Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hughito - asi to blbo vyznie, že chcem reagovať na ten tvoj článok "protičlánkom," no nie je to tak. Nemá ísť o "protičlánok" ale o ukázanie, že ani kresťania nemajú všade ustlané na ružiach. Dnes som na sme.sk objavil toto: http://www.postoy.sk/otvoreny_list_o_ma ... _krestanov a vravel som si, či to dať sem na Hojko.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

a myslis si, ze v iraku krestanov vrazdili aj predtym ako sa do iraku vopchali zapadne krestanske krajiny so svojimi vojakmi a zacali vrazdit ? ...bombove utoky v iraku su na dennom poriadku, denne tam umieraju desiatky ludi...ci uz nahodnych okoloiducich alebo cielene atentaty...a nepaci sa mi, ked zrazu media zdoraznuju "aha chudaci krestania boli zavrazdeni" a pomaly je ta sprava hystericka, ako keby boli v iraku plynove komory a chystalo sa masove vyvrazdovanie krestanov...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ephramko: pokoj, človeče :) Neviem, či v Iraku kresťanov vraždili aj pred tým (ak ťa to zaujíma, môžeš si o tom vyhľadať nejaké články, google isto poslúži). Článok som použil na ilustráciu, že ani kresťania to nemajú všade ľahké - podľa slov farárov, ktorým verím, sú vraždení aj v Indii a tých východných krajinách z ktorých vznikol Sandokan :) Články nemám, nehľadám, lebo ma to primárne nezaujíma - necítim potrebu hľadať články o tom, ako kde ľudia trpia, sú utláčaní...a je jedno akého sú vyznania, rasy, pohlavia, orientácie, výšky, čísla topánok, výšky konta.... Na tento som náhodou narazil a zaujal ma. Stačí takto? :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

BTW, toto su moslimovia proti krestanom (nabozenstvo vs nabozenstvo). Osobne si myslim, ze ak to mam brat ako reakciu na hughitov clanok, tak ten (hughitov) je o voze a tento je o koze.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ešte mi napadlo, ako si ten atentát spojil s inváziou západných krajín: 1) prečo teda vyhladzovací útok na kresťanov, keď západné krajiny sa od kresťanstva oficiálne dištancujú? 2) z pohľadu partizána - kostol a veriaci v ňom majú nulový vojenský význam, ich smrť nemá význam = nič mi to partizánom nedá, je to len škoda munície a výbušnín, súvisí s obrovským poklesom politickej reputácie medzi civilným obyvateľstvom i zahraničnými médiami... proste z pohľadu partizána je to hovadina na kvadrát. Poslať dodávku plnú semtexu pred vojenskú základňu, pochopím. Odpáliť veľvyslanectvá patriace štátom okupačnej armády = logické, aj keď nehumánne, je to jasný symbol vzdoru a prinesie podporu domácich. Používať IED, struny 2m vysoko...pochopím = bežný partizánsky boj. No aký má význam zbytočná smrť? Tomu sa vraví terorizmus, nie ľuďom ktorí sa snažia vyhnať okupačnú armádu zo svojej krajiny - to sú partizáni.

p.s. prosím, o humánnosti zo strany aliančnej armády, o tom ako je tá invázia dobre mienená...sa vyvarujme. Stačí si spomenúť na termín vynájdený OSN a NATO - Humanitárne bombardovanie :)

//autoeditácia príspevku (20 Nov 2010, 18:51)
STEALTH - nečítal si? NIE JE to reakcia na Hughitov článok! Chcel som poukázať na to, že AJ kresťania sú utláčaní :)
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

STEALTH - nečítal si? NIE JE to reakcia na Hughitov článok! Chcel som poukázať na to, že AJ kresťania sú utláčaní :)
jj, cital som, viem ze kracam teraz po tenkom lade, ale tento clanok bol postnuty kvoli hughitovmu.
Nebudme to porovnavat ako proticlanok, len porovnavat. U hughita islo o to, ze ak neveris v boha, tak si menejcenny (pretoze neveris). Myslim si, ze v Polsku ide o inteligentnych ludi a ak sa to pcha nabozenstvo s takym zaberom aj do politiky, tak prosim pekne...
V Iraku je ale iny problem, tam si myslim, ze porovnavat preco to nemaju lahke v Polsku (atesiti) a preco v Iraku (krestania) je minimalne smiesne (vieme o co fici pri takychto utokoch - v mene alaha a nwm akeho posahanca, co natlacia do hlavy detom a kde komu a oni potom idu bit vsetko co sa im nepozdava).
+ Irak je ako tak vojnova zona, tam sa da nieco podobne ocakavat, ale v Polsku?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

vatikan chce rozsirit svoj vplyv, ziskat viac oveciek, viac moci a penazi...tak sa siri dalej a dalej, do krajin kde krestanstvo nikdy nebolo a kde dominuje ine nabozenstvo...a potom sa este nejaky farar moze cudovat a stazovat, ze krestanov niekto prenasleduje... :D

v iraku je situacia zlozitejsie, tam to nie je ako za vojny...ze partizani a okupacna armana...v iraku su uzemia rozdelene na vlady islamskych kmenov, ktore maju medzi sebou nemale spory o uzemie a o moc...takze tam prebieha niekolko konfliktov zaroven, kmenove vojny...vojny medzi islamskymi cirkvami (šíti, suniti, kurdi) a vojny proti okupacnym zapadnym krestanskych armadam...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

stealth: chápem, kam mieriš a plne súhlasím, že pokiaľ v nejakej krajine VLÁDNE náboženstvo, tak niečo nie je v súlade s kostolným poriadkom. No mojim zámerom nebolo porovnávať príčiny problémov (utláčanie a vraždenie). Chcel som poukázať, že rovnaké, resp. aj horšie problémy majú aj iné "vyznania" - pričom určite na svete netrpia len kresťania v Iraku a ateisti v Poľsku :)

ephramko - prvá časť tvojho posledného príspevku je dosť zložitá - na jednej strane súhlasím, že je tendencia nasilu pchať kresťanstvo alebo aj iné náboženstvá (tu by sme mohli diskutovať o "šírení" ateizmu) tam, kde nikdy pred tým neboli. No zároveň si treba uvedomiť, že pokiaľ niekto vraždí vyznávačov odlišnej viery len preto, lebo majú odlišnú vieru, tak je obyčajný *****.
Západné okupačné armády sú kresťanské? WTF? Ty tam vidíš križiakov - kríže na krku, na uniformách...? Vojcli sú tam vrámci armád ateistických krajín (ak tam Vatikán nevyslal ovšem nejaké komando :) ), kresťanská viera je osobnou záležitosťou vojakov (a určite nie všetkých, no to nie je podstatné).
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

ephramko napísal:vatikan chce rozsirit svoj vplyv, ziskat viac oveciek, viac moci a penazi...tak sa siri dalej a dalej, do krajin kde krestanstvo nikdy nebolo a kde dominuje ine nabozenstvo...a potom sa este nejaky farar moze cudovat a stazovat, ze krestanov niekto prenasleduje... :D
podla tvojej s prepacenim debilnej logiky nemaju co robit ateisti v polsku, ked tam je velka vacsina veriacich... taky hlupy prispevok som tu uz davno nevidel...

//stoporko: no taka hlupost ma uz nasrala, musel som to napisat tvrdsie...
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

lenze ateizmus sa neschovava za nejaku instituciu, ktora sa snazi rozsirit ateizmus po celom svete, len aby tak zvysila svoje financne prijmy a moc nad ludmi...nemyslis ze je to dost rozdiel ???

"nazvat ateizmus nabozenstvo je ako nazvat plesinu farbou vlasou"

//autoeditácia príspevku (20 Nov 2010, 20:26)
samozrejme zapadne armady sa profiluju ako "unisex"..bez vyznania, ale tieto armady pochadzaju z krajin, ktore sa pokladaju za krestanske...a pomerne vysoke percento iracanov to aj tak chape, ze tie armady prisli k nim do krajiny im nanutit cudzi sposob zivota...preto miestnych krestanov pokladaju za zradcov, ktori napomahaju zapadnym armadam a logicky na nich utocia, a povies mi lepsie miesto ako zabit co najviac krestanov ako je dat bombu do auta pred kostol ?

uprimne som rad, ze sa v mene viery veriaci vrazdia len navzajom...dufam, ze to aj tak zostane...snad si niektori veriaci uvedomia, kolko vela utrpenia to ich nabozenstvo prinasa a kolko vela zleho su ludia schopni v mene svojho boha napachat...
a ked uz nic ine, tak aspon plati "kde sa dvaja biju, treti vitazi"
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko, prispel si inou vecou, ale tak môžeme diskutovať aj o tomto.

K tejto otázke len toľko, že je tu krásne vidieť nezmyselnosť náboženstiev a hlavne ich nebezpečie - ľudia sú schopní zabíjať v mene boha, v mene náboženstva. Ľudia, ktorí inak ani nie sú zlí, nežijú zlý život, nie sú to psychopati ani skrytí devianti, ale pod vplyvom náboženstva sú schopní robiť hrozné veci.

Zatiaľ toľko, akosi mi vypadli myšlienky. :roll: :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito: plne súhlasím, že je ľahké zmanipulovať človeka, aby v menej svojej viery zabíjal (niekedy sa tak ten človek zmanipuluje sám seba). No nezabúdajme na to, že dnes sa vojny už nevedú kvôli klasickému náboženstvu a viere, ale pre peniaze a moc. A to je, dovolím si povedať, minimálne tak isto príšerné. Akákoľvek vojna, vedená ako útočná, je strašná. A je úplne jedno, z akých motívov ju ľudia vedú.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ja si nemyslím, že len dnes, aj v minulosti išlo o moc, peniaze, pozemky (križiacke výpravy). Ale to bol záujem vrchnosti, masa sa zmanipulovala na náboženstvo.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

vidíš, dnes sa zmanipuluje na "svetový terorizmus" :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Stoporko napísal:vidíš, dnes sa zmanipuluje na "svetový terorizmus" :)
To nepopieram, náboženstvá nie sú jediným prostriedkom na oblbnutie ľudí. Smutné ale je, že na základe iracionálnych ideológií (podľa mňa) sa dokáže konať zlo. Čisté zlo.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

v tom s tebou súhlasím (až na tu iracionalitu :) ). No ako paralela by nám mohli poslúžiť všetky diktátorské režimy, počnúc komančami, cez fašistov až po dnešnú vládu finančných spoločností. Gustáv Murín to pekne vystihol (parafráza): kedysi mafiáni používali strach, nátlak a strelné zbrane. Dnes príde pán podnikateľ so zlatou kreditkou.
Sami posúďme, čo viacej škodí.

Tak isté je to aj s vojnami vedenými v mene Jahveho, Boha, Allaha, Krišnu, XXXXXXX a v mene "obrany sveta pred islamskými teroristami" a v mene boja o geopolitickú moc, vplyv, zdoje a peniaze.
Proste - vojny, ak sú vedené ako útočné, tak sú zlé, akýkoľvek je ich dôvod, resp. "morálne ospravedlnenie." Obranné vojny sú na inú debatu, resp. diskusia na tému obrana útokom.
hughito
Redeemer
Redeemer

Máš pravdu, ale keď človek, ktorý sa zaujíma o históriu, zistí, že neuveriteľne veľa vojen malo buď zámienku alebo naozaj dôvod v náboženstve.

V tomto má náboženstvo primát.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

K tejto diskusii ma napadol jeden zaujimavy citat
Človek je tvor nezmyselný. Nedokázal by vytvoriť ani roztoča, ale bohov si vytvára po tuctoch.

Michel de Montaigne
hughito
Redeemer
Redeemer

Čo sa týka citátov a výrokov, krásna zbierka je na tomto videu.
Dogwoggle
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dogwoggle »

Napísať odpoveď