To večer - ráno som uviedol len ako príklad..... a sa nečuduj, že keď vidím ako sa niekto snaží priživiť na mojej fabrike, že si okolo nej kúpim pozemky.
Čo sa týka kúpy pozemkov v meste, schyľujem sa k tomu len ak pri vyrovnávaní terénu na výstavbu letiska musím 6 mesiacov čakať z dôvodu prichytenia pri podplácaní miestnej správy. Inak si v meste pozemky na dlhšie obdobie nekupujem, aj keď som si všimol, že niektorí to robia.
Ale každý má nejaké muchy.. niektorí tiež za sebou nerušia železnice/stanice, ak ich prestanú využívať...
Je to ucinne aj vo velkych mestach, das si stromy, nahodne stromy, spravis 5x nejaku plochu na vysadenie a hotovo. Ani neviem ci sa vobec da nastavit miera prav v meste a kolko toho mozes zburat aby ti dovolili stavat.
Ked sa tak pozeram na niektore nastavenia, tak mozno by sa tomu dalo pomoct - "Allow removal of more town-owned buildings, roads, bridges, etc" - nevidim vsak moznost nastavenia akejsi mierky. Zaujimavostou je aj moznost nastavenia cestovneho poriadku - [url-http://wiki.openttd.org/Timetable]Timetable[/url]. Spomalenie hry ma za nasledok nastavenia velkosti stanic - Max station spread, podla mna to tiez moze sposobovat aj velke mnozstvo semaforov na tratiach.
Edit - Tak som nasiel aj moznost nastavenia prav. Mesto ma standardne prava na 20 policok, takze ked sa bura nieco v tejto blizkosti, sposobi to problemy a zabranuje vystavbe - Local authority distance a este aj tu je nieco k tomu Town council tolerance.
Ja mám dosť semaforov na svojej trati (defaultne dávam každé druhé políčko, na komplikovaných úsekoch na každom jednom).. a keby to spôsobovalo lagovanie, tak by to lagovalo hádam furt a nie len občas....
hojko napísal:brm: Zrejme si narazal na mna co sa tyka pravidla 1 a kradnutia surovin. Ak si dobre pamatam, tak som to riesil s tym hracom na C..., neviem presne jeho nick, presnejsie v utorok poobede. Hrac mal postavene stanice vedla papierni, ktore vyuzivali produkciu na nejakych 20 percent. Keze nevyuzival plny potencial, rozhodol som sa tam postavil stanicu a hodit 5 vlakov, ktore budu prevazat papier. Samozrejme, stanici a vlakom sa darilo, rovnako mojim, tak aj jeho a stale nebol vyuzity potencial fabriky. Na to mi zacal uzivatel pisat, ze co robim a ze mu kradnem suroviny. Odpovedal som ako pisem tu, ze to ledva vyuzival atd... A takto som to spravil v pripade viacerych fabrik pri ktorych som videl, ze ich produkcia ide ani nie na polovicu.
To som bol ja a kedze ta produkcia je tam taka aka je tak mi to ani nevadi Chcel som ti napisat nech kupis viac vagonov nech toho viac naberes..
s cestami v mestach by som to nechal tak, ma to svoje caro
co by som ale zrusil je zakupovanie exkluzivnych dopravnych prav pre mesto. je to svinarna a ani to neda nijakym sposobom vediet, ked to niekto spravi.
brm: Alebo to rovno kludne nastavit na 3x3, aj to by postacilo. Na zaciatku to vadit vobec nebude a ked bude velke mesto, o to lepsie - viacej budov, menej ciest. Tych veci v configu to bude chciet zrejme pomenit viacej. Pokial ide o lagovanie, tak neviem, ci je to serverom, pretoze vytazenie CPU bolo v pripade OpenTTD na urovni tak 20 percent, hra lagovala aj pri loade 0.5, takze ma to prekvapuje. Mozno je to skutocne tym, ze su tam velke stanice, vela vlakov a aut a vela semaforov. Urcite by to chcelo otestovat a riesit na OpenTTD fore, tam budu vediet skor poradit. Taktiez dufam, ze sa nam buduci piatok podari ist do BA a preinstalovat server, hodit tam Debian 5, vyladit server ako bol vyladeny prve dva mesiace a ze s Debianom nebude problem ako nastal po update Ubuntu, ked cely server uz do konca aprila nebezi ako ma a laguje, laguje a laguje. Potom sa nam snad podari niekedy cez Vianoce zahrat kvalitnu hru, ktora bude bezat plynulo a bude nam sprijemnovat sviatky Vianoc.
Veď sa môže vyskúšať jednu hru dať aj 3x3 a sa uvidí, čo je lepšie. Inak držím palce, žeby sa to so serverom vyriešilo.... a v kútiku duše dúfam, že nakoniec sa bude môcť zvýšiť aj limit na vláčiky....
Exkluzívne práva... tiež sa môžu zrušiť...
[economy]exclusive_rights = <true|false>
Co sa tyka toho pravidla o kradnuti...
Ked je povedzme Bana na uhlie ktora ma 2295 ton produkcie za mesiac a uz tam ma jeden hrac 2 vlaky a transportuje iba 41% z tej bane ... Porusim pravidlo ak tam postavim vlaky a budem odoberat to uhlie ?
Ja osobne by som to ako porušenie pravidla bral... nikdy nevieš, aké zámery s tou baňou má dotyčný hráč. Ale možno je to aj nejaký "mŕtvy" hráč, takže mu to už asi vadiť nebude................
brm napísal:Ja osobne by som to ako porušenie pravidla bral... nikdy nevieš, aké zámery s tou baňou má dotyčný hráč. Ale možno je to aj nejaký "mŕtvy" hráč, takže mu to už asi vadiť nebude................
Klasicky v nedelu. Avsak 7 dni je dlho, takze to treba zautomatizovat, aby sa to restartovalo po dosiahnuti nejakeho datumu, najlepsie aby hra netrvala viac ako 5 dni. Dnes by som sa este pozrel na config, upravil tam zmeny o ktorych sa spominalo a mozeme to rozbehnut opat.
Tak novy config je spraveny, znizil som pocet lietadiel na 7, aby sa nestavali letiska vo velkom, taktiez som znizil velkost stanice na 10, zrusil exluzivne prava, znizil hranicu mesta z 20 na 10 policok, mesto by malo stavat cesty az po 3x3, znizeny pocet ropnych rafinerii, autosave zvyseny z mesiaca na pol roka a v roku 2400 by sa mala hra ukoncit a vygenerovat nova mapka (odhadom cca. 5 dni bude trvat mapa). Verim, ze vsetky tieto zmeny budu k lepsiemu. Este som hladal obmedzenie semaforov, aby nebolo mozne umiestnit semafor na kazde policko, ale az na kazde tretie napriklad, lenze som nic take nenasiel. Hra bude restartnuta pocas dna.
Lietadlá by sa mohli aj úplne zrušiť... tiež navrhujem úplne zrušiť aj lode, pretože aj tak nejaký debil stavia hrádze, aby sa lode nemohli dostať do cieľového prístavu. Semafory nemám problém stavať každé tri políčka (okrem križovatiek a nejakých komplikovanejších ciest)... od najbližšej hry asi aj úplne zruším v staniciach vstupné/výstupné signály a nahradím ich tými novými path signálmi. Teraz som si ich vyskúšal na tejto dochádzajúcej hre... fungujú pekne. A mestá 3x3.. očakávam pekný populačný boom..
3x3.. mestá budú stavať cesty nie tak chaoticky ako teraz, ale do klasických štvorcov o veľkosti 3x3... zvýši sa počet domov, vozidlá sa budú rýchlejšie pohybovať, nebudú musieť vyberať toľké zákruty, nebudú vznikať zbytočné slepé ulice... atď.
Lietadiel som par nechal, aby sa na zaciatku dalo zarobit, aj ked nie som proti uplnemu zruseniu. Necham to uz teraz tak, potom o tyzden by sa to mohlo zrusit uplne. V lodiach by som problem nevidel, aj tak ich hadam nikto nepouzival, jedine co som mal ja dve lodky tusim este na predchadzajucej mapke a ako som si vsimol, tak teraz brm mal par lodi. To, ze ti niekto zastavia pristav, tak to je rovnaky problem ako ked mas cestu a niekto si postavi kolajnicu cez cestu a nech tam stat vlak. O populacnom boome v meste je tazko hovorit, pretoze je to vec configu - nastavuje sa velkost miest, pocet velkych miest a aj rychlost rastu miest. Hodnoty, ktore su nastavene a nemenili sa su take, ze sa zacina od malych miest, je tam maly pocet velkych miest a mesta pomaly rastu. Teraz vo stvrtok ci piatok som sa len tak hral a sledoval situaciu rastu mesta. Vzal som si male mesto, ktore malo asi 350 obyvatelov, postavil som zeleznicnu stanicu a zacal prepravovat ludi. Kazdym prichodom vlaku s tromi voznami pasazierov sa pocet obyvatelov zvysoval, pri odchode vlaku vsak aj mierne klesal. Prevahovalo ale zvysovanie poctu obyvatelov a pri dotaciach na vystavbu budov mesto pomalicky zacalo rast, behom dvoch rokov sa pocet obyvatelov zvysil asi na trojnasobok. Takze mesta, ktore maju prepravu obyvatelov rastu a rastu. Tie v ktorych sa nic nedeje, tak rastu velmi pomaly.