Pomoc pri kupe telky

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
OphusS
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Pomoc pri kupe telky

Príspevok od používateľa OphusS »

Cauko. Chystam si kupit telku s uhloprieckou okolo 107cm. Chel by som sa oyptat aky je vlastne rozdiel medzi plazmou LCD a LED. Ktora je z nich najvyhodnejsia? Vete mi povedat klady a zapory tychlo technologii ? Popripade mali by ste nieaky tip na dobru telku ?? Cena by mala byt okolo 500€. Full HD a usb svtup vyhodou.

Vopred dik za odpovede :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Pomoc pri kupe telky

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

O rozdieloch medzi LCD a plazmamy je toho popisane veľmi veľa, stači vygoogliť. Takže o tom nema zmysel pisať. Vyjadrim sa len k led.
Pravda je taka, že žiaden led TV neexistuje. Je to len marketingovy vymysel. Nie je to žiadna prevratna technologia. To čo sa mylne a zavadzajuco predava pod nazvom LED TV je v skutočnosti obyčajne LCD, len miesto "neoniek" sa ako podsvietenie klasickeho LCD panela použivaju diody (led). Takže oproti obyčajnemu LCD je tam ine podsvietenie, ale technologia je uplne rovnaka.
Prave LED obrazovky (take, kde je priamo obrazovka tvorena z led diod) existuju ako veľkoplošne (niekoľko metrov) zobrazovadla na štadionoch (napr. kocky na hokeji), resp. na rôznych podujatiach (koncerty a pod.).

Vyhoda LED LCD oproti LCD s klasickym podsvietenim je iba v nižšej spotrebe (rozdiel je nepodstatny) a menšej hrubke tv. Po obrazovej stranke to neprinaša nič naviac, častokrat je obraz dokonca horši. Su aj kvalitne LED LCD, ale tie stoja ďaleko nad 1000€.
Každopadne v cene do 500€ neexistuje žiadne LCD (ani LED LCD), ktore by sa obrazovou kvalitou čo i len približilo plazme. Nehovoriac o tom, že za rovnaku cenu dostaneš u plazmy väčšiu uhlopriečku.

Pokiaľ ide o Full HD, to sa oplati len vtedy, ak ho maš čim nakrmiť. To znamena ak maš nejaky full HD zdroj. V opačnom pripade to nie je nutnosť. Takže zaleži na tom, na čo to chceš využiť, aky maš signal.

Tip na dobry TV je HD ready Panasonic P42X20E: http://www.mall.sk/plazmove-televizory/ ... tx-p42x20e alebo LG 42PJ650: http://www.mall.sk/plazmove-televizory/lg-42pj650.
Full HD plazmy su trošku drahšie ako 500€, takže by si čo-to musel priplatiť. Rozhodne sa to však oplati. Panasonic P42S20E: http://www.mall.sk/plazmove-televizory/ ... e?v=440458.
OphusS
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

V prvom rade dakuejm az ochotu. Najviac z tychto 3 sa mi pozdava LG 42PJ650. Cosi taketo hladam. No krmit by som to mohol fullHD filmami ale nie vzdy sa chce cloveku tahat takyto velky obsah. Cize to s fullHD mas pravdu. Doma mam od Orangeu Fiver TV, su tam aj HD programy. Urcite odcenuejm port USB, kezde v PC mam plno filmov mozem to hodit na usb a pozerat v klude na telke v obyvacke. Cize to asi nebude velka tragedia ak kupim len HD ready namiesto fullHD? No pokial by som netahhal z warezov filmovy obsah s takymto vysokym rozlisenim. A ak by som aj taketo filmy mal, co by sa stalo ak by som ho chel prehravat na takejto telke ? BOl by to velky obrazovy rozdiel ?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Obraz z full HD zdroja bude aj na takomto tv vyborny, akurat si neužiješ toľko detailov ako by to bolo pri full HD. Kľučova tu však je sledovacia vzdialenosť. Pri nejakych 3 metroch u 50" rozdiel medzi HD ready a Full HD aj tak nerozoznaš. Každopadne za nejaku extra veľku nevyhodu to nepovažujem. Je x ľudi, ktory takto funguju a nemaju s tym problem.
Najjednoduchšie bude ak zajdeš niekam do predajne a nech ti na 50" HD ready pustia nejaky Full HD obsah. Môžeš si aj odkrokovať približnu vzdialenosť od TV aku maš doma. Presvedčiš sa na vlastne oči. Lepšie 1raz vidieť ako 100x počuť.
OphusS
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

dakuejm velmi pekne :)) dam vediet ako som doadol :)

Ak by mi niekto chcel este nieco poradit budem len rad :))
Napísať odpoveď