správne nadstavenie tachometra na bicykel
správne nadstavenie tachometra na bicykel
chcem sa opytat kam mam na vidlu pripevnit senzor s magnetom...pretože podla mna aj ked do tachometru zadam spravne udaje o velkosti kolesa ten tachometer nemôze vediet kam ja upevnim to čidlo a tym padom ked ja ho dam lbizsie ku kolesu bude mi ukazvot vyzsiu rychlost ako idem a naopak ked ho dam dalej od stredu kolesa bude ukazovat menej...ak sa mylim tak ma opravte ale neviem presna kam mam ulozit to cidlo aby ukazoval spravne..lebo sa mi zda ze ukazuje menej KM/H ako v skutocnosti idem... vopred dakujem za rady
Re: správne nadstavenie tachometra na bicykel
Fyzika zo zakladnej skoly ti nic nehovori? Predsa mas koleso a to je pevne, takze ked to das ten magnet na spajdlu ku naboju alebo na opacny koniec ku rafiku, tak vzdy pojde otocku na kolese rovnaky cas. To co sa tebe zda je irelevnatne, pokial si na tachometri nastavil spravnu hodnotu obvodu kolesa, tak ti to ukazuje spravne. Myslim, ze obvod bezneho horskeho kolesa, cize 26ka ma okolo 206-212cm. Zalezi to od velkosti plasta, pretoze iny plast mas pri 26x1,85 ako pri 26x2,45, su to mozno len milimetre, ale potom je tam odchylka. Samozrejme od toho zalezi aj fukanie plasta, ktory ma predpisanu hodnotu na fukanie a aj maximalnu hodnotu, dalej treba zaratat mierne opotrebenie plasta a tak podobne. Predpokladam, ze k tachometru si dostal navod a tam su spomenute aj hodnoty.
-
DanielDevil
Addict
- Kontaktovať používateľa:
zmeráš to jednoducho, postavíš sa s bicyklom na chodník, s kriedou si označíš čiarkou na kolese aj zemi odkial začínaš merať, pôjdeš dopredu až kým sa opäť nedostaneš k tej čiarke a spravíš opäť čiarku na chodník, zmeráš vzdialenosť medzi nimi a máš obvod kolesa 
-
Dildogripak
Medium Professional
Tak toto bol nápad jak poď na mňa z bokuDanielDevil napísal:zmeráš to jednoducho, postavíš sa s bicyklom na chodník, s kriedou si označíš čiarkou na kolese aj zemi odkial začínaš merať, pôjdeš dopredu až kým sa opäť nedostaneš k tej čiarke a spravíš opäť čiarku na chodník, zmeráš vzdialenosť medzi nimi a máš obvod kolesa
Každý by mal mať doma krajčírsky meter
-
javatar
Hardcore addict
aj tak sa mi zda byt lepsie merat polomer/priemer a pocitat ako ten obvod merat
navyse test ma pravdu, pokial tachometer pocita rychlost na zaklade obvodu kolesa a uhlovej rychlosti je uplne jedno kam to cidlo das
navyse test ma pravdu, pokial tachometer pocita rychlost na zaklade obvodu kolesa a uhlovej rychlosti je uplne jedno kam to cidlo das
ja viem presne ake mam koleso(26x2,00) len som nevede s tym cidlom ale som sa nato pytal v cyklocentrume a povedali mi ze tachometer to pocita (ako napisal test) poctom otacok kolesa..
-
DanielDevil
Addict
len som dal typ ako som to robil ja keďže krajčírsky som po ruke nemalDildogripak napísal:
Tak toto bol nápad jak poď na mňa z boku
Každý by mal mať doma krajčírsky meter
-
bubostyle
Novice
snad to nikomu nebude prekazat, ked otvorim tuto temu zapadnutu prachom, ale akurat dnes som riesil podobny problem a tu som az tak usmernujucu odpoved nenasiel, takze moje skusenosti:
1. na zem rozvinut meter
2. na zaciatok metra dat koleso, na uroven, kde je ventil (ciapocka)
3. urobit kolesom jedno otocenie, tym zmerate obvod kolesa (vacsinou sa pohybuje okolo 2,xx)
4. udaj zadate do tachometra
5. potom uz len spravne umiestnit cidlo a snimac
1. na zem rozvinut meter
2. na zaciatok metra dat koleso, na uroven, kde je ventil (ciapocka)
3. urobit kolesom jedno otocenie, tym zmerate obvod kolesa (vacsinou sa pohybuje okolo 2,xx)
4. udaj zadate do tachometra
5. potom uz len spravne umiestnit cidlo a snimac
-
hojko
Site Admin
Alebo si otvorit Google, napisat tam co treba a podla vysledkov z tabulky odpisat hodnotu na zaklade plastov. Kedze sa plaste opotrebuju, tak aj obvod sa moze o malicko zmenit, to je to zanedbatelne cislo.
http://www.eurobikes.cz/news/nastaveni- ... achometru/
http://www.eurobikes.cz/news/nastaveni- ... achometru/
-
bubostyle
Novice
samozrejme, tabulku som pri tachometri mal prilozenu, ale vzhladom na to, ze mam 29" kolesa, tak som si musel pomoct takto (tabulka nemala obsiahnute rozmery) ... a kazde kolo je pri nafukani ine, aj plaste, takze je to lepsie urobit podobnym sposobom 
-
hojko
Site Admin
Myslim si, ze nafukanim nespravis ziadny rozdiel. Lebo ci ho nafukas na 2 bar alebo 5 bar, tak ten obvod nebude vacsi ako nejake 2-4mm a to je uplne zanedbatelne cislo pri tom obvode.