Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto

Príspevok od používateľa IMI »

Mrknite tu, ci o nieco nemate zaujem ;) : http://www.hojko.com/p-zdroje-cb-vysiel ... 47924.html
sallem
Novice
Novice

Príspevok od používateľa sallem »

Ahojte,

som čisto čistý laik ale riešim potrebu komunikácie, a napriek tomu, že som prešiel celú debatu, nie je mi jasné, čo vlastne potrebujem :D

Doteraz som nemal tuša, ani o tomto, čo som sa dočítal. Preto hneď predom ďakujem za tieto početné informácie, čo odzneli.

Akoby som začal, ehm.
Teda - som včelár a zrejme ma "osud" dostal do štádia, že budem musieť "prekričať" nejakú (zatiaľ asi nie príliš veľkú) diaľku. Logicky by sa natískalo PMR. Ostal som dosť rozčarovaný, že tých propagovaných 9-10 km je utópia. Za každú cenu samozrejme nemusím vyhadzovať bubáky, tobôž za mrákotiny.
+ Časom možno tých včelárskych kilometrov pribudne, preto sa pýtam, či by to nemalo byť CB?

Nič iného (zatiaľ) nehľadám. Myslím "pokec v éteri". Čo nie je, ale môže čochvíľa byť, teda ak by ma to oslovilo - s tým CB by som asi v tom prípade mal zabité dve muchy jednou ranou. Či?
Druhá vec je, že netuším, ako je na tom s CB fandami na juhu SK. +/- Nové Zámky, Štúrovo...

Ideálny stav by asi bolo = "nie rúčka" do auta s magnetickou anténou a tiež "nie rúčka" (asi so zdrojom?) na doma... To by mohlo pekne fungovať na tých dajme tomu 10-15 km?

Viete prosím poradiť?

Ďakujem
adox
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adox »

Zdravím mám vysielačku Freetalker F618: 8 kanálů, 38 sub, 446 MHz, dosah 3 km a chcem sa spýtať či by bolo možné snou zachytit keby som bol napr. v meste nejaké policajne vysielačky alebo pod. diki
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

adox napísal:... mám vysielačku Freetalker F618: 8 kanálů, 38 sub, 446 MHz, dosah 3 km a chcem sa spýtať či by bolo možné snou zachytit keby som bol napr. v meste nejaké policajne vysielačky alebo pod. diki
Nie, žiadnu policajtnú vysielačku nezachytíš. Iba ak by si i policajti zakúpili PMR vysielačku :D , čo iste nehrozí.
Tvoja vysielacka vysiela a prijima len v rozsahu frekvencii 446,00625 až 446,09375 MHz.
Štatny policajti ani nepoužívajú analogové vysielačky ale digitálne. Možno začut mestských policajtov (záleží v akom si meste) a aj to nie na tvojom zariadení.
Viac som o tom písal tu: http://www.hojko.com/post1131291.html#p1131291 .
Ta tvoja vysielačka je dobrá len na kecanie na krátku vzdialenosť. Najčastejšie tam niečo začuješ tesne po Vianociach (keď decká dostanú vysielačky) ale po chvíli to ustane.
sallem napísal:... netuším, ako je na tom s CB fandami na juhu SK. +/- Nové Zámky, Štúrovo...
Ideálny stav by asi bolo = "nie rúčka" do auta s magnetickou anténou a tiež "nie rúčka" (asi so zdrojom?) na doma... To by mohlo pekne fungovať na tých dajme tomu 10-15 km?
Viete prosím poradiť?
PMR na vzdialenosť 9 - 10 km neexistuje. Áno, dá sa s tým urobiť aj dlhé spojenie, ale obvykle z kopca na kopec.
CB rádiostanica (ale nie ručná) bez problémov preklenie10 i viac km.
Čiže by som doporučil do auta lacnú vysielačku (napr. Allamat 408, Danita 440...cena okolo 80€) a na strechu magnetickú anténu (napr. SIRIO ML-145, President ML-145 ... cena do cca 60 €).
Prípadne (pokiaľ je to možné) by som zvolil i na maringotku so včelami veľkú vonkajšiu anténu, zvýši sa tým dosah resp. kvalita spojenia.
Domov ako protistanicu rovnakú stanicu ako do auta a anténu hore na strechu (napr. HY GAIN - CRT 5/8 ... cena okolo 50€). K tomu ešte potrebuješ kábel (napr. RG 58 za cca 0,5€ alebo kvalitnejší RG213 za cca 1,2 € ) a samozrejme zdroj (napr. SNT-03 za cca 42€).
Ceny a typ zariadenia som čerpal tu: http://www.awas.sk/
S týmto zariadením bez problémov urobíš spojenie na tebou požadovaných 10 (ale i viac) km.
Aktivita CB na južnom Slovensku mi moc známa nie je, občas sa tam ozve stanica z Nových Zámkov alebo z Veľkého Medera.
Zoznam CBčkárov (ale nie je aktualizovaný) nájdeš napr. tu: http://www.scbr.sk/index.php?id=volacka-vypis.
Na danej stránke nájdeš aj ďalšie informácie okolo CB rádia.

Na okraj, (u nás nelegálne):
Kúsok od Štúrova na Maďarskej strane (v kopcoch nad Ostrihomom) funguje PMR opakovať (len nefunguje s našími PMR stanicami) na frekvencii 446,14375Mhz + 103.5Hz CTCSS kód. Pokrýva dosť veľké územie Slovenska a dalo by sa to využiť pre tvoje účely. Lenže PMR stanice u nás zakúpené nie sú schopné pracovať na danej frekvencii, potreboval by si inú rádiostanicu a navyše u nás nie je povolené na danej frekvencii vysielať :?

Pokiaľ si z južného Slovenska a nemáš to ďaleko do Budapešti, tak napr. 27.11.2010 bude rádioburza (aj CB rádii) na adrese Budapest, Gyáli út 22. Burza je v budove elektrotechnickej školy. Dajú sa tam zakúpiť zaujímavé veci (aj CB a PMR rádiá). Lepšie je mať so sebou forinty ako eurá :wink:
sallem
Novice
Novice

.cov napísal: PMR na vzdialenosť 9 - 10 km neexistuje. Áno, dá sa s tým urobiť aj dlhé spojenie, ale obvykle z kopca na kopec.
CB rádiostanica (ale nie ručná) bez problémov preklenie10 i viac km.
Čiže by som doporučil do auta lacnú vysielačku (napr. Allamat 408, Danita 440...cena okolo 80€) a na strechu magnetickú anténu (napr. SIRIO ML-145, President ML-145 ... cena do cca 60 €).
Prípadne (pokiaľ je to možné) by som zvolil i na maringotku so včelami veľkú vonkajšiu anténu, zvýši sa tým dosah resp. kvalita spojenia.
Domov ako protistanicu rovnakú stanicu ako do auta a anténu hore na strechu (napr. HY GAIN - CRT 5/8 ... cena okolo 50€). K tomu ešte potrebuješ kábel (napr. RG 58 za cca 0,5€ alebo kvalitnejší RG213 za cca 1,2 € ) a samozrejme zdroj (napr. SNT-03 za cca 42€).
Ceny a typ zariadenia som čerpal tu: http://www.awas.sk/
S týmto zariadením bez problémov urobíš spojenie na tebou požadovaných 10 (ale i viac) km.
Aktivita CB na južnom Slovensku mi moc známa nie je, občas sa tam ozve stanica z Nových Zámkov alebo z Veľkého Medera.
Zoznam CBčkárov (ale nie je aktualizovaný) nájdeš napr. tu: http://www.scbr.sk/index.php?id=volacka-vypis.
Na danej stránke nájdeš aj ďalšie informácie okolo CB rádia.

Na okraj, (u nás nelegálne):
Kúsok od Štúrova na Maďarskej strane (v kopcoch nad Ostrihomom) funguje PMR opakovať (len nefunguje s našími PMR stanicami) na frekvencii 446,14375Mhz + 103.5Hz CTCSS kód. Pokrýva dosť veľké územie Slovenska a dalo by sa to využiť pre tvoje účely. Lenže PMR stanice u nás zakúpené nie sú schopné pracovať na danej frekvencii, potreboval by si inú rádiostanicu a navyše u nás nie je povolené na danej frekvencii vysielať

Pokiaľ si z južného Slovenska a nemáš to ďaleko do Budapešti, tak napr. 27.11.2010 bude rádioburza (aj CB rádii) na adrese Budapest, Gyáli út 22. Burza je v budove elektrotechnickej školy. Dajú sa tam zakúpiť zaujímavé veci (aj CB a PMR rádiá). Lepšie je mať so sebou forinty ako eurá
Ďakujem za vyčerpávajúce info. Dal si mi námet na ďalšie hľadanie.

Trocha "mimo" - ma pri lúskaní tejto témy napadlo, či by som neuspel napr. s dvomi INTEK-mi 5050 ?? Bez "tuningu" by to nezvládlo spomínaných dajme tomu 10 km? (tu sú roviny jak lusk) :)

Ešte raz ďakujem.
.cov
Star
Star

sallem napísal: ...či by som neuspel napr. s dvomi INTEK-mi 5050 ?? Bez "tuningu" by to nezvládlo spomínaných dajme tomu 10 km? (tu sú roviny jak lusk) :) ...
Ťažko povedať, či by na rovine šli tie Intek MI 5050 na 10 km. Trebalo by to odskúšať.
Intek MI 5050 je výborná PMR stanica (len má neohrabané ovládanie - mám ju doma :) ) a malou úpravou sa dá zvýšiť výkon z 0,5 W na 4 W a tiež sa rozšíri frekvenčný rozsah. Tým sa dá použiť aj na vyššie spomínaný maďarský PMR opakovač pri Ostrihome.
Nevýhodou PMR staníc je malá anténa. Pri tomto Inteku mi predajca tvrdil, že anténa je na konektore, ale kvôli našim predpisom je prilepená. Odskrutkovať som ju ale neskúšal.
Výmenou antény sa dá zvýšiť dosah, inšpirácia napr. tu: http://svetelektro.com/clanky/uprava-pm ... y-203.html, len pripomínam, že úprava je nelegálna.
Zlepšiť výkon antény sa dá aj inak, napr: http://www.matisek.estranky.cz/clanky/p ... a-pmr.html a týmto neporušíš žiadny predpis.
Intek MI 5050 môžeš zakúpiť napr. tu: http://www.cbone.sk/sk/katalog/produkt/95
sallem
Novice
Novice

.cov napísal: Ťažko povedať, či by na rovine šli tie Intek MI 5050 na 10 km. Trebalo by to odskúšať.

Ďakujem. Nechám si to prejsť hlavou.
Nech sa darí.
.cov
Star
Star

Koho zaujíma CB vysielanie a chce sa stretnúť s priateľmi (prípadne získať nových), zároveň kúpiť niečo zaujímave na burze, môže prísť na tradičné CB stretnutie DOBRÁ 2010.
Stretnutie bude 26. 12. 2010 v čase od 8:00 do 12:00 v Trenčianskej Teplej časť Dobrá.
Info nájdete tu: http://cbportal.bbinfo.sk/?p=107 (sledujte stránku, či sa náhodou stretnutie nezruší)
jurecSVK
Novice
Novice

Príspevok od používateľa jurecSVK »

Chcem sa opytat ci tato radiostanica Intek KT-380 EE.http://cbone.sk/sk/katalog/produkt/107

Chcem sa opytat ci natom naladim hasičske zlozky alebo ine zachranne zlozky dik za odpoved
.cov
Star
Star

jurecSVK napísal:Chcem sa opytat ci tato radiostanica Intek KT-380 EE.http://cbone.sk/sk/katalog/produkt/107

Chcem sa opytat ci natom naladim hasičske zlozky alebo ine zachranne zlozky dik za odpoved
Áno, na danej rádiostanici naladíš hasicov. Hasiči vysielajú na týchto frekvenciách:
F = 169,000 MHz (kanál č. 1)
G = 169,025 MHz (kanál č. 2)
H = 169,050 MHz (kanál č. 3)
I = 169,175 MHz (kanál č. 4)
J = 169,200 MHz (kanál č. 5)
K = 169,225 MHz (kanál č. 6)
L = 169,275 MHz (kanál č. 7)
M = 169,300 MHz (kanál č. 8.)
N = 169,325 MHz (kanál č. 9)
P = 169,350 MHz (kanál č. 10)
R =169,250 MHz (kanál č. 11)
Pričom pre jednotlive regióny je rozdelenie nasledovné:
a) Bratislavský kraj, Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Malackách J, M
b) Hasičský a záchranný útvar hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy I, M
c) Trnavský kraj H, P
d) Trenčiansky kraj G, R
e) Nitriansky kraj J, M
f ) Žilinský kraj Žilina, Liptovský Mikuláš, Záchranná brigáda Hasičského
a záchranného zboru v Žiline F, M Ružomberok J , M Čadca, Dolný Kubín, Martin H, M Námestovo G, M
g) Banskobystrický kraj H, P
h) Košický kraj J, R
j) Prešovský kraj, Záchranná brigáda Hasičského a záchranného zboru v Humennom G, R

Teda napr. bývaš v okoli Nitry, naladis frekvenice 169,200 alebo 169,300 (J, M) a môžeš počúvať (LEN V ŽIADNOM PRÍPADE TAM NESMIEŠ VYSIELAŤ!!! /i keď používajú selktívnu voľbu, môžeš ich rušiť/)
Ich volacie značky začínajú písmenom P (napr. PNR, PZM, PTT, PKN, PTO...)
Ráno, medzi 6 až 8:45 (záleží od lokality kde sú) robia skúšky rádiostaníc (napr. Nitra robí skúšky 8:00 - 8:15, NovéZámky medzi 7:45 - 8:00)
Samozrejme, keď idú na zásah, tak to môžeš počúvať. Hlavnú stanicu obvykle silne, vozidlové slabšie (záleží od polohy).
Môžeš začuť aj dobrovolnéalebo závodné stanice hasičov, vtedy nemusí volací znak začínať písmenom P.

Uvedenou stanicou môžeš počúvať aj niektoré vysielačky mestských polícií. Samozrejme sa s tým dá počuvať napr. taxislužba, lodna doprava (najmä v blízkosti Dunaja, frekvencie 156 - 162 MHz), zelezničiarov (posunovči, odovzdávanie vlakov z jednej stanice do druhej...), bezdrôtový obecný rozhlas (frekvencie 169,375, 170,200, 170,275, 170,475), bezpečnostné služby (napr. ochranka v Tescu, Hypernove, ochrana budov...).

Iste najdeš celý kopec staníc, stačí mať spustený SCAN na rádiostanici a mať ju vysoko a v okne .
jurecSVK
Novice
Novice

Príspevok od používateľa jurecSVK »

serus.

Poradiš mi ako rozširim stanicu http://cbone.sk/sk/katalog/produkt/107. uz hu mam doma ma iba 144.146 MHZ jaku to rozirim na 134-175 Mhz.

Porad mi ci treba len nastavit alebo dajak preprogramovat .

//autoeditácia príspevku (18 Jan 2011, 20:13)
serus.

Poradiš mi ako rozširim stanicu http://cbone.sk/sk/katalog/produkt/107. uz hu mam doma ma iba 144.146 MHZ jaku to rozirim na 134-175 Mhz.

Porad mi ci treba len nastavit alebo dajak preprogramovat .
dafmarko
Novice
Novice

Príspevok od používateľa dafmarko »

ahoj kolegovia uz som spet a mam radu navas viete jak som cel kupit vysielacku tak sme si kupili skamosom take srandovne take decke na zaciatok model je BRONDI fx-3 twin pmr 446 su to take turisticke :) a zo zaciatku sme komunikovali v rosahu od 1 kanalu as po 8 kanal takze v mhz 446,00625 az 446.09375 a tak sme komunikovala a nejak nas ras vistopovali meski policajti a na nas onacili ze to je volna frekvencija ze nemozme komunikovat ze nas vystopuju je to zakazane alebo ako to je prosim vas poradte leb ket sa nam to stalo tak normalne nas to odradilo od cb vysielaciek a od jej kupi a teras este ket po case sme ich naspet vibrali tak ras zacas zapocujeme napriklat na tom kanale co komunikujeme ini kanal a sa nam pripaja do debati alebo len paru slova chitame tak jak to je vlasne prosim vas o vysvetlenie a tie vysielacki na akych vlnah pracuju fm alebo am este to bi ma zaujimalo a ci mozeme volne komunikovat a na akich kanalach mozme bit a komunikovat a tak dakujem vam kolegovia za rady
:)
libelius
Novice
Novice

Príspevok od používateľa libelius »

všetky povolenia a podmienky pre prevádzku CB vysieliačiek sú z rokov 2001, 2005... a ako mám vedieť či splna tieto podmienky moja vysielačka ked bola kupovana ešte začiatkom 90.tich rokov a nemá žiadne štítky aláá..CEPT a pod.???
Palo BA
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Palo BA »

dafmarko napísal:ahoj kolegovia uz som spet a mam radu navas viete jak som cel kupit vysielacku tak sme si kupili skamosom take srandovne take decke na zaciatok model je BRONDI fx-3 twin pmr 446 su to take turisticke :) a zo zaciatku sme komunikovali v rosahu od 1 kanalu as po 8 kanal takze v mhz 446,00625 az 446.09375 a tak sme komunikovala a nejak nas ras vistopovali meski policajti a na nas onacili ze to je volna frekvencija ze nemozme komunikovat ze nas vystopuju je to zakazane alebo ako to je prosim vas poradte leb ket sa nam to stalo tak normalne nas to odradilo od cb vysielaciek a od jej kupi a teras este ket po case sme ich naspet vibrali tak ras zacas zapocujeme napriklat na tom kanale co komunikujeme ini kanal a sa nam pripaja do debati alebo len paru slova chitame tak jak to je vlasne prosim vas o vysvetlenie a tie vysielacki na akych vlnah pracuju fm alebo am este to bi ma zaujimalo a ci mozeme volne komunikovat a na akich kanalach mozme bit a komunikovat a tak dakujem vam kolegovia za rady
:)
je to voolna frkvencia , tak komunikujte , sak aj babysitter funguje na PMR kanaloch , to potom dojdu k niekomu domov a zacnu ho buzerovat za to ze to ma , to je blbost
no meskaci niektori maju PMR a robia vedu, jasne ze ti nic nemozu , maximalne ta poziadat aby si isel na iny kanal , co sa tyka CB tam policajti nehrozia , tu su pmr kanale: http://www.volny.cz/cbov/zakladni/pmr-k ... itocty.htm
inak teraz uz pmr maju moznost nastavenia podkanalov CTCSS alebo novsie DSC, ak si ich astavite na oboch vysielackach ( samozrejme ak toto vybavenie tie vysielacky maju) tak vas nikto nebude rusit,

ale ako citam, aby si sa nemylil , vy mate vysielacky PMR ktore pracuju v v pasme 446 MHz , vysielacky CB pracuju v pasme 27 MHz u nas je vsetko s FM modulaciou , samozrejme ze poliaci na CB pouzivaju AM modulaciu , kedze im to ich urady dovoluju , nam nie

http://www.pbh.sk/forum.html , na tejto stranke najdes , skoro vsetko mozes sa pytat na nej pretoze vsetci clenovia pouzivaju ci uz CB alebo PMR vysielacky

73 na teba Palo Bratislava

//autoeditácia príspevku (18 Jún 2011, 1:47)
libelius napísal:všetky povolenia a podmienky pre prevádzku CB vysieliačiek sú z rokov 2001, 2005... a ako mám vedieť či splna tieto podmienky moja vysielačka ked bola kupovana ešte začiatkom 90.tich rokov a nemá žiadne štítky aláá..CEPT a pod.???
napis aku mas stanicu , nie je to problem zistit, u nas na slovensku je povolene 40kanalov FM 4W max, AM je zakazane , no ked ho mas vo vysielacke tak nic sa nestane , neviem si predstavit kto by to kontroloval , telekomunikacny urad tomu nejaku velku pozornost nevenuje pretoze poliaci ktori maju povolene AM ho pouzivaju aj u nas a vobec ich nic netrapi

ak je to CB vysielacka , ziadny strach s jej pouzivanim , jasa venujem CBcku naplno nielen do auta le aj sutaze , kecanie s kamosmi tu v blave , nejaki este su a snazim sa oslovit novych zaujemcov ,
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa AvAtAr »

Zdravím,
Plánujem kúpiť vysielačky, Intek MT 3030
http://www.cbone.sk/sk/katalog/produkt/96
Myslite ze je to dobra volba planujem vyuzivat hlavne na Airsoft, v lese, v budove, a v zime lyzovacka.
marconi
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa marconi »

Plánujem kúpiť vysielačky, Intek MT 3030
http://www.cbone.sk/sk/katalog/produkt/96
Myslite ze je to dobra volba planujem vyuzivat hlavne na Airsoft, v lese, v budove, a v zime lyzovacka.
Lepšia voľba je určite INTEK MT 5050. Má vyšší prepínateľný výkon 0,5/2W, čo sa v lesnom teréne určite oplatí. Ale ak si obmedzený cenou, tak 3030-ka. Je to ale najnižšia trieda, ktorá ešte je vhodná. Ostatné šroty by som nekupoval...
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Chlapi neviete o nejakom servise CB vysielačiek ? Konkrétne ALLAMAT 296 - diagnóza: odišla... :smt006 a potreboval by som ju servisovať. Máte skúsenosti s nejakými servismi ? Píšte prosím súkromnú správu, lebo to tu nesledujem. Ďakujem.
SKMatoBB
Novice
Novice

Príspevok od používateľa SKMatoBB »

Nedávno som si kúpil CB vysielačku TTi TCB 550 ktorá ma Automatický Squelch lenže keď ho mám zapnutý stále počujem šum, a zas keď skúšam manuálny squelch a nastavím ho tak aby som nepočul šum tak nepočujem ani druhú stanicu. Prosím ak je niekto z vás taký dobrý mohli by ste mi pomôcť?
marconi
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa marconi »

Manuálny squelch si nastav tesne nad hranicu šumu. Ak ani vtedy stanicu nepočuješ, musíš stanicu odsquelčovať. JE to vtedy ak jej signál je príliš slabý. Slabý signál môže byť z viacerých dôvodov:
- veľká vzdialenosť medzi tebou a protistanicou
- chyba v zapojení koaxiálneho kábla a antény
- nesprávne umiestnenie antény (v blízkosti steny, stromu a pod.)
- ...

Kde a akú anténu máš namontovanú?
Palo BA
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Palo BA »

este je moznost ze tam mas nake silne rusenie tym padom ti automaticky SQ sumi a zas rucny musis mat zatiahnuti a ta druha stanica to rusenie neprekrici
Napísať odpoveď