Objektívna zodpovednosť ?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Objektívna zodpovednosť ?

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

Tak ma celkom znechutila sprava o tom, ze od noveho roka bude bez nasho zvolenia zmrdmi zavedena na cestach tzv. objektivna zodpovednost. Ako si soudruzi predstavuju jej funkciu ? Ma to byt kopia madarskeho modelu - je jasne ze to je nastroj na zvysenie bonity rozdanych pokut, nie pre bezpecnost a plynulost cestnej premavky, ako to pan kkt. Lipšic propaguje. Zaujima ma ale konkretne prevedenie - nemate niekto skusenosti z madarska? ... Pokial som to podla kusych sprav v mediach spravne pochopil, tak ide o vyslovene protiustavny a protipravny krok voci vodicovi. Nikde som nenasiel nejake cele znenie tohoto navrhu a madarsky neviem, takze zatial viem iba tolko, ze to zrusi tzv. institut osoby blizkej, pretoze pokuty ma platit majitel vozidla, ktorym bol spachany priestupok, pokial nepreukaze, ze mu bolo vozidlo odcudzene. ... znamena to prakticky, ze ked ja poziciam znamemu auto, on s nim spacha priestupok, alebo nebodaj trestny cin, ked pride predvolanie a on bude hajzel, ze to na seba nezobere, ze mozem ist brucat zanho - aspon tak mi to vychadza :-/ :-/ ... ved to popiera hlavnu zasadu pravnej spolocnosti - ze nemozes byt sudeny a trestany za to, co si nespravil :-/ :-/ ...

... ak viete o tom nieco viac, tak sa podelte ... pripadne ak ste nasli nejake kompletne znenie toho navrhu :-)
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Objektívna zodpovednosť ?

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Čo sa týka pokút, tak tam sa s tým s*ať nebudú.

Požičiaš auto, dotyčný pôjde na 50-ke, 130, odfotia Tvoje auto, bez ohladu na to kto je za volantom, 400€ pokuta dôjde Tebe.
Auto napísane na Teba spáchalo prečin a Ty si zaň zodpovedný a tým pádom si nútený niesť za to aj postihy/sankcie a pod.

Požičiaš auto, dotyčný niekoho zrazí, zrazená osoba utrpela ublíženie na zdraví / s následkom smrti, svedkovia videli Tvoje auto s Tvojim EVČ. Samozrejme budeš mať s toho riadne opletačky a dokazovania, že si za volantom nesedel Ty, ale stále existuje prezumpcia neviny, čo znamená, že dokiaľ právoplatným rozsudkom súdu Ti nie je dokázaná vina, nemožno Ťa považovať za vinného. Pokiaľ nie si právoplatne odsúdený, si nevinný. A samozrejme, že do basy nestrčia niekoho na koho je auto písane, bez toho aby neprebehol súdny proces, dokazovanie jednej a druhej strany a nebol vydaný právoplatný rozsudok súdu.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

pytam sa preco teda prezumpcia neviny neplati v prvom pripade ? to ma prave na tom zaraza, ze som bez riadneho setrenia povazovany a uznany za vinneho, sice to odporuje zakladnym principom prava a pravneho statu ! ! ! ... je to zasah do osobnej slobody, policia je tu od toho aby priestupky setrila normalnym zakonnym sposobom a dokazala ti vinu - na stave, kedy je vina uznana bez vysetrovania je nieco spatne a pripomina mi to zakony za reichu, kedy sa strielalo bez sudu :-( ... niesom s danym navrhom vobec spokojny a ak take nieco prejde do praxe, tak je to velky spolocensky upadok uz tak dost zaprdeneho slovenska ... je zaujimave co nejaky curak Lipšic dokaze s usmevom na perach nakecat za blbosti - vraj znizenie poctu priestupkov o 40% - sracky, sracky nic viac len sracky ! ... v cechach bol pred par rokmi utiahnuty opasok a prislo kaldivo na vodicov v podobe bodoveho systemu - zmenilo sa nieco ? klesol napriek strachu z "vybodovania" pocet priestupkov ? neklesol :-) klesla umrtnost na cestach ? nijak vyrazne ... k comu okrem zvysenia uspesnosti v kasirovani je toto dobre ? ? ? ...

... zacinam byt z tohto stavu velice ale velice nasrany, zacina sa tu siahat na zakladne slobody a prava obcanov (trebars pravo na spravodlivy proces ? ) ...

vytaca ma aj to, ze pokuty nesluzia k vychove vodicov, ale k sprostemu sikanovaniu a naplnaniu statnej kasy - keby sa peniaze nerozhajdakali na somariny, tak by nebolo treba vydavat neoficialne smernice o tom kolko ma ktory okrsok vybrat na pokutach :-/ ... kecy o nejakej bezpecnosti su potom tak nejak prazdnym mlatenim slamy :-(

myslim ze spravna cesta k udrzaniu financovania policie je znizenie jej stavov - k comu je dobry zeleny pako, ktoreho vidim o 2 rano spat na zastrcenom parkovisku vo vyhriatom aute ? prida to mojej bezpecnosti ? ... len v takej PB je XYZ policajtov - statnych + mestskych poskokov a nepride mi ze by si robili svoju pracu ... vozia sa po meste ako po prérií so svojimi skromnymi stokonovymi stadami a ziadny efekt - problemovym miestam sa cielene vyhybaju a pesiu hliadku som po 22 hodine videl za zivot asi 3x ((pritom si myslim, ze taka mestska policia by auta ani mat nemala - mali by nafasovat dobre topanky, teple oblecenie a vrecko s lopatkou na psie exkrementy - nie buzerovat na uplne prazdnom parkovisku, ked tam zastavim na 90 sekund na vystrazakoch, ze som si nekupil park. listok )) :-)

no nic ... tlak je vysoko, idem si zapalit :-)
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa FR33RIDER »

Ja s tymto naopak suhlasim... Kopu vodicov sa iste vyhovara "na niekoho druheho" a preto stat potrebuje zvysit prijmy, taktiez po cestach beha vela kktov s tym ze sa neboja ak auto rozbiju lebo nieje ich. Ked idem vo svojom tak si na neho davam pozor. Bohuzial na to doplati aj par nevinnych ludi. Ale vies jak sa hovori su dve veci ktore sa nepoziciavaju: zena a auto. Ako sry ale ktory ked uz to mam tak povedat, ktory DEBIL pozicia svoje auto niekomu, koho nepozna alebo o kom vie ze je pravdepodobne spacha priestupok ? Taky si zasluzi pokutu aj za toho druheho lebo auto je defacto zbran... Ak uz poziciat auto tak niekomu kto je mi ako rodina a viem o nom ze ak nahodou nieco urobi, peniaze mi da.
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Prezumpcia neviny v prvom prípade neexistuje preto, lebo by sa polícia nikdy k peniazom nedostala a im ide hlavne o tie peniaze, je to blbé, ale je to tak. Nech si každý vraví, kto chce, čo chce, všetko je len o peniazoch! Stále máš právo pokutu nezaplatiť a dať to prešetriť na správne konanie, aj keď si neviem predstaviť, s čím by som na nich vyrukoval, keď by mi ukázali foto môjho auta a pod ním 200km/h :D Oni majú riadny dôkaz a Ty máš len svoje tvrdenie, že si nešiel autom a to, že si za volantom ozaj nesedel, nemáš moc ako dokázať. :?

Kedysi tu niekto napísal celkom fajn myšlienku a to, že niekedy boli policajti, policajtmi, ale dnes sú to len svine, ktoré sa snažia prežiť z dňa na deň, prostredníctvom vybraných pokút. Minule ma obehol Passat asi tak v 120-ke cez odbočovací pruh, bez smerovky, bez majákov, bez sirény!!! Neskôr opäť Passat s plynom na podlahe vletel na dvojprúdovku !!!DO PROTISMERU!!! bez smeroviek a akýchkolvek výstražných znamení. A dôvod? Šli do TESCA a keďže pozdĺž cesty v strede je ostrovček, tak si to strihli cez protismer! Ďalej, totálne neosvetlená Oktavka, kontroluje nejakú pani, na neosvetlenej ceste v úplnej tme, ešte šťastie, že som zbadal odrazky v svetlách, lebo by som to do nich naprášil! Za pár minút stáli za mnou v MC Donalde a šli sa najesť, asi že za aké peniaze??? Tá pani ich "pozvala". :D

Nič sa tým nezníži, len to, že sa pokuty budú platiť, tak či tak, ale nebude ich platiť ten čo to spáchal, ale ten ktorý za to nemôže. Oni to majú moc dobre premyslené, ináč by do toho nešli.

Na Slovensku nemôžeš nič a vždy si vinný! :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

FR33RIDER - auto je zbraň?...to si kde zobral? Keby to bola zbraň tak by si na ňu potreboval zbrojný preukaz. To je asi ten najdebilnejší argument a mimochodom ho používa aj moja mama ktorá nevie ani to koľko to auto má kolies. Druhá vec je tá, že auto zásadne nikomu nepožičiavam. Raz sa mi to vypomstilo a odvtedy som si povedal, že už nikomu neverím...takže mne je tento zákon hlboko v riti, lebo pre mňa nič nemení...zo strany polície šikana bola a aj bude...
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Ja som kamarátovi raz požičal skúter a vydrbalo ho hneď na prvej zákrute.Škoda 100€.Odvtedy tiež už nepožičiavvam
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Grim napísal:FR33RIDER - auto je zbraň?...to si kde zobral?
To si mysli kazdy zodpovedny clovek ci uz nevie kolko ma auto kolies alebo ho prakticky postavil od zakladu jak ja. Proste tento zakon je o tom aby sa auta len tak niekomu nepoziciavali a ja s tym plne suhlasim...
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...to závisí od vodiča...v tvojich rukách auto samozrejme zbraňou byť môže (aj sám si to napísal), ale ja zo svojho štýlu jazdy viem, že v mojich rukách je auto autom a nôž nožom...niesom psychopat, aby sa v mojich rukách na zbraň menil aj toaletný papier...
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

To nieje len o style jazdy... Vybehne ti chodec spoza zaparkovaneho auta ked sa nahodou budes divat inam alebo mysliet na nieco, stotinky spravia svoje a uz si vrah... Ked prides pred sud nebudu ta sudit za nestastnu nahodu ale za usmrtenie.
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Pokial viem, tak zbraň slúži na zabíjanie, tz., že ak by si si vyčíhal konkrétnu osobu a autom ju úmyselne zrazil a zabil (bol si sám presvedčený o tom, že to chceš urobiť), tak vtedy si vrah. Ale ak sa to stane tebou opisovaným prípadom, tak je to usmrtenie z nedbanlivosti.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

tu nejde o to ci niekomu v 15tich kamarat rozdrbal skuter ... mojej mame bude zle, ja budem v meste a sestra ju bude chcet zobrat do nemocnince - pri tom spacha tak otrasny skutok, ze na sirokej ceste pri nemocnici, kde v noci nikto nieje a je tam kvoli sanitkam 40kmh poleti 80kmh a cvaknu ju - ano je to rovnako zavazny skutok ako zavrazdit 18 ciganov obuchanim platku z pilky na zelezo o hlavu do bezvedomia a potom rozporcovania dezertnou lyzickou :-/ :-/ :-/ ... a ja za to mam niest zodpovednost ? len preto, ze je nasa policia banda lenivych dutych kriplov ? (( a uz vidim ako sa budem nahanat po vysvetlovackach, ked som cez pracovne dni 600km od domu :-/ )) ...

napad je to vskutku idioticky a myslet si, ze to nieco zmeni je myslim si blahove ... vodicov treba motivovat a hlavne vychovavat aby jazdili bezpecne (nehovorim pomaly - rychlost, co je najbeznejsi priestupok nema s bezpecnostou, tam kde ju meravaju NIC spolocne ! ) ... hovorim, ze peniaze budem vedet najst aj bez buzeracie obcanov - je treba prepustat policajtov, nie naberat stale novych ... ti stavajuci nech si zvyknu na nove standardy a ked sa im nepaci, nech idu k sukromnikovi - musia si uvedomit ze vacsinou maju moc nasrate v hlave, aby mohli robit nieco ine, tak nech nepinduju - ti ktori su na tom podobne, ale nedostali sa po mature k policii / resp. nechceli robia dnes trebars manazerov podlahovych krytin ;-)

co sa tyka dokazneho bremena na ktore poukazuje Clean_up niekde hore, tak to ze niekto potrebuje peniaze nemeni to, ze dokazne bremeno ma niest policia - ja nemam zakonom stanovene ani to ze sa MUSIM s policajtom bavit - je na nom, ako mi on dokaze priestupok / trestny cin - ja niesom povinny mu v tom akokolvek pomahat a mam pravo konat tak, aby som nekonal proti sebe ((aj toto pravo mi je automaticky odoprete akousi "objektivnou zodpovednostou" )) ... na celej tejto fraske alebo lepsie povedane paralele k fasizmu su same nedostatky - nevidim jedno pozitivum ... policia je predsa institucia, ktora ma dbat o ansu bezpecnost, nie nas vyslovene okradat a buzerovat na kazdom kroku ... a niesom spokojny s tym, ze to tak je :-)

Freerider - ty s tvojou shade so zavarenym diffom urcite zbranou si ... ja si sice sadam do auta s vedomim, ze som jednou nohou v kriminale a druhou v hrobe, ale nie preto, ze by som ho bral ako zbran - ako o zbrani rozmyslam o niecom cim chcem sposobit zranenie / smrt ... max. sa da povazovat auto za obranny prostriedok :-D
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Pokial viem v pripade ohrozenia zivota a dopravy postihnuteho do nemocnice je povolene: riadit vozidlo bez vodicskeho opravnenia, prekrocit maximalnu povolenu rychlost, a dokonca aj v pripade zastavenia policie je tato hliadka povinna unahlene dopomoct k dopraveniu ohrozeneho do nemocnice, rozumej policajna eskorta.

BTW zavareny dif som mal na aute ktore je uz davno zosrotovane, takze netusim o com to tu tocis...

PS: si fakt uz trapny s tym zvaranym difom, lebo ked som ti v mojej teme dal poriadne argumenty aj technicky opis si hned stichol jak kostolna mys...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ano ale radar sam nevie, preco kto isiel rychlo :-D ... a plati to co som pisal - urcite nemam cas ani naladu cestovcat trebars 3x 600km tam a 600 s5 kvoli nejakym ichtylom, ktorym budem nosit ospravedlnenky od lekara, ze sa niekto musel ponahlat mojim autom :-)

co sa diffu tyka, to bola vyzivna tema a rad na nu spominam, prevratil si totizu svet konstrukterov naruby :-)

co sa vyfukov tyka, tak som napisal co som chcel napisat a az do momentu, kym si nezverejnil na ake auto to robis to miestami vyzeralo ako rozumne dokonca by som povedal az technicky podchytene argumenty :-D :-D
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Ale no nordkapp vsak ja som nič nehovoril :D.Len to, že po tej skúsenosti so skútrom už nikomu auto nepožičiam.A rodina je rodina to je snáď samozrejmosť
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Ja som v meste este fotoradar nevidel :shock: :shock: :shock: Vlastne som ho nevidel este nikde... AK myslis hliadku s radarom tak ti by ta najskor asi zastavili po priestupku...

Co sa tyka diffu ak si tak dobre spominas posli mi do SS co mas namysli kedze ja si na nic take nespominam...

A co sa tyka vyfuku, nieje to snad jedno o aky motor sa jedna ? Kazdy pracuje na rovnakom principe a platia pren rovnake fyzikalne zakony... Ci snad pre skodovacky motor fyzika neplati a pre BMWckarsky hej, alebo ako ?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

v prvom rade to bol ilustracny pripad aj, ked teda slovenske mesta za posledne 2 - 3 roky pojazdene nemam, ale verim, ze su ;-) ... (( trebars po vzore zlina, kde su 2 ci 3 usekovky s aparatom na asi 5 km )) ...

co sa diffu tyka, tak sa mi to hladat nechce :-)

co sa motoru tyka ... principialne sa nezmenil ten motor za poslednych 100 rokov ... chces tyms nad povedat ze dnesne motory su rovnako dobre, ako tie spred 100 rokov ? :-D :-D :-D
CHoBoT
Star
Star

Príspevok od používateľa CHoBoT »

FR33RIDER napísal:Ja som v meste este fotoradar nevidel :shock: :shock: :shock: Vlastne som ho nevidel este nikde... AK myslis hliadku s radarom tak ti by ta najskor asi zastavili po priestupku...
nevidel si preto ze este aso niesu ale maju byt a budu fotit co to da a budu pokutovat majtelov auta a doteraz z fotaku tazko mohli pokutovat ak nebol vidno face a o tomto je ta tema. ze tie radary maju byt od noveho roka niekedy boh vie kedy budu chciet nakupovat predrazene radary a vydierat vodicov stym ze to schovaju niekam. ked sa nemozu policajti schovavat budu sa radary nie?:D
(sorry za ypsilony:D) dnes som mega negramotny.
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Grim napísal:FR33RIDER - auto je zbraň?...to si kde zobral?............Druhá vec je tá, že auto zásadne nikomu nepožičiavam........

veru je to tak. skus si spomenut ze nejaky papalas tukol naschval do policajta ktory mu stal pred branou (nepametam si presne okolnosti), riesili to ako napadnutie so zbranou.
Nepoziciat. Hmm, su situacie, kedy sa tomu nevyhnes. Ja som si kupil auto, nie je pisane na mna, SPZ nie je na mna a jazdim s nim iba ja, tankujem a opravujem iba ja, no sem tam soferuje niekto iny, cestou do servisu a spet.. takze "nikdy nepoziciam" sa nevyhnes a ak mas okolnosti ake mas, tak mas "pozicane" stale, ako ja.
Co sa tyka zakona, nesnazte sa nieco rozlustit, ono je to vsetko lóva do statnej kasy.. nic ine za tym nie je.. a zvysia si cisla o vyriesenych pripadoch, co vyzaduje unia..
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

plusminus - tak v tvojom pripade ti musi dany clovek na kt. je pisane auto fakt doverovat :) Ja som presne pre toto pisal auto na mna a nie na rodicov aj ked by som mohol mat nizsiu poistku o par euri, proste je napisane na mna, je to moj majetok a mozem si s nim robit co chcem :D
Napísať odpoveď