze gulicky by padali dole a ta modra je hustejsia aby vytlacila gulicky hore...
tym padom by hustejsia kvapalina v spojenej nadobe (v tom ucku :) ) zaplavila "bod zlomu" teda ten stred (bol by modry) a teda potreboval by si extra silu aby si gulicky stredom pretlacil

straty sice su ale pokial by gravitacia pretlacila gulicky az do modrej kvapaliny tak by som ich dokazal ignorovat (nezabite ma za to, ale to ze by gulicka spadla do tej kvapaliny mensou rychlostou by neovplyvnilo to ci by klesali alebo plavali v tej kvapaline), zohnat dve kvapaliny ktore by sa nepremiesali tiez nie je take tazke, nemozne je dostat dve kvapaliny tychto vlastnosti do stavu popisovanom na obrazku, bez spotreby dodatocnej energie
Napísať odpoveď