Vyrovna sa moj Pentium 4 -Intel core 2 duo?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
felko
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Vyrovna sa moj Pentium 4 -Intel core 2 duo?

Príspevok od používateľa felko »

Vedeli by ste mi niekdo popisat ci sa moj Intel Pentium 4 -4,1Ghz vyrovna nejakemu Intel Core 2 duo-2Ghz? A ze ked ma ten CPU pentium 4 Hyper Threading(cize vyrtualne jadro) ma teda vykon 8,2Ghz? vopred ďakujem
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Vyrovna sa moj Pentium 4 -Intel core 2 duo?

Príspevok od používateľa hrban »

a správna odpoveď znie NIE a NIE

pozri si výsledky na stránke
cpubenchmark.net

a pochybujem, že skutočný takt P4 je 4,1GHz
felko
Light Expert
Light Expert

noo ten CPU ma skutocny takt 3,8Ghz ale podarilo sa mi ho pretaktovat na 4,1Ghz a teplotu ma max.42 stupnou
Sapo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sapo »

Výkon procesora nezáleží len na takte. Záleží aj od architektúry, použitím inštrukčných sád, výrobnej technológie a iných drobností. Tvoj procesor je až príliž starý na to, aby sa vyrovnal akémukoľvek C2D.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

felko napísal:Vedeli by ste mi niekdo popisat ci sa moj Intel Pentium 4 -4,1Ghz vyrovna nejakemu Intel Core 2 duo-2Ghz? A ze ked ma ten CPU pentium 4 Hyper Threading(cize vyrtualne jadro) ma teda vykon 8,2Ghz? vopred ďakujem
virtualizuješ existujúcu silu a nie vymyslenú. Tzn. že keď máš 2 fyzické jadrá a každé tiká povedzme na 3 GHz a v HT máš 4 jadrá, tak výsledný takt nebude 12 GHz, ale len 6 GHz a 4 jadrá kde každé tiká na 1,5 GHz. Celý zmysel tejto inteláckej virtualizácie tkvie len v tom, aby si využil viac jednotlivé jadrá. Povedzme keď máš aplikáciu ktorá využije viac jadier tak dokáže povedzme utilizovať 80% z AMDčkového jadra a 80% z inteláckeho jadra, intel to teda "ochcal" a spravili z jedného fyzického dve virtuálne tým pádom máš efektivitu jedného jadra posunutú povedzme na hranicu 90-95%. Defacto a dejure aj pre toto sú intely v mnohých apps výkonnejšie ako AMDčka.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

uplink napísal:Tzn. že keď máš 2 fyzické jadrá a každé tiká povedzme na 3 GHz a v HT máš 4 jadrá, tak výsledný takt nebude 12 GHz, ale len 6 GHz a 4 jadrá kde každé tiká na 1,5 GHz.
hmm?!?
felko
Light Expert
Light Expert

ale vyrtualnych jadier je len ..nasobok kolkych mam cize ja mam jedno teda jedno vytualne a napr.i7 ma 4 jadra takze 4 vytualne dobe hovorim?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Virtuálne jadrá sú dve na jedno fyzické. Core i7 až po 975X má 4 jadrá fyzické a 8 virtuálnych. Core i7 980X až 995X má 6 fyzických a 12 virtuálnych.
beardie napísal:
hmm?!?
čomu presne nerozumieš beardie? Máš 3 GHz 2 jadrový HT procesor od intelu, hrubý výkon procesoru je 6 GHz [2 x 2 jadrá, fyzické] virtuálny výkon procesoru je 4 x 3 GHz s tým rozdielom že skutočný výkon je len 4 x 1.5 GHz. Čiže pre app sa javí každé jadro ako 3 gigahertzové, ale v skutočnosti má výkon len polovičný.
beardie
Redeemer
Redeemer

hruby vykon nie je 6 GHz, ten je 2 krat 3 GHz, kazda jednovlaknova aplikacia vyuzije maximalne 3 GHz, presne ako si napisal
Čiže pre app sa javí každé jadro ako 3 gigahertzové
Core i7 až po 975X má 4 jadrá fyzické a 8 virtuálnych. Core i7 980X až 995X má 6 fyzických a 12 virtuálnych.
975X ma 4 fyzicke a zaroven dalsie 4 virtualne, podobne v druhom pripade 6 + 6, nie 4 + 8/6 + 12

otvor si task manager -> performance
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

berardie - aj jednothreadové aplikácie dokážu využiť viac ako jedno jadro :) novinka, že áno? :) netvrdím že na plno, ale aspoň jeho časti. O to sa stará windows. Preto reči oldschool ľudí sú už dávno pasé. Ak máš 2 GHz jadro a aplikácia by chcela papkať viac ako 2 GHz aby dosiahla plný výkon, s radosťou sa pripojí ďalšie. Netuším ako sa táto funkcia volá, ale viem že sa o to stará windows. Navyše aplikácií ktoré využijú len jedno jadro na trhu už moc nie je, ak máme byť úprimní sami k sebe.

Ku druhému. Ako si na to prišiel? :) A "ďalšie" 4 virtuálne. A kde sa vzali tie ďalšie 4 virtuálne? A to že taskmanager ukazuje 8 jadier. Novinka? :) Otvor si akýkoľvek jednojadrový procesor s HT, budeš tam mať dve jadrá. Otvor si akýkoľvek 2 jadrový procesor s HT, budeš tam mať 4 jadrá. Otvor si akýkoľvek 4 jadrový procesor s HT enabled a budeš tam mať 8 jadier. Otvor si akýkoľvek 6 jadrový procesor s HT enabled a budeš tam mať 12 jadier. Mágia čo? ;)
beardie
Redeemer
Redeemer

no tak to mi teda daj nejaky odkaz, ako vyuzije jednovlaknova aplikacia viac ako jedno jadro
to ze ich bude operacny system prehadzovat z jednoho jadra na druhe na tom nic nemeni, aky volny prostriedok moze priradit planovac systemu?

Ak máš 2 GHz jadro a aplikácia by chcela papkať viac ako 2 GHz aby dosiahla plný výkon, tak ma smolu, ziaden dalsi prostriedok nie je (nebavime sa o turbobooste a podobnych zalezitostiach)

k tomu druhemu:
Otvor si akýkoľvek jednojadrový procesor s HT, budeš tam mať dve jadrá.
ano, presne tak, v taskmanageri budes mat jedno fyzicke a jedno virtualne

ty tvrdis, ze napr 980X ma 6 fyzickych a 12 virtualnych? kde by ich nabral, mal by ich spolu 18? preto som ti povedal, aby si si otvoril task manager a tam videl, ze spolu je tych jadier len 12, 6 je fyzickych, 6 je virtualnych, nie 18 ako tvrdis ty
má 6 fyzických a 12 virtuálnych
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

uplink napísal:aj jednothreadové aplikácie dokážu využiť viac ako jedno jadro :) novinka, že áno? :) netvrdím že na plno, ale aspoň jeho časti.
:shock: :smt104 :new18: :sok: :oueee: predmet o operacnych systemoch a ich sposoboch pridelovania prostriedkov som absolvoval, istu dobu uz programujem a viem ze su aj iste obmedzenia existujuce pre viacvlaknove aplikacie a vazne si neviem predstavit bezat jedno vlakno na viac jadrach naraz... prepinat ktoru instrukciu spracuje ktore jadro - to ano, ale aby viac jadier spracovavalo jedno vlakno naraz? :nono:

a HT je dobra vec pokial nevyuzivas jadro naplno, pri vysokom vytazeni jadra to straca svoj efekt
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Zle si ma pochopil beardie, myslel som 6 fyzických, teda 12 virtuálnych a nie a ako plus 12 virtuálnych.

Ku singlethreaded app na multicore systéme, vygooglite si hybridný paralelizmus. Enjoy!
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

no zacal som si citat o tom toto cccp.eecs.umich.edu/papers/hongtaoz-hpca07.pdf ale evidentne to chce dalsiu kavu k pochopeniu

myslim si vsak ze to ma velmi obmedzene pouzitie, nieco ako kod pre cudu ktory na cude spusti len kod ktory moze bezat paralelne, lebo sekvecny kod paralelne bezat nemoze s principu, a take nieco mozu dosiahnut aj tu (cize vobec nie -> ak si aplikacia ziada vyssi takt ako je takt CPU (ako si aplikacia ziada takt? jedine prioritou je mozne nieco zmenit), ale "ak je cast aplikacie na to vhodna")

no a 12 virtualnych jadier je proste ohuk, HT zvysuje efektivitu jadra pri mensom vytazeni (optimalizaciu schvalujem) ale aby z toho robili pojem "jadro" to sa mi nepaci vobec
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Neviem no, aj konzolky to tuším používajú. A s tým názvo virtuálne jadro nesúhlasím ani ja, vobec. Je to len reklamný ťah. Navyše AMD prišlo ako prvé so skutočnou 4 jadrovou architektúrou, tak ako prišli aj teraz so skutočnou 6 jadrovou architektúrou ako prvý. Prvé pokusy intelu boli len Pentium D, čo bol zlepenec dvoch jednojadrových procesorov na jednej die a vytrhol to z tohto pofidérneho riešenia až Conroe a technológia Core.
beardie
Redeemer
Redeemer

uplink napísal:Zle si ma pochopil beardie, myslel som 6 fyzických, teda 12 virtuálnych a nie a ako plus 12 virtuálnych.
ja som ta pochopil velmi dobre, ty si pouzil nespravne vyjadrenie :)

ohladom singlethreadu, je to myslim jasne
Napísať odpoveď