LCD TV - plynulost obrazu

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
gm4n
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

LCD TV - plynulost obrazu

Príspevok od používateľa gm4n »

Zdravim.. Dnes som sa v datarte zahladel na asi 30 televizorov a medzi dvomi vedla seba som si vsimol ze jeden prehrava obraz normalne 25fps bolo to jasne vidiet ked sa obraz posuva napr. tak to malinko seka a TV vedla ten isty obraz prehravala ako keby 40fps mozno az 60fps proste uplne plynule a cely dojem bol lepsi. Takto plynule mi to neprehrava ani na PC. Cim to je vlastne to ten LCD dopocitava obraz alebo co je to za technologiu?
silmarill
King
King

Re: LCD TV - plynulost obrazu

Príspevok od používateľa silmarill »

mali ten istý zdroj obrazu?

mohlo sa jednať o 200Hz obrazovku, tie sú rýchlejšie.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

nemuselo sa jednať ani o 200Hz.. možno mal vedľa seba 50Hz a 100Hz modely.. aj to vidno rozdiel. Škoda, že si sa nepozrel na presné typy a tiež že si nezistil zdroj vysielania.. takto všetko ostáva iba pri špekulácii.
Andr3w
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andr3w »

je to urcite 100Hz , 50 je standard a tam je to klasicke rozmazanie ci trhanie pekne vidiet, tuto funkciu ide samozrejme vypnut, ked to sklbis dokopy mohlo to byt aj LED TV kde je ten obraz fantasticky
gm4n
Medium Star
Medium Star

nenapadlo ma to len som si vsimol ze ten ktory isiel plynule je LED a ten ktory sekal ma asi kalsicke trubice... V blizkej dobe sa chystam kupovat LCD TV takze podla tohto je dobre si kupit 100Hz a budem to mat pekne plynule??
Andr3w
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andr3w »

jj presne tak...ale niekedy to vadi teda aspon mne...na tom mojom sa to da ale nastastie pekne nastavovat takze si vzdy vies najst taky plynuly obraz aby to tebe najviac vyhovovalo...ale to budu mat zrejme uz kazde novsie telky a nie len ze vypnut a zapnut...ono to robi v podstate to ze obraz je ostry a nie rozmazany zvlast pri pohybe...krasny priklad je ked pozeras telerano a za tym nejaky film:)

da sa si tym ale aj fajn pohrat...resp. ja ked som kupil telku tak tam boli nejake firemne nastavenia a vsetko bolo asi nastavene na maxx a potom ked som ti pustil film tak to vyzerelo ako telenovela:)

chce sa stym fakt pohrat a venovat tomu kus casu ale potom to stoji za to..
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Zásadná otázka je : Bol obraz vysielaný v HD alebo v SD rozlíšení ? Ak bol v HD rozlíšení, doporučujem si naštudovať niečo o 24p (natívny filmový formát, ktorým sú väčšinou robené BLU RAY filmy)
gm4n
Medium Star
Medium Star

urcite to bolo v HD
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa BookEditor »

Nemalo pár televízorov napr. 1080i a ostatné 1080p?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Vôbec to nemusel byť rozdiel v Hz. Zaleži na tom, čo to boli za tv a ako boli nastavene. Aj pri 50 Hz môže jeden zobrazovať plynulo a druhy nie. Alebo aj opačne, že ten s 50 Hz bol plynuly a 100Hz nie.
To, že ma tv 100 Hz (či 200, 400 Hz) ešte nie je zarukou plynuleho zobrazenia. Je to len softverova funkcia, ktora je viac či menej učinna. Niekedy naopak 100 Hz spôsobuje problemy v obraze ako trhanie, rôzne artefakty v obraze či "telenovelovy" efekt a je lepšie to vypnuť. Všetko zaleži na konkretnom tv, kvalite jeho elektroniky, panela, nastaveni a zdroji signalu. Skôr by som povedal, že na tom, ktory trhal obraz bolo 100 Hz zapnutych. Tato funkcia nie je v tv kvôli "netrhaniu" obrazu ale kvôli tomu aby obraz nebol rozmazany (duchovia).
gm4n
Medium Star
Medium Star

hmm ako zistim ci dany tv ma tuto funkciu pripadne mi na 100% prehra takto plynuly obraz
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Odskusas to. ;)
Vela vyrobcov hadze do TV rozne softwarove featurs ako je "Motionflow".
Kvalitu TV a samotneho panela spoznas tak, ze kazdu TV resetnes do fabrickeho nastavnia (vsetky features vypnes) a porovnas zobrazovanie identickeho signalu.
gm4n
Medium Star
Medium Star

este mi povedz ako to odskusam ked to budem kupovat cez net :) sak musia existovat dake testy, recenzie zatial som nic konkretne nenasiel
Ryan Giggs
VIP
VIP

gm4n napísal:hmm ako zistim ci dany tv ma tuto funkciu pripadne mi na 100% prehra takto plynuly obraz
Aku funkciu? 100 Hz? Veď to najdeš v popise. 100% plynulo ti obraz neprehra žiadne LCD, dokonca ani plazma. Samozrejme žiadne trhanie neuvidiš, to som len naražal na to, že nič nie je 100%. V zasade plati, že plazma zvlada zobraziť plynuly obraz lepšie ako LCD. A samozrejme drahši tv zobrazuje lepšie ako lacnejši.

Kvalita zobrazovania zaleži na kvalite panela a elektroniky, nastaveni tv a čiastočne aj na zdroji signalu.
Recenzii na TV je na nete cela kopa.
Vyber samozrejme zavisi od finančnych možnosti, no v cene do cca 800-900€ by som odporučal poobzerať sa hlavne po plazme. Za naozaj kvalitne LCD je treba priplatiť.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

gm4n napísal:este mi povedz ako to odskusam ked to budem kupovat cez net :) sak musia existovat dake testy, recenzie zatial som nic konkretne nenasiel
Tak, ze sa zoberies po kamennych obchodoch a fyzicky to skusis. Mas malo tych obchodov? Nay, Okay, Electroworld, Euronics, Lahodky Anka :D
Vzdy ked chcem kupit takuto vec cez net, vzdy si to najdem niekde v obchode a tam to otestujem.
Spolihat sa na niekoho recenzie a testy moze byt dost klamlive, pretoze co sa jednemu zda byt plynuly obraz, druhemu sa to moze zdat roztrasene.
Ryan Giggs
VIP
VIP

kinjeril napísal: Spolihat sa na niekoho recenzie a testy moze byt dost klamlive, pretoze co sa jednemu zda byt plynuly obraz, druhemu sa to moze zdat roztrasene.
Nie tak celkom. Pokiaľ maš recenziu ktora je poctiva, tam najdeš aj objektivne namerane vysledky, ktore neklamu a o tv veľa napovedia.
Každopadne s odozvou už dnešne tv (ani LCD) problemy nemaju a až na par najlacnejšich modelov dokažu aj pohyb zobraziť plynule. Zaleži na tom, kto ma na to aku citlivosť. Plazma je na tom stale lepšie (hlavne v nižšich cenovych hladinach), ale už aj LCD su z roka na rok lepšie.
S prichodom oled aj tak tieto problemy zmiznu.

Samozrejme nie je problem (a je to dokonca nutnosť) isť si tv pozrieť niekam do obchodu. Je ale nutne tv patrične nastaviť a nesudiť podľa toho, čo tam tv zobrazuju. Bez nastavenia to nema vyznam.
gm4n
Medium Star
Medium Star

Plazmu urcite kupovat nebudem bolia ma z nej oci a je aj neekologickejsia ak viem ale zato ma lepsi obraz. To na 100% som nemyslel ze rychlost 100% ale ze to bude prehravat urcite plynule a nie "trhane". Cenovy limit mam tak 1000-1200€ a najradsej by som chcel 127'' pripadne 117''. A ta funkcia.. to som myslel tu plynulost nie Hz. Moze byt LCD na 100Hz a mozno to plynule neprehra.
Hmm este ma zaujima jedna vec ako to ze mi to na pc nejde takto plynule pritom monitor je schopny prehrat aj 60fps napr. pri hrach ci to ide o to ze ked mu grafika posle 24 tak on prehra 24 lebo ma 60hz?
Napísať odpoveď