hojko napísal:No co pani, mate nejake skusenosti s externymi bleskami??? Mam pozicany Nikon SB-800 a je s tym radost fotit, aj ked fotim na automatike, rozdiel je neskutocny. Mozno by to bolo este lepsie, keby som to vedel nastavit.
Uvazujem preto, ze by som si k mojmu Nikonu D5000 kupil externy blesk. Pozeral som Nikon SB-600, stoji okolo 250 eur, predpokladam, ze by to mohla byt celkom dobra volba a bol by tam len o nieco mensi rozdiel od SB-800. Model SB-400 vyzera byt podstatne nizsi, takze nad tym by som ani neuvazoval. Napadla ma vsak moznost alternativ, cize pozriet sa po niecom ako je Metz ci Sigma, aj ked co som prebehol na nete, tak Sigma asi nic moc. Metz MB 44 sa da zohnat v cene okolo 160 eur alebo MB 48 v cene okolo 180 eur.
Pre ktory blesk by ste sa rozhodli a preco???
Ahoj hojko, choď do SB-600. V cenovej kategórii do 250€ by si mohol zohnať aj Metz MB-50, čo vôbec nie je zlý blesk, no SB-600 je práve kvôli kompatibilite i-TTL vhodnejší. S SB-600 som začínal a na používanie je veľmi príjemný. Kompaktný, s postačujúcim výkonom, jediné, čo by som mu vytkol, mierne neprehľadné ovládanie. No keď si človek zvykne, tak je to paráda!
Tomasko: 50-500 je hrozné blato! Fotil som s ním a je to príšernosť... Nová verzia OS by mala byť však lepšia.