Podielové listy

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
rr900
Medium Expert
Medium Expert

Podielové listy

Príspevok od používateľa rr900 »

Zdravím vás, má tu niekto skúsenosti s kolektívnym investovaním, teda s kupovaním podielových listov ?? ak hej zaujímalo by ma ako to presne funguje, díky
pinco
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Podielové listy

Príspevok od používateľa pinco »

Kúpiš si podielové listy za aktuálnu cenu. Cenu jedného podielového listu musíš mať uvedenú v tej ktorej inštitúcií ich chceš kupovať. Cena jedného podielového listu buď stúpa alebo klesá, spravidla stúpa alebo stagnuje, teda drží sa na rovnakej úrovni. Ak chceš, môžeš podielové listy predať za aktuálnu cenu jedného podielového listu x počet nakúpených podielových listov.
rr900
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa rr900 »

skorej by ma zaujímalo aký je postup ak by som si ich chcel kúpit a aký velký kapitál asi potrebujem ?
pinco
Darca
Darca

Musíš zase vedieť do akej katégorie fondov chceš investovať. Každé fondy majú stanovenú výšku prvého vkladu. Myslím, že fondy peňažného trhu majú najnižšiu prvotnú investíciu. Každý fond takisto nesie iné riziko a dôležitý je aj čas na ktorý chceš peniaze investovať.
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Sa neondi a daj konkretne priblizne priklady.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Zacina to podpisanim komisionarskej zmluvy (ak sa tak este vola), vyplnenim dotaznika MIFIB, ktory ta zaradi do kategorie (konzervativny, progresivny etc.... Ja kupujem fondy u ING. Tam ma najprv odtrasila ich agentka tym, ze ked ich chcem odpredat, musim si s nou dohodnut stretnutie a podpisat...ale je to blbost. Vsetko prebieha online. Prvotny minimalny vklad byva smiesny, vacsinou okolo 20 EUR, niekde moze byt viac...

Zadas prikaz a do jedneho pracovneho dna mas nakupene CP v hodnote, aku si zadal. U ING ti peniaze vezmu z ING konta. Kazdy den si mozes pozriet stav konta s tym, ze udaje su opozdene o jeden den a teda vidis cenu, na ktorej skoncilo obchodovanie na burze v predchadzajuci den.

Vstup do fondov je sprevadzany poplatkom. Pri konzervativnych su poplatky nizsie (cca 1% z investovanej sumy), niekde som videl uz aj nulu, pri akciovych su poplatky spravidla okolo 3 - 4 %, moze byt aj viac.

Planujem zacat s fondami aj u CSOB, maju velmi pekne spraveny IB, kde sa da komplexne spravovat vsetko, co mas u nich vedene bez potreby navstevovat pobocku, len som sa este dako nedostal k podpisu zmluvy.

Zatial som strcil len par stoviek do Vysegradskeho akcioveho fondu (v maji tohto roka). Na poplatkoch mi strhli necelu dvacku, chvilu to islo hore, no v poslednych mesiacoch akciove trhy stracali alebo stagnovali, tak to dost padlo, teraz sa to opat zviecha, uz si peniaze zarobili na poplatok, uvidim ako to pojde dalej.

Pri fondoch hlavne plati mat kludnu hlavu a nereagovat na kazdy pohyb, dodrzat planovany horizont a pri vyssej sume penazi je rozumne spravit nejake portfolio z roznych fondov.

Hlavnym cielom by malo byt nadstandardne zhodnotenie penazi, ktore nedokazu ponuknut sporiace ucty, teda aby to pokrylo inflaciu, vstupny poplatok a slo este vyssie, teda aspon 10 % pa. Vtedy sa uz da povedat, ze sa oplatilo do toho ist.

Poznam aj ludi, co s fondami chceli rychlo zbohatnut. Nevravim, ze to nejde, no treba si dobre zvazit riziko a dopad pripadneho neuspechu. Napr. jeden znamy vzal pozicku 20 tis, vrazil to do akcioveho fondu, po mesiaci prudkych poklesov to vsak vzdal a odpredal to za 15...rozdiel splaca doteraz...
martin25
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa martin25 »

Chcem sa vás opýtať, že v ktorej banke je teraz najlepšie investovat do pod. fondu ? Kamarát si vložil do fondu v pošt. banke s úrokom 7% tuším...je to asi ten najmenej rizikový fond...Taktiež by ma zaujímalo, že keď vložím do fondu, či možem prísť o všetky peniaze, ktoré som vložil alebo iba o nejakú časť. Myslím tým tiež nejaký najmenej rizikový fond...diky
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Kazdy fond ma svoje presne stanovene podmienky. Neexistuje fond, ktory ti zaruci 7%pa, pretoze to uz by tam dali peniaze vsetci. Neznamena to vsak, ze sa danemu fondu nemusi tak darit.

Neda sa ani povedat, ktora banka ma najlepsie fondy, myslim, ze casopis investor venuje kazdy mesiac par stranok meraniu vykonnosti vybranych fondov, tak si to tam mozes odsledovat, ale spravidla sa to stale meni...

No a ta rizikovost je tiez nastavena vzdy individualne. ING prednedavnom otvaralo jeden fond, kde garantovali urcitu maximalnu stratu, pod ktoru uz vklad nepojde. Strata celeho vkladu hrozi pri fondoch, ktorych hodnota moze klesnut na nulu, teda akciove. Vacsina predavanych fondov su zmiesane, no straty samozrejme mozu byt enormne...

Vseobecne plati, ze vyska zisku je umerna riziku, cim mensie riziko si schopny na seba vaziat, tym nizsi byva potencialny zisk a naopak. To plati aj o stratach...
martin25
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa martin25 »

Nazdar, díky že si reagoval v téme podielové listy...vieš rád by som do niečoho investoval, teda do nejakého fondu, len neviem do akého...rozmýšlam že vložím nejakých 200-300 eur na najrizikovejší - akciový fond a uvidím čo to spraví, lenže nikam sa ešte neponáhlam, lebo ešte vela si musím o všetkom naštudovat, to sú len moje predstavy do budúcna. Chcem sa len opýtať, že ako to je pri tých akciových fondoch ? Oni vedia do predu povedať aký možem mať výnos alebo to zistím až niekedy po pol roku, že či sa moja investícia zhodnotila alebo nie, ako to je presne ?
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

pozerat sa na vyvoj fondu mozes denne. Dopredu sa vyvoj predpovedat neda, to by sme boli bohati vsetci. Mozes si skusit predplatit investora, mozno ti to trochu rozsiri obzor. Tam sa dost zameriavaju prave na fondy, na moj vkus az prilis.
pinco
Darca
Darca

takisto si treba uvedomiť, že investovanie do podielových fondov nie je záležitosť jedného mesiaca, kde vložím 300€ a po mesiaci budem čakať, že vytiahnem 500€. Takto jednoducho sa zbohatnúť nedá. Pri tých najmenej rizikových čakáš aj nejaký ten rok, kým sa ti niečo nazbiera navyše. Ja momentálne využívam len peňažný fond a peniaze v ňom uložené mám ako rezervu, kde nemám poplatky za vedenie účtu, poplatky za výber a pod. a oproti bežnému účtu mám vyššie zhodnotenie. Keď potrebujem peniaze, prevediem ich na svoj účet a zase ak nejaké peniaze ostanú, tak ich vložím.
Napísať odpoveď