Kedže často behám cez VNC, mám ho zapnutý furt. Pred posledným vypnutím išiel v kuse 30 dní. Okrem toho sa predajom PC a servisom živím 15 rokov a môžem zodpovedne vyhlásiť, že na PC ktoré sú v kuse zapínané a vypínané sa to prejaví na životnosti. Niet nad dobre nastavené APMko, reálna spotreba mojho PC (bez displeja) za chodu je 85W. V kľude neviem, ale disky nenechávam vypínať. Moja konfigurácia: AMD AXP 3200+ a Zalman CNPS7000B-Cu LED (podľa výrobcu veľmi tichý pri znížených otáčkach, ale ako som zistil - nepočuť ho vôbec ani na plné pecky, regulátor je tam zo srandy, ani som ho nezapájal. Pri PC môžem aj spať a je ticho.), 2GB RAM, 2 x 300GB SATA WD3000JD (1 ViPower AL zásuvka, musím uznať, že disky trochu "šumia" ale obidva nemám zapojené stále), DVD-ROM, DVD-RW,FDD, WiFi PCI, LAN100, LAN1000, Audigy 2 plainum EX, NV5800FX 256MB AGPPRO pasívny chladič THERMALTAKE CL-G0009 SCHOONER, EMKO PS 500W passive, jediný ventilátor 80mm TITAN na boku skrine zregulovaný na najmenšie otáčky (dal som tam ten zo ZALMANA z CPU

). Výhodou je skriňa FL810 ALU (
http://www.emko.cz/emko_cz/index.html), ktorá nádherne odvádza teplo. Na predídenie výpadkov používam UPS pre displej (APC back 500VA) a pre PC (APC Smart 650VA).Počítač je stále temperovaný na minimálnej pracovnej teplote. Nestáva sa, že by som v zime prišiel do nevykúrenej miestnosti a zapol ho (inak hotový zabijak pre PC). Rovnako mám zapnutú laserovku, ale tá má odber v kľude nejakých 1.5W. Obeťou je (ale naozaj iba mierne) zvýšený účet za elektrinu.

Z vrodenej zodpovednosti voči zákazníkovi odporúčam vždy ak sa to dá nechať PC zapnuté. V spoločnostiach, kde mám trvalú starostlivosť sa prostriedky za el.prúd vrátia na ušetrenom HW a službách. Aj keď niekto môže tvrdiť, že týmto idem proti sebe, pretože sa pripravujem o prácu. Ale to nie je pravda. Viac prostiredkov v spoločnosti zaručuje, že spoločnosť je ochotná investovať do modernejšej techniky, a starú (ale funkčnú) posúva reorganizačne na iné pracoviská, kde sa naďalej využíva. No nie je to krása