Zdravím všetkých, poprosil by som vás o pomoc.
Potrebujem vyriešiť takúto úlohu:
Vytvorte program, simulujúci súborový systém. Jazyk implementácie: C, C++ alebo Java. Súborový systém by mal byť uložený na disku.
Simulácia musí obsahovať:
záznam (inode) reprezentujúci každý súbor. Štruktúru inode navrhnete sami. Adresovanie blokov súboru: priame a jednoúrovňové nepriame.
dátové bloky, ktoré reprezentujú bloky na disku.
adresárovú štruktúru – trojúrovňovú, umiestnená na disku.
súborový systém by mal rozpoznávať nasledujúce príkazy:
init – inicializuje súborový systém,
touch - vytvára nový súbor (len položku v adresári) s dĺžkou 0 blokov
rm – vymaže súbor
cp – kopíruje súbor
grow – zväčši veľkosť súboru o 1 blok
type – vypíše obsah súboru
dir - výpis obsahu adresára
mdir - tvorba nového adresára
deldir – vymazania adresára
show – ukáže aktuálny stav disku
Do štruktúry inode zahrňte aj skutočné umiestnenie súboru na disku, aby sa ten mohol vypisovať.
Chcem to robiť v klasickom C jazyku. Problém je v tom že vôbec netuším ako začať, ako vytvoriť a pracovať s inode atď. Za akúkoľvek pomoc budem vďačný, prípadne nejaké linky s touto problematikou a pod. Ďakujem
Simulacia suboroveho systemu linux
Re: Simulacia suboroveho systemu linux
No keby to riesim ja tak by som zacal nastudovanim si spravania sa suboroveho systemu linux a hlavne ako subory uklada, ako ma vyriesene ich resizovanie, kopirovanie, mazanie atd....
ale este by si mohol ujasnit ci mas spravit vlastnu implementaciu Virtulnych diskov kde bude vsetko v jedno subore a ty budes mat program ala console ktora sneho bude citat zapisovat resizovat a tak alebo jednoduchšie iba program ktory sa bude spravat ako system nad systemom tzn. že budeš mat iba priecinky a subory vo windowse v jednom priecinku nazvanom ROOT z ktorym obsahom bude pracovat tvoj program a bude si viest "databazu" suborov a tak ... ale predpokladam ze skôr to prvé a myslím si že Java by na to mohla byt lepšia ked môžeš ukladat svoje objekty do suboru a potom ich z neho obnovit (serialization ?)
ale este by si mohol ujasnit ci mas spravit vlastnu implementaciu Virtulnych diskov kde bude vsetko v jedno subore a ty budes mat program ala console ktora sneho bude citat zapisovat resizovat a tak alebo jednoduchšie iba program ktory sa bude spravat ako system nad systemom tzn. že budeš mat iba priecinky a subory vo windowse v jednom priecinku nazvanom ROOT z ktorym obsahom bude pracovat tvoj program a bude si viest "databazu" suborov a tak ... ale predpokladam ze skôr to prvé a myslím si že Java by na to mohla byt lepšia ked môžeš ukladat svoje objekty do suboru a potom ich z neho obnovit (serialization ?)