Letecky vycvik (PPL, CPL,...)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
insane
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Letecky vycvik (PPL, CPL,...)

Príspevok od používateľa insane »

Ahojte,
som dlhorocny letecky nadsenec a zacali sme sa kolegom rozmyslat nad leteckym vycvikom - zatial zakladny PPL (Private Pilot License), ako prvy krok. Viem co to vsetko obnasa, lebo uz pred istym casom som sa skoro dal na tuto drahu, plan bol az na CPL (Commercial Pilot License), resp. najvyssi ciel ATPL ("velke dopravne lietadla"). To je tak ked clovek stretne na dovolenke recruitera z http://www.etihadairways.com/ . :)
Chcem sa spytat, ci tu ma niekto s podobnymi vycvikmi skusenosti, nebodaj pracuje v letectve. Este pre upresnenie, mam 23 a som sebestacny po kazdej stranke - aby si niekto nemyslel, ze pise 18 rocny "nabudeny" chalan :).
Ceny a rozsah vycvikov je mi znamy, skor som skusal, ci tu nema niekto prakticke skusenosti, ako je to s naslednou pracou pre firmy/aerolinky, mozne zadrhely a pod. Idem si to v Septembri trosku vyskusat prostrednictvom http://www.pilotomnaskusku.sk, jeden cca 2 hodinovy let so vsetkym co k tomu patri za 150€. Potom sa rozhodnem co dalej. PPL este nie je taky "hrozny", aj ked cca 7000€ je dost a clovek sa tomu musi nasledne venovat ako si pisal.
Za akekolvek nazory a prispevky budem vdacny!
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Letecky vycvik (PPL, CPL,...)

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

co sa tyka PPL(A), tak s tym urcite nezarobis, lebo to je licencia na volne lietanie sam pre seba bez moznosti zarabat na tom :-)

a pokial viem tak dostat sa s CPL(A) alebo ATPL(A) dnes k praci nieje vobec lahke - ide o to ze na ATPL(A) vyhodis mega za vycvik, kondicne lety - kym ta niekde nezoberu, typovky a podobne veci a nemas nic iste - tym ze krachuju aerolinky ako na beziacom pase je momentalne pilotov dostatok a neboj sa ze by ti dali sancu aj keby si robil zrovna za almuznu - maju X pilotov s velkou praxou, ktorym radsej zaplatia a aj to nie tolko ako by ti piloti chceli ;-) ... idealne bolo sa o takuto pracu uchadzat, ked vznikala kopa aeroliniek a vsetky prikupovali lietadla a robili linky ako blaznive - vtedy stacilo PPL, upisat dusu diablovi v nejakej firme, ze budes pre nich lietat X rokov a ta ti prispela aj na licenciu, typovky, vsetko a este si mal aj istu robotu :-)

chalanisko trebars ma ATPL(A), ale nikde ho dlhy cas nechceli, lebo mal iba cisty kurz a nic nalietane a typovky na pekace s ktorymi lietaju uz iba skoly a par regionalnych prepravcov .. makal teda na letisku, aby bol aspon pri zdroji informacii a teraz ak som to spravne zachytil bude robit instruktora v leteckej skole, ak sa zadari ... to len taky priklad z praxe :-)

... ale ak mas milion a gule na to, aby si spravi taketo rozhodnutie s vidinou, ze to nemusi dlhy cas nic priniest, tak do toho chod - sny sa maju plnit :-D :-D

... a moj osobny vlhky sen je mat CPL(H) a lietat trebars pre ATE :-) ... vertikalne vrtule ma fascinuju viac, ako horizontalne :-D :-D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Inac ma clovek sancu aj so zhorsenou dioptriou? Alebo vobec sa nechyta?
Inac ako je to na SR s ATC? Studuje sa to na vyske, alebo tak isto len licencia za prachy?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

ATC sa tusim aj studuje na vyske, ale v podstate je ti to zbytocne, pretoze ta riadiace stredisko aj tak vezme na plateny "vycvik", ktory trva tusim 2 roky a potom ta zaradia na niektore riadiace stredisko v ramci Slovenska.
K dioptriam: uplne bez dioptrii musis byt iba ked ides na vojenskeho pilota, civilni maju tie poziadavky nizsie, cize ak nemas totalne popoplniky, tak je to ok. Tie poziadavky sa zvysuju postupne od GPL.

//teraz to citam a to "vycvik" tam nie je kvoli tomu, ze by to bolo lahke, ale kvoli tomu, ze je to vlastne chodenie do skoly + prax, je to uplne iny system ako bezny vycvik pilotov, tak preto uvodzovky :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Nj, tu v UK, keby som chcel robit pilota, a nemam na to, mohol by som vstupit do armady, kde by mi uhradili vsetok vycvik aj na velke lietadla, no s tym, zeby som samozrejme musel podpisat zmluvu asi na 5 rokov ked sa pamatam, alebo na tri, niesom si isty. S tym, ze pri predcasnom ukonceni zmluvy im to musis uhradit spat. No po dajme tomu 5tich rokoch mozem ist prec, s tym, ze mam licenciu vo vrecku. Problem je teda ten, ze hej v armade chcu super zrazk, co ja teda nemam
Inac, ked letecka spolocnost potrebuje pilotov, neuhradia niekomu vycvik?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Kompletny vycvik od nuly tazko, pred krizou ale standardne preplacali preskolovanie na konkretne typy strojov pre pilotov s CPL, v dnesnej dobe zatial podla mna nemaju problem najst si ludi ktori uz preskoleni su.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

najvhodnejší letecký výcvik na PPL v SR je v LZTR čiže v Bolerázi - Air Carpatia. Výcvik na C152 vychádza do tých 6000eur :)

Ešte pre zaujímavosť môj plán - Dorobím vetrone, zarobím na PPL, potom sa preškolím na vlečnú (Z526,226, Dynamic,...) = hodiny zadarmo, potom CPL = možnosť zarábať na lietaní, a potom už len v budúcnosti dorobiť ATPL :)
Inac, ked letecka spolocnost potrebuje pilotov, neuhradia niekomu vycvik?
To je skôr utópia, maximálne sa s tebou nejako dohodnú na "typovke". (strhnú ti to z platu napríklad)
inac ma clovek sancu aj so zhorsenou dioptriou? Alebo vobec sa nechyta?
Jasné, že hej :) Neviem presne limit ale na SR sa pohybuje okolo +-3.5 dioptrie. British Airways berú až do 5...

ATC - GothaR mám pocit, že to sú len tie 2 roky. Ale treba rátať s ešte vyššími nárokmi na psychiku a fyziku čo do testov.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Lubos -> ako slovak nesmies vstupit do armady cudzej krajiny - jedine s prezidentskou vynimkou, inak je to vlastizrada :-D ... navyse vojenske licencie su odlisne od civilnych (aspon u nas) - sice mozes lietat aj na rovnakych strojoch, ale papiere mas ine (aspon co sa vrtulnikov tyka tak to tak je - totiz paradoxne pilot, ktory nalietal v armade hoci 10000 hodin by trebars so zachrankou papierovo lietat nemohol ((ak sa to nezmenilo)) ) ...

s dioptriami mozes lietat samizda do 3 ? excimer sa ale myslim netoleruje ani na CPL a vyssie ...

co sa spolocnosti tyka, tak kedysi davno, ked bol boom v leteckej preprave, mali trainee programy pre pilotov - ale ako pise Gothar, dnes uz nie - na trhu je relativny prebytok dobre kvalifikovanych pilotov :-)

proste sucasna doba chlapom, co maju ocelove vtaky nepraje :-)
KaptMichal
King
King

nordkapp : 600 litrov ťa to výjde u nás na R44 II... ja vrtulníkové licencie nepoznám, ale keby si náhodou mal záujem. Ja by som si tiež rád spravil aspoň také niečo neskôr, keď budem v balíku :D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Nj, mam Bohuzial na -3 obidve oci...-3.25.
Inac hej pocul som nieco o tej 'vlastizrade' aj ked mi to nejde do hlavy a zda sa to nelogicke ked sa obe krajiny biju spolocne proti niekomu :D Tak ot...aky trest by ma cakal na Slovensku keby som vstupil do UK army? Hned ako by som presiel hranice na SR tak by ma odchytili ci ako si to mam predstavit? :P
A teda o rok mam uz narok na britske obcianstvo, cize kaslem :D
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

no ano robinson je ale iba uplny zaklad, s tym ziadnu vodu nenamutis - pre zalubu je lietanie vrtulnikom fakt iba pre tych za vodou - letova hodina je aj u najlacnejsej R22 3x drahsia ako na bezny ultralight :-)

CPL(H) stoji viac ako CPL(A) + ked uvazujem ze by ma to nesmierne bavilo lietat ako zachranku (a to neviem ci na zachranke nieje ATPL(H) ), tak typovka na Augustu, alebo Eurocopter s ktorymi sa u nas lieta su dalsie velke prachy + nalietat hodiny, aby o tebe vobec niekto uvazoval ako o kandidatovi ... no proste je to zatial iba velmi, velmi vzdialeny ciel :-) ... a vo vysledku minimalne 1,5x drahsi ako ATPL(A), aby mohol byt clovek profesionalnym pilotom ((podla pribliznej kalkulacie tak spred roka :-D ))
KaptMichal
King
King

Tu na SR si ale ako záchranár veľa nepolepšíš (finančne), bohužiaľ. Keď som sa to dozvedel tak som prestal o Agustách snívať :(. lebo výcvik je drahý, aj hodiny a ešte ťa aj neohodnotia finančne tak aby si to vykryl tak to nie. Tam väčšinou idú bývalí vojaci. ;-)
Ale zas ak je to životný cieľ tak o peniazoch (ktoré tam zarobíš) netreba uvažovať...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Nord: CH-7 Kompress.... :)

Trainee programy sa ojedinele vyskytuju aj teraz, ale prebieha to standartne tak, ze spravis pohovor s leteckou skolou, s aerolinkou, ak sa im obom pacis, tak ti vybavia pozicku, nejaku formu upisu aerolinke (samozrejme s podmienkou, ze uspesne skoncis) a odlozenie splatok pozicky.

Sleduj Oxford Aviation Academy. Tento chlapik ma podobny program za sebou. Nedavno cosi podobne robil Flybe.
aviatik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa aviatik »

suhlasim s Fabom. problem je v tom že momentálne je pracovný trh naplnený. niekde som čítal že podľa prieskumov OAA (oxford avaition academy) môže byť vážny záujem o nové posádky tak za cca 5 rokov...
insane
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Zdravim, pracovne a skolske povinnosti trosku opadli tak som sa opat dostal k tejto teme. Spravil som prieskum a existuju momentalne 3 aerolinie, ktore maju international cadet programm...mozno je ich viac, ale o tychto viem. Jedna sa o Etihad (SAE), Cathay Pacific (Hongkong), pripadne Air France (nevyhnutna vyborna znalost FJ). Poziadavky su rozne...a vysoke, ale je to moznost. O tom aka je uspesnost ludi hlasiach sa do tychto programov sa daju vygooglit zahranicne fora, kde sa to preberalo a uspesnost urcite nie je vysoka. Ale aj toto je moznost. Rozhodol som sa, ze buduci rok, po skole sa pokusim dostat sa do takehoto programu....mozno motyka vystreli (aj ked s najvacsou pravdepodobnostou nie, ale za pokus nic nedam). Co sa tyka self-finance programov (ab initio, modularne vycviky,...) tak existuje kopec moznosti a skol, ktore to poskytuju. Avsak toto sa tu uz preberalo :)

EDIT: Co sa tyka pracovneho trhu. Situacia sa pomaly zlepsuje a stale existuju aerolinie, ktore si chcu byt iste kvalitou svojich pilotov. Nasledne "zaviazanie sa" na X rokov je pre nich len dalsou vyhodou. Toto su podla mna dovody, preco stale existuju kadetske programy.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Bacha na to ale, cadet program nemusi nutne znamenat, ze ked ta vyberu, tak ti dva roky vsetko platia - ubytovanie, lietanie atd. Neviem ako je to u EY a CX, ale napriklad u toho Thomas Cook programu to bolo tak, ze si iba dostal pozicku s odlozenou splatnostou a ubytovanie v Goodyeari na zakladny vycvik na uroven PPL SEP+MEP. Ubytovanie v Anglicku a zivotne naklady si si platil sam, ak si si teda nezjednal pozicku tak, aby ti pokryla aj to.
insane
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ano, poznam podmienky cadet programov. Dokonca aj u EY sa to udajne postupne splaca pocas pilotovej "viazanosti". Nepocul si nahodou nieco o aerojob.cz? Na profipilot.sk je o nich par prispevkov. Mozno aj to by bola cesta, alebo cez inu zahranicku letecku skolu a riesit modulove ATPL distancne. Uvidim cca o rok, momentalne zbieram informacie :) Este jedna vec. Predtym ako zacnem cokolvek riesit si necham spravit 1st class zdravotnu prehliadku, radsej vyhodit 40e ako 40k a potom byt poslany domov (alebo niekedy v priebehu kurzu).
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

nordkapp_pb napísal:Lubos -> ako slovak nesmies vstupit do armady cudzej krajiny - jedine s prezidentskou vynimkou, inak je to vlastizrada :-D
jedine v pripade, ze ma zakladnu vojensku sluzbu kde prisahal vernost armade SR
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

insane: aerojobu sa vyhni.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

sry za OT, ale:
javatar: nemáš pravdu, žiadny občan SR (rozumej človek so slovenským občianstvom) niesmie slúžiť v armáde inej krajny, ako v tej, ktorej má občianstvo, čiže SR. Tu neide o vernosť armáde, ale o to, aké máš občianstvo (vínimkou je FCL, tí svojich ľudí nevydávajú - aj keď to nie legálne). Ak chceš byť občanom SR a zároveň slúžiť v armáde iného štátu potrebuješ súhlas prezidenta.
Napísať odpoveď