Kam po škole?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
jackoff8
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Kam po škole?

Príspevok od používateľa jackoff8 »

Som študent 4-tého posledného ročníka na Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave, odbor Mechanik počítačových sietí, chcel by som sa opýtať kam by ste mi odporučili ísť pracovať po škole, respektíve kam by ste išli vy, keďže tento školský rok maturujem, tak ma vaše rady a názory dosť zaujímajú, preto vopred ďakujem za odpovede.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Kam po škole?

Príspevok od používateľa Grim »

...neviem ako ostatní, ale ja som išiel na ÚPSVAR...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Záleží na dvoch veciach. Vieš niečo robiť dobre? Myslím tak, že by Ťa výška len brzdila? Alebo vieš veci len priemerne a pomohla by Ti?
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

do 25. (alebo 26. neviem presne) roku zivota ho zivi rodic. ak nemas vyhliadnutu pracu, ktora ta bude bavit, repsp. ktoru vies robit, tak urcite chod na vysku. ked aj lahsie zameranie. Ked ju skoncis, tak nebudes len tak zametat ulice.. budes zametat ulice s titulom. studovani, ak som vas urazil, tak pardon, nemal som to v umysle. neberte to ako urazku ale ako krutu realitu. nehovorim to ja, ale 30 000 nezamestnanych vysokoskolsky vzdelanych mladych ludi + kazdy rok pribudaju dalsi...
jackoff8
Light Professional
Light Professional

Ide mi o to aby ste mi poradili, kam by bolo dobré ísť robiť po škole, aby som mal niečo vyhliadnuté, ďalšie štúdium teraz nepreberajme, povedzme že mám za sebou maturitu, po čom by ste sa obhliadli? Uplink: Či niečo viem dobre, no keďže som napísal, že študujem v odbore mechanik pc sietí, tak ma bavia počítače a všeobecne všetko okolo nich, s nimi viem dosť dobre.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

s nimi vieš dobre možno na stredoškolskej úrovni. Keby prídeš na výšku tak uvidíš veci o ktorých sa ti ani nezdá. Čiže pokiaľ ti niekto iný nepovie že si fakt trieda, tak to dobre nevieš a je to iba tvoje preceňovanie sa.
Ak máš iba maturu, tak asi je fakt najlepšia voľba ten úrad práce a priebežne pozerať inzeráty či nenájdeš niečo čo by ťa bavilo a máš na to kvalifikáciu
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

Lukáš Kumančík napísal:Som študent 4-tého posledného ročníka na Strednej odbornej škole elektrotechnickej v Trnave, odbor Mechanik počítačových sietí, chcel by som sa opýtať kam by ste mi odporučili ísť pracovať po škole, respektíve kam by ste išli vy, keďže tento školský rok maturujem, tak ma vaše rady a názory dosť zaujímajú, preto vopred ďakujem za odpovede.
kamos poradim ti dobre...chod dalej študovat.... bez VŠ si dneska strasne velke ho*no, s nou sice tiez ale asopon o nieco mensie :) proste... chod, studuj pokial mozes.... ja som bol taky isty a po SŠ uz som sa videl ako zarabam 1000€/mesiac a zatial co rovesnici chodia autobusmi ja na vlastnom aute :shock: 8) prislo leto a brigadoval som v jednej firme ako klasicky radovy zamestnanec a vtedy doslo na realitu a ja som pochopil ze aj ked mam tu SŠ v podstate som nič... dalsi kus masa pripraveny pracovat a nechat sa zdierat štatom.....nechcem ti nahovarat ze s vysokou budes hned kral ale isty zaklad mas a na vysokoškolskom zaklade sa stavia urcite lepsie ako na tom stredoškolskom... neviem ako ty ale ja sa teda moc do roboty este nehrniem a na vyske mi je dobre :)

pokial vsak nenajdes robotu vo svojom obore tak je uplne jedno z akej skoly si.... prenich si len dalsi co ma maturitu.....samozrejme ked sa dobre uchytis tak preco nie, mozes si najst dobru pracu a zit si pohodovy zivot...len pozri sa von z okna na podmienky ake maju mlady ludia vytvorene na zivobytie a bude ti na grc... vela stastia
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Fuxxo napísal: ale 30 000 nezamestnanych vysokoskolsky vzdelanych mladych ludi
politologov treba v tomto state asi 8, nie 300 kazdy rok :)
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

Lukas: mechanik PC sieti? ved to je odpad bez vzdelania vpodstate.... mozes spravovat daku stredoskolsku siet maximalne.... chod na skolu, uc sa potom povedz ze sa vyznas... ked si ta napriklad do tokia zavolaju aby si pomohol s nejakym gridom... potom mozes vraviet nieco ze vies...

fuxxo: slovensko... ber na to ohlad..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ak nechceš ísť na VŠ - a nechápem prečo ho všetci na to ohromne nahovárate - osobne by som ti radil vytiahnuť päty zo Slovenska a skúsiť život inde.
a) Na Slovensku ťa zderú zadarmo.
b) V zahraničí ťa zderú tiež, ale dobre ti to za to zaplatia.

Ak ti nevadí, že ťa zdierajú za dobrý peniaz ostaň tam. Po roku ti možno dôjde, že ti vadí i to samotné zdieranie, tak sa vráť na Slovensko a urob si školu. Ale nezaručujem ti, že ťa nebudú zdierať ďalej.

//: Keď tento príspevok spätne čítam, vyznieva akoby som dával rozumy podľa seba na scenár zdrhni po strednej, tak to trochu ujasním: 7 rokov kariéry v podniku po strednej škole, kde som bol 2x povýšený, najprv z radovej pozície do kancelárie a stade až na riadiacu funkciu, vysokú školu som urobil popri a teraz som v zahraničí, tu tiež nie je jednoduché a nie je to rajská záhrada pre neúspešných zo Slovenska.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Header, to, ze ty si s tou SS dopadol nie prave najlepsie, neznamena, ze kopec dalsich ludi dopadne rovnako ako ty. Div sa svetu, ja mam len strednu skolu, ale zarabam podstatne viac, ako tvojich vysnivanych 1000 EUR/mesiac. Podstatne viac. Vysokoskolaci, ktori boli moji byvali spoluziaci su radi, ked im na ucet pride 700 EUR/mesiac v cistom, resp. su radi, ked vobec maju nejake zamestnanie. Takze by som negeneralizoval. VS na Slovensku je big fail v 90% pripadoch, kedze VS na Slovensku nevyhovuju potrebam trhu. Je to z takmer celej casti jedno zbytocne biflovanie a tlacenie do hlavy bez praktickeho vyuzitia. Cest vynimkam, ako medicina, fyzika, matematika, chemia, architektura a par dalsich. Tam sa bez VS da tazko nieco uhrat.

Tymto NECHCEM povedat, ze na VS sa studovat nema. Alebo, ze je to najvacsia blbost na svete a nerobte to. Len proste si myslim, ze mnohych pripadoch je zbytocna a brzdi cloveka v pracovnom vyvoji.

A este nieco. Utek do zahranicia tiez nie je najvacsia vyhra, ked sme pri tom. Bol som nieco viac ako rok a viem o com hovorim.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

p4rapredpokladam, ze hned po skole si tolko nezarabal, ty si svoj plat nadobudol casom, skusenostami a schopnostami. Ak sa vyda cestou IT ako ty tak je mu vyska zbytocna, ak by siel programovat tak tam sa bez vysky pohne malokto. Ale aj lenivy programator ktory sa flaka vo velkej firme sa neposunie na vyssie pozicie a tym padom aj platy. Aj tu plati, ze viac zavazia schopnosti ako titul.

poradim co tu uz odznelo - ak si v niecom fakt dobry podnikaj, ak nie studuj! v tom prvom pripade by ta VS brzdila...
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

javatar je jasne, ze tolko som nezarabal prvy rok. Ale velmi rychlo som sa vypracoval na nejaky standard, ktory sa len zvysoval, resp. sa stale zvysuje. Nie, IT nemusi byt len to, co robim ja. Su IT pozicie, kt. si od zaciatku ziadaju VS (ale to je preto, ze su to premudrovani kravataci, ktori nerozumeju podstate, ale mudruju). Co sa tyka programovania, tak si dovolim nesuhlasit. Za tie roky som spoznal skutocne velke mnozstvo samoukov (to je vlastne aj moj pripad), ktori sa naucili vlastnym skusanim alebo za pochodu viac, ako vysokoskolaci. To je vsetko individualne. Co sa tyka lenivosti. Uplne s tebou suhlasim. Ale to sa netyka len programatorov.

A s tou poslednou vetou viacmenej mozem suhlasit a len dodat, ze VS si mozes dostudovat kedykolvek, pripadne ju studovat popri zamestnani (moj pripad).
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

p4ra napísal:ktori sa naucili vlastnym skusanim alebo za pochodu viac, ako vysokoskolaci
cloveka ktory by si sa ucil programovat za pochodu by som nezamestnal, videl som kody samoukov a kody absolventov VS a poviem ti, ze pokial ten samouk nemal kur*a dobre zdroje (alebo niekoho kto ho to naucil mimo VS), tak tie kody aj tak vyzeraju (a hlavne navrhy),ale s takym som sa este nestretol (nechcem ti protirecit ani spochybnovat tvoje skusenosti, len doplnit tvoje tvrdenia)

ale uz sme kus OT, pokial sa chce venovat sietam (kedze studuje mechanika pocitacovych sieti) nepotrebuje vediet programovat vobec
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Nebudem ti v tomto protirecit, kedze nerozumiem programovaniu, takze predpokladam, ze vies o com hovoris.
jackoff8
Light Professional
Light Professional

audiotrack napísal:s nimi vieš dobre možno na stredoškolskej úrovni. Keby prídeš na výšku tak uvidíš veci o ktorých sa ti ani nezdá. Čiže pokiaľ ti niekto iný nepovie že si fakt trieda, tak to dobre nevieš a je to iba tvoje preceňovanie sa.
Ak máš iba maturu, tak asi je fakt najlepšia voľba ten úrad práce a priebežne pozerať inzeráty či nenájdeš niečo čo by ťa bavilo a máš na to kvalifikáciu
Netvrdím, že som boh medzi počítačmi, no čakal som, že niekto napíše presne to čo ty a bude si myslieť, že sa len preceňujem, a že keby som videl čo sa deje na vysokých školách tak by som sa zbadal.
Chcel som len poradiť nejaké pracovné miesto, po ktorom by ste sa poobhliadli vy, nemusí sa to vôbec týkať môjho odboru.

begbeee k+
Header
Professional
Professional

p4ra napísal:Header, to, ze ty si s tou SS dopadol nie prave najlepsie, neznamena, ze kopec dalsich ludi dopadne rovnako ako ty. Div sa svetu, ja mam len strednu skolu, ale zarabam podstatne viac, ako tvojich vysnivanych 1000 EUR/mesiac. Podstatne viac. Vysokoskolaci, ktori boli moji byvali spoluziaci su radi, ked im na ucet pride 700 EUR/mesiac v cistom, resp. su radi, ked vobec maju nejake zamestnanie. Takze by som negeneralizoval. VS na Slovensku je big fail v 90% pripadoch, kedze VS na Slovensku nevyhovuju potrebam trhu. Je to z takmer celej casti jedno zbytocne biflovanie a tlacenie do hlavy bez praktickeho vyuzitia. Cest vynimkam, ako medicina, fyzika, matematika, chemia, architektura a par dalsich. Tam sa bez VS da tazko nieco uhrat.

Tymto NECHCEM povedat, ze na VS sa studovat nema. Alebo, ze je to najvacsia blbost na svete a nerobte to. Len proste si myslim, ze mnohych pripadoch je zbytocna a brzdi cloveka v pracovnom vyvoji.

A este nieco. Utek do zahranicia tiez nie je najvacsia vyhra, ked sme pri tom. Bol som nieco viac ako rok a viem o com hovorim.
mozem sa spytat kde pracujes ? alebo aspon obor ? ked zarabas tak podstatne viac ako mojich "vysnivanych" 1000 € :)
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Mozes. :) Robim v IT. Pracujem v banke ako architekt + administrator (Windows, AIX, Citrix). Predtym som robil vo velkych IT spolocnostiach.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

liter euro mas nastupny plat v trochu vacsej firme, ak si schopny
Header
Professional
Professional

p4ra napísal:Mozes. :) Robim v IT. Pracujem v banke ako architekt + administrator (Windows, AIX, Citrix). Predtym som robil vo velkych IT spolocnostiach.
novidis...ale stavim sa ze hned z fleku ti nedali 3000 alebo 4000 € :)

vsetko nezalezi teda len od toho aku mas SŠ ale ako sa dokazes vypracovat....a to plati o kazdom odvetvi.... ja som iba chcel podotknut ze s tou VŠ to moze (aj ked nemusi) byt niekedy o dost lahsie
Napísať odpoveď